Rugaminte de a posta

Creat de bucovineanu, August 10, 2008, 02:38:24 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Dragi colegi de forum,
     Vad ca numarul celor inregistrati pe acest forum a crescut si a depast cifra de 400. Din pacate numarul celor care au postat si posteaza in continuare este cu mult mai mic.Nu inteleg de ce atata retinere la unii dintre noi.Domeniul apiculturii este foarte vast. Eu cred ca rolul unui asemenea forum este acela de a ne impartasi  unii altora din cunostintele si experienta fiecaruia dintre noi. Daca fiecare dintre noi  va spune cate ceva din experienta proprie in domeniu vom avea cu totii de invatat.  Pentru ca am spus-o si in alta postare, nimeni nu poate spune ca nu mai are nimic de invatat si le stie pe toate.
De aceea va rog sa aveti curaj si sa indazniti a scrie. Daca va cer prea mult va rog sa fiu iertat.

milu56

Va-ti notat vreodata , stimati colegi , de cate ori ati introdus rama claditoare in stupi / sezon si de cate ori ati scos-o incarcata cu puiet de trantor?Aceasta cred ca e cea mai mare importanta in sanatatea stupului si in verificarea stupilor puternici pentru ca numai un stup sanatoas poate fi puternic.Daca nu va-ti noat pana acuma, de acum inainte notati-va va rog si pe urma imi veti spune : Eu am 30 de stupi si am 30 de rame claditoare sau : Eu am 300 de stupi si am 300 de rame claditoare sau imi veti spune : Am foarte multa ceara dar in schimb nu am parazitul varroa.Rama hranitoare mai este si startul pentru a pornii la nectar . Folosind rama claditoare vom avea mai multa miere.

bucovineanu

Desi nu stiu daca este topicul potrivit pentru o discutie despre rama claditoare,imi spun si eu parerea.Desi se spune ca pentru a cladi rame albinele consuma o mare cantitate de miere, prin folosirea ramei claditoare,intradevar productia de miere nu scade ci creste. Aceasta datorita faptului ca micsoreaza numarul de varoua din stup, face ca albinele sa cladeasca mai corect fagurii artificiali si in acelasi timp este o adevarata oglinda a stupului usurand munca apicultorului.

gore

Bun subiectul. Personal nu am tinut o evidenta clara in legatura cu rama claditoare deoarece este primul an de cand le-am introdus si asta dupa salcam. S-a cunoscut imediat, pot spune ca la un singur stup in situatia in care nu fac pastoral, am curatat rama claditoare  de 6 ori, ultima data dupa culesul la floarea soarelui.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

D006

Citat din: bucovineanuDragi colegi de forum,
     Vad ca numarul celor inregistrati pe acest forum a crescut si a depast cifra de 400. Din pacate numarul celor care au postat si posteaza in continuare este cu mult mai mic.Nu inteleg de ce atata retinere la unii dintre noi.Domeniul apiculturii este foarte vast. Eu cred ca rolul unui asemenea forum este acela de a ne impartasi  unii altora din cunostintele si experienta fiecaruia dintre noi. Daca fiecare dintre noi  va spune cate ceva din experienta proprie in domeniu vom avea cu totii de invatat.  Pentru ca am spus-o si in alta postare, nimeni nu poate spune ca nu mai are nimic de invatat si le stie pe toate.
De aceea va rog sa aveti curaj si sa indazniti a scrie. Daca va cer prea mult va rog sa fiu iertat.
aveti foarte multa dreptate,
dar eu cred ca sunt foarte multi incepatori, ca mine, care s-au inregistrat dar nu au postat cine stie ce, pt. ca nu au suficiente cunostinte pt. a putea dezbate o broblema.
in aceste conditii eu prefer sa citesc tot ce postati Dv. precum si altii care au ceva de spus in ale apiculturii.
de exemplu, acum incerc sa inteleg ce este RAMA CLADITORE, cum arata, care este exact rolul ei!!!!
v-as multumi foarte mult daca mi-at explica mai detaliat
multumesc
ps: oricum va multumesc mult pt. tot ce am citit pana acum si de acu inainte, imi foloseste mai mult decat cursurile de apicultura pe care le-am facut.
cu respect
un incepator

andrei_salaj

totusi..cu 2 rame claditoare in stup..productia de miere va scadea simtitor..sa se stie si asta..nu e asa? :roll:
1 kg de ceara cladit=10 kg de miere?
cum nu scade?creste?..sunt ca pe jar...inseamna ca ce e scris in toate cartile de apicultura nu se mai aplica

D006

:hi:
Anul acesta am avut rama claditoare clasica, goala sus si cu foita jos. Desi au cladit si sus si jos, nu am avut nici o larva de trantor. In partea cu foita au depozitat ceva miere (ulterior am dat-o dupa diafragma si am descapacit-o).
Anul viitor voi folosi drept rama claditoare o rama 1/2 sub care lipesc o fasie de fagure artificial. Partea de sus va avea foita si va fi cladita corect iar dedesubt vor cladi celule de trantor. Scot rama la o saptamana si jumatate de la capacirea puietului de trantor. Mai importanta decat productia de ceara este eliminarea cat mai multor paduchi pe cale naturala.

balasbebe

Eu propun, ca o rama dadant de 47/30 sa fie despartita in doua, cu o sipca. Partea de sus sa fie ca o fereastra, iar jos, ori lipesti un fagure artificial, ori decupezi, si recupperezi un fagure, deteriorat. Jos matca o sa depuna oua de albine, iar sus se vor cladi celule de trantori, dar numai daca matca este mai batrana.
Operatia de decupare trebuie facuta la 18 zile, pentru ca atunci se considera o operatie reusita. Nu apuca nici paduchii sa iasa din celule, si sunt capacite in tolitate celulele de trantori.
De regula este bine sa se puna in stupi, 2 astfel de rame, pe ambele laterale. Se pun penultimele rame. La stuparitul stationar, aceste rame se pot pune fara sa aiba si acel distantator, tocmai pentru a se putea scoate fara sa se mai deranjeze tot cuibul, mai ales cand se folosesc 2 astfel de rame.
  Aceasta metoda nu este de la mine citire, este preluata, si aplicata.
Ramele trebuie cladite din timp, sa aveti mai multe bucati pe stup, este o perioada cand albinele cladesc celule de trantori. La floarea soarelui albinele nu vor mai cladi celule de trantori. Celulele de trantori vor fi cladite pana la 15 iulie.

D006

"sub care lipesc o fasie de fagure artificial"
cred ca este o operatie inutila. albinele daca vor sa construiasca o vor face si fara aceasta foita.

bucovineanu

Pentru Mihaimatache,
Mai intai iti multumesc pentru aprecierile fata de postarile mele si ale colegilor de pe forum. Cat despre faptul ca multi din cei logati sunt incepatori si nu indraznesc sa intre in discutii, asa o fi , dar cel putin pot sa puna intrebari in legatura cu probleme de apicultura la care au nelamuriri si intotdeauna se va gasi cineva sa raspunda.
Dar sa revenim la subiectul discutat. Despre rama claditoare s-a mai discutat la topicul Intretinerea albinelor. Cea mai simpla rama claditoare este o rama  de marimea celorlate din stup, de preferinta fara umeri pentru a putea fi introdusa si scoasa din stup cu usurinta, in care nu se monteaza fagure artificial. Se introduce in stup odata cu inflorirea pomilor fructiferi si se tine pana la sfarsitul sezonului activ. Se plaseaza la o margine intre ultima rama cu puiet si rama acoperitoare asa cum a spus si colegul Balas. In aceasta rama albinele cladesc de obicei celule de trantori. Se decupeaza  la 18-21 de zile.
Folosirea ramei claditoare are mai multe avantaje:
-Contribuie la tinerea sub control a infestarii familiei cu Varroa.
-Fagurii artificiali vor fi construiti cu mai putine celule de trantori.
-Vom obtine o cantitate de ceara de calitate superioara.
-Este considerata oglinda interna a stupului.

D006


bucovineanu

Am spus si cu alta ocazie ca rama claditoare este oglinda stupului. Vin si cu explicatii.
- Daca nici o familie nu a construit,  sau au construit foarte putin, inseamna ca nu exista cules de nectar in natura. Daca va fi construita foarte rapid si pe rama claditoare vom gasi si nectar este semnul ca exista un cules abundent.
-Daca celelalte familii construiesc faguri in rama si o anumita familie nu construieste nimic este semnul ca acea familie nu are regina.
-Daca pe langa fagure va construi pe rama si un numar de botci este senmul ca acea familie se pregateste de roit.
-Daca atunci cand vom scoate larve din celulele capacite vom vedea paduchi este semn ca familia respectiva are o mare infestare.

D006

incepand de la anu, in mod sigur voi fii mult mai atent la rama claditoare pe care o voi folosii in fiecare stup, in primul rand pt. "oglinda stupului" cat si pt. a strange si ceva ceara.
as mai avea o intrebare: apilarnilul!!! cum si cand se colecteaza? putem face vreo legatura cu rama claditoare? poate sa dea cineva mai multe detalii PRACTICE? ca teorie mai gasim si in carti.
cu respecte

crombra

Eu recoltez apilarnilul asa:
Bag rama claditoare. Verific cand am oua de 1-2 zile si notez ziua. Las 10 zile si apoi scot rama si o storc. Filtrez continutul si il bag la congelator in forme de ambalaj de bomboane de ciocolata. Ceara o topesc in topitorul solar. Cand am chef de o portie de apilarnil scot o 'bombonica' din congelator si o amestec cu miere si apoi o consum.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

bucovineanu