Am gasit pe internet cateva situri unde se vind matci ,roiuri,familii de albine:
Ati cumparat careva de aicea de pe aceste situri.
Va multumesc
http://www.icdapicultura.ro/apicultura/material_biologic.html (http://www.icdapicultura.ro/apicultura/material_biologic.html)
http://www.miere-vie.com/acasa_2-2-0 (http://www.miere-vie.com/acasa_2-2-0)
http://www.mer.ro/familii-de-albine-10-rame-11/ (http://www.mer.ro/familii-de-albine-10-rame-11/)
http://www.mer.ro/matci-imperecheate/ (http://www.mer.ro/matci-imperecheate/)
http://apicotef.blogspot.ro/2012/07/material-biologic.html (http://apicotef.blogspot.ro/2012/07/material-biologic.html)
http://www.proapicultura.ro/magazin/index.php?id_category=6&controller=category&id_lang=6 (http://www.proapicultura.ro/magazin/index.php?id_category=6&controller=category&id_lang=6)
Am cumparat in 2011 de la www.icdapicultura.ro (http://www.icdapicultura.ro) 5 regine si in 2012 de la www.apicotef.blogspot.ro (http://www.apicotef.blogspot.ro) 10 regine.
Nu am observat diferente de calitate. Icda te serveste mai prompt pt ca au productie mare dar si pretul e mai scump. La Apicotef trebuie sa comanzi cu ceva timp inainte dar sunt seriosi si mai ieftini. Anul asta am comandat deja 20 de regine de la Apicotef.
Eu am cumparat de la Balteanu (Iasi) cat s-a mai putut tine de cuvant.Apoi am fost nevoit sa-mi cresc singur.
Merita!
Nu am tras linie la bani si timp pierdut dar incepi sa intelegi cum functioneaza lucrurile.
Eu as prefera sa cumpar de la unul din consacratii forumului. Asa am incredere ca nu arunc banii aiurea, pe familii potential bolnave.
Acum daca sunt ofertanti va rog sa dati un semn... In acest moment sunt la faza de teorie. Ce ma sfatuiti sa achizitionez: o familie puternica in vederea divizarii, roi gata formati sau sa-i iau la pachet. Mentionez ca nu sunt interesat de recolta, vreau doar o solutie viabila, care sa compenseze lipsa mea de experienta. Cutiile si ramele le realizez singur, si v-or fi stupi verticali pe 12 rame, si caturi 1/2 pe 10 rame. Sau este mai buna varianta pe 12 rame cu gratie?
Sa inteleg ca nu ai obiectul muncii, adica nici o familie?
Ai inteles corect. Pentru inceput vreau sa le inmultesc in conditii de siguranta, sa invat sa le simt nevoile, sa le dezvolt ingrijindu-le cu mana mea. Daca voi reusi asta in primul an voi fi multumit. Daca o sa le pot trece cu bine si in anul urmator... multumirea va fi deplina.
Cumpara-ti un stup-doi, joaca-te cu ei un sezon si o sa ai cu totul alte ganduri la anul viitor.
Deosebirile intre un stup de "prasila" si unul comun nu sunt remarcabile.
Cred ca esti de acord cu mine ca, pentru a invata a conduce o masina nu ai nevoie de un Ferrari, un Logan este deajuns.
daca vrei sa cumperi ia familii si parerea mea sa nu te hazardezi la multi de la inceput cind cumperi mergi cu un apicultor cu experienta in care ai incredere ca altfel poti sa cumperi o teapa
Multumesc pentru raspuns. Cred ca trei bucati sunt de ajuns. Sper sa ma descurc cu ei. Cu materialele tocite de pe net, cu un pic de ajutor de pe acest forum, asta prin bunavointa dumneavoastra, voi reusi. Am reusit cam tot ce am incercat in diverse domenii, nu vad de ce aici ar fi diferit. Asta nu neaparat din ambitie ca in celelalte cazuri, ci pentru ca le ador. Inca o data va multumesc, o sa merg pe familii.
Succes la achizitie, in conditiile din ziua de aztazi nu o sa fie prea usor.
nu incerca sa inveti apicultura de pe net ca sint multe prostii incearca sa inveti din manuale de specialitate scrise de oameni care si-au dedicat viata cercetarii in apicultura .in ce priveste netul sint si lucruri importante de invatat dar daca nu ai o minima experienta nu poti sa faci deosebirea intre lucruri reale si aberatii succes
Informatia este detinuta de cartile de specialitate , netul este doar "entertaiment".
Selectia este raspunsul,asta daca este posibila,in rest ce pot sa spun,ce am eu in stupina exista peste tot,asa ca nu imi mai bat capul.Matci "teroriste",cu "mitraliera in fund",nu prea avem,cat despre blandete,sunt doar anumite etape,in rest dor recomandari si fabulatii.
te vei descurca insa nu este atit de simplu pe cit pare incearca sa inveti chestii elementare incearca sa furi meserie de la meseriasi ; prima data sa te uiti ce stupi are si dupa aceea sa accepti sfaturi fiindca nu poti sa iei notite de la cineva care nu stie nici pentru el citeste in carti si pui in practica si usor usor inveti totul este sa fi pasionat si sa pui suflet .
Întâi de toate pune mâna pe carte-există multă literatură în acest sens şi dacă ai lângă tine şi un apicultor priceput şi sincer vei avea rezultate.Succes!
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Daca nici in cele expuse aici pe forum nu poti avea incredere..., aici nu ma refer la expertii cu 3in1 care reinventeaza roata, vorbesc de persoane cu experienta care au postat sfaturi pertinente si la subiect. Manualele le studiez in limita timpului disponibil.
Pe la sfarsitul lunii Aprilie inceputul lui Mai o sa intru in posesia minunatelor fiinte. Atunci o sa pun poze si o sa suport bobarnacele voastre :D . Va multumesc inca odata :thanks:
Citat din: purflorian din Martie 19, 2013, 03:18:57 PM
Întâi de toate pune mâna pe carte-există multă literatură în acest sens şi dacă ai lângă tine şi un apicultor priceput şi sincer vei avea rezultate.Succes!
Literatura,ca literatura dar ce te faci cu natura?
Simplu: dupa ce inveti literatura inblanzesti natura!
Lucrurile sunt simple ai nevoie sa implinesti 3 conditii esentiale: dragoste pasiune si informatie .Reteta succesului e sa faci cea ce iti place cu pasiune si daruire si sa gasesti pe cineva sa te plateasca pentru asta .In cazul nostru sa-ti cumpere produsele stupului Daca cele 3 conditii sunt indeplinite experienta se acumuleaza usor si in 2-3 ani vei deveni un apicultor bun .Daca ramii la stadiul de hoby poti sa stai cu 2-3stupi zeci de ani .Depinde ce-ti doresti .Telecomanda e in mina ta .Si inca ceva nu te hazarda de la inceput sa cumperi matci scumpe de la nu stiu ce apicultor celebru .Eu am facut asta si matcile mele din stupina erau la fel sau in unele cazuri mai performante cu timpul vei invata sa faci selectie .Din 3 familii egale ca desvoltare una precis se va distanta valoric .Din ea iti faci anul urmator matci si tot asa....
eu iti dau un sfat priteneste:cumpara cele 3 fam, studiaza literatura in domeniu, pui teoria in practica, asculti pe oricine ,dar faci ce crezi tu ca este bine. fiecare lucreaza in felul lui si nu se potriveste la toti acelasi model ,difera modul de lucru dupa modelul de stup cu care lucrezi, zona in care te afli, flora din zona respectiva , usor usor te dezvolti , mai faci si greseli si nu trebuie sa le repeti si un lucru foarte important sa nu fi lacom .iei doar surplusul stupului si nu faci inmultire exagerat. succes iti doresc si te apreciez pentru ca te documentezi inainte
Citat din: johnysibiu din Februarie 19, 2013, 11:19:21 PM
Eu am cumparat de la Balteanu (Iasi) cat s-a mai putut tine de cuvant.Apoi am fost nevoit sa-mi cresc singur.
Merita!
Nu am tras linie la bani si timp pierdut dar incepi sa intelegi cum functioneaza lucrurile.
Ce fel de matci are balteanu si care a fost diferenta dintre matcile dv si matcile primite de la Iasi?
Bune! Dar... un picior in cur te ajuta sa faci un mare pas inainte.Acum n-as mai cumpara o regina de la nimeni!
Reginele din zona Iasului nu prea au cum sa mearga bine in zona Sibiului. E vorba de diferenta de clima.
corect raspuns diferenta de temperatura isi pune amprenta in calitatea matcilor provenite din alta zona . uite un exemplu eu sint amplasat intr-o zona de deal la poalele muntelui si acum 2 ani am facut schimb de 5 matci cu un stupar din zona de cimpie care imi este prieten si ne cunoastem de mai mult timp , si nu au dat randamentul asteptat la mine in schimb ale mele la el au dat rezultate. anul trecut am crescut din una din acele matci o serie de matci tinere dar sau imperecheat cu trintori din matcile mele , iar acum am observat ca se dezvolta normal. as fi crezut ca mi-ar fi putut da intentionat matci de proasta calitate dar , omul avea o serie de vreo 40 de matci imperecheate si mi-am ales din ele. el sa declarat foarte multumit de ale mele si zice ca sint peste ale lui .o fi si alta problema dar totusi diferenta de temperatura cred ca a influentat calitatea. mentionez ca eu cresc matcile prin dubla transvazare, iar el fiind in virsta neavind vederea buna creste matci cu trusa nicot.si de aici ar fi posibil diferenta de calitate.
Acum n-as mai cumpara o regina de la nimeni!
[/quote]Tot la vorba mea ati ajuns...
Va salut !
http://www.librarie.net/categorie-carti.php?id=82&nia=86&niaadgr=GXStKd&gclid=CPa03veSlrcCFYhf3god9l0Ayg (http://www.librarie.net/categorie-carti.php?id=82&nia=86&niaadgr=GXStKd&gclid=CPa03veSlrcCFYhf3god9l0Ayg)
Un apicultor la inceput trebuie sa cumpere chiar toate cartile astea??? Ce recomandati ???
Cumpara cartea asta!
http://www.librarie.net/carti/81260/Apicultura-Vornicu-Stefan-Lazar (http://www.librarie.net/carti/81260/Apicultura-Vornicu-Stefan-Lazar)
Multumesc !