fiind incepator as vrea sa intreb parerile voastre despre folosirea polistirenului la impachetarea stupilor
Eu sunt adeptul polistirenului, extrudat bineinteles. Se poate pune pe post de diafragma, dublura la peretele exterior al ghemului, deasupra ramelor sau pus in capac. Vei vedea in primavara ca matca va ponta pe vreme rece chiar si pe ramele de acoperire ( ultimele doua rame din familie care normal sunt cu hrana ).
Citat din: cipik din Noiembrie 09, 2013, 08:50:10 PM
Eu sunt adeptul polistirenului, extrudat bineinteles. Se poate pune pe post de diafragma, dublura la peretele exterior al ghemului, deasupra ramelor sau pus in capac. Vei vedea in primavara ca matca va ponta pe vreme rece chiar si pe ramele de acoperire ( ultimele doua rame din familie care normal sunt cu hrana ).
Eu sunt pentru folosirea extrudatului ca diafragma, dar in capac nu as pune niciun fel de polistiren. Suficient o bucatica de carton/hartie si o paturica sau o slateluta cu paie. Paiele sunt goale la mijloc si asigura o izolare buna. In plus pot absorbi umezeala.
Sunt atatea feluri de stupi si mai multe feluri de pregatire a familiilor pentru iernare. De la caz la caz polistirenul poate ajuta sau dauna. Eu zic ca la iernarea tip clopot, polistirenul se poate folosi si ca diafragme si peste podisor. In capac se poate folosi si vara, sub tabla. Unii spun ca nici ca diafragme nu este prea indicat, deoarece pe ele se face condens. Este adevarat, daca aerisirea cuibului este deficitara.
Oricum polistirenul este un material relativ nou si inca nu s-au lamurit toate plusurile si minusurile utilizarii lui in stup.
PS
Manuel, esti cititor vechi al forumului; da-ti la prezentare cateva date despre zona din care esti, eventual varsta si alte amanunte. :hi:
folosesc de doua ierni polistiren ca diafragma efectul este benefic pentru albine ---ex. ghemul de iernare sa format in majoritatea cazurilor langa diafragma
Polistirenul nu este chiar asa de nou ,acum 12-13 ani era un studiu in revista apicola despre folosirea acestui material in apicultura ,in acest studiu era un grafic cu dezvoltarea timpurie a puietului folosind ca izolatie diferite materiale printre care si polistirenul .
Chestia este ca atunci nu era fundul cu plasa ,se stie ca la stupul cu plasa pe fund puietul se dezvolta mai tirziu,acum nu stiu daca polistirenul ajuta sau nu la acest stup.
Albina la o temperatura mai mica se strange in ghem insa de la o anumita temperatura poate controla climatul din stup daca nu are pierderi insemnate de caldura,ori cat a-ti zice ca clopotul mentine caldura pe jos bate viju .
eu folosesc polistirenul de 3 ani si ca diafragma si ca izolator al peretelui exterior pentru iernare si rezultatul este foarte bun dar sa fie polistiren extrudat sa nu-l roada albina. Daca pe fund stupul are ceva orificii de aerisire iar folia de pe rame nu este pusa ermetic si are o fanta de cativa mm ierneaza stupii foarte bine far condens si temperatura in interiorulstupului este ridicata , iar datorita acestui fapt consumul de hrana pe timp de iarna este mai mic
la impachetare am folosit ca diafragma polistiren extrudat peste podisor am pus ziar si polistiren sper sa fie o alegere buna
Este bine mai ales ca ziarul absoarbe condensul si poti sa-l schimbi in cazul asta.
:new: Anul acesta am recurs și eu la împachetarea cu polistiren. Stupii au găuri de aerisire în fund, pereții laterali ai cuibului au fost dublați cu polistiren extrudat de 20 sau 30 mm, folie pusă etanș peste rame (fără podișor) și capacul căptușit cu polistiren expandat de 30m mm. Familiile au fost restrânse la 6-8 rame + diafragmă +rame goale până la peretele opus.
Anul trecut am iernat în sistemul clasic, horn, cu cartoane peste podișor și o mică gaură de aerisire. Rezultatul a fost mulțumitor, însă în afara ghemului a fost oarece condens. Pe parcursul iernii voi comunica la acest topic modul în care va decurge iernarea cu sistemul cel nou.
eu nu sunt adeptul polistirenului decat in capac.
folosirea lui in alta parte mi se pare ... daunatoare, parerea mea :P
Tizule oricum tu ai ceva impotriva imfofoliri stupilor de ma mir ca folosesti polistirenul in stupina. Apropo felicitari pentru pavilion. Sanatate
Eu.... Fiind si la inceput i-am pregătit astfel : diafragme stânga -dreapta polistiren extrudat de 3 cm peste rame 2 folii de ziar, in podisor un ziar întreg( 4-5 folii ) după care paturica din material gen sac de rafie dar mai gros si dens, in locul rămas liber in urma restrangerilor nu stiu ce sa pun si subarul ce sa fac cu el sa il scot de tot?
Deși este prematur să tragem concluzii la momentul actual, astăzi am verificat modul în care decurge iernarea la stupii împachetați cu polistiren și folie,pe principiul clopot. Rezultatul a fost, după cum se vede și în foto, umiditate 0.
Verificarea periodică are și scopul de a stabili momentul apariției condensului (dacă apare :rusine: :sad:) pentru a identifica factorii care îl generează.
Mă aștept ca provocările serioase să apară odată cu primele ninsori și înghețuri.
Aștept cu interes și părerile celorlalți. :thanks:
Condensul masiv va aparea odata cu inceperea pontei cand temperatura in cuib va fi mult crescuta, iar afara va fi mult mai frig.
nu shi daca are asha ceva in partea opusa urdinishului
la stupii mei a fost benefic
Și ai mei au găuri de aerisire pe fund.
Este probabilă și ipoteza d-lui Bucovineanu. Când începe ponta, dacă umiditatea este mare, se poate interveni cu materiale absorbante sub folie.
Oricum vom vedea la momentul respectiv.
exact tipul acesta de stup il am si eu, astept sa vad la primavra cum va fi, dar eu am facut cate 2-3 gauri in folie iar la iarna viitoare daca vom ajunge voi incerca si sac de rafie
sa auzim de bine
@sparlici, condensul nu depinde doar de temperatura din cuib (cu riscul de a contrazice o persoana cu mai multa experienta ca mine - @bucovineanu), ci si de saturarea cu vapori de apa a aerului din stup. De aceea lipsa de etanseitate a podisoarelor nu genereaza condens. Altfel spus, temperatura in stup creste si la stupii fara folie, si la stupii cu folie in momentul aparitiei pontei. Totusi, condensul apare doar la ultimii... :D
O mica lectie despre condens:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Punct_de_rou%C4%83 (http://ro.wikipedia.org/wiki/Punct_de_rou%C4%83)
"relația dintre punctul de rouă și umiditatea relativă este complexă și depinde de temperatura atmosferei" Asta arata ca faptul ca tu nu ai avut condens pana acum, nu inseamna ca altcineva care va folosi acelasi sistem de iernare nu va intampina probleme cu condensul. Totusi, cum spunea si antevorbitorul meu (@bucovineanu), inca e prematur sa vorbim despre condens.
Citat din: morozan simion din Noiembrie 25, 2013, 09:52:16 PM
exact tipul acesta de stup il am si eu, astept sa vad la primavra cum va fi, dar eu am facut cate 2-3 gauri in folie iar la iarna viitoare daca vom ajunge voi incerca si sac de rafie
sa auzim de bine
Sunt de acord și cu cele două găuri în folie, însă pentru ca acestea să folosească la ceva trebuie asigurat în plus un spațiu între capac și folie pentru circulația aerului + găuri în lateralul/capetele capacului.
Or, în acest caz, nu mai avem iernare clopot, ci iernare horn..... altă mâncare de pește.... pt care nu mai sunt necesare găuri pe fundul stupului ci doar urdinișul deschis cât este nevoie.