• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Tipuri de stupi

Creat de dragos2006, Ianuarie 21, 2008, 01:49:26 a.m.

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Decembrie 17, 2011, 08:48:30 p.m. #165 Last Edit: Decembrie 17, 2011, 08:54:20 p.m. by pharaonu75
Albina o avea ea cuibul pe opt faguri in salbaticie... dar pe ce inaltime a fagurilor?
Garantat inaltimea fagurilor in salbaticie este mai mare de 27 cm cat este intr-un stup DB cu rama 1/1, caz in care matca se misca liber in cautarea celulelor goale pentru a depune ponta.
In cazul ME-ului, doua corpuri pe opt rame fac exact cat 10 rame 1/1.

In plus, in salbaticie matca nu este fortata cu tot felul de hraniri stimulative, cu tot felul de substante si solutii, asa cum le fortam noi pe ale noastre in stupina.

O matca stimulata artificial, in conditii de stupina, depune mult mai multe oua decat una din salbaticie, care isi regleaza in mod natural ponta, deci are nevoie de spatiu mai mare... ori daca noi o "inchidem" pe opt rame, nu avem decat sa facem... alpinism utilitar. O meritam!
Eu sunt adeptul cuibului de 12 rame 1/1 DB, dar ma las din ce in ce mai mult cucerit de MER-ul pe trei corpuri a 10 rame (echivalentul a 15 rame 1/2 DB).
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Inaltimea fagurilor din scorbura e in jur de 60 de cm, deci aprox 2 rame 1/1. Daca nu se face selectie si nu se asigura la timp spatiu pentru dezvoltare, se urca in pomi din orice stupi.

pharaonu75

Exact spatiul pentru dezvoltare le lipseste albinelor in stupii pe 8 rame, fie ele de ME sau de DB!!
Iar ca sa iei la rand toti stupii ca sa le bagi la timp rame/corpuri pentru a le asigura spatiul necesar dezvoltarii, inseamna manopera si timp in plus... in loc sa ne usuram munca, o complicam!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube