Forum discuții apicole Apiardeal

STUPINE => SUNT ÎNCEPĂTOR => Subiect creat de: newcristian din Ianuarie 15, 2014, 12:08:40 PM

Titlu: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 15, 2014, 12:08:40 PM
Salutare.
Sunt Cristian, 19 ani viitor inginer automatist , de ceva timp ( 2 ani ) ma tot gândesc sa încep să pun o stupina pe picioare împreuna cu fratele meu .

Stupina va fi plasata in județul Tulcea .

1. Credeti ca zona este acceptabila ? . Este o zona cu nu foarte multi pomi fructiferi dar in schimb se practica monoculturile ( rapita in primavara de obicei , floarea soarelui ) , masivul de tei in apropiere , salcam putin mai departe , delta dunarii cu salcie , arin pe alocuri in primavara . Vom merge in pastoral ( un văr are masina si ne poate asigura transportul ) .

Ne-am hotarat ca inventarul apicol sa fie interschimbabil (rama sa fie de aceiasi dimensiune ) astfel am ales rama de 3/4 asadar vom incepe cu stupi pe sistemul ME . 25 de stupi eu , 25 el , in total 50 de stupi ( stupii sunt familii intre 10 si 15 rame de 3/4 ) . Stiu ca multi ar zice ca sunt cam multi pentru inceput ( pana in 10 se recomanda ) . Totodata stiu ca chiar daca sunt mai mulți ( ori 10 ori 25 ) tot de aceleași probleme ne vom lovi , astfel vom capătă experiența . Ca si sfaturi as putea sa primesc de la varul meula care am mai fost in anii precedenti sa vad cum e cu albinele .

Daca sunt persoane in apropiere care sunt dispuse la un sfat cu atât mai bine .

Vom porni de la familii ( 2 corpuri 3/4 , intre 10 si 15 rame ) , matci carpatine ( an 2013 ) .

Nu dorim din start productie ci sa ne formăm un mod de lucru adaptat sistemului adoptat .

As dori păreri despre cum a-ti face voi si eventual detalii si sfaturi ( bune , rele tot sfaturi sunt ) .

De citit am citit si eu si el tot ce ne-a trecut in fata ochilor ( pe forumuri , cărți ) . Daca aveti documente in pdf , carti scanate , poze din cărți , v-as ruga sa m-i le trimite-ti pe MP ( am o tableta si nu pot descărca altfel de documente in afara de cele mentionati .

Cam asta este .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: oroles din Ianuarie 15, 2014, 12:55:24 PM
Citat


Stupina va fi plasata in județul Tulcea , localitatea Satu Nou .
Sfatul meu este sa nu dai detalii precise despre zona in care iti asezi stupina. E invitatie pentru hoti. Nu stiu cum sunt hotii in zona tulcea, dar am inteles ca in zona Arges sunt multi. :D

Citat
1. Credeti ca zona este acceptabila ? . Este o zona cu nu foarte multi pomi fructiferi dar in schimb se practica monoculturile ( rapita in primavara de obicei , floarea soarelui ) , masivul de tei in apropiere , salcam putin mai departe , delta dunarii cu salcie , arin pe alocuri in primavara . Vom merge in pastoral ( un văr are masina si ne poate asigura transportul ) .
Nu te baza pe pomi fructiferi. Din experienta iti spun ca pomii fructiferi nu prea dau culesuri semnificative. Iti trebuie hectare intregi. Restul plantelor au o valoare melifera mare, dar trebuie sa fie pe o suprafata de maxim 5 km in jurul stupinei. Daca practici si pastoralul e si mai bine.

Citat
Ne-am hotarat ca inventarul apicol sa fie interschimbabil astfel am ales rama de 3/4 asadar vom incepe cu stupi pe sistemul ME . 25 de stupi eu , 25 el , in total 50 de stupi ( stupii sunt familii intre 10 si 15 rame de 3/4 ).
Nu prea am inteles care e treaba cu interschimbabilul. Asa ceva nu prea exista in apicultura. E cea mai frecventa cauza a imbolnavirilor albinelor. Si pastoralul e periculos din acest punct de vedere, dar schimbarea instrumentarului apicol (stupi, rame, dalti etc) e si mai periculos.
Citat
Stiu ca multi ar zice ca sunt cam multi pentru inceput ( pana in 10 se recomanda ) . Totodata stiu ca chiar daca sunt mai mulți ( ori 10 ori 25 ) tot de aceleași probleme ne vom lovi , astfel vom capătă experiența . Ca si sfaturi as putea sa primesc de la varul meula care am mai fost in anii precedenti sa vad cum e cu albinele .
Poti sa pleci cu cati vrei tu, dar trebuie sa estimezi bine pericolele:
1. Sa pierzi familiile. Daca nu iti afecteaza calitatea vietii daca pierzi banii investiti, atunci jumatate de problema e rezolvata.
2. Volumul de munca. Fiind incepator, unele lucruri le vei face mai greu. La asemenea dimensiuni ale stupinei, ca incepator iti trebuie 2-3 persoane. Altfel risti sa pierzi tot! Eu sunt unul care am inceput cu multi si am estimat gresit volumul de munca.



Citat

Nu dorim din start productie ci sa ne formăm un mod de lucru adaptat sistemului adoptat .
Sa te vad dupa ce dai de gustul mierii. Chiar daca le inmultesti, tot scoti putina miere de la ei.

Citat
As dori păreri despre cum a-ti face voi si eventual detalii si sfaturi ( bune , rele tot sfaturi sunt ) .
Daca accepti sfaturi rele solicita si celor care ti le dau sa iti spuna daca sunt rele. Daca nu iti spune nimeni ca sunt rele nu ai cum sa le valorifici!

Citat
De citit am citit si eu si el tot ce ne-a trecut in fata ochilor ( pe forumuri , cărți ) . Daca aveti documente in pdf , carti scanate , poze din cărți , v-as ruga sa m-i le trimite-ti pe MP ( am o tableta si nu pot descărca altfel de documente in afara de cele mentionati .

Vorbeste cu adminii sa iti dea acces la bibligrafia forumului!
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 15, 2014, 08:20:02 PM
Salut oroles ,

1 . Da asa este , nu-i bine ce-am facut  ))/.

2 . Nu ma bazez pe pomii fructiferi ,doar am descris situația culturilor din zonă. Stiu ca doar cu o floare ( pom ) nu se face primavara ( un cules ) .

3 . Ma refeream la faptul ca ar fi doar un singur tip de rama , daca ar fi rama de 1/2 ar fi mai multe rame la extras ( daca va fi  :D , sper sa fie ) , mai multe la construit ( mai mult lemn , durează mai mult sa fie facute , ansamblate ) . Nu m-am referit la schimburi de instrumentar ( dalti , cumpărarea de rame clădite si altele ci doar la a avea un singur tip de rama si anume cea de 3/4 , care se folosește in sistemul de intretinere ME , fata de dadant unde ai 2 tipuri de rame , trebuie sa interviu vara in cuib pentru ca ti-l blochează , si daca nu interviu posibil sa roiasca ( posibil , nu întotdeauna , nu este o regula ) . Cred ca este un sistem de intretine potrivit si pentru albine si pentru noi .

4. Familii pierdute , nu pot fi toate , eu personal cresc si iepuri si niciodată in 5 ani nu am avut mortalitate mai mare de 4 % . Eu asa ma gândesc ca daca respect câteva reguli de baza precum menținerea igienica familiilor .

5 . Ca si volum de munca am avea persoane in preajma noastră sa ne ajute .

6 . Sfaturi rele gen orice sut in fund e un pas înainte , sfaturile trebuie sa le trec prin filtrul gandirii ca sa vad daca este bun sau nu , nu i-au totul de-a gata .

Știi ca este o "perla" ( ai n-ai mingea tragi la poarta ) asa ca eu deduc din perla ca orice ar fi trebuie mers înainte .

:hi: :hi: :hi: 
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: romikele din Ianuarie 15, 2014, 08:35:25 PM
@newcristian, ti-ai verificat mesajele private?
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: SPYKAL din Ianuarie 15, 2014, 08:45:02 PM
Bine ai venit pe forum vecine!!! :welcome: :welcome: Stima si respect!!!
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: edward_w92 din Ianuarie 16, 2014, 08:03:51 AM
Salut newcristian. Tu vrei sa faci o investitie de 25 de stupi, mai scriam pe undeva care-i treaba cu stupii, cu asocierile si tot tacamul.
Acum, cand un apicultor iti spune, esti pregatit sa-ti asumi riscul de a-ti pierde poate si toata investitia, n-o lua de rea, are dreptate omul, fiindca pana inveti toti pasii de la dezvoltare pana la pregatirea de iernat si iernare, ai de lucru serios.
Daca poti sa ai mortalitate mare, bineinteles, chiar si 90% sau chiar 100%. Nu poti compara iepurii cu albinele, nu-i tot o branza, si la iepuri daca nu stii ce ai de facut si conditiile de crestere, pot sa-ti moara toti, dar cred ca la iepuri stii asta. Revenind la albine, albina nu e ca iepurele, iepurele iarna nu doarme, de acord pana aici, iepurele iarna isi face nevoile dupa cum ii vine, nu dupa vreme, cum e la albina. Daca doamne feri patesti in octombrie sa impachetezi cuiburile, in decembrie sa ai o perioada de 3-4-5grade temperatura constanta si albinele s-o ia drept temperatura de februarie, matca oua, albinele mananca si cresc puiet, nu mai ies la zbor de curatire pana in martie fiindca din decembrie imediat dupa cele cateva zile ninge zdravan si zapada aia se duce pana in martie, ce faci in situatia in care n-ai avut nici-un zbor de curatire in perioada 15 octmbrie -25 martie, si doar o perioada in decembie de temperatura de 3-4 grade, perceputa tipic lunii februarie?
Iti spun eu, pe 1 martie daca ai noroc ai toti stupii si mor in scurt timp daca vremea nu se imbuneaza. Mie mi-au murit stupi gramada, la 5 martie aveam 8-9, la 25 martie mai erau 2, din care 1 cu si unu fara matca. Vreau sa spun ca am avut stup mort si fara sa-i fi dat un gram de mancare fiind impachetat pe miere de sus pana jos 7 rame, si mi-a murit cu inca 2-3cm de fagure de miere intre el si leatul ramei, foarte putina nosemoza era prezenta in stup, dar la 15 martie cand am deschis a pun turta misca si era inca jos, nu urcase la podisor, si nu i-am pus, pe 25 martie cand l-am deschis, mort. De ce a murit nu-i un mister, m-am gandit mai apoi la cauze, abia dupa ce am fost patit.
Acum tu vrei sa incepi cu 25 de stupi, bravo, ce te faci cand or sa roiasca, ca sunt sigur ca ai sa ai de furca cu roirea? In 2 insi n-o sa gatiti de verificat la timp de fiecare data 50 de familii, eu spun sa nu te hazardezi, macar in primii 2-3 ani. Luati-va 20 de familii in total, invatati sa aveti un program bine stabilit cu interventiile, invata sa umbli cu albinele si apoi dezvolta stupina, eu inainte sa-mi iau , prima data cu nasul in ei am stat cu vreo 4 sau 5 ani inainte, si aproape la fiecare interventie eram prezent, observam tot ce se facea in stup dar in ultima vreme, vremea s-a schimbat nasol iarna incat metoda invatata nu mai da randament, acum incerc sa imi formez alta tehnica de iernare. Tot timpul invatam chiar daca avem ani de apicultura in spate. Tu la urma urmel faci cum crezi, dar incepatori, la un volum de 50 de familii, sunt bani aruncati in vant.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 16, 2014, 02:42:34 PM
Bun venit Cristian.
Din cele descrise de tine eu am observat un lucru pe care nu mil place in apicultura. Banuiesc ca stupii deja sint ochitzi si de aceea sti ce fel de regine vor avea. Cu regine din 2012 acum in 2014 vei avea probleme de roit, spun eu.
Daca avetzi bani de 50 de familii de albine poate mai avetzi si bani de 50 de regine noi. Eu recomand sa schimbatzi reginele cu prima ocazie. Chiar daca acele regine inca dau randament la virsta asta deja au un grad de roire ridicat.
Este foarte simplu. Daca ai doar 5 stupi si 50% iti roiesc in sezon atunci ai avut 2-3 roiuri si asta basta, dar daca la 50 de stupi ai aclesi procent de 50% deja  nu suna asa de bine... 25 de roiuri.
Cu regine noi situatzia devine mult mai buna.
Tot despre virsta reginelor.
La stupii ME este de preferat sa ai cuiburile pe 2 cutii deci 20 de rame. Intrun atfel de spatziu reginele au de lucru nu gluma deci este indicat sa schimbi reginele an de an caci devin putzin epuizate dupa primul an. Ei bine nu toate, dar nu recomand sa ai in 50 de stupi cu regine de diferite virste(te incurca la modul de lucru). Urmind exemplul de mai sus cu 5 respectiv 50 de stupi si sa zicem ca 70% au regine putzin epuizate albinele vor interveni si vor incerca sa le schimbe. Daca lucrurile nu merg perfect iarasi te trezesti cu roiuri.
Asadar neavind experientza de citziva ani(2-3 ani) recomand ca tot timpul sa avetzi regine tinere(le schimbatzi an de an). Nu am recomandat in mod intentzionat ca voi sa va facetzi reginele deoarece asta necesita practica in plus.

Doar o recomandare - fara nici un misto.
Totodata recomand si un aparat foto sau o scula de facut poze sau chiar filmuletze video. Precis vetzi intimpina nelamuriri si vetzi veni cu intrebari si doar o descriere de incepator poate sa duca colegii in "padure" si sa nu primitzi un sfat exact/bun la timp.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: Fidi din Ianuarie 16, 2014, 08:20:15 PM
Domnule Romikele,nu merge fiserul cu Ruttner?!;nici cu biblioteca nu prea reusesc tot ce vreau,mii de multumiri anticipat!!
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: shmocs din Ianuarie 16, 2014, 08:34:48 PM
salut cristi.
Este un scenariu foarte asemanator cu al meu.
Bafta, si sa ne relatăm pățaniile cu bine  :hi:
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: romikele din Ianuarie 16, 2014, 08:38:20 PM
Citat din: Fidi din Ianuarie 16, 2014, 08:20:15 PM
Domnule Romikele,nu merge fiserul cu Ruttner?!;nici cu biblioteca nu prea reusesc tot ce vreau,mii de multumiri anticipat!!
Verifica mesajele private!  :hi:
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 08:40:49 PM
Kiwi Bee , multumesc pentru sfat .
Reginele sunt toate din 2013 ( am scris greșit ca sunt din 2012 si nu mai pot modifica ) . Asta e si un avantaj al ME , faptul ca poți scoate tot ce e mai bun dintr-o matca , de aceea este de preferat sa fie schimbate anual ( acest lucru in funcție de performanțele matcii , putând sa fie facut ori de catre apicultor ori de familii daca își schimba singure matca , anecbalice ) .
Totodata o matca tânara poate asigura un numar mai mare de albine ( popor ) inaintea iernii .
Roirea poate fi prevenita prin asigurarea de spatiu , de ocupatie ( cules , clădit faguri ) .
In cazul in care roiesc , se pot face imediat roiuri artificiale in cazul in care metodele pentru prevenirea roiuri nu dau rezultate ( faguri artificiali ) sau chiar prin demaree .





Legat de aparatul foto , caut de ceva timp un trepied mai bun ca am avut unul si l-am scăpat din rucsac si sa facut praf .
Daca avem nelamuriri " va tragem de limba " imediat , si vorba a-ia o poza face cat o mie de cuvinte.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: romikele din Ianuarie 16, 2014, 08:46:11 PM
Citat din: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 08:40:49 PM
( am scris greșit ca sunt din 2012 si nu mai pot modifica )

Pentru astfel de probleme exista butonul de raportare, cineva din echipa tehnica va vedea raportul si va face modificarea solicitata.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 09:26:21 PM
edward_w92 : Ce fel de stup ai ( ME sau dadant ) . Sa zice-m ca impachetezi familiile in Octombrie [cu completarea rezervei pentru iernat facuta la timp in August , mai apoi stimularea matcii pentru formarea poporului( albine) pentru iernare si asigurarea corpului gras prin asigurarea celor de mai dinainte pentru a nu uza albina care ierneaza ] , iar mai apoi in Decembrie vine o perioada cu temperaturi de 3-4-5 grade si dupa cum zici matca își începe ponta [ eu stiu ca matca nu își reia imediat ponta ( am mai întrebat persoane si nu au avut puiet in Noiembrie sau Decembrie , chiar varul meu nu a avut in dec. 2013 ) ] . Mai apoi trebuie văzut si din ce a fost făcută rezerva de iernare ( miere , si daca este miere albinele pot sta chiar mai mult de 4 luni fara zbor de curatire ceea ce este improbabil daca temperaturile in Decembrie zici ca au fost asa de crescute ( eu am văzut albine in delta care la 6 grade aveau zbor ) . Daca rezervele se compun din sirop de zahar , este posibil ca albina sa fie mai uzata , totodata si daca nu si-a format corpul gras este afectată , iar daca mai intervenit cu turte in Ianuarie " ca sa stam no linistiti uzam si mai mult albina . Daca ai stupi ME , ce inseamna de sus pana jos " mâncare , pentru ca din ce stiu corpul de jos trebuie sa fie cu rame cu maxim 0,5 kg coronite miere , iar in cap mâncarea , astfel formand Cuibul in corpul de jos urcand in coaja in timp ce mănâncă . Trebuie sa vezi daca ai avut consens , daca tratamentele au fost eficiente , daca nu au suferit intoxicatii . Daca ai avea ME , si ai avut in primul corp si al doilea miere (de sus pana jos ) , si matca a început ponta , au rămas pe puiet si nu au mai trecut de leatul inferior al ramelor si al doilea corp si au murit sau zacut cu mierea la nas sau daca nu sa strâns Cuibul ( au fost lasate prea multe rame fata de puterea familiilor , ramele nu au fost ocupate full de catre albina ) de catre apicultor in toamna corect posibil ca albinele sa o ia in lateral cu Cuibul , neavând acces la toate rezerva de mâncare .
Tot ce am scris nu este un sfat ci doar o părere de incepator , cum vad eu o asemenea situație si cauzele posibile .
Mersi pentru precizari si sfaturi .  :thanks:  :hi: .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: edward_w92 din Ianuarie 16, 2014, 09:47:23 PM
Eu pana anul asta am iernat pe dadant orizontal, acum tot pe 1/1 iernez, dar in verticali de 10 rame majoritatea. Vreau sa zic ca odata ce nu scoti mierea din stupi decat o singura data dupa salcam, si lasi mierea de faneata in stup, nu prea ar trebui sa ai probleme, eu ti-am dat o ipostaza in care m-am aflat, nu ipotetic ce faci intr-o problema d-asta, clar e ca nu vad ce faci tu ca incepator daca nu ai zbor de curatire macar odata in iarna dar ai temperaturi de pacalit matcile pentru a depune ponta.
Mare scofala ca ii dai sirop de zahar la albina, stiu care au iernat 35 din 40 de stupi pe iarna doar pe zahar, deci.... Oricum, eu nu am iernat niciodata pe sirop de zahar numai si tratamentele s-au facut, am respectat impachetatul cum l-am invatat de la profesorul meu, si iata ca vremea mie mi-a tras-o.... oricum, eu unul mi-am facut alt itinerariu la iernare si toate cele dupa cum e vremea pe iarna. Mai un an de facultate si apoi ma pun pe stupi, momentan eu facand doar interventiile la stupi in pastoral la rapita si salcam, mers la tei, si de anul asta si la floarea soarelui sper, pana la anul sper sa-mi fac numarul de 20-25 de stupi ai mei, reusind acum sa tin 20-25 de stupi in frau singur. Restul care sunt, sunt ai tatalui, banii lui, mustele lui.
Eu am spus totusi ca e prea repede sa te apuci din start cu 25 de stupi din prima, fiindca daca ai sa pierzi, ai sa ai de pierdut mult.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 10:16:01 PM
Pana la urma care crezi ca au fost cauzele care au dus la moartea lor , pentru ca daca temperaturile au fost mai ridicate pentru păcălit ponta , ar fi trebuit sa ai si zbor , deci eu nu as vedea lipsa acestuia ca si principala cauza . Care ar fi noul ..... itinerariu de iernare .  :hi: .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 10:26:03 PM
Citat din: shmocs din Ianuarie 16, 2014, 08:34:48 PM
salut cristi.
Este un scenariu foarte asemanator cu al meu.
Bafta, si sa ne relatăm pățaniile cu bine  :hi:


Salut Sergiu , sper sa fie mai multe reusite , dar vom avea si patanii cand o sa ne de-a cu virgula .
Bafta si tie , s-auzim de bine .  :)
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 17, 2014, 07:41:08 PM
edward_w92 : Încă ceva , am mai întrebat si eu persoane si mi-au zi-s ca asa ceva nu este normal ( matca sa înceapă ponta la mai putin de 2 luni si ceva de cand  a oprit-o ) , daca face asa ceva ar trebuii zic eu schimbată , pentru ca nu trebuie sa contează cum este vremea . Si oricum daca începe ponta la data asta ,Decembrie sau Ianuarie , oricum nu o sa aibă puiet prea mult , asa ca o sa consume câteva kg de miere in plus , si totodata si corpul gras mai repede . Eu nu stiu ce as face in situația pe care ai spus-o , si nici pe cei pe care i-am întrebat nu au știut ce sa-mi zica . Poate altele au fost cauzele ....zic eu  :hi:  :hi: .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 17, 2014, 08:40:41 PM
Nu e deloc surpriza ca reginele sa aiba acum puiet. Chiar si in anii cu iarna normala, dupa prima decada a lui ianuarie multe regine incep sa ponteze. Cu atat mai mult in aceasta iarna, care numai iarna nu e.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: edward_w92 din Ianuarie 17, 2014, 09:24:46 PM
Citat din: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 10:16:01 PM
Pana la urma care crezi ca au fost cauzele care au dus la moartea lor , pentru ca daca temperaturile au fost mai ridicate pentru păcălit ponta , ar fi trebuit sa ai si zbor , deci eu nu as vedea lipsa acestuia ca si principala cauza . Care ar fi noul ..... itinerariu de iernare .  :hi: .
Garantat o iarna cum a fost anul trecut pana in decembrie sau anul asta pana acum, iti da start la matci la ouat...garantat nu a fost eroare umana de iernare pe o miere nasoala neavand nosemoza decat dupa 15 martie fara niciun zbor de curatire, doar unul marunt cu 2 zile inainte de a ninge....problema e uzura albinei hranind puietul si fara a mai putea efectua zbor de curatire uzura mai rapida.
Si acum am gasit intr-un stup oua, adica acum o saptamana, la mine mai ca a inflorit cornul, ciresul e cu muguri imensi si ala, doar zapada sper sa nu intervina de acum, n-ar fi chiar ce ne dorim noi in momentul asta. Problema sta in modalitatea de impachetare a stupilor pe iarna in functie de temperatura preconizata. Acum fiecare isi face stilul lui de impachetare dupa cum stie el ca i-a mers cel mai bine, de asta nici nu recomand un start asa din plin fiind incepator, intai cunoaste stupul, acomodeaza-te cu el, si apoi dezvolta-ti stupina daca crezi ca te tii de treaba, asa toti cunoastem stupul dupa carti, dar in practica nu toate se mai lipesc cum se petrece in carti. Atat tre' sa te intrebi, esti dispus dintr-o greseala sa pierzi tot asa cum la iepuri daca ti-i loveste coccidioza si nu o tratezi la timp cand trebuie, te trezesti cu custile goale? Asta e singura problema care trebuie sa ti-o pui.
Uite, eu am avut 3 ani sau mai bine poate doar de privit in stupi alaturi de mentorul meu, dupa ce a trecut in randul celor drepti, am preluat jumatate de stupina eu...toti roii mi-au reusit, roii artificiali, totusi fiind prins cu scoala, n-aveam timp de interventiile la timp, in fine, roii facuti mi-au atenuat pierderea intrand in iarna cu tot ce investisem si ceva miere in camara, iernarea a fost facuta in bune conditiuni, in anul urmator vremea s-a schimbat, si iarna n-a mai fost iarna cu noi, dar m-am redresat, fiind anul in care am dat BAC-ul, ei, iarna trecuta a fost mai capricioasa, si desi reusisem sa-mi redresez mare parte din pierderile avute din cauza lipsei de timp necesar pentru albine, vremea capricioasa m-a dat de rapa. Oricum, am reluat investitia, am reusit din singurul stup ramas sa-mi dezvolt alti 4 stupi ai mei, si restul ai tatalui meu, cum spuneam, dupa anul 3 de facultate ma bazez doar pe albine si stiu sigur ca daca timpul meu e si al lor, munca lor va fi si in folosul meu. Legat de metode, de iernare, de dezvoltare in primavara, astea tin si de zona in care e stupina, temperaturi de iernare, plante melifere primavara, n-as putea sa-ti dau un scenariu exact ce ai face tu, de exemplu eu am unul din cei 5 stupi acum, pana in 25 decembrie o ramas cu sita in cap si o amarata de paturica, fara nici o impachetare, si la zborul de curatire acum, a fost cel cu cel mai puternic zbor de curatire desi am in stupina stupi de tarie dubla. Abia acum ca s-au anuntat ceva temperaturi mai mititele, l-am incalzit cu paturele deasupra si ziar. Daca as fi avut temperaturi de -20 -25 grade noaptea, l-as fi impachetat cu mare grija, dar asa cu -5 grade noaptea, am vrut sa vad care-i comportamentul stupului fara o impachetare puternica. la o saptamana jumate dupa ce i-am pus patura suplimentara in plus, am gasit fagure ouat. Stupul e dadant 16r orizontal, stup la 5 rame bagat in iarna( e suspect de lipsa a matcii insa momentan inca traieste binemersi, posibil n-am vazut-o eu).

In concluzie, tie iti trebuie un mentor din zona stupinei tale, iti trebuie timp suficient sa le dedici albinelor, si cum spuneam si colegului in aceeasi situatie cu tine (a postat mai sus), rabdare sa asculti ceea ce incearca altii mai mesteri sa te invete, si nu te hazarda din prima, oricum, cel din urma sfat il iei sau nu in considerare, in functie de multi factori. Las pe altii mai intelepti sa-ti explice cum sta treaba cu albinele, probabil pe mine nu ma crezi in totalitate avand doar aproximativ 6-7 ani de cand stau cu nasul in ele.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Ianuarie 17, 2014, 10:32:51 PM
Stiu ca zonele diferă ( a mea si a ta ) , de aceea nu se potrivesc nici situațiile si nici rezolvarile problemelor întotdeauna . Ca si timp dedicat albinelor avem destul si eu si fratele meu si sa nu credeți ca nu ne plac albinele ( am zis ca de vre-o 2 ani ne tot impingem de la spate sa infiintam stupina ) . Mentor il am pe varul meu la care am mai fost sa vad cum face cu albinele . Legat de hazard , la fel am început si cu iepurii , mulți mi-au zi-as ca 25 ( femele ) sunt mulți , ca o sa .... , ca o sa ... si pana acum zic ca ii bine , iar la albine la fel , doar numărul " sperie " pe alții căre spun ca o persoana care începe de la zero din start va avea de pierdut . Pierderea oricât de mică este tot pierdere se numește , mi-ai spus sa imi iau 20 de fam , ce fac daca le pierd , nu tot pierdere este .
Greșeli orice om face oricât de experimentat ar fi , cand puneai mana cand erai mic pe ceva care frigea dupa aceea nu o mai puneai , astfel din greșeli se învață .

Sa nu crezi ca sunt cu nasul pe sus si ca nu am răbdare , numai ca eu vad putin diferit lucrurile , nu iau totul de buna sau de-a gata, uneori trebuie sa si risti ( cu masura ) .
Sa nu crezi ca daca ai albine de doar 6-7 ani nu ești înțelept ( in felul tau )  sau nu am ce învață de la tine .

Iarasi sa nu crezi ca am ochi de cal si nu vad stânga sau dreapta , chiar de aceea am deschis topicul ca sa vad lucrurile din alta perspectiva . Chiar va Astept  opiniile .

Salve si multumesc pentru părere .  :hi:   
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Februarie 02, 2014, 03:37:21 PM
  Gata am dat comanda de cherestea si ar trebuii sa vina , asa câteva poze cu lemnul ( lemnul nu este acesta ci altul fara noduri , asta are mai multe noduri ) , pregătesc si atelierul ( e cam mizerie acum ) , o sa i-mi vina si sculele in câteva zile daca nu o mai ninge sau viscoli , doar chef sa am .
 
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: edward_w92 din Februarie 06, 2014, 12:09:04 AM
Mare grija cu lemnul sa il usuci bine inainte de prelucrare si taierile aferente la dimensiuni ca faci nasoale si tre' sa-ti faci patent propriu la rame dupa aia. Sper ca lemul ce il astepti sa fie mult mai lat decat ce vedem in poze, cu cat e mai lata scandura, cu atat pierderile la faltuire sunt mai mici, asta daca alegi sa lucrezi cu faltuire si la peretii imbinati din mai multe scanduri. Cu scandura trasa la 3 cm grosime, taiata bine, n-ar trebui sa pierzi mai mult de 4mm la prelucrare, finisaje, incat sa ai un perete un pic mai gros decat stas-ul de 2cm, spor la treaba, anul asta si eu ma apuc sa-mi fac vreo 20 de cutii, mai rudimentare, ca ma intereseaza sa le tin acasa sa fac roii doar, dar ramane de vazut ce lazi libere am dupa ce le repar si fac inventarul.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Februarie 09, 2014, 12:21:11 PM
Lemnul este uscat , grosimea de 25 mm este dupa rindeluire . Cutiile vor fi doar dintr-o scandura si nu prin imbinarea mai multor scanduri . Incheierea cutiile am ales sa o fac in dinti ( este mai rezistenta in timp decât cea prin falt ) . pe lungime la taiere se pierde dintr-o bucata de 4 m doar prin grosimea panzei ( 2,8 sau 3,2 mm ) . Efectiv un corp are inaltimea de 238 mm iar scandura de 250 mm , mai apoi scazand grosimea panzei mai rămân 9-10 mm de debitat din latime . Interiorul este de 480 mm lungime , cu tot cu spațiul pentru umerase si latimea de 380 mm ( 10 rame 37,5x10 => 375 mm plus 5 mm rezerva ) iar la exterior 500 mm pe 430 mm .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Februarie 21, 2014, 08:07:27 PM
Ceva noutati : hip hip ura , au venit sculele .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: oroles din Februarie 21, 2014, 08:33:01 PM
Nodurile in scandura nu sunt o problema. La noi se spune ca cioturile sunt cele care dau de cap tamplarilor, si in special cele negre ca sar. Am scanduri la stupi cu noduri si nu au nicio problema. E foarte greu sa gasesti scandura calitatea I, fara cioturi si fara noduri deoarece cea de calitatea I merge la export.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: marian_6777 din Februarie 21, 2014, 11:25:52 PM
Citat din: newcristian din Februarie 21, 2014, 08:07:27 PM
Ceva noutati : hip hip ura , au venit sculele .
Sa le stapanesti si folosesti sanatos. Mare grija la utilizare. Utilajele de tamplarie sunt printre cele mai periculoase echipamente. In rest, numai bine  :bravo: .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Februarie 22, 2014, 08:12:01 PM
Ceva poze cu bancul de lucru si alte câteva chestii abia terminate , asa acum dupa curatenie .
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: Hermannstadt din Februarie 23, 2014, 04:33:37 PM
Salut si bun venit printre noi!

Din discutiile purtate mai sus si atitudinea pe care o ai, eu cred ca ca o sa faceti treaba (tu si fratele tau).
Si eu pot spune ca sunt incepator insa eu sunt singur si nu prea am ajutor, sfatul meu ar fi urmataorul: incepeti cu 20-30 de familii dupa care sa le inmultiti voi si sa faceti roi resoectiv alte familii.
Un alt aspect important (nediscutat pana acum) ar fi urmatorul, daca vreti sa cumparati famillile ar fi bine sa o faceti inante de salcam sa aveti ceva cules, dupa care sa incepeti sa formati roii din famililli cele mai dezvoltate (o sa ai nevoie de lazi goale in acest caz).

As avea si eu cateva intrebari daca se poate:
- mai multe detalii despre circular, freza ....
- cat a costat mc de lemn si la ce umiditate este

Numai bine si spor la treaba!
:hi: :hi: :hi:

Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Februarie 24, 2014, 06:19:21 PM
Salut si tie . Circularul este un bosch GTS XC 10 , acum are o lama de la Freud cu 50 de dinti si una de la bosch cu 24 , freza este un dewalt 621 , compresorul este de la fima piper L20/24 , capsator DTA , masina de gaurit si insurubat cu acumulator si masina de slefuit cu banda de la einhell , capetele de frezare sunt de la bosch si Freud , altele cleme si alte chestii de la irwin , grizzly .
Lemnul este ca si esenta molid , cu umiditatea de 11 % , slefuit , rindeluit si îndreptat pe toate fetele , cu un pret de 900 lei per mc . Pretul acesta este iarna dar daca il achizitionati inca din vara-toamna acesta este de 750 lei . Bancul pe care sta circularul si freza ( in stânga circularului ) este facut din scandura de 22x110 mm cu placa de mdf , este mobila pe role de transport .

Salve.
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: JohnSpatari din Februarie 24, 2014, 11:57:54 PM
Frumos,stiu ca  costa mult,insa pentru placere si dragostea fata de ceea ce faci,banii sunt trecatori.:)
Titlu: Re: Stupina noua
Scris de: newcristian din Martie 01, 2014, 07:22:15 PM
Am început sa construiesc si in trei ore am terminat ceea ce urmează si anume osb-ul pentru capace si socluri .