AETHINA TUMIDA ,noua amenintare a apiculturii in ITALIA si EUROPA ,momentan focarul este in sudul Italiei unde se încearcă izolarea,însa nu prea sunt mari sperante ca se va reuşi .
Si asa incepe un alt canon pus pe capul apicultorilor si a apiculturii ,de unde unii vor avea din nou de câstigat (casele farmaceutice care produc tratamentele),iar ceilalti,asa cum se întâmpla si cu varooua,doar de pierdut. :mad:
Asa arată noua bestie a apiculturii in Europa,pentru ca americanii o au de ani buni la ei.
urata creatura brrrrrr
Parca arata ca un gindac de balegar. O fi tot asa de mare?. Asta face ravagii daca intra in stup la cite platose are pe el.Cu respect
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_hive_beetle
Asa arata un fagure cu o infestat masiv cu larvele acestui gandac.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Aethina_tumida.jpg)
Pharaoane tu ma faci sa ma las de apicultura :)
Fratilor e groasa rau daca ataca stupul populat. Daca e numai pe rame in afara stupului... nu-i stress.
Primit. Incerc atasarea...
Daca sunt max. 2000 kb, poti atasa fisierele ca pe poze.
Oare cu ce se hranesc parazitii astia--cu larve de albine ?---si cu ce se trateaza
Parazitul asta se hrăneste cu miere,pastura,si puiet de albina ,deci distruge mai tot,prin faguri face galerii,excrementele lasate in miere face ca aceasta sa fermenteze deci are un bun arsenal de distrugere ,este adaptabil si la clima pe care o avem in Romania ,in lipsa hranei din stup,sau mai bine zis dacă nu are stupini aproape se hrăneste si cu fructe mature ,ba rezistă si fară hrană ,la cum declara ăstia ,chiar si 2 săptămâni ,ce ar vrea mai mult de atît cineva decât sa zică de ne-ar ferii bunul DUMNEZEU de asa pacoste.
Si uitam,gândacii adulţi prin intermediul antenelor ,ale lor si ale albinelor intră in contact cu acestea inducindule o stare in care albinele le livreazâ hrană direct din gusa .
Atentie la fotografie......... :uimit:
Anumite capcane utilizate pentru prinderea acestui parazit .......
Continuarea....
E aceeasi specie cu cea din america ?
Citat din: dan sebastian din Noiembrie 12, 2014, 08:47:58 AM
E aceeasi specie cu cea din america ?
Da,din ce zic ăstia e aceiaşi specie,si cum o aveau numai ei,au adus si in Europa asa ca de acum avem si noi,aici in Italia din ce vad se descoperă mereu alte cazuri,cercul se tot lărgeşte ,aparte ca sunt unii care au fost in sud in pastoral l-au luat si nu au declarat inca.
La cei care au depistat au venit autoritătile si au ars tot,stupii,ramele,sunt vreo 2mii si ceva de stupi arsi pina acu la oameni ,vom vedea ce va urma dar nu e nimic bun.
Se vede ca sunt tari la export americanii. Tot ei ne-au pricopsit cu gandacul de colorado. Nici de asta nu a scapat nimeni. Asta e, daca au cercetare genetica de varf. Tot ce e modificat genetic de unde vine ?
Omul cu capacităţile care a fost înzestrat trebuia sa fie superior maimutelor ,dar din păcate practica demonstrează ca este inferior,a dezvoltat enorm capacitatea de a face râul ,si nu vrea sa înteleagă ca facand rau altuia isi face rau lui însuşi
Dragi apicultori romani bine v-am gasit din nou dupa atata timp.
Iata ca sfarsitul acestui an apicol 2014 o veste negativa ne-a intristat sufletele noastre si anume prin aparitia pe teritoriul italian pe data de 12 septembrie 2014 de noul parazit al alinelor AETHINA TUMIDA, mai exact in portul naval din Gioia Tauro din zona Reggio Calabria.
Deja pana in prezent autoritatile italiene pentru a opri propagarea acestui coleoter al albinelor originar din Africa ,printr-un decret au decis sa arda zonele infectate ,arzand complet un numar de peste 2500 de stupi cu albine.
noi traim in Romania, dupa legile noastre si asta ne ocupa tot timpul :P
Din pacate dragi apicultori, acest coleoter acum 4 ani se gasea undeva prin Portugalia, azi se gaseste deja in Italia si maine va ajunge si in Romania, exact precum s-a propagat varooa destuctor care timp de peste 20 de ani a fost confundat cu varooa jacobsoni, deci nu va ganditi poate ca acest coleopter se va opri undeva la iesirea din Italia prin Trieste, el ca de altfel toate bolile, parazitii, virusii, nu au frontiere, incet, incet se propaga in toata lumea... deci trebuie sa fiti pregatiti pentru orice eventualitate.
:uimit:
Salutare
Se pare ca e in SUA de prin 1996 si in Canada si Australia din 2002. E rau , poate la fel de rau ca si varoa. Nu am numic in limba romana dar am un studiu/material informativ ce se gaseste pe aici (uk) pe la asociatiile de apicultori cu mai multe informatii despre daunator. O sa incerc sa fac rost de o traducere sau sa o fac dar nu promit nimic......
Desigur ca va intrebati cum se poate opri sau combate acest coleopter al albinelor. Deocamdata autoritatile italiane se limiteaza sa arda stupii cu albine infestati din zonele din Calabria unde s-a descoperit acest coleopter.
In comert se gasesc deja anumite capcane pe baza de uleiuri minerale sau capcane mecanice destinate doar in a captura adultii pentru a evidentia prezenta acestuia in stupina. Sunt si produse chimice dar sunt interzise prin legge folosirea lor.......se va vedea in viitorul apropiat daca statul italian va aprova aceste produse pentru combaterea colepterului cu pricina.
Da asa este, apicultorii americani,australieni si canadezi convietuiesc deja de multi ani cu acest coleopter si stim bine ca in America multe substante si pincipii activi in special nu sunt interzise ca in Europa ,doar asa au putut intr-o oarecare masura sa reduca pagubele enorme al acestui coleopter.
Acest coleopter dupa parerea multor specialisti este cu mult mai periculos ,poate de sute de ori mai periculos fata de varooa. Vorbind cu diversi apicultori din Portugalia cand au avut acest coleopter in stupine,pentru ei varooa era un fel de apa de ploaie.
Dar cum arata si cum ataca Aethina tumida fam.noastre de albine?
Acest coleopter este cu mult mai mic decat o albina,de culoare bruna chiar neagra, acoperit de chitina,deci albinele nu reusesc sa-i intepe,zboara chiar si peste 10 km intr-o zi.
Ajuns in stupina intra pe urdinisul fam.de albine si depune ouale -cateva sute pana la cateva mii in crapaturile din interiorul stupului. Pupele odata eclozionate se transforma in larve mult mai mari ca cele de gaselnita de ceara care invadeaza cuibul fam.de albine hranindu-se in mod special cu ouale albinelor,miere,polen determinand prin excrementele lor fermentarea mierii din cuib astfel ca familia abandoneaza cuibul in plina vara-toamna. Este o imagine degustatoare cand se vede un fagure de cuib plin de aceste mii de larve care misuna peste tot in cautare de hrana iar albine sunt nevoite sa-si abandoneze propria casa.
Din ce intelesesem, preia mirosul stupului foarte usor, incat albina il considera ca face parte din stup si chiar il hraneste.
Nu mai panicati lumea. La noi nu are cum sa ajunga deoarece crapa de la frig. S-a raspandit in Florida, dar acolo clima e blanda. Si in Canada, dar in zonele de coasat unde e mai cald.
Poate aveti dreptate,dar la fel se spunea si despre varooa si azi il gasim din Florida pana in Siberia ,acesti paraziti,coleopteri,etc. nu se tem de frig,desi intr-adevar au mai putine cicli biologici de dezvoltare intr-un an dar fiti siguri ca se dezvolta si traiesc foarte bine si in estul Europei,mai putini dar ajung si acolo si stiti cum,nu???
mai multe se pot citi pe site-ul
https://apicolturasostenibile.wordpress.com/2014/11/12
Nu e vorba de panica. Este vorba de luare la cunostinta in eventualitatea unei infestari.
In Canada a fost detectat in Manitoba,Alberta, Ontario si Quebec si sunt ori fix in mojlocul continemtului ori cu coastele atat de aproape de cercul polar incat sunt extrem de reci iarna. ca de altfel aproape toata tara.
In unele zone gandacii nu au reusit sa stabileasca populatii, in altele inca nu sunt rezultate concludente dar sincer controlul fitosanitar si cooperarea apicultor autoritati e ceva mai buna decat la noi asa ca masurile de preventie chiar au avut efect. Sincer nu cred ca la noi s-ar putea controla o infestare cu prea mult succes pentru ca toti fac cam ce vor. Daca credeti ca la noi e vremea rece iarna treceti pe acolo. E atat de lunga iarna incat pe timpul verii practic ai un sezon aproape continuu cand toata flora profita de vremea calda . NU cred ca o iarna rece ne poate apara de asa ceva, mai ales daca parazitul ierneaza cu familia.
Acum asta nu inseamna ca trebuie sa ne apucam sa inventariem fiecare gandacel gasit in stup, dar nu cred ca cineva a avut ceva de pierdut pentru ca poseda o informatie potential utila pentru activitatea pe care o desfasoara. In schimb lipsa unei informatii de genul asta poate dauna destul de mult. A se vedea istoria propagarii acarianului Varoa Destructor.
Pe de alta parte un apel la calm este chiar foarte bine venit, mai ales ca noi romanii avem tendinta sa ne cam panicam cam des din foarte multe si ciudate motive (parere strict personala )
Ca si comncluzie personala : acest topic este util ca informare despre o potentiala problema ce poate aparea, dar intr-un mod calm si cu informatii utile ca de exemplu cum se poate depista si eradica la nevoie o infestatie .
Da asa este, si-i multumesc d.lui Sorcyo pentru ceea ce a scris mai sus.
Omul informat-om castigat este. O informatie utila este mult mai important decat multe vorbe goale si fara sens. Azi ne luptam cu varooa ,nosema, etc. maine cu aethina ,vespa velutina si alti dusmani potentiali periculosi,adevarati killer al albinelor noastre.
Cum spun eu mereu : adevaratul dusman nu este cel a carui ii stii numele ci acel ce inca nu are un nume.
A fi pregatiti in orice moment si a sti sa-i infruntam acesti dusmani- suntem castigati d.t.p.d.vedere- cine nu va fi bine informat si pregatit -va avea intotdeauna de pierdut ,........nu numai in apicultura....
Se presupune ca principiul activ CUMAFOS 10% ce se gaseste in produsele ASUNTOL si PERIZIN ar functiona in a distruge toata populatia de Aethina tumida dintr-o fam.de albine insa nu si adultii care sunt foarte rezistenti.
Pentru distrugerea lor este indicat stopirea vatrei stupinei cu un produs numit PERTRIN S COPYR ce contine doua principii activi de o mare eficienta si anume: permetrina si tetrametrina.
Pacat ca italienii nu au avut rabdare sa experimenteze aceste produse si au trecut la arderea a mii de fam.de albine cu speranta ca vor ori aceasta pandemie,insa se inseala amarnic.
De asemenea o alta metoda foarte buna insa putin scumpa este sa avem in ferma noastra apicola de camere frigo in care vom introduce la pastrat toate caturile cu faguri la o temperatura sub 10 grade Celsius . In momentul extragerii mierii deci cand se aduc in ferma caturile pline cu miere ele trebuiesc extrase imediat si nu lasate in magazie multe zile deoarece aethina determina fermentarea mierii odata cu eclozionarea primelor larve.
Sterilizarea materialului apicol cu raze gamma si schimbarea fagurilor de cuib inchisi la culoare in mod constant in fiecare an.
Sunt mai multe metode la care lucrez in prezent pentru a opri inaintarea acestui coleopter spre nordul Europei.....unindu-ne fortele ...vom reusi- spunea un vechi slogan valabil in situatii asa de critiche.
n.b. Acest subiect a fost deschis de subsemnatul Edy si nu de nyck74 care a schimbat ordinea paginelor inserind d.lui un prim anunt care nu este corect la locul lui. deci daca acest nick74 s-a trezit si el acum ca a auzit pentru prima data de acest aethina tumida poate sa-si deschida si el un subiect in caresa scrie ceva util.
Asa ca lumea sa inteleaga cum stau treburile.
Deci moderatorii acestui forum le cer sa corecteze imediat acest topic pe care l-am deschis astazi 30 noiebrie 2014 si sa fie redactat in forma sa originala,multumesc,edy
nyk74 daca tot esti in cautare de faima si vrei sa devii veterean pe acest forum iti propun sa deschizi aceste topicuri foarte interesante daca tot vrei sa-mi faci de sosie:
-trecerea la apicultura profesionista -infiintarea unor firme cu peste 500 de stupi;
-producerea de miere in cantitati record an dupa an;
-producerea de cantitati net superioare de laptisor de matca in conditiile Romaniei
si mai este un dusman de care inca nu ai auzit si trezeste-te si scrie tu despre VESPA VELUTINA daca vrei sa fii faimos .
-
,
Edy, modificarea acestui topic am facut-o eu, pentru a avea toate informatiile despre acest daunator adunate intr-un singur loc.
Pentru ca informatiile aduse de NYK74 au fost postate inaintea celor oferite de tine, au aparut in cronologia topicului ca fiind primele. Nu am crezut ca acest lucru te-ar deranja, insa mi se pare normal ceea ce am facut. NYK74 nu are niciun amestec in modificarea topicului, asa ca l-ai acuzat degeaba.
Mi s-a parut ciudat ca cineva inafara de un moderator poate modifica topicul deschis de catre altcineva si deci imi cer scuze daca ati fost d.voastra in a modifica topicul.Acum imi este clar, dar sa dam cesarului ce este a cesarului...si lui Dumnezeu ce este a lui.......mi se parea normal.nu cica as fi eu buricul pamantului dar asa ca o forma de respect.
Scuzama nea Nyk74, te-am acuzat degeaba, iti voi face cinste cand ne vom intalni si sper ca mei putea ierta.....cu respect Edy!!! ^:)^
Nu am facut aceasta modificare pentru a-ti rapi din drepturi sau pentru a-ti crea vreun prejudiciu, ci pentru ca forumistii sa gaseasca intr-un singur loc toate informatiile legate de acest daunator.
Peste o luna, un an sau zece, atunci cand va avea nevoie, un coleg de forum care ar cauta informatii despre "gandacul mic de stup", va gasi totul aici, compact, va multumi tuturoar celor care au contribuit cu informatii, interesandu-l prea putin cine a deschis topicul. Iar tu te vei numara printre cei care, peste timp, il vor ajuta...
P.S. Chiar intentionam sa iti trimit un PM prin care sa iti urez o buna revenire pe forum si sa te rog sa continui postarile pe marginea subiectelor propuse candva de tine (eu am lista cu cele 14 subiecte), insa avand in vedere "evenimentele recente" ma tem sa nu o interpretezi ca pe o şicană sau harţuire.
Am intrat acum câteva minute pe forum,citînd la inceput am ramas plăcut surprins văzînd ca unul din moderatori a mutat totul cum e si normal in un singur topic ,
Mai putin plăcut ,citind in continuare,de acuzatiile aduse,dar avînd in vedere ca nu sunt persoana care se aprinde pentru nimic EDY sa stii ca nu am luat in nume de rau acuzaţiile aduse.
Nu consider ca am nevoie de faimă ,ma descurc si fară ,
Sa ne auzim de bine.
nea Pharaonu,noi aici prin Italia undeva prin Piemonte avem o vorba c-am asa:pana si branza ca-i rea sau buna lasata in timp se stagioneaza,matureaza,imaginativa noi oamenii...!!! adica timpul trece...pietrele raman dar timpul trece si noi oamenii ...ne schimbam,fara sa ne dam seama dar asta-i adevarul.
Lista lui Shiler adica cea cu 14 subiecte pe care vroiam candva sa le dezbat nu cred ca ar mai interesa pe cineva desi erau multe lucruri interesante de spus din experienta mea personala,si sincer sa fiu nici nu-mi mai aduc aminte exact de toate subiectele pe care vroiam sa le dezbat.
Oricum din 2012 de cand nu am mai scris pe forum fiti siguri ca v-am citit mai aproape toate postarile si pot spune ca multe lucruri bune sau scris dar si mai putin interesante ca de-ale apicultorilor....
important este interesul continuu al apicultorilor nostri pentru ceea ce este nou in apicultura si ma bucur foarte mult si o crestere net superioara a pregatirii lor profesionale fie ca au putini sau multi stupi,este un mare pas inainte si vreau sa va felicit din inima pe voi toti de acolo din tara! =D> =D> =D>
Personal ma bucur ca ceva bun sper ca am scris si am sa mai scriu pe acest forum atata timp cat timpul imi va permite....important este ca voi sa continuati sa mergeti pe cararea ingusta a apiculturii de voi aleasa si sa fiti perseveranti zi dupa zi,ceas dupa ceas,numai asa veti reusi in acesta milenara indeletnicire.
Dupa cum spun eu:in apicultura ca si in viata multe obstacole vom intampina,multe necunoscute,si multe esecuri-important este ca cel ce cade sa stie sa se ridice si sa continue strada-acea persoana este adevaratul invingator, acela este un adevart erou.
Daca vrei, iti pot pune aici lista cu cele 14 subiecte propuse de tine, din care despre vreo 3-4 le-ai "atins" intr-o mai mare sau mai mica masura.
Daca considerati ca aceste subiecte sunt interesante si utile pentru apicultorii nostri va rog chiar sa le puneti, cine stie poate va iesi ceva bun .
Daca-s bune sau mai putin la cineva oricum le va folosi daca nu maine peste ani si ani cum mi-au folosit si mie multe din aceste experiente personale.
n.b. va multumesc pentru bun venitul d.voastra pe forum si sper sa mai scriu ceva bun.
la vara anului 2015 voi pune mai multe file si poze din firma mea ,deoarece trebuie sa chem un specialist,nea edy inca nu prea il are cu butonatul ,este mare poveste tehnologia asta pentru un mos de 43 de ani.
Lista:
1 - metode de producere a matcilor la nivel industrial;
2 metoda roiurilor la pachet: producere, utilizare si avantaje;
3 - popularea stupilor cu roiuri la pachet;
4 - banca de regine: avantaje;
5 - producerea de miere marfa in cantitati foarte mari si in conformitate cu normele U.E.;
6 - utilaje apicole si tehnologii in exploatarea familiilor de albine in Occident;
7 - apicultura in lume comparata cu cea de la noi;
8 - practicarea pastoralului in Occident;
9 - informatii practice si utile cu adrese de la cele mai mari firme apicole si producatoare de utilaje apicole din Italia, Franta, Germania, etc.;
10 - Apis Mellifica Ligustica - comportament si tehnici de intretinere a celei mai faimoase rase de albine din lume;
11 - producerea laptisorului de matca la nivel industrial si cu efort minim;
12 - tehnici de imbunatatire a pastoralului in Romania;
13 - metode de combatere a furtului de stupi;
14 - cum sa gestionam un numar foarte mare de stupi cu un efort redus prin simplificarea muncii noastre.
La punctele 1,2 si 11 ai scris cate ceva.
Trebuie sa-mi spuneti care din aceste subiecte sunt mai urgente de a le dezbate,sau sa le i-au in ordine,desi cred ca imi va trebui f.mult timp sa le dezbat pe toate ,totusi voi incerca.As vrea sa mai adaug pe langa cele 14 subiecte altele la fel de interesante,precum:
15.- cum sa gestim la cel mai inalt nivel rasa de albine ::A.M.Buckfast,A.M.Carnica,A.M.Ligustica,A.M.Carpatica,A.M.Caucasica,A.M.MELIFFERA, A.M.Adansoni,A.M.Sahariensis etc,si al hibrizilor intre rase.
16. -viitorul apiculturii si al apicultorilor,
17.- apicultura bio - visul unei nopti de vara;
18.-efectul globalizarii asupra apiculturii de azi;
19.-metode eficiente si simple de iernare a fam.de albine
20.-sunt tanar ...si nevinovat...si-un vis frumos as vrea sa am...apicultor sa fiu o zi as vrea
si multe,multe altele
Aethina thumida,situatia prezentată a extinderii in CALABRIA ,ITALIA la data 25.11.2014 arată asa....
Citat din: edy din Noiembrie 30, 2014, 10:24:27 PM
Daca considerati ca aceste subiecte sunt interesante si utile pentru apicultorii nostri va rog chiar sa le puneti, cine stie poate va iesi ceva bun .
Daca-s bune sau mai putin la cineva oricum le va folosi daca nu maine peste ani si ani cum mi-au folosit si mie multe din aceste experiente personale.
n.b. va multumesc pentru bun venitul d.voastra pe forum si sper sa mai scriu ceva bun.
la vara anului 2015 voi pune mai multe file si poze din firma mea ,deoarece trebuie sa chem un specialist,nea edy inca nu prea il are cu butonatul ,este mare poveste tehnologia asta pentru un mos de 43 de ani.
Sal, Edy.....bine ai venit !
...orice subiect este interesant... daca nu este interesant pentru un apicultor nu inseamna ca este interesant pentru altcineva .
Edy, usor-usor, o sa inveti cum sta cu "tehnologia"...... ca si eu la anii tai nu stiam mare lucru... =)).. apoi am invatat cite ceva si mer4ge treaba.
Am vazut mai sus ca ar fi in Portugalia acel gindac, dar intreb cei din Portrugalia cum au scos-o la capat cu el..?.. cred ca exista metode de al tavalii .
Nu este imbucuratoare aparitia inca unei probleme care ne pune piedici in activitate dar trebuie sa stim sa luptam contra acelei probleme.
salut Bio, bine te-am gasit ! da asa este,in Portugalia dupa atatia ani au inca mari probleme cu acest coleopter,multi pentru asi salva albinele au trecut la metode extreme prin arderea coloniilor infestate,iar cele mai puternice au fost tratate cu produse a baza de cumafos unicele per moment ce au o mare eficacitate contro diferitele satdii de dezvoltare di Aethina tumida.
Precum si in cazul varooa destructor noi apicultorii trebuie sa invatam sa convietuim cu acesti paraziti .nu avem alta posibilitate,salvandu-se numai acele linii,cepuri ,rase de albine mai rezistente la acesti noi invazori.
Spre exemplu albinele africane au marele avantaj ca ele recunosc ca DUSMAN parazitii varooa si acest coleopter si multi altii,in schimb rasele de albine europee nu recunosc acesti invazori ca dusmani ,iata marile pagube pe care ii provoaca acestia fam. de albine ca unitate biologica.
Citat din: bio din Noiembrie 30, 2014, 11:08:27 PM
..............orice subiect este interesant... daca nu este interesant pentru un apicultor nu inseamna ca este interesant pentru altcineva .............................
=)) =))
Deci nu este intefresant pt nimeni
Acest carabus al stupului de albine inca nu a ajuns prin NZ dar Australienii o au asa cum a mai mentionat un coleg aici in topic. In schimb Australienii nu au varroa si produc la greu miere bio.
Acum citeva saptamini eram intro conversatie cu un apicultor din AUS si mentiona ca la un stup a gasit musafirul nepoftit, acest carabus.
Ca si interventie a strins cuibul. Avea stupul pe 2 cutii(Langstroth) a cite 9 rame pline de albine si a redus stupul la doar o cutie. Binenteles a fost ingrijorat caci la ei era deja +40 de grader Celsius pe timp de zi si riscul ca acea colonie so roiasca a crescut semnificativ. Dar zicea ca asa colonia va face fata si va curata stupul de acest musafir nepoftit. Banuiesc ca ramele mai nasoale lea distrus.
Pt el era ceva normal, fara sa faca panica. Mai degraba se vaita ca nu are voie sa faca/foloseasca fum. Focul este interzis deja de peste o luna prin zona lui.
Citat din: Kiwi Bee din Decembrie 01, 2014, 01:38:20 PM
...
Ca si interventie a strins cuibul...
De fapt si aici din ce am vazut,se recomandă ca una din masurile,de combatere a acestui gîndac sa fie si mentinerea de familii puternice pe un nr,restrîns de faguri.
Aparte ca eu consider ca asta e o măsura generală,foarte utilă ,aplicabilă in mai toate cazurile in care se observă ca familia de albine este atacatâ de daunatori .
nea Nyk74 cred ai luat sindromul lui edy,mai bagi cate un cuvant italian prin multimea celor romanesti,nu de alta dar or spune cei de la noi ca ti-am dat raceala si m-tale =))
Citat din: edy din Noiembrie 30, 2014, 11:50:49 PM
salut Bio, bine te-am gasit ! da asa este,in Portugalia dupa atatia ani au inca mari probleme cu acest coleopter,multi pentru asi salva albinele au trecut la metode extreme prin arderea coloniilor infestate,iar cele mai puternice au fost tratate cu produse a baza de cumafos unicele per moment ce au o mare eficacitate contro diferitele satdii de dezvoltare di Aethina tumida.
Precum si in cazul varooa destructor noi apicultorii trebuie sa invatam sa convietuim cu acesti paraziti .nu avem alta posibilitate,salvandu-se numai acele linii,cepuri ,rase de albine mai rezistente la acesti noi invazori.
Spre exemplu albinele africane au marele avantaj ca ele recunosc ca DUSMAN parazitii varooa si acest coleopter si multi altii,in schimb rasele de albine europee nu recunosc acesti invazori ca dusmani ,iata marile pagube pe care ii provoaca acestia fam. de albine ca unitate biologica.
Edy,vezi ca in Portugalia,nu mai au aethina deoarece au fost doar o infestatie minora,datorata importurilor de regine din America!
Asta mi-a spus-o şur Barbero la Convegno dei apicoltori piemontesi ce s-a tinut la Oleggio(NO)!
Din cite am inteles nu exista nici un tratament impotriva acestui coleoter care sa nu afecteze si albinele.
P.s.la punctul 10,din lista ta,care anume rasa ar fii apis mellifica ligustica? Ar fii un nou hibrid? :nono:
Unicul tratament care afecteaza gindacul ar fii cel impotriva gaselnitei,sulful.
Citat din: edy din Decembrie 03, 2014, 02:32:16 PM
nea Nyk74 cred ai luat sindromul lui edy,mai bagi cate un cuvant italian prin multimea celor romanesti,nu de alta dar or spune cei de la noi ca ti-am dat raceala si m-tale =))
Apoi nu stiu sigur,care si de unde a luat răceala,nea EDY ,aparte ca sunt si cauze mai multe prin care se poate lua,una sigurâ e de la dormit desculţ =)) =))
Si fiind aici de un timp s-o fi molipsit si tastatura ca mai adaugă cite o parolă italiană =))
Asta se numeste damblaua lui Raducioiu...Nu este asa de grava, se trateaza repede daca subiectul isi imagineaza ca ii vorbeste mamei sale!
Citat din: italianu din Decembrie 03, 2014, 08:06:53 PM
Edy,vezi ca in Portugalia,nu mai au aethina deoarece au fost doar o infestatie minora,datorata importurilor de regine din America!
Asta mi-a spus-o şur Barbero la Convegno dei apicoltori piemontesi ce s-a tinut la Oleggio(NO)!
Din cite am inteles nu exista nici un tratament impotriva acestui coleoter care sa nu afecteze si albinele.
.....
Ma bucura aceasta informatie . Inteloeg ca se poate lupta cu oarecare succes daca se iau repede masuri.
Citat din: bio din Decembrie 04, 2014, 07:58:57 PM
Citat din: italianu din Decembrie 03, 2014, 08:06:53 PM
Edy,vezi ca in Portugalia,nu mai au aethina deoarece au fost doar o infestatie minora,datorata importurilor de regine din America!
Asta mi-a spus-o şur Barbero la Convegno dei apicoltori piemontesi ce s-a tinut la Oleggio(NO)!
Din cite am inteles nu exista nici un tratament impotriva acestui coleoter care sa nu afecteze si albinele.
.....
Ma bucura aceasta informatie . Inteloeg ca se poate lupta cu oarecare succes daca se iau repede masuri.
In Portugalia au reusit pentru ca au descoperit in timp scurt focarele de infecţie si au lichidat repede tot,aici treaba e diferită,la cit se pare ei au anunţat acum,dar se pare ca gîndacul are luni bune de cind a fost importat,de aceea caracatita a întins tentacolele mult mai tare,a ajuns si in Sicilia un focar,si se asteaptă ,ca nu e exclus datorită pastoralului din vară, sa il fi luat si altii din alte zone.
Nu mai tin minte bine, am citit cu ani in urma despre acest gandac si am retinut atunci un mod posibil de lupta contra lui. Zicea ca dupa stadiul de larva petrecut in stup, acesti viermi (larvele) ies din lazi si stadiul de pupe si-l fac in pamant. Daca stupina este cimentata, larvele nu au unde sa inpupeze si deci nu va mai aparea noua generatie de adulti.
Se adaptează. Larvele se taraie suprafete mult mai mari pana când găsesc un sol adecvat. Sa speram totusi ca nu ajunge in Romania.
Nu gandesc decat la macaroane. Mai bine ar gandi .
Domnu Bibi nu are scoli inalte dar a spus rapid cum se face cu gandacul .
Sa puna o troaca cu apa in fata la stup si atunci larva cans iese pe urdinise pica in apa si gata ca nu e peste sa inoate .
Citat din: ra.doi din Decembrie 05, 2014, 09:23:39 AM
Nu gandesc decat la macaroane. Mai bine ar gandi .
Domnu Bibi nu are scoli inalte dar a spus rapid cum se face cu gandacul .
Sa puna o troaca cu apa in fata la stup si atunci larva cans iese pe urdinise pica in apa si gata ca nu e peste sa inoate .
Solutiile simple sunt GENIALE, dar nu aduc profit pentru comerciantii de chimicale.
Citat din: ra.doi din Decembrie 05, 2014, 09:23:39 AM
Nu gandesc decat la macaroane. Mai bine ar gandi .
Domnu Bibi nu are scoli inalte dar a spus rapid cum se face cu gandacul .
Sa puna o troaca cu apa in fata la stup si atunci larva cans iese pe urdinise pica in apa si gata ca nu e peste sa inoate .
Pfoai, uite mai unde sta genialitatea!
Si daca am 5000 de stupi,tre' sa am 5000 de troci,daca matematica nu ma-nsală!
Eh ,intradevar solutia-i geniala,cum de nu s-or gindit si prostii aia de apicultori cu mii de stupi?
Atita tot,ca in momentul cind iese ca sa se împupeze,ai toata mierea din faguri cacată de catre larve,deci ideea e de cacat! :nudie:
Mergeti mai bine la biserica si bateti mătănii,ca poate asa nu ajunge in Ro!
Poate nu a inteles bine, ca nu mai poti comercializa mierea deoarece fermenteaza, sau pe romaneste, se acreste.
Mierea de la excrementele lăsate de aceste larve ,fermenteaza,adică se acreste ,curge din faguri si are un miros de portocale putrezite ,cel putin asa declară ăstia de aici.
Larvele la maturitate părăsesc stupul ,se tirâsc pina dau de pământ unde sapă si se pregătesc pentru stadiul de pupe ,masuri de combatere cind se află in pământ este utilizarea de pesticide.
Traiesc si se hrănesc cu fructe luni de zile,in fagurii de la rezervă peste 50 de zile,fară hrană si apa vreo două saptamani ,mai pot fi capturaţi cu unele capcane puse in interiorul sau exteriorul stupilor ,utilizarea de pesticide si in interiorul stupilor ,dar e clar ca după aceea nu se mai poate vorbi de apicultura bio.
De preferat e sa nu ajungă la noi,dar ...................
Citat din: ra.doi din Decembrie 05, 2014, 09:23:39 AM
Nu gandesc decat la macaroane. Mai bine ar gandi .
Domnu Bibi nu are scoli inalte dar a spus rapid cum se face cu gandacul .
Sa puna o troaca cu apa in fata la stup si atunci larva cans iese pe urdinise pica in apa si gata ca nu e peste sa inoate .
..o sa apara fundul "anti-varooa cu piscina" . :rotfl:
Citat din: ra.doi din Decembrie 05, 2014, 09:23:39 AM
Nu gandesc decat la macaroane. Mai bine ar gandi .
Domnu Bibi nu are scoli inalte dar a spus rapid cum se face cu gandacul .
Sa puna o troaca cu apa in fata la stup si atunci larva cans iese pe urdinise pica in apa si gata ca nu e peste sa inoate .
Ca sa fie ideea mai genială larvelor li se pun indicatoare de directie,iesire obligatorie pe urdinis care va fi prevazut cu platformă pentru sărituri acrobatice ........ =)) =))
Care e ciclul gandacului ?
Se reproduce doar o data pe an, ca anumite specii de fluturi ?
De cate ori poate ?
Citat din: bio din Decembrie 05, 2014, 10:43:52 PM
Citat din: ra.doi din Decembrie 05, 2014, 09:23:39 AM
Nu gandesc decat la macaroane. Mai bine ar gandi .
Domnu Bibi nu are scoli inalte dar a spus rapid cum se face cu gandacul .
Sa puna o troaca cu apa in fata la stup si atunci larva cans iese pe urdinise pica in apa si gata ca nu e peste sa inoate .
..o sa apara fundul "anti-varooa cu piscina" . :rotfl:
Radem noi, radem, dar scroafa e moarta in cotet! :mad:
... si eu stau cu grija. \
Ma gindesc cu teama ce s-ar intimpla daca acel gindac ar ajunge la noi in tara .
In Africa poate face peste 5 generatii la an,se estimează ca un ciclu durează intre 5-12 saptamani ,variază totul in baza conditiilor climatice ,se apreciază ca au nevoie de o temperaturâ de peste 10 grade pentru o dezvoltare normală ,in concluzie la zone cu clima rece se dezvoltă mai lent dar înaintează oricum.
Femelele traiesc 4-6 luni si depun in jur de 1000 ouâ in această perioadă .
Pina astazi,18/12/2014,in Italia,mai exact in 2 judete din regiunea Calabria(vibo valentia si reggio calabria) si un judet din Sicilia(Siracusa),au fost ARSI 3500 de stupi!
Inspectorii sanitari sint f.drastici,in momentul cind un ,,gindac"este denuntat/gasit ,vin arsi toti stupii di aceea stupina(chiar daca ceilalti sint curati)!
Din pacate aceasta solutie nu e viabila deoarece,dupa RUG vine plasata o familie ,,capcana" care in scurt timp vine infestata de aethina!
In aceasta seara ne-a fost prezentata si capcana care se vindein Italia ,,BEETLE BLASTER"(fabricata i America)
Costl acesteia e de 3-4€,la fiecare casa utilizidu-se 4 bucati! O adevarata ,,trufanda" :qp:
Eu cred ca sunt masuri in buna parte zadarnice. In mod sigur Aethina tumida isi duce ciclul biologic si pe alte gazde decat albina domestica.
Viespiile ce or avea ?
Oare de la ce ar putea face constipatie acesti carabusi?(fara sa afecteze albina)
http://beetime.eu/low-cost-green-small-hive-beetle-trap-now-available/
http://bletaria-shqiptare.blogspot.ro/2014/11/kazan-qe-vlon-bletaria-italiane.html
Pai asta este crima sa dai foc la toate lazile alea!Trebuie sa existe si alta solutie! De exemplu salvezi albinele si matca, bineinteles fara puiet, arzi ramele, recuperezi ceara bineinteles, apoi lazile le flambezi, sau le bagi in parafina fierbinte si le tii acolo catva timp, sau intr-o solutie care face rau gandacului, nu stiu, dar trebuie sa mai existe o solutie! Este mare pacat sa distrugi atatea lazi! ))/
Citat din: cornelioandanciu din Decembrie 19, 2014, 09:36:44 PM
Pai asta este crima sa dai foc la toate lazile alea!Trebuie sa existe si alta solutie! De exemplu salvezi albinele si matca, bineinteles fara puiet, arzi ramele, recuperezi ceara bineinteles, apoi lazile le flambezi, sau le bagi in parafina fierbinte si le tii acolo catva timp, sau intr-o solutie care face rau gandacului, nu stiu, dar trebuie sa mai existe o solutie! Este mare pacat sa distrugi atatea lazi! ))/
sunt tari unde se primesc bani daca arzi tot si recueprezi cheltuiala cu lazile alea!
Se da echivalentul pretului unui roi,100€ .atit!
Italienii cred ca vor putea opri invazia si mai exact so eradieze total. Dar ce fac daca apare din nou in 2 sau 3 sau 5 ani?
Si aici in NZ se ard toti stupii cu loca americana crezind ca asa vor eradia boala total si nu mai exista dupa aceea. Din pacate de mai multe decenii se tot ard stupii si tot mai apare boala anual peste tot in tara. Procentul anula nu se prea schimba. Acolo unde putem vorbim de aglomeratie de stupi/stupini boala este mai intensa(apare in mai mute cazuri/stupini). Numai in putine cazuri se salveaza cutiile si nimic altceva(comecialii primesc autorizatie sasi baga cutiile la baie de parafina). Ei, se mai salveaza si capacele de tabla. Ramele chiar daca cineva ar dori sa le salveze este mai ca nu imposibil deoarece se folosesc tot mai mult rame de plastic sau cele cu fundatie de plastic iar acestea nu se pot steriliza bine.
Despagubire/ajutor financiar nu se da.
Partea buna este ca cei care lucreaza la firma care raspunde de inregistrarea stupinilor si stupillor si reinnoiesc bazele de date cu informatiile primite de la apicultori + inspectorii de stupini vor avea de lucru cel putin pina la pensie. Deci sau mai creat astfel noi locuri de muca. Bravo lor.
Din pacate ca sa devi un inspector de stupina nu este usor. Mia sa spus ca trebuie sa fi "invitat". Pai asta inseamna ca trebuie sa ma cunoasca, deci cineva trebuie sa ma recomande, deci trebuie sa ai pile. Se pare ca la multi le place sa ia bani cu lucru putin iar intro tara mica(nici 4,5 milioane de locuitori) nu sint prea multe posturi de lucru de acest gen.
Noi inca nu avem acest carabus dar avem varroa din anul 2000.
Australienii inca nu au varroa dar au acest carabus de vreo 7-8 ani si nu am auzit sa dea foc la stupi. Nu am auzit nici sa se dea un fel ajutor financiar nici in Australia.
Sunt toate chestiuni politice si comerciale create si puse in spinarea omului pentru al stoarce bine de bani, se studiază si mai scot cite ceva, vreo boală sau un dușman nou asa cum e si cu aethina, dupa aia se face antidotul, (exemplu:asa cum vedem, americanii au scos, capcanele de prins gindacii), care nu trebuie sa trateze total problema, ca după aceea nu mai au de unde încasa banul.
Asa ca unde nu este varooua, nu e problema se aduce, nu este aethina, va fi adusă, insa întinzând mult coarda in ritmul in care se merge , biata albină nu stiu dacă va face față să supraviețuiască cu toti acești dăunători.
Am gasit urmatorul film
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mYrpFodgt2g
la final poate sa explice careva?
A mutat cotetul gainilor in locul stupilor in speranta ca gainile vor consuma larvele gandacului SBhH, care intra in pamant pana la 30 cm. In plus daca gandacii se intorceau nimereau drept in cotet. Ai vazut ca din 2 lovituri au cazutvpeste 100 gandaci viabili ? Facuse unificare si incerca din 2 familii sa ramana 1 pe un singur corp.
Multumesc Dane
ii destul de urata treaba asta cu gandacul de stup...
http://www.salute.gov.it/portale/news/p ... ro&id=1878
Mai dureaza cativa ani pana sa ajunga la noi. Depinde de binevoitorii care au magazine si vand capcanele pt ei, sa nu-i introduca intentionat. Pagubele ar fi imense pt ca sunt multi care nu sunt la curent nici cu varoua sau alte boli.
In teorie circulația materialului apicol ar trebui sa fie monitorizată in întreaga Europa, pentru a se evita extinderea in avans , in afară de teritoriul pe care acest gindac la acaparat deja, pina acum.
Pe Stuparitul am citit ca cineva l-a adus in tară cu roiuri la pachet!
da, cineva din CARANSEBES, judetul CS.
Macar noi o sa-l recunoastem. Ce te faci cu cei care nu deschid macar o carte ?
ce tratamente se fac pt acesti gandaci?
Citat din: albinasebes din Ianuarie 05, 2015, 07:58:11 PM
ce tratamente se fac pt acesti gandaci?
FOCUL LA TOT ALBINE ,STUPI,RAME .... am inteles eu.
Citat din: apivasmob din Ianuarie 05, 2015, 08:19:14 PM
Citat din: albinasebes din Ianuarie 05, 2015, 07:58:11 PM
ce tratamente se fac pt acesti gandaci?
FOCUL LA TOT ALBINE ,STUPI,RAME .... am inteles eu.
si la cei care raman in pamant? pe vatra? ce le facem? (gandacii)
Citat din: mmacreanu din Ianuarie 05, 2015, 08:26:11 PM
Citat din: apivasmob din Ianuarie 05, 2015, 08:19:14 PM
Citat din: albinasebes din Ianuarie 05, 2015, 07:58:11 PM
ce tratamente se fac pt acesti gandaci?
FOCUL LA TOT ALBINE ,STUPI,RAME .... am inteles eu.
si la cei care raman in pamant? pe vatra? ce le facem? (gandacii)
Citat din: dan sebastian din Ianuarie 03, 2015, 05:42:11 PM
A mutat cotetul gainilor in locul stupilor in speranta ca gainile vor consuma larvele gandacului SBhH, care intra in pamant pana la 30 cm. In plus daca gandacii se intorceau nimereau drept in cotet. Ai vazut ca din 2 lovituri au cazutvpeste 100 gandaci viabili ? Facuse unificare si incerca din 2 familii sa ramana 1 pe un singur corp.
Citat din: apivasmob din Ianuarie 05, 2015, 08:19:14 PM
Citat din: albinasebes din Ianuarie 05, 2015, 07:58:11 PM
ce tratamente se fac pt acesti gandaci?
FOCUL LA TOT ALBINE ,STUPI,RAME .... am inteles eu.
Imaginativa cati din RO au pavilioane!!!
Nu am experienta in domeniul acesta dar nu asi da foc la tot stupul. Nici la albine.
In prima pagină a acestui topic a atasat ROMIKELE unele articole ce descriu acest gindac, care pot fi descărcate, singurul inconvenient este ca sunt in italiană, dar pot fi traduse cu google translator, unele amănunte le-a reafirmat sau completat si Edy mai apoi in paginile succesive.
speram ca aceste temperaturi, destul de scazute, -15, -20 de grade sa distruga orice urma de acest gandac...nu cred sa reziste la aceste temperaturi, si mai ales sa fie ger pe o perioada lunga de timp...vom vedea la primavara sau vara...
Citat din: mircea_tm_gt din Ianuarie 05, 2015, 09:14:25 PM
speram ca aceste temperaturi, destul de scazute, -15, -20 de grade sa distruga orice urma de acest gandac...nu cred sa reziste la aceste temperaturi, si mai ales sa fie ger pe o perioada lunga de timp...vom vedea la primavara sau vara...
La -12 grade moare si gandacul si ouale. De altfel, fagurii infestati se pot baga la congelator la -12 grade timp de 24 de ore, dupa care se dau unei familii puternice sa curete ouale si mizeria!
Eu zic ca nu e dracul chiar atat de negru. Mi se pare mai pervers varroa. Si un material ca sa vedeti cum se face controlul invaziei acestui gandac in Marea Britanie.
am vazut odata un reportaj despre anumite capcane pentru daunatori la vie, niste benzi lipicioase impregnate cu feromoni. aici nu se poate crea asa ceva?
Nu este exclusă si funcționarea unor capcane de acest tip, descoperim totul încercând si căutând, cert este ca dacă descoperă un tratament de exterminare valabil a acestui gindac, o persoană comună care nu are alte interese, si reuseste sa facă public tratamentul, e un cont,
Altfel in baza marilor companii de cercetare vom avea mereu doar frectii la piciorul de lemn, tratamente care combat ceva, ceva, dar nu total, ca după aceea ei nu mai au de unde suge bănuțul.
Citat din: mircea_tm_gt din Ianuarie 05, 2015, 11:38:09 AM
da, cineva din CARANSEBES, judetul CS.
Am citit si eu pe Stuparitul alerta asta despre Caransebes si pot sa va spun sigur ca nu se confirma.
Eu stau la 5 km de Caransebes si cunosc toti apicultorii din zona dar asa ceva nu am auzit.Noi am avut probleme cu disparitia matcilor in toamna,si nu este unul care sa nu fi desfintat 30-40 de familii,altii si mai mult.Nu stiu vreun doctor veterinar din Caransebes care sa aiba stupi.
P.S Acum un minut l-am intrebat pe directorul D.S.V.J Caras-Severin care este vecin cu mine daca este vreun doctor vet. Zaharia sau Zaharescu in judet sau venit din Timisoara cu stupi in Caransebes si mi-a spus ca nu este.
da, tot de pe stuparitul am preluat si eu informatia referitoare la persoana din Caransebes...
http://www.stiriagricole.ro/doua-mari-pericole-ameninta-apicultura-romaneasca-gandacul-de-stup-aethina-tumida-si-viespea-asiatica-vespa-velutina-19364.html ))/
Citat din: oroles din Ianuarie 05, 2015, 10:26:30 PM
Citat din: mircea_tm_gt din Ianuarie 05, 2015, 09:14:25 PM
speram ca aceste temperaturi, destul de scazute, -15, -20 de grade sa distruga orice urma de acest gandac...nu cred sa reziste la aceste temperaturi, si mai ales sa fie ger pe o perioada lunga de timp...vom vedea la primavara sau vara...
La -12 grade moare si gandacul si ouale. De altfel, fagurii infestati se pot baga la congelator la -12 grade timp de 24 de ore, dupa care se dau unei familii puternice sa curete ouale si mizeria!
Eu zic ca nu e dracul chiar atat de negru. Mi se pare mai pervers varroa. Si un material ca sa vedeti cum se face controlul invaziei acestui gandac in Marea Britanie.
Fara suparare dar in stup nu sunt asa temperaturi....numai daca sunt fara albina :sad:
am vazut ca intr-un topic zicea d2006 ca dr poncea e cel mai bazat in boli si tratamente....dragose...tu... pe ce te bazezi cand afirmi ca e cel mai bazat????de ce nu zice nimic de gandacu asta???este la noi?.....nu este?...vine spre noi???stam linistiti inca zece ani???si eu il cunosc pe dr, poncea...dar nu pot zice ca e cel mai cel! chiar de se supara pe mine!
Citat din: feerary din Ianuarie 13, 2015, 06:54:37 PM
Citat din: oroles din Ianuarie 05, 2015, 10:26:30 PM
Citat din: mircea_tm_gt din Ianuarie 05, 2015, 09:14:25 PM
speram ca aceste temperaturi, destul de scazute, -15, -20 de grade sa distruga orice urma de acest gandac...nu cred sa reziste la aceste temperaturi, si mai ales sa fie ger pe o perioada lunga de timp...vom vedea la primavara sau vara...
La -12 grade moare si gandacul si ouale. De altfel, fagurii infestati se pot baga la congelator la -12 grade timp de 24 de ore, dupa care se dau unei familii puternice sa curete ouale si mizeria!
Eu zic ca nu e dracul chiar atat de negru. Mi se pare mai pervers varroa. Si un material ca sa vedeti cum se face controlul invaziei acestui gandac in Marea Britanie.
Fara suparare dar in stup nu sunt asa temperaturi....numai daca sunt fara albina :sad:
Albinele incalzesc ghemul, nu si interiorul stupului. Deci sunt astfel de temperaturi.
Eu intelesesem ca trec iarna in pamant sub forma de pupe. Din mai ne executa familiile.
Oroles... in stup sunt 4 grade si din cate am vazut eu prin poze, acest gandac, ca si vorroa, convietuieste cu albina (mai il si hraneste), asa ca in timpul iernii o sa il incalzeasca albina foarte bine. Bine ar fi sa ma insel dar daca o sa apara si la noi, sa nu te mire ca in ghemul de iernare vei avea 30% gandacei
Ar trebui sa fiti calmi. Urmaresc cu mare atentie prezenta parazitului la Lugoj, o zona oarecum probabila pentru aparitia aetina tumida. Dupa cateva alarme false, nu putem vorbi despre prezenta acestuia. Spun asta fiindca se importa la greu regine care cu mica probabilitate ar putea aduce parazitul. Se importa si nuclee care cu mare probabilitate ar putea aduce parazitul. Nu exista autoritati ale Statului Roman care sa fie preocupate de acest subiect, este putin probabil sa fie recunoscut parazitul in primele faze ale atacului. Temperaturile din acest an nu au fost favorabile aetina tumida. Totusi atentia e binevenita. Faceti o poza si trimiteti-o pe ursulescu200@yahoo.com. Cu certitudine va fi recunoscut parazitul de mine sau de biologi din Germania ori Spania. Teoretic si practic nu ar trebui sa fim invadati prea curand. Peste 3-5 ani vom vedea...
ing. D. Ursulescu
Daca primiti poze sa ni le faceti cunoscute si noua ca sa fim cu ochii in patru
Se pare din ce vad că anunță băieții, referitor la aethina tumida, in Italia, in 16.09.2015 Institutul national de apiculturä declară, pe scurt, focarele stinse.
Dacă se va dovedi adevărat, e o veste bună pentru toti apicultorii din această țară.
Roiuri naturale în copaci nu sunt în Italia în păduri ?
Atât de ușor au scăpat de gândac ?
Mi-e greu să cred asta.
Ar fi frumos să fi eradicat această problemă.
Sincer nici mie nu prea imi vine sa cred ca au scăpat deja de acest gândac, măsuri stiu ca au luat ,draconice, au ars stupini întregi in zonele unde a fost depistat, ars materialul apicol lemnos tot, stupi, rame, albine, totu cenușă, și le-au promis că vor fi despăgubiți, au stabilit suma per stup, dar vad ca oamenii afirmă că până in prezent nu au primit un sfanț, se va vedea in continuare.
Roiuri sunt scapate prin păduri, dar personal, aici nu am avut ocazia sa gasesc vreo unul pe care sa îl pot observa timp îndelungat, cu toate ca aş fi curios sa vad dacă supraviețuiește macar 2 ierni datorită la varooua.