Salut, de ceva timp mi-am facut si eu cont pe aici pe forum, cat si pe forumul cu anunturi.
Pe scurt, Eduard, 21 de ani, incep al 5-lea an de stuparit propriu, cu inca aproximativ 3-4 ani doar de observat si invatat, in total sa spunem 8 ani de experienta cu albinele.
Primul pastoral l-am facut deja anul trecut...cu legislatia stau mai prost, in rest sper ca multe dintre taine le-am descoperit.
Cunostinte, dupa cum o sa vedeti in poze, am atat in stupi orizontali cu care am pornit la drum cat si in stupi verticali, in ultimii 3-4 ani am inceput sa cunosc si stupul vertical mai bine. Acum am trecut in mare parte pe vertical, in special stulii care merg la cules, majoritatea sunt pe stas vertical.
In continuare, voi pune vreo 2-3 poze cu stupii actuali: 3 poze din pastoralul la tei 2013, in care o sa vedeti un orizontal in timpul extractiei si stupina pe ansamblu si 2 poze cu zborul de curatire de acum 2 saptamani aproximativ.
In rest ce sa mai spun, pasionat de fotografie, masini, sport si pasari. Daca o sa-mi permiteti, pe langa poze din stupina o sa va mai arat si altele:).
(http://img545.imageshack.us/img545/3541/4gmn.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/545/4gmn.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img838.imageshack.us/img838/4765/zpg6.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/838/zpg6.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img593.imageshack.us/img593/4343/klso.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/593/klso.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
In stupul orizontal e unul din stupii care la 2 mai 2013 avea abia 9 rame de albina, stim bine cum a fost situatia anul trecut din cauza iernii intarziate, stup care l-am cumparat cu inca 29 cu ajutorul forumului de anunturi. ^:)^
Acum, zborul de curatire:
(http://img809.imageshack.us/img809/4488/sacy.jpg)
(http://img850.imageshack.us/img850/7859/4cf1.jpg)
Planuri de viitor: Buceag SRD, modificat cum erau masinile de radiodetectie ale armatei, cu "cotet" de dormit in spate, in genul modulelor care le aveau intreprinderile si cu remorca cu 2 osii facuta pavilion apicol, mai mult de 30-40 de stupi sa n-am cu mine in pastoral, ajung atatia. De ce buceag... o sa spuneti ca-s nebun:)), dar piesa e rara in zilele noastre, cine se mai plimba cu buceagu'? Doar am zis ca imi plac masinile.
Si sa nu fac dublu post, am gasit poze dupa prima iarna cand abia inflorise cornul si incepuse albinele sa iasa:
In poza e D2, un stup care o mers bine in anul respectiv desi nu ma asteptam si chiar si al doilea an, mi se pare ca si anul trecut il mai aveam inca in lista ca ultimul mohican:
(http://farm6.staticflickr.com/5097/5561368694_66f5684187_b.jpg)
(http://farm6.staticflickr.com/5308/5560791687_0f9e371454_o.jpg)
Bine ai venit Eduard, esti de-al meu :hi: :hi:
bine ai venit. sa fii sanatos sa ingrijesti supina asta frumoasa. spor pe viitor !!
Salutare tuturor. Aici imi permit sa intreb orice, astfel, jhonny, vad ca faci stupi? Cam la ce pret te invarti cu verticalii, corp 1/1, cat 3/4 + capac, adica cele aferente, fara cadre si cu cadre ma intereseaza ca pret.
Daca nu poti scrie public, lasa-mi pm.
Despre albinute am spus, si tot imi repet si mie, 40 de stupi la iernare, asta e cota, tot ce fac in plus vara peste numarul de 40-45, se vinde ca roi, sper doar iernile sa fie cum a fost asta pana acum, doar cu vremea nu putem negocia in ocupatia asta, in rest toate depind de apicultor.
Bun venit printre noi
Se vede ca it i place fotografia
Prim plan cu bulur
Ehee, ce-am pus mai sus le numesc doar poze, nu-s decat niste instantanee cu scop informativ si asa, doar ca amintiri, iata vreo 2 exemplare de fotografie:
(http://farm9.staticflickr.com/8423/7826350034_24bba808ee_c.jpg)
(http://farm9.staticflickr.com/8453/7906549042_8a90754fd3_c.jpg)
La a doua am utilizat primul meu aparat foto, o camera de bicicleta, sapuniere le mai numim noi.
In primul rind,bine ai venit printre prieteni.In al doi-lea rind foarte frumoase poze face sapunierele tale sint bune de tablouri cu tema.Cu respect :bravo:
Bun venit, Edward ! Dupa cum te prezinti sunt sanse mari sa devi un bun apicultor si un exemplu pozitiv pentru cei din generatia ta. Un sincer BRAVO ! de la Mos Andreiu.
N-am mai intrat pe topic pe aici de o gramada de vreme, fugitiv pe forum, pe unde am crezut ca mai pot da vreo parere si cam atat.
Multumesc tuturor de urari. Noutati cu albinutele cam nimic tot atatea familii, nicio pierdere: Am mai incheiat niste cadre azi, am rupt colaborarea cu un posibil asociat datorita neintelegerilor si mai mult pentru faptul ca unii daca ma vad mai tanar decat ei ma cred si prost. Singura parere de rau e ca mi-am racit gura si am incercat sa ajut incepatori cum si eu am fost initial dar mai rau imi pica atunci cand garantezi familiei pentru astfel de asociati. Tocmai de asta am spus ca e nasol cand te asociezi, mai bine iti faci treaba singurel.
Mos Andreiu, despre generatia mea am atatea de spus...in rau, ca in bine n-am ce, insa prefer sa ma abtin.
Ieri-azi s-au pus turtele la stupi, insa vremea mohorata nu prea permite verificarea stupilor. Astept sa se incalzeasca sa pot sa fac schimbul de lazi, am 7 lazi pe care trebuie sa le restitui vechiului asociat dupa care fiecare isi vede de treaba lui. Eu am invatat sa fiu rabdator dar corect exact ca strabunicul care se pare ca e singurul om care a facut numele familiei sa fie respectat, dar exact ca el, in momentul in care am fost deranjat si nedreptatit, am taiat in carne fara mila. Sa fiu sincer, eu pot dormi noaptea si cu un salut in minus.
Cand vine caldurica, si sper cat mai curand, sper sa fac o verificare mai in amanunt la fiecare din stupi. Momentan avem ghemurile desfacute. Saptamana trecuta parca pe la inceput am prins o zi calduta si nu prea, dar cu maxima din perioada respectiva, si am desfacut un cuib mai tare sa vad ce puiet are....la r3 de la perete spre diafragma am gasit puiet copt si matca patruland pana in josul ramei, mortalitate pe fundul cutiei...0 . Am pus o folie de polietilena desupra pentru a incalzi iar stupul cat mai repede. Cam asta e situatia in zona orasului Piatra Neamt. Cat despre flori...au aparut ghioceii si infloreste deja cornul, speram sa fie si ceva zbor pentru polen. Poze cu starea familiilor indata ce ne permite vremea.
Am uitat sa specific despre mine...probabil e important, sunt nascut capricorn si chiar unul exact asa cum e descris in"fisa" zodiei, astfel incat, atunci cand sustin ceva si insist, e posibil sa insist pentru ca sunt sigur ca am dreptate, pentru asta cer unora dintre colegi sa ma ierte daca par un pic prea insistent pe un anume lucru si daca e posibil, nu e nicio suparare sa-mi spuna daca si unde gresesc in momentul in care fac o greseala, toti suntem supusi greselilor, e firesc.
L.E. : Am spus ca n-am ce sa va arat...hai ca am scos vreo 2 buruiene din arhiva de poze, facute prin 2012 cand asteptam trenul si era plin de gaze prin flori, nu avem picur de editare in urmatoarele posibile fotografii:
(http://i57.tinypic.com/261bw2q.jpg)
(http://i62.tinypic.com/kqd1w.jpg)
Hai si o albinuta sa fim pe linia de plutire :)
(http://i57.tinypic.com/mcsmqx.jpg)
Astazi mi-am permis fiindca a fost cald si bine, si a stat vantul...sa-mi deschid cei 4 din 5 stupi ai mei proprii pe persoana fizica privata:)), restul stupinei fiind ai actionarului principal, nestiind care mai sunt inca 5 ai mei, am ramas la verificarea celor 4 ai mei prima si prima data.
1. 7r total, restrans la 6 rame acoperite cu albina de sus pana jos...fundul stupului avand exclusiv doar firmituri de ceara, puiet care eclozeaza acum, matca isi face treaba pe 2 rame.
2. 6r total, restrans la 5 acoperite foarte bine cu albina, pe 2 rame puiet in diferite stadii, matca isi face treaba, nu prea mai are unde ca a tot pus turtele in faguri, cred ca are vreo 5kg de mancare, ultima rama nu am mai verificat-o la margine.
3. 6r total, restrans la 5 bine acoperite, acelasi stadiu cu stupul 2, insa mancare nitel mai putintica.
4. 7r total, restrans la 5, asta e unul dintre cei uitati sa fie restransi in toamna dupa ce am inceput facultatea, ponta tot pe 2 rame, speram sa coboare matca sa oua pana jos de acum.
Mortalitate ZERO la toti stupii de mai sus.
In urma verificarii am scos benzile de mavrirol de peste iarna. Cules bun de polen de la corn/alun. Grauncioare destul de considerabile.
Toate cele 4 familii au fost roi anul trecut care au facut pastoral in bune conditii la tei.
Mi-am permis sa deschid unul din ceilalti stupi care sunt comuni, care l-am "mirosit" eu un pic cam suspect, iernat cu 7 rame cuib, 2 dupa ramase de la restrangere, corpul de baza fiind plin(de ce 9 si nu 10 va spun eu altadata).
Astfel: 7 rame total, 7 rame acoperite cu albina bine, 2 rame cu puiet mult mai mult fata de restul amintiti mai sus. Nu punem la calcul albina care vizita dupa diafragma cei 2 faguri sau cea care statea cocotata pe sub sita pe care era pusa turta, astfel, la 15 martie avem stupi la o medie de 7 rame albina fiecare.
N-am reusit sa deschid si unul din stupii cu 9 rame cuib iernat. Maine se anunta mai cald, am inceput sa parlim stupii, poate ne permite vremea sa facem si cateva schimburi de lada. Speram si la ceva poze din "interior" in functie de cum ne permite vremea si vantul se domoleste peste zi de tot.
Astazi zbor frumos de albine, prima albina iesind din stup la ora 8(stupul verde orizontal de mai sus din poze), dar zborul declansandu-se in jurul orei 10 la majoritatea stupilor, a tinut pana in jur de ora 4 jumate.
Maine cu putina intelegere o sa ma apuc de verificat toti stupii daca vantul imi permite, sa fac o estimare la fiecare, mancarea si pastura mai ales, si matcile sa le renotez pe toate dupa buline, sa stiu care vor fi schimbate anul asta, ramanand cateva care bineinteles, sunt notate in memorie ca fiind cucoane serioase si se tin de treaba bine.
Promisiunea de acum 2 zile :)
Daca ea nu m-a vazut, eu am vazut-o, culegea de zor polen din floarea de corn, inca neinflorit tot. Un zumzait de albine in copac ca de mai.
(http://farm8.staticflickr.com/7314/13170279824_1caa403293_o.jpg) (http://www.flickr.com/photos/ontanu_eduard/13170279824/)
bee1 (http://www.flickr.com/photos/ontanu_eduard/13170279824/#) by Ontanu Eduard (http://www.flickr.com/people/ontanu_eduard/), on Flickr
Ieri am facut transferul catorva lazi si anume 7 la numar, cat a stat vantul, am facut verificare de rutina, restrangere si reorganizare cuib, din pacate fiind singur la butoane n-am reusit sa fac si cateva poze. Pana acum, am ajuns la stupi care au o populatie de 8 rame de albina matcile trecand la a 3-a rama. La familiile care le-am restrans acum 2 zile , ieri transferandu-i in lazi verticale, am observat trecerea matcilor la depunerea pontei pe cea de-a treia rama. Pana acum am umblat la roi de anul trecut si vreo 2 familii mai puternice. De acum sa vedem ce mai gasim urmand sa fac verificari si stupilor de elita de anul trecut. A inceput sa se cunoasca culesul de polen, aparand in ultima rama pastura proaspata.
Ca si cum nu se putea altfel, am sesizat o matca lipsa la unul din stupi, era din cele neschimbate anul trecut, fiind una batrana, stupul asteptandu-ma sa fie unul destul de tare, l-am redus la efectiv de 4 rame din 8 pe cate iernase, unde a disparut naiba stie, nici matca n-am vazut-o desi era marcata, nici moarta pe fundul stupului nu am gasit-o. Maine cu toata duminica ii dau o matca "blonda" dintr-un roi experimental, azi saracia de vant n-o stat o secunda si m-am axat pe sapat santul la o conducta problematica de la apa.
Daca nu fac asta maine, pana miercuri nu mai apuc. Stupul plangea, sper sa nu am surprize pana apuc sa-i dau matca.
Ai pus o poza foarte interesanta! Acea albina are polen de urzicuta dar a fost totusi atrasa de corn care are o bogata oferta de nectar! Am si eu o poza cu o albina care este incarcata cu polen galben dar culegea nectar in florile de amorfa (bineinteles nu de anul asta). Trebuie sa o caut sa o prezint.
Stefan, polenul l-am evidentiat eu sa se vada cat de mare e grauncioara de polen culeasa. El era de culoare galbena in poza originala, dar nu era diferentiabil chiar asa de bine, de asta am hotarat sa-l duc la o alta culoare bineinteles, tot de polen, si cum rosu/portocaliu era prea putin in poza, am zis ca ar fi potrivit. Astazi din pacate ioc zbor, bate vantul si e rece de numa', am fost prin padure in cautare de mesteceni, insa nu am gasit, adica am gasit eu niste copaci dar m-am pacalit cu ei cand am plecat de acasa. O sa-mi incerc norocul miercuri cautand niste mesteceni, eventual si cativa puieti de plantat acasa. In schimb a inflorit cornul in padure, am vazut niste corni, mai mare dragul.
salutare
bine ai venit printre noi
pozele sunt super
Artistule, se pare ca poti face din albina locala o adevarata bukfast numai daca ii dai culoare. :bravo:, cu respect
E posibil;)) Totusi am cateva matci corcite intre albina noastra mioritica si bukfast. Ma uitam la procentul de albina intre cea mai mare, mai galbena, si cea care e mai bruna. E o dominanta as putea spune a albinei mai deschisa la culoare. Trantorii de asemenea nu am intalnit pana acum, de o nuanta ca asta, nu sunt negrii complet asa cum stim ca sunt la rasa locala de albina, dupa ce apar trantorii si doar daca va ramane acasa la selectie acel stup, va voi putea arata cam despre ce-i vorba.
frumos!!!
bine ai venit !!!!
:hi: :hi:
Citat din: edward_w92 din Martie 16, 2014, 02:01:33 PM
Stefan, polenul l-am evidentiat eu sa se vada cat de mare e grauncioara de polen culeasa. El era de culoare galbena in poza originala, dar nu era diferentiabil chiar asa de bine, de asta am hotarat sa-l duc la o alta culoare bineinteles, tot de polen, si cum rosu/portocaliu era prea putin in poza, am zis ca ar fi potrivit.
...
In schimb a inflorit cornul in padure, am vazut niste corni, mai mare dragul.
Ai mintit poporul / Cu televizorul! Macar puteai sa-l faci mai mare ( :) ) :sad: Daca ma uit mai bine parca se vede dincolo de albina ghemotocul galben de polen de pe celalalt picior. De ce am spus eu, pe amorfa, este adevarat, o sa caut poza.
Sigur, la a doua generatie de matci acestea vor arata mai negrute cu inele galbene si un pic mai mari ca miortele noastre. Cel putin asa aratau cele de anul trecut voi vedea cele de anul acesta daca mai pastreaza ceva din oiriginal.Cu respect
Eu am sa incerc sa izolez linia galbena, sau cat mai galben posibil, acum avand si acel stup care-mi ofera trantori mult mai galbeni, si chiar ceva mai mari, desi proportional, toate albinele sunt mai mari, am sa incerc totusi sa izolez linia si sa fac undeva mai la padure un nucleu pentru selectie cu vreo 4 stupi, din care cel cu trantori galbeni si restul cu matci galbene sau predominant galben, ca sunt ameliorari, dar sa incerc sa formez cateva familii care sa aiba predominant albina eclozata din cea mai galbuie, fiind ceva mai mare.
Iata stefan, cadrul original, cu un mic crop doar, fara niciun fel de prelucrare:
(http://i61.tinypic.com/2eal5yp.jpg)
Citat din: edward_w92 din Martie 17, 2014, 10:22:50 PM
Iata stefan, cadrul original, cu un mic crop doar, fara niciun fel de prelucrare:
(http://i61.tinypic.com/2eal5yp.jpg)
Nu vad nimic! Dar nu-i bai, am inteles explicatia ta. :hi:
Ieri cum a batut vantul si nu era de umblat la albinute, si cum am luat concediu de la facultate, care fie vorba intre noi, e facultativa conform denumirii:)), m-am gandit sa plec in cautarea mestecenilor si a vestitorilor primaverii. Cum ghioceii inca nu i-am gasit, am gasit ceva viorele/albastrele sau ce-or fi fost, si bineinteles si 2 falnici mesteceni ghici unde, pe vechea mosie a strabunicului meu. Am pus astfel 2 bidoane sa strang mustireata, cum spune bunicu urmand astazi sa iau bidoanele care sigur trebuiau sa fie pline. Astfel, la prima ora am plecat cu tata in padure la proprietate, gasind bidoanele mele care le-am legat de mesteacan, aruncate peste gard. Porcii de ciobani au intrat in gradina ca la ei acasa. Avand in vedere ca mesteacanul respectiv era pe terenul unui frate mostenitor cu bunicu pe gradina aia, m-am mutat cu bidoanele pe celalalt mesteacan care e pe bucata mea de gradina. I-am lasat vorba celui care are stana, cateva cuvinte de bine pentru el daca-mi mai calca proprietatea, asa ca sa speram ca o sa asculte si sa stea in banca lui. Diseara merg sa recoltez celelalte 2 bidoane care leam pus dimineata, si sa merg sa dau cu o protectie pe coaja mesteacanului de la care m-am retras spre a mai recolta seva.
Momentan va las o poza de prin padurea prin care am umblat ieri cateva ore bune, urmand poate spre seara sa mai pun cateva. Pe drumul respectiv inaintea mea a trecut si mos martin, nu in aceeasi zi si nadajduiesc urmele sa fi ramas acolo din toamna trecuta.
Poza:
(http://i59.tinypic.com/2z9leg5.jpg)
Ce faceti cu mustireata? :hi:
Ce sa fac, vroiam sa beau in loc de apa, ca tot veni vorba de mustireata, sa ma apuc sa-mi repar bicicleta sa urc la proprietate sa vad daca mai am bidoanele la locul lor sau iar le gasesc aruncate. Doar pana la urma tot rup pedalele la vreunu daca nu le mai gasesc cum le-am lasat. Ca strica tot ce pot vandalii astia, aveam o coliba acolo ca faceam faneata, coseam tot, era frumos inainte, in toamna ca am avut stupii acolo, cand am plecat acasa cu ei, am lasat ordine, azi era tot aruncat distrus dar nu-i bai, rezolva baiatu, cred ei ca le merge asa ca sunt ei porci si ciobani.
Ce stiti de secretia de nectar a hibridului de floarea soarelui NK Alego?
Albine prezente in fata stupilor in grupuri de 5-6-7 albine, parand ca ar culege din iarba ceva...ce sa fie...roua, necesitatea de apa in stup sau un sabotaj? Urgent un raspuns va rog frumos, eu n-am mai intalnit. Albinele sunt vii dar in numar foarte mare la absolut toti stupii.
Stiu ca printre stupari se practica trantirea, in stupina vecinului a unui borcan cu miere pentru a declansa furtisagul si a-i face ravagii. Suspiciunea e cel mai bun paznic!
deja albinele au inceput sa moara in masa
Citat din: edward_w92 din Mai 26, 2014, 09:40:48 AM
Albine prezente in fata stupilor in grupuri de 5-6-7 albine, parand ca ar culege din iarba ceva...ce sa fie...roua, necesitatea de apa in stup sau un sabotaj? Urgent un raspuns va rog frumos, eu n-am mai intalnit. Albinele sunt vii dar in numar foarte mare la absolut toti stupii.
Stropiri: insecticide, ierbicide, şamd. Poţi încerca să-i muţi dacă nu e intoxicat polenul/pbstura. În alţi ani dădeam vina pe varroa, acum mi-e clar. Oricum sunt câteva grupe de substanţe care odată pătrunse în stup ţi-l omoară în câteva zile. Dacă vezi albine moarte cu trompa scoasă să ştii că alea-s otrăvite.
Slava Domnului ca in zona in care am stupina nu stiu taranii de stropitul culturilor. Oricum e greu sa "dresezi" un taran sa anunte la primarie cand face stropiri. Aceste substante de care vorbeste TDI se dau prea usor la magazine, fara ca cineva sa il intrebe ce face cu ele, daca cunoaste legislatia privind stropirile, daca stie ca trebuie sa anunte la primaria din comuna in care locuieste etc.
va scriu de la stupina, mortalitatea culegatoarei e mare, poate chiar jumatate, langa mine din 4 stupine, mai e afecat un pavilion si inca o stupina dar nu integral...astq nu e stropire la cultura, si incazul stropirilor de cultura nu moare albina toata in fat( stupului culegand roua de dimineata.
Va salut.Poate este albina extenuata de-atita munca sau poate chiar ia venit valetul.De ce musai sa moara intoxicate?Sanatate.
Nectar sau polen toxice, sursă de apă infestată. Analize la DSV: albină moartă din faţa urdinisului, albină vie, bucăţi de fagure din cuib de la stupii cei mai afectaţi cu păstură şi miere.
clar, albina moarta din fata stupilor, iarba sa vad daca e cv pe ea, miere ca o recoltez cat e in momentul asta si ceara, o sa iau un fagure construit aiurea si pastura si la dsv cu ele. apicultorii, au dat-o in balarii ca cnv stropeste floarea soarelui cu dragomina dincolo de liziera de salcam dar nu vin albinele card la urdinis toate sa moara aici, sa fim seriosi....cand i-am intrebat ce fac ei ca si maine si poimaine stropeste ala, mi s-a raspuns: nimic sau nici eu nu stiu...o sa merg maine dimineata la cel cu stropirile sa vedem ce imi vinde el....
duna bimineata, de la stupina va deranjez, daca ieri dimineata albinele plecau la ora asta la cules dej, acum nu mai e la moda, pentru a evita ca albinele sa mai consume roua, (m procedat prin stropirea facurilor pe leaturi cu peria cu apa incat nu sa aiba nevoie de ea, ci sa n-aiba ce face cu ea. prin urmare, albinele la ora asta nu-s la zbor ci fac d8guri sa nu fie inundate, se pare ca acum nu mai e problema nu e solutia stropirilor ci se pare ca e planta piciorul cocosului care e otravitoare pt albina....ba e aia, ba nu e aia, ba e boala, ba solutie, ba planta otravitoare, numa' mana :e om n-ar fi, ca omul nu face de astea cica.
Îmi pare rău. În timpul marilor culesuri multă albină moare pe drum. Când eşti sigur că e otravă - indiferent de natura ei - muţi dacă poţi. Nu are sens să stai să-ţi moară albina. Dacă un cules se încheie brusc, spre exemplu rapiţa şi tu mai ai câteva zile până la salcâm, cantitatea de culegătoare în zbor se reduce până la un sfert sau chiar mai puţin. De aceea poţi avea impresia că a murit jumătate. Dacă e otravă trebuie să găseşti albină moartă şi în stupi, nu pot albinele să cureţe în ritmul în care le mor suratele.
in stupi vad ca nu mai intra, mortalitatea e in iarba din fata urdinisului, am mai cosit o brazda de iarba i€fata, le-am dat apa sa tin culegatoarea in stup pana rasare soarele, in timpul cu'esului de salcam n-ar trebui sa se intample ce se intampla, am pus o fasie de folie la stupi sa vad daca mai moare albina, am gustat din mierea extrasa, si inca vorbesc cu voi, acum sper ca azi sa nu mai fie ca ieri, maine la fel voi proceda cu stropitul de apa in cuiburi, ca pe cand ies, soarele sa bata in urdinis....zbor nitel mai bun decat ieri dar albina considerabila care a murit, din 14 rame normale daca mai am 11 la cei de acest nivel, ramane de vazut ce o mai fi. culesul nu e foarte foarte la cata albina am pierdut, la cel mai puternic cu cat plin de albina, 3/4 rama, am scos in 5 zile 12 kg de nectar aproximativ, cerea al doilea cat insa daca ne mentinem asa s-ar putea sa scap de al doilea pus totusi ieri de proba..... ieri de la ora 3 si pana acum, cand am desfacut catul, ar avea la vreun kg jumate spre 2 de nectar.
Daca e un caz de otravire a culegatoarelor prin intermediul plantelor de la care culeg, se poate incerca dresajul pentru inducerea unei alte surse de cules. In sirop se adauga ceai din alte plante melifere inflorite din zona. In astfel de situatii problema se agraveaza rapid datorita faptului ca albinele culegatoare cedeaza o parte din incarcatura pentru hranirea doicilor din stup.
pb e asa...decimarea efectivului e datorata stropirilor la floarea soarelui si bineinteles, nimeni nu poate fi tras la raspundere....astept ploaia si pana atunci stupii vor fi deschisi de la 8 dimineata, acum tuna dar sa ploua ioc.
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/p526x296/10487187_511137685681687_84813321446481489_n.jpg)
Sper sa mearga link-ul, asta e record-stup-ul meu de anul asta de la salcam, aproximativ 30kg la salcamul de anul asta, doar un salcam facut, si ala cu mortalitate de albina dupa cum v-am spus, povesti lungi ar fi daca v-as povesti sa le punem cap la cap pe toate. Al treilea cat pe el l-am pus la construit cu foi de 3/4, intercalate in primele 2 caturi.
Toate bune si frumoase, cu tot raul, am avut o medie de 15kg/stup, bine, a fost asta cu 30kg, au fost altii cu 20kg, cu 5-6kg sau mai nimic, in functie de pierderile de albina. Cum gasesc un host bun de gazduire a pozelor, o sa va arat si cam cum arata prin iarba din fata stupilor...
Felicitari. Esti primul de pe forum care are si ceva vesti bune.
Sub casutza de postare ai un link "Atasamente si optiuni". Dai clik acolo si ati da posibilitatea sa atasezi poze de la tine de pe calculator direct fara sati pui pozele pe alt wesite in prealabil.
Ceea ce priveste povestile lungi nu este nici o problema caci si acum 3 mii de ani cei tineri invatzau de la cei care aveau ceva de povestit(scurt sau lung nu conteaza).
Citat din: edward_w92 din Iunie 18, 2014, 01:46:11 AM
... Cum gasesc un host bun de gazduire a pozelor, o sa va arat si cam cum arata prin iarba din fata stupilor...
Poti atasa aici pozele, cate max. 5 la fiecare post.
Ehee, acum am gasit fereastra cu optiuni de atasare a imaginilor, o serie de poze facute in fata stupilor, 2 dintre ele sunt in acelasi loc facute, una mai aproape si cealalta per ansamblu....
Cand am tras linie la toata mortalitatea, am iesit cu 30-50% mai putin albina, am avut stupi, majoritatea cu aproape 4 rame de albina moarta, din 14 rame de albina am ramas cu 10, toata culegatoarea o fost curatata, in poze se vede putina, astea le-am facut la ceva zile dupa petrecere insa a fost prapad....albina iesea afara, in fata stupului cobora in iarba si ioc sa se mai ridice de acolo, incerca, zbura cat zbura paralizata, si aia era....care zbura pe urdinis, lua directia de zbor din stup, decola 3-4 metri si facea cale intoarsa....salcamul in floare si ea cale intoarsa in iarba din fata stupilor, parca gasea pe dracu acolo si se ducea in iarba, sa mai plece, pace. Eu ma dadeam de ceasul mortii si vecinu pace...El e multumit si cu zborul care-l mai are, nu ia nicio masura, ce e drept nici nu vedeam albina moarta jos in fata stupilor lui.
Faptul care m-a frapat a fost ca eu m-am dat de ceasul mortii, am facut ce-am facut, am pus folia in fata stupilor, si albina nu mai murea....curios, dar nici vecinu' nu mai stia sa salute....eu orbecaiam in fata cortului la ceva si el o venit, si-o aruncat gunoiul unde dadeam foc la resturi, nu tu salut, nu tu nimic.
Dar pentru ca fapta e consumata si n-avem ce-i mai face, o lasam asa, alta data nu mai permitem sa se intample. Am mai atasat o poza cu Sophi, era intr-o dimineata in salcamul de langa cort, se incalzea la soare cu un camuflaj bine pus la punct.
Vad ca de la salcam nu v-am mai scris nimic, ce e drept, m-am mutat de pe locatia de la salcam imediat de a se termina floarea intr-un loc nu foarte departe si la risc, 4,5km pe strada, si cam 3 jumate aerian in linie dreapta. Dar bucurie mare, albina multa nu s-a intors la vechea stupina. Pana mi-au inflorit teii in cap am facut rugaciuni multe tare, am stat in groapa aia fara semnal heheee, de numa, ca ma si saturasem eu fara transportul propriu. Acum bine si frumos, stupi s-au dezvoltat pe timpul teiului, ce e drept roiuri le numar pe degete cate am facut, si alea doar ca aveam vreo 3 muschetari care se tineau scai de roit, per total, am iesit ca si anul trecut la tei, poate o idee mai bine daca iau in calcul ca am construit ceva faguri fata de anul trecut. Lucru cert e ca in teiul de anul trecut de la salcam si pana la teiul de anul asta inclusiv, am echipat toate magaziile de 3/4 complet si cam 200 de rame de 1/1 construite daca nu ceva mai binisor. Eu zic ca e bine fiind la inceputuri cu pastoralul. Roire anul asta am avut 0 roi naturali, in ciuda pierderilor de albina de la salcam, stupii au tinut mortis sa roiasca si eu am tinut mortis sa nu s-apai le-am oblojit eu cum se cuvine de-or fost fete cumintele. Nici anul trecut nu scapau la roire daca nu eram prins cu sesiunea din vara si ele cu fereastra fara cules pe timpul sesiunii.
Anul asta fiind doar al doilea de pastoral, cu toate astea, cu ajutorul unui prieten de nadejde, am ajuns si la floarea soarelui in braila, nu ma intrebati ce floare, ca d-astea nu stiu, stiu doar ca mi-o dat cam putintica miere fata de ce ma asteptam sa-mi dea conform culesurilor din anii trecuti la acelasi soi in acelasi loc. Tot pentru prima oara am vazut si cum ploua acolo.....asa ploaie la munte nu vezi prea des. Oricum, culesul la floarea soarelui probabil a fost influentat mult si de vremea de anul asta care a scurtat timpul de inflorire la floare, ori poate mi se pare doar mie treaba asta dar, decat sa stau acasa si sa scot ochii din orbite sa storc miere si sa nu iasa, mai bine ca am fost, am cunoscut lume noua si oricand am ocazia sa am culturi melifere, pot merge cu mare drag.
Printre altele, tot datorita indeletnicirii de stupar ce sunt :)), am fost chemat sa verific starea unor stupi care n-au fost verificati din toamna trecuta (asta in timpul culesului la tei). Am gasit la fata locului 4 stupi vioi dar firavi. De ce vioi dar firavi, firavi in privinta numarului de rame, vreo 2 pe 6-7 rame si vreo 2 pe 9....exact asa cum iernasera. 4 familii intr-o multime de lazi. Le-am verificat, doar unul reusise sa roiasca iar altul era pe drumul cel bun. In privinta celui deja roit, daca matca deja era imperecheata, era clar ca roise demult. Mi-am desfasurat eu activitatea asa, mosnegeste, se intelege la cei 22 de ani ai mei, avand in vedere numarul familiior si faptul ca aveau niste constructii pe leatul ramelor ca aveai ce munci la ele sa nu omori albina, stupii respectivi iernand cu cat gol deasupra, au avut unde sa faca treaba. Bineinteles, am terminat eu acolo munca in vreo 3 ore la 4 stupi si un roi facut artificial. M-am mai invartit eu ce m-am invartit si ochiul de vulpoi batran a zarit o albinuta care tragea dupa ea 3 saci de polen cat ea de mari sau poate mai mari, se chinuia sa intre pe o gaura mesterita de o ciocanitoare intr-un stup care parea sa fie parasit. Anunt stapanul ca am gasit un mohican dar el: "Taci ma iedule ca nu e nimic acolo"....dar eu il deschid ca o albina care vine cu polen nu umbla de furat si se duce cu el acasa.....in stup ce sa vad, un roisor la 5 rame, cu 3 deja ouate de regina si puiet capacit relativ de 2-3 zile. uite asa, am reusit sa mai gasesc o familie acolo, roisorul care reusise sa se mute de la tara crezand ca-i mai bine la oras, da' de unde. Ce vreau sa spun este ca, n-am vazut asa stupi cu asa albina sanatoasa fara ca macar sa aiba un tratament in tot anul. Nu tu paduchi, nu tu nimic. O albina viguroasa si relativ blanda pentru o stupina in care nu s-a intervenit timp bun. Acum am inteles ca ciocanitoarea a facut iarasi prostii la stupina insa sper sa-i inghete ciocul si sa-i pice jos de frig. Poze nu mai pun, vad ca ce-am pus pe host la site s-au facut disparute, nici nu mai stiu daca am pus sau nu poze de cand cu mortalitatea de la salcam ca daca nu mai pot sa le vad, la anii mei, ma cam inseala memoria, da' nu-i bai ca pot si eu s-o insel la fel de bine. In schimb ce sa va mai urez, un La Multi Ani mare pentru 2015 si miere de sa curga in butoaie pe la urdinis la fiecare stup.
Zbor curatire in data de 11.01.2015 cu o intensitate mai mare la stupii mai puternici sau care sunt in partea inferioara a fagurilor, cei care au urcat sus spre turte sau deja au ajuns acolo, au alta ocupatie momentan dar ies si ei la nevoie. Albina paraseste zona stupinei in zbor, zborul fiind destul de vioi.
E brava la voi,parca zici ca-i toamna, la mine n-au mai iesit din zapada de la carciun.Cu respect
Ieri au iesit la 10 grade cat au fost pana pe la ora 14 cand vremea s-a stricat, azi noapte iar a nins si vad ca persista zapada desi e soare si senin afara, de maine se anunta o alta repriza de caldura, si sper sa iasa mai puternic, astia cu fata la soare mai spre sud au iesit bine dar aia cu fata spre est pozitionati cum ii avea mentorul meu, aia au iesit mai slab dar la toamna ii pozitionez pe toti cum is astia din poze, SE cu riscul sa ma sacaie langa casa dar nu-i mai las fara soare la urdinis pe timpul iernii chit ca n-or mai sta cu spatele la mine si daca reusesc sa imi iau si camion sa-mi fac pavilion, e si mai bine, aproape jumatate din efectiv ramanand pe pavilion daca fac rafturile pana in toamna, ramane de vazut, vremea sa tina cu noi acum si pana dupa salcam, sa ne ierte de ploi atunci cand nu avem nevoie.
Mno, Iedu' tre' sa-si ia la revedere o perioada de la forum, o sa intru mai des de la facultate, daca nu stiti ce e, e sesiunea de examene si sincer, semestrul asta am cam tras chiulu' si de maine intru la post negru de internet, deci ioc forum, incercam sa ingrasam godacul de craciun, sesiunea asta si inca una si daca m-oi face vreodata profesor de matematica, doar la gimnaziu de oi preda.
Asa ca daca ne-om vorbi mai rar, macar sa vedeti la ce visez momentan:
In concluzie, 30+26+12(roi nucleu)pe coada.
Aici sper sa ajung la toamna cu stupina. Am incercat sa nu incarc schita cu multe lucruri si lucrusoare inutile si sa fie cat mai usor la amenajat cand poposim in locul de pastoral.
Baftaaaaaaaaaaaaaaa! Abia acum vad ca esti asa de tanar. In primul rand cartea, ca de albine va fi vreme si mai tarziu.
Sa ai noroc iti doresc. Sunt frumoase si restantele cateodata ca mai faci meditatii cu colegele dar pica taman in sezonul apicol. Asa ca Bafta si din partea mea.
Apai de restante nu-mi arde mie, ca am si licenta in vara, sper sa scap repede cu examenele din sesiunea asta.
Daca nu ai restante uiti ca ai facut facultate .
Student fara restante ?????
Multa bafta in tot.
Citat din: ionel07196555 din Ianuarie 27, 2015, 08:33:28 PM
Daca nu ai restante uiti ca ai facut facultate .
Student fara restante ?????
Multa bafta in tot.
Asta cu studentul care trebuie sa aiba cel putin o restanta ca sa fie considerat student mi se pare jenant. In intreaga mea studentie nu am avut decat 3 note de 7, 2 de 8 si restul de 9 si de 10 si chiar m-am simtit student. Asta mi se pare scuza incompetentului.
Citat din: stefan1 din Ianuarie 26, 2015, 01:34:02 AM
Baftaaaaaaaaaaaaaaa! Abia acum vad ca esti asa de tanar. In primul rand cartea, ca de albine va fi vreme si mai tarziu.
Ca si Stefan , iti urez si eu multa BAFTAAAAAA, cu o singura modificare. Mai intai albinele si pe urma cartea. Cu cartea ai toate sansele sa mori de foame in ROMANIA. T e rog sa ma crezi ca stiu ce spun.
Imi aduc aminte de o carte ,, OM BOGAT OM SARAC,, in care era vb despre 2 copii , unul cu tata bogat afacerist, celalalt cu tata mai sarac. Cel sarac il indruma pe baiatul sau sa mearga la scoala sa faca o facultate si sa ajunga director la o companie mare. Iar cel bogat il indruma pe fiul sau sa faca afaceri si sa ajunga sa cumpere acea companie la care cel sarac vroia sa ajunga director.
Acum , intreb si eu. Cum este mai bine, sa invatam carte sau sa invatam sa facem afaceri si implicit bani?
Fara carte, de unde inveti sa faci afaceri?
De ce nu mai intai facultatea si la urma gradinita? :P
La noi aici in sud, va arat zeci de exemple. Si nu exagerez cand spun zeci. Nu stiu daca au ajuns sa termine 8 clase si au facut destul de bine afaceri. Dar , de.................noi am fost invatati sa mergem la scoala sa invatam iar mai apoi sa mergem la serviciu cu sufertasul cu mancare si cineva sa ne dea bani pt munca prestata , desigur mai putin decat ar fi trebuit in mod normal.
Intrebarea este: Ce fel de afaceri? :uimit:
Mici , mari si foarte mari. Alea foarte mari s-au mutat la Bucuresti si legale , daca la asta va referiti. Bravo lor , au stiu sa profite de situatia aparuta du 1989. Fac pariu ca daca am da timpul inapoi , 90% dintre noi, ca sa nu zic mai mult, am alege sa facem altceva . Cati dintre noi am mai alege sa facem facultati si sa muncim pe bani putini ?
m-i se pare ca ai o scara de valori rasturnata :) :)
Pai si de ce te miri? Nu-i asa toata ROMANIA, rasturnata? Valorile nu sunt apreciate , se afla la polul opus , in schimb................lasa-ma ca vreau sa dorm linistit in seara asta :smile:
Asa au aparut monstrii... din somnul linistit al natiunii (http://valetuldekara.blogspot.ro/)! =))
Daaaa =D>, mare dreptate aveti! :smile:
=))
Mishulica , de ce razi? Tu stai treaz ? =))
ooooofff dany dany....
mi-e mila de cupchii tai(actuali sau viitori) la o astfel de conceptie... si banuiesc ca nu e singura de genul...
Primul examen trecut, mai urmeaza 5 care nu par sa-mi faca prea multe probleme, cel putin inca 3 din cele 5 ramase nu-mi fac griji in privinta lor.
P.S. Am intrat pe forum de pe hotspot facut de pe telefon dar avand putini MB, o sa intru cat se poate de rar. :D