refuz schimbare matca

Creat de trantorasul, Iunie 02, 2009, 05:02:22 PM

« precedentul - următorul »

D006

Dle trintoras,
Coliviile cu regine nu sint eliberate de stupar ci de albine.Coliviile sint de mai multe feluri dar toate dau albinelor posibilitatea sa elibereze regine. Care dintre aceste colivii o folositi?

D006

Dle trintoras,
In general colivia se pune intre rame si reginele sint satisfacute de ea ii dau drumul rozind ceara de le intrarea coliviei sau consumind serbetul de la intrarea custii,de aceea am intrbat ce colivie ai.Scriu mai tirziu( cind vin de la lucru) daca te intereseaza cum procedez eu (adica toata lumea).

trantorasul

Citat din: albina proletaraDle trintoras,
Coliviile cu regine nu sint eliberate de stupar ci de albine.Coliviile sint de mai multe feluri dar toate dau albinelor posibilitatea sa elibereze regine. Care dintre aceste colivii o folositi?
Pe cea metalica, ultima din dreapta. Dar el oricum rod ceara ca sa ajunga la regina. Daca o acepta o elibereaza, daca nu o omoara. Asa cred eu.
Sunt interesat sa vad cum procedati dvs. Apicultorii de pe langa mine nu prea fac acest lucru.
Va salut!  :hi:

D006

Dle trintoras,
Nu obisnuiesc ca sa raspn dind sfaturi la distanta.Ar trebui sa vad la fata locului etc.
"Dar el oricum rod ceara ca sa ajunga la regina. Daca o acepta o elibereaza, daca nu o omoara. Asa cred eu." Dle trintoras crezi foarte bine asa se intimpla im mod obisnuit.
In mod normal nu ar trebui sa fie probleme dar din ce citesc stupul cu pricina ar fi suspectat de  a se fi trintorit sau cum vrei sa-l numesti. Socot prea multa munca sa-l aduci la normal.
Pe linga scuturat ,pe care l-ai aplicat, mai exista si o alta metoda dar cred ca nu merita.
Imi pare rau de ,,3 matci de toata frumuseatea.".
(O consolare este ca intodeauna sint intr-un stup cu regina exista intodeauna mai multe trintorite, asta trebie sa de de gindit celor care afirma ca stupul care nu are regina se trintoreste.)Apropo, de ce se trintoreste regina?

stefan1

Citat din: albina proletaraDle trintoras,
O consolare este ca intodeauna intr-un stup cu regina exista mai multe trintorite. Asta trebie sa de de gindit celor care afirma ca stupul care nu are regina se trintoreste.Apropo, de ce se trintoreste regina?
Este o afirmatie interesanta, cu care nu sunt de acord. Asta ar presupune ca permanent sa avem in stup oua, inclusiv in perioada de dupa plecarea primului roi sau pana matca nu este fecundata. Stiu ca exista rase de albine la care se produce acest fenomen, dar la rasele noastre, nu. Exista foarte rar exceptii, una am intalnit-o chiar anul asta, dar regula e alta.
Reginele se pot trantorii in mai multe situatii:
  - Daca are un defect si nu poate zbura, de cele mai multe ori ea va fi fortata de albine sa iasa la zbor, va cadea in fata stupului si se va pierde. Sunt si cazuri cand ea nu iese din stup. Dupa o perioada mult mai mare decat normal, ea va incepe sa oua, dar oua nefecundate, din care vor iesi trantori. Si cantitatea de oua depuse va fi de obicei mai mica decat la o matca normala.
  - Matca se fecundeaza, dar este greu acceptata de albine. Este stransa in ghem dar eliberata fie de albine, fie de stupar si apoi isi ia activitatea in stup. Uneori aceste matci pot sa oua amestecat, puiet de trantori intre cel de albine. In acest caz cred ca este vorba de o dereglare a mecanismului fin care permite eliberarea din spermateca a semintei care sa fecundeze ouale. In general dereglarile sunt ireversibile.
  - Dupa o perioada de activitate normala, matca incepe sa oua 'amestecat' sau numai de trantori. Cred ca este vorba fie de un accident in stup (sa fie stransa intre rame sau sa fie atacata si ea, de ex la un furtisag), sau de epuizarea cantitatii de sperma. In aceste cazuri matca mai poate, totusi sa oua unele oua fertile, din care albinele pot sa-si 'traga' o noua matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dle  Stefan1,
Ma bucur ca ai raspuns la postarea mea. Sint foarte putini care stiu si judeca albina.Intrebaarea cu de ce se tintoreste regina nu si-ar fi avut locul aici ci la postarea despre regine dar in virtutea scrisului m-a furat mina.
De accord cu cele spuse de ce se trintoreste regina. M-ar fi bucurat daca spuneau mai multi(nu ca verificare ci sa avem pretext de discutie.) ca aud ca alti ar fi savanti.
Cu prim parte nu sint de accord("Este o afirmatie interesanta, cu care nu sunt de acord. ....")De ce spun asta: pentru ca ma gindesc la mecanismul care de drumul trintoritelor nu este feromonul produs de regina ci cel produs de puiet in lapte. Credeti ca merge acum explicatia?

D006

Dupa multe studii legate de dezvoltarea ovarelor la lucratoare (in stupi cu regine "active":wink: s'a constatat ca mai putin de 1% din lucratoare au ovarele suficient dezvoltate sa depuna oua.
In urma disecarii a 10634 lucratoate din 21 stupi, Francis Ratnieks a gasit jumatate de ou format in 7, si doar una singura cu ou intreg format.
Si alta in favoarea dl. Drone: "feromonul reginei nu este necesar sau suficient pt oprirea dezvoltarii ovarelor la lucratoare. In schimb opreste lucratoarele sa creasca alte regine. Feromonii care dau cel mai mare stimul pt lucratoare de a nu depune oua, vine de la puiet, nu de la regina."  (traducere aproximativa)

stefan1

Sunt putin documentat in acest domeniu. Oricum am sesizat ca puietul necapacit are un rol in intarzierea aparitiei matcilor false. Am intalnit insa si cazul cand matcile false au inceput sa depuna oua abia cand le-am dat un fagur cu puiet necapacit si oua. De asemenea am avut matca ce nu oua si timp de peste o luna am avut rabdare sa vad ce se intampla. Nu a aparut nici o albina trantorita si intr-un tarziu a inceput matca sa depuna oua de trantori. Nici atunci nu au aparut albine care sa oua si am inlocuit matca fara problemele intalnite la un stup bezmetic.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dle stefan1,
Ca sa incheiem chestia cu trintoritele. O alta metoda pe care am citit-o. Unii ca a rezolve probema pun saptaminal o rama cu puiet in lapte stupului cu trintorite pina isi va trage motci.Ati auzit de metoda asta?Mi se pare interesanta.

bucovineanu

Daca se dau saptamanal sau cel putin rame cu puiet o familie de albine poate fi mentinuta mult timp fara ca albinele sa depuna oua. Albinele vor trage botci, dar sansele ca acea familie sa aiba regina fecundata scad odata cu trecerea timpului.Daca a trecut mult timp de cand familia nu are regina albinele vor omori de cele mai multe ori reginele eclozate, neavand rabdare ca acestea sa se fecundeze. Ori daca a trecut mult timp de cand lipseste regina, familia respectiva va slabi si nu merita sa fie redresata, mai ales cand avem familii multe si avem astfel alte posibilitati sa o inlocuim. Cei care au cateva familii pot incerca sa redreseze asemenea familii, astfel vor invata din tainele  cresterii albinelor. In concluzie trebuie sa facem astfel ca familiile de albine sa nu ramana mult timp orfane, altfel vom avea probleme.

stefan1

Citat din: albina proletaraDle stefan1,
Ca sa incheiem chestia cu trintoritele. O alta metoda pe care am citit-o. Unii ca a rezolve probema pun saptaminal o rama cu puiet in lapte stupului cu trintorite pina isi va trage motci.Ati auzit de metoda asta?Mi se pare interesanta.
Nu stiu daca este cazul sa intram in multe amanunte. Si eu folosesc capacitatea albinelor in situatii speciale de a creste puiet si le dau cate o rama de oua pe care le cresc frumos. Eu cred (fara a citi undeva) ca matcile false apar deoarece unele albine sunt hranite cu laptisor, precum matca. Fenomenul de trofilaxie (transferul de hrana regurgitata intre indivizii unei comunitati) exista la toate insectele sociale. In lipsa puietului, care o perioada este hranit cu laptisor, albinele doice transfera cantitati de laptisor la alte albine, carora astfel li se dezvolta dupa un timp ovarele si incep sa depuna oua. S-ar putea ca chiar propriul laptisor secretat de glandele lor faringiene sa fie consumat de ele insele in lipsa puietului si sa le produca acele dereglari. Avand puiet de crescut, e mai mica sansa ca unele albine sa fie hranite cu laptisor si sa devina trantorite.
Pe de alta parte, o regina reuseste mai bine intr-un stup care nu are puiet, incat toata atentia familiei este canalizata spre matca. Deci fiecare face cum crede de cuviinta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)