Dragilor deschid acest subiect cu scopul de a afla avantajele sau dezavantajele iernarii in adaposturi in cosecinta daca este rentabil logistica si procedeul de iernare in acest mod.Eu dispun de o suprafata de 1700 mp din zidarie acoperita cu acoperis din azbociment(tip fostele grajduri comunale I.A.S-URI)lungime de 75m latime 11 metri acoperisul fiind izolat termic cu vata minerala.Anul asta ma confrunt cu umiditate in stupi nu din cauza impachetarii necorespunzatoare nu i am infofolit exagerat ci din cauza modelului de stup pe care l am mostenit .Cand administrez turta oricat as aplatizao tot imi ramane un spatiu intre 2-4mm intre podisor si rame .Cu aceasta pb deosebit de grava pot spune ma confunt serios in iarna asta oricat am incercat sa remediez problema improvizand fele de fel metode tot imi intra curenti reci in stupi in felul asta a dus la aparitia brumei pe peretii interiori ale stupilor si chiar gheata.Ma bate gandul ca de la anul sa incerc metoda asta de iernare in adapost dar nu am cunostintele necesare pt a recurge la aceasta metoda.In interior e ceva mai cald cu 1,5-2 grade e dos nu intra curentii reci de aer dar am dubii cu zborul de curatire Rog apicultorii profesionisti care se aocupa de metoda asta de iernare in adapost care sunt pasii care trebuie parcursi si zborul de curatire daca se poate afectua in aceasta hala .Multumesc
din ce am vazut eu in zona bistrita, apicultorii care au stupina fixa, este o construtie de regula din lemn stil pavilion care au urdinisurile afara.
deci regula de baza este sa aiba urdinisurile afara sa poata sa-si faca zborul(rile) de curatare.
Dupa cum am inteles , din ce am citit eu acum citiva ani ,trb o f buna organizare , mai ales cind ai multi peste 500 .
Paletizarea lor ,sa ai un titicar ,spatiul mare cu aerisiri ,in spatiu ele produc dioxid si caldura .
Este exclusa iesirea la zborul de curatire in spatiul acela .
Deci se inchid si se introduc pe timpul rece si atunci cind e cald se scot pt zbor .
Daca nu m-a interesat nu am retinut bine ,sunt mai multe de spus , cred ca vei gasi si pe net.
Numai bine .
.Cand administrez turta oricat as aplatizao tot imi ramane un spatiu intre 2-4mm intre podisor si rame
poate vrei sa spui -intre podishor shi stup adica peretzii stupului sau cum vrei sa-i numeshti
cat despre temperatura din grajdi fatza de cea deafara e tot un drac
cred ca trebuie revizuita situatzia la :
-numarul de rame din cuib sa fie pt puterea familiei respective
-urdinishul cu deschiderea corespunzatoare
ps tassevasi zice bine dar asta-nseamna ca va trebui sa stai numai cu stupii atunci cand trebuie :hi:
Am incercat eu. Am si prezentat rezultatul la o sesiune de comunicari stiintifice cand eram student. THAT'S USELESS. Se castiga la cantitatea de miere care ramane in stup in schimb dezvoltarea familiei se amana cu cca trei-patru saptamani. Nu cred ca te aranjeaza.
Parerea mea :stupul trebuie sa stea in aer liber,cele mai scazute temperaturi nu au putut distruge o familie de albine cu temele facute toamna. Familia trebuie sa fie capabila sa iasa la zbor de curatire cat mai devreme iarna pentru a permite reginei sa inceapa ponta,daca vrei sa ajungi la salcam.Daca te bazezi pe faneata poti studia varianta amenajarii adapostului.
Pentru a combate condensul lada trebuie sa se inchida APROAPE ermetic, adica sa nu ai mai multe hornuri si sa fie bine izolata de cu toamna.Acum nu le mai ciocani ca dai de belele.
Daca am inteles bine, dupa ce le pui turta, podisoarele nu se mai aseaza etans si pe sus iese caldura cum vrea!
Iti propun doua solutii: - le lasi toamna rezerve mai mari si nu le mai dai nici o turta in primavara
- intercalezi intre corp si capac un 'brau' care sa iti permita sa pui acolo o turta sau un fagur culcat cu miere. Poate fi si un cat gol. Nu merge chiar la orice tip de lada
normal ca deacum nu mai am ce sa l e fac in privinta condensului sa vad cum voi iesi din aceasta iarna atipica dar in privinta iernarii in adapost trebuie neaparat ca urdinisurile sa fie in exteriorul halei?in acest caz nu am cum ca inaltimea geamurilor este la vreo 1.5 m inaltime .Nu se poate ca albinele sa si faca zborul de curatire in interior ?mentionez ca dispun de foarte mult spatiu inaltimea pana la acoperis este de 6m Sau ma puteti orienta sprea alta metoda cu urdinisurile inchise cu plasa pusi pe niste caricioare si cand e timpul favorabil le as trage afara .Cum e cel mai bine de facut?
Citat din: bogdan moldovean din Februarie 19, 2012, 09:13:59 AM
normal ca deacum nu mai am ce sa l e fac in privinta condensului sa vad cum voi iesi din aceasta iarna atipica dar in privinta iernarii in adapost trebuie neaparat ca urdinisurile sa fie in exteriorul halei?in acest caz nu am cum ca inaltimea geamurilor este la vreo 1.5 m inaltime .Nu se poate ca albinele sa si faca zborul de curatire in interior ?mentionez ca dispun de foarte mult spatiu inaltimea pana la acoperis este de 6m Sau ma puteti orienta sprea alta metoda cu urdinisurile inchise cu plasa pusi pe niste caricioare si cand e timpul favorabil le as trage afara .Cum e cel mai bine de facut?
Urdinisul nu il inchizi cu plasa, acolo trebuie gratie anti soareci. Si daca ai asa, 5-10 familii, sa zicem ca le mai plimbi cu caruciorul afara-inapoi, si din nou, cand e fereastra de zbor. Daca ai familii multe, sau foarte multe, zau ca nu vad eficacitate, dar deloc ! Pune in balanta toate aspectele, si vezi cum ti-e mai bine . :nod:
Bogdan sunt de parere ca iernarea in adaposturi este buna.Consumul de hrana este mai mic,deci nu se incarca atata intestinul albinelor.Pentru zboruri de curatire trebuie scoase din cand in cand afara cand este temperatura optima.Atasez foto cu iernare in adapost sa tragi concluzii daca trebuie sau nu sita la urdinis.(nu cred ca le afecteaza cu ceva)
Cand eram copil, in urma cu vreo 50 de ani, se mai obisnuia sa se ierneze familiile in adaposturi. Din ce tin eu minte de multe ori nu scapau decat foarte putine. In acele adaposturi trebuie mentinuta o temperatura constanta in jur de 3-5 grade si o buna ventilatie. Ori acest lucru se face cu un important consum de energie. Despre zboruri de curatire nu poate fi vorba. Adapost e si pavilionul si cei care ierneaza familii atat in pavilion cat si varsati spun ca mai bine ierneaza cei varsati. Albinele nu mor din cauza frigului. DACA AU REZERVE SUFICIENTE SI AU FOST TRATATE CORECT FAMILIILE DE ALBINE TREC ORICE IARNA DIN ZONA ROMANIEI,.
de ventilatie nici nu se pune pb ca am aer este la discretie am inteles ca in adapost familiile de albine isi creaza microclimatul (incalzirea)prin eliminarea dioxidului de carbon Cu cat ai mai multe familii in adapost cu atat temperatura este mai ridicata favorizand inceperea pontei mult mai devreme si economisirea hranei .Ma gandesc ca daca le as ierna in adapost as putea obtine macar o generatie de albina in plus fata de iernarea pe vatra.Dar marea pb este zborul de curatire .Pot iesi albinele in hala pt a si face zborul?
Zborul de curatire in spatiu inchis e recomandat in unele carti de apicultura dar in practica rezultatele sunt dezamagitoare. Albinele vor incerca sa iasa spre lumina, respectiv se bulucesc la geamuri si nu se intorc in stupi neputand face zborul de recunoastere.
Citat din: bucovineanu din Februarie 19, 2012, 06:49:51 PM
Zborul de curatire in spatiu inchis e recomandat in unele carti de apicultura dar in practica rezultatele sunt dezamagitoare. Albinele vor incerca sa iasa spre lumina, respectiv se bulucesc la geamuri si nu se intorc in stupi neputand face zborul de recunoastere.
In zilele cu soare si temperatura peste 10 grade scoti lazile afara.Astfel fac zborul de curatire.Apoi spre seara le duci inapoi in beci.
E o solutie daca ai familii putine si nu ratezi ocaziile prielnice. Daca ai familii multe nu e realizabila. Toamna trecuta cand trebuiau bagate la "beci"?
nu este vorba de beci este o cladire ca un fel de hala in spatiu liber prevazuta cu geamuri betonata in interior NU as ierna stupi in beciuri unde este umiditate ridicata sau in solarii Este o cladire noarmala
Am inteles cum sta treaba, intrebarea era pentru Filip.
Daca imi aduc bine aminte Dan Puisorul a postat un video cu iernare in adapost.
Am iernat acum cativa ani in 2 ierni cand eram mai incepator si imi era frica sa nu inghete albinele. :)
Albinele se baga in adapost in momentul cand a venit frigul, adica ziua sunt temperaturi sub 0 grade, probabil anul acesta as fi facut treaba asta prin ianuarie si se scot in primele zile de dupa 15 februarie cand avem temperaturi ziua de peste 5 grade.
Consumul de hrana este cu 10-25% mai redus.
Ce inteleg eu prin adapost: spatiu inchis, ciment pe jos(nu vrem sa fie deranjate de soareci) umiditate cat mai redusa si o temperatura cu cateva grade mai ridicata decat afara. Avantajul este ca nu exista curenti de aer care amplifica frigul. Chiar si cand este ger, adica -20 de grade in adapost nu sunt mai mult de -10. Deci temperaturi mult mai "suportabile".
Dezavantaj este ca trebuie mutati de 2 ori pe an niste stupi ... la un numar mai mare de stupi investitia se recupereaza in 1-3 ani in functie de iarna.
Nu iernez asa din lipsa de timp si forta de munca. Iarna 2011 - 2012 a fost cat se poate de normala pentru zona unde am albinele; 2-3 saptamani cu temperaturi sub -15 grade nu este ceva grav/nemaintalnit iarna(in ianuarie/februarie).
Citat din: nicomico din Februarie 20, 2012, 12:06:57 PM
Daca imi aduc bine aminte Dan Puisorul a postat un video cu iernare in adapost.
multumesc prieteni pt materialul video care l am vazut si revazut de nu stiu cate ori la mine e total difererita hala e mult mai mare si e numai betoane Da avantaje ar fi la iernarea in adapost asa cum a spus si domnul aurelian chilom dar e mai mult de munca dar parerea mea este ca avantajul il vezi la culesul de salcam cu cat ai macar o generatie de albina in plus cu atat te avantajeaza .Prieteni nu stiti cum as putea lua legatura cu domnul aurelian chilom?ca as dori sa aflu parerea unui apicultor care efectiv lucreaza pe aceasta metoda .Sau cum pot lua legatura cu domnul puisor dan? poate cineva are nr dumnealui de tel sau direct al domnului chilom Multumesc
Nu prea vad generatia aia in plus la salcam.Eu nu port ochelari.Cu ochiu liber o vad putin dupa salcam.Cu si fara ochelari, matematic vorbind, nu ai cum sa ajungi salcamul.
Cauta niste filmulete de la "Cresterea reginelor" si acolo, dl Puisorul da nr de mobil pt cine vrea sa mai ia lectii.Eu cand l-am vazut ca pune rama cu regina in iarba , brusc, m-am razgandit.
prieteni apicultori Este cineva stupar profesionist in romania care ierneaza in adapost?-Rog acel stupar sa mi de a cateva sfaturi ptr.acesta metoda de iernare
Salut.Eu doar acum m-am hotarat sa intru pe acest sitte. Daca nu ai rezolvat problema sau daca inca nu stii dar , vrei sa afli totusi ce sa intamplat intrebama.
Nu cred ca poti fi profesionist si sa si iernezi in adapost!
Atunci dl. Chilom Aurel ce e?
... un baiat inteligent .
Buna. De 3 ani iernez in stupi de lemn 2 cm cu funduri antivaroua.
Temperatri am avut iarna si peste - 20 mai ales 2011-2012. Pana la primul zbor de curatire iernez in fundul gol !!! fara suber, dupa aceea pun suberul pe 90 % din suprafata.
Rezultate excelente umiditate zero mortalitate anul acesta din 200 fam am ramas in toamna fara o matca a fost atacat si distrus, unul mai slab a fost atacat acum recent, o matca moarta...
Am si 50 de lazi de la dl. Bumbescu din polistiren extrudat.
Consumul a fost cu aproximativ 30% mai mic, mortalitate la acestia 0.
Eu vad problema umiditatii rezolvabila cu gauri in fund ori fund antivaroua si o impachetare corecta.
Degeaba o sa puneti stupii in adapost daca nu o sa rezolvati problema umiditatii.
Sunt mari stupari in tara asta prin Moldova, Maramures, Transilvania zone cu temperaturi joase iarna care ierneaza cu sute de familii sub cerul liber si fara probleme.
Cu stima daniel.arad
Multe lucruri , in lumea sata moderna, se ghideaza dupa dictonul :"Daca un lucru este simplu de ce nu poate fi complicat ?"
Re: Jurnal apicol
« Răspuns #6471 : Octombrie 04, 2013, 08:03:58 p.m. »
Citat
Eu spun cum am procedat eu .
Anul trecut luna Decembrie a fost o luna in general rece ,la sfirsit de Decembrie am prins doua zile calde in aceste zile am mutat stupi la interior .
Totul sa facut in liniste si cu cea mai mare atentie,stupi au fost asezati unul peste altul cite 5 cutii.
Fara a incalzi cu ceva temperatura interioara sa pastrat intre valorile de 5-6 gr au fost si zile cu 7 gr ba ghiar cateva cu 8-9.
Incaperea era aerisita zilnic timp de 10 minute.
Stupi au fost scosi afara la inceput de febroarie cand in zona erau temperaturi care permitea zborul de curatire.
Dar surpriza albinele la altii stupari zburau afara pentru zborul de curatire ale mele nimic.
Atunci am trecut la actiune ,am dat podisoarele la o parte ca razele soarelui sa bata direct pe rame,a fost un lucru inutil a zburat cate o albina doua din stup restul ramanand pe rame.
Am tras concluzia ca nu aveau nevoie de zborul de curatire.
Restul luni febroarie nu a fost geroasa ba chiar a fost mai calda decat martie asa ca nu i-am mai bagat la adapost.
Un coleg de pe aici care ierna stupina la interior avea la urdinis o cusca de plasa ,e foarte utila deoarece albina cara pe scandurica de zbor albinele moarte din stup ,se intampla ca albina caratoare sa cada de pe scandurica si sa ramana jos in incapere.
Cu acea cusca se lasa albina moarta afara si cealalta se intoarce in stup.
Intunericul BEZNA e musai,dar cum am spus la acea temperatura albina face curatenie in stup chiar daca e intuneric.
Bunka de pe Stuparitul a iernat si el la interior ,scoatea foarte multa albina moarta din incapere,
el avea ciment pe jos eu am avut doua randuri de mocheta si mi-am dat seama de la albina amortita (era vie la caldura i-si revenea)ca este lucratoarea care curateste stupul.
Pe ciment albina a cazut ,cimentul a fost rece si a murit,a gasit albina moarta crezand ca este moarta din stup si data afara,dupa gasirea unui faras de albine amortite am pus plasa la urdinise.
http://www.youtube.com/watch?v=8x-TmAKPyPU# (http://www.youtube.com/watch?v=8x-TmAKPyPU#)
Re: Jurnal apicol
« Răspuns #6469 : Octombrie 04, 2013, 05:18:24 p.m. »
Citat
Un apicultor care irneaza stupi la interior ,din cate i-mi amintesc avea 600-700 de familii ,deci nu e incepator.
In primavara am avut familii ce nu prea aveau cei care au iernat stupi afara,dar sa-i zicem ''Norocul incepatorului''. =)) =)) =))
http://www.youtube.com/watch?v=_T3z2bxCrjg# (http://www.youtube.com/watch?v=_T3z2bxCrjg#)
Da noi cei din Arges il cunoastem si confirm , mergem la el intucit se ocupa si cu achizitia de miere pt Filomera , Ciofringenii fiind o comuna din judetul nostru.
E un tinar deosebit si inteligent.
Poza colegului Nimico de pe prima pagina trebuie bine studiata,acea cusca din plasa de la urdinis scapa multe albine de la moarte,albinele care fac curatenie in stup scot albinele moarte pe urdinis si cad de pe scandurica de zbor.
Stiti ceva carte sau articole despre iernarea la interior (evident care poate fi si accesata)? sunt foarte interesat.
Danke!
Salut,
Cauta in filmuletele lui dragos2006
acesta este filmuletul,,Apicultura in OCT 2013,, DRAGOS GAVRILA
Citat din: PARINTELE din Noiembrie 22, 2013, 08:11:28 PM
acesta este filmuletul,,Apicultura in OCT 2013,, DRAGOS GAVRILA
....iar acesta este link-ul catre filmulet...
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1654.msg155010#msg155010 :hi: :hi: :hi:
La mine surpriza acestei ierni va fi iernarea in interior a unei parti din stupina . Maine betonez incaperea unde voi ierna coloniile de albine .
Spor la treaba dl Dragos.
Şi va rog, sa ne mai spuneti cate ceva despre acest adapost, despre eficienta lui asupra iernarii fam de albine adapostite in suprafata sa, fata de cele aflate afara.
Stupina am impartit-o in trei , o parte afara , o parte in padoc si o parte in interior . Vedem la primavara cine e mai puternic .
In fapt pe mine ma intereseaza supravietuirea coloniilor slabe in bune conditii.
Asteptam primavara si filmuletele dl Dragos.
Cu respect,
De marti incepe vremea cu minus, sambata si duminica sunt 12 grade. Intrebare: Putem baga stupi la adopost in week-end sau este prea devreme. Oricum in decembrie meteorologi anunta temperaturi sub +10 grade asa ca albinele nu mai ies. Iernare usoara
inca e devreme , cel putin in zona mea . Cred ca undeva pe 5 dec le voi baga in interior.
Eu mai ajung pe la ei dupa 10 decembrie, lasati afara oricum nu mai ajuta cu nimic ca nu vor ma avea zbor, oricum umblu sa scot benzile din ei. Nu vreau sa ii misc daca temperatura exterioara este sub 7 - 8 grade. Sanatate.
Merci pentru film. Il urmarisem deja. Eu ma refeream la iernarea in incaperi inchise, la intuneric, genul utilizat de Aurelian Chilom.
Nu am gasit nimic scris,in afara de faptul ca trebuie intuneric perfect si aerisita incaperea. Am vazut in unele fotografii ca sunt inchise urdinisele cu plasa, la altii cu un fel de cutie din plasa, dar nimic mai mult...
Orice informatie e bine primita!
Danke!
trebuie sa ai grija la temperatura si umiditate .
Ok. umiditate cca. 75%. Cum e cu temperatura? sa nu fie mai mare de .....?
Hai, Dragos nu fi scump la vb... :hi:
Din cate stiu eu maxim 6-7 grade si aerisita zilnic. Parerea mea
umiditatea intre 60 si 80 % iar temperatura nu mai mare de 8 gr. Daca miditatea creste aerisim urgent , daca umiditatea scade udam pe jos urgent. Daca e cald avem grija sa fie intuneric.
ei ,tipul ala cu filmarea e auras ciofrangeni,e achizitor la filomera pe valcea cred,am fost vecini in dobrogea cu stupii in 2002!sant sigur ca va ofera informatii celor interesati!
am fost mai an(vo 5) pe la un vecin care la vremea aceea facea sobe de teracota cu plita in garaj la el,afara era un frigalau de scartaia zapada la el in garaj nu ingheta tina rosie cu care lipea sobele!
io ca tat prostu l-am intrebat:-da faci foc sau cum te descurci ,altfel pamantu rosu daca ingheata se face faina?-nu,am groapa de reparat masini(e mecanic)si tine de cald de rareori ingheata in garaj!
no apoi d-acolo ma trazni si pa mine ideea(sper sa nu raman traznit de la asta)ce-ar fi daca-ar fi pre cum nu-i:
am vagonu ala mic de 50 de lazi verticale 1/1 cu 2 corpuri,dimensiuni exterioare 4,08/2/2.3 m,capacitatea de iernare ar fi de 200 pe cate 6 rame(4 in fiecare lada) ca asa e sistemu!am prelata de pot acoperi casa de la masina si remorca,care nu mai e folosita!ce ar fi daca as face un schelet metalic(un solar)cu folie dubla sau la exterior tabla sau policarbonat,la interior folie neagra,pavilionu pus pentru iernare pe ocna care servesten la tomnitu masinii,groapa respectiva ar ajuta la mentinerea temperaturii sub limita de inghet iarna cu aerisire fortata din fundul gropii pentru eliminarea codoiului si niscai aerisiri cu tiraj natural dar in partea de jos a cortului pentru a mentine clopotul activ!si la tata tarasenia asta facut pe laterale 2 obloane mari ca sa se deschida pentru zborul de curatire,si pentru zborul normal,buba in zona mea e primavara cu nopti reci si albina nu se arunca la crescut de puiet doar cat i-ajunge plapuma!
din 15 februarie pana in 15 martie se poate porni caldura in interior cu ajutorul unui radiator electric sau chiar o instalatie de climatizare care face toti banii,vara cand nu e folosit cortul ar putea fi un uscator de polen jos clopu!
am povestit pana acu cu mihaistupar si zicea de metru cub de aer /fam de albine,janese mi-a spus sa nu iernez familiile suprapuse cu sita intre ele ,si in fundul gol pentru eliminarea co2 , ca se gainateaza una in capul alteia si se agita si dau in cacareaza!
musai vo 2 troci de fumagilin dar daca ar mere s-ar fura oleaca startu,cand stuparii cu prazu ne arata trantori eclozionati la noi deabia sant in stadiul de larva!
aveti mai jos o schita naroada,poate intelegeti mai bine,si-n rest v-astept cu par(eri) avizate!
Cei interesati de iernarea in adapost, vizionati filmul rusului dupa minutul 33 :
Подготовка к зимовке (http://www.youtube.com/watch?v=fe8_fZFtFrY#)
amu gatai de vorbit cu auras,zice ca el foloseste metoda de vro 5 ani cate albine baga la 1 decembrie in hala atatea scoate la 1 martie,exceptie una galeata abine moarte de la 500 de stupi!dar la 1 martie nu au puiet,in momentul scoaterii afara pornesc la puiet ca nebunele!
o familie de albine are nevoie de 1 mc de aer pe noapte,daca umiditatea e mai mare de 75 se uda,daca e mai mica de 60 ies dupa apa,pierderile sant pe masura la alte valori decat intervalu de umiditate 60-75%!
Kamy pe la Giurgiu nu ai mai ajuns?
Linia de umiditate e greu de controlat in interior si nu toti stupi sant la fel .
Eu prefer un mediu uscat la interior ,e de preferat insa din aceasta iarna atasez stupului un sistem de adapare cu apa in interior ,intr-un colt pun un dop de pet la care sa vina atasat un furtunel cu capatul taiat oblic .
In momentul in care apa scade din dop si aerul patrunde pe furtulel se reface cantitatea de apa din dop.
Albina la o temperatura pozitiva constanta iese din ghem astfel ca da de sursa de apa .
Eu in martie aveam stupi mai puternici decat i-am bagat la iernat insa am bagat stupi la adapost la sfirsit de decembrie si i-am scos la inceput de februarie.
Luna februarie a fost una calda in zona mea astfel incat familiile sau dezvoltat bine.
Anul acesta probez cateva experimente cu temperatura cu hrana proteica si cum am spus mai sus cu sursa de apa.
Aviz celor mai neinitiati ;Nu probati asa ceva pe stupi vostri.
Mi s-au cam gatat drumurile pe la giurgiu,da o sa te sun sa povestim mai multe legat de iernare protejata,sa vedem in ce masura se poate controla umiditatea din interior iarna!
umiditatea e usor de controlat , fac experimente in casa de o luna de zile.
Ei bine da sper ca nu tre sa tii umiditatea de-un capat toata iarna!ar fi bun un program de calculator cu senzori ,si io m-am uitat azi pe aparat si arata la interior 78 umiditatea,doar cu cativa soareci dar cu stupi creste semnificativ!
Trebuie tinut cont si de zona ! e mare smecherie . Sunt vetre unde nu ai pic de condens si cu nailonul pe cuib si alte vetre unde curge apa pe urdinis cu podisorul neacoperit. E valabil si pentru adaposturi . Dar iarna cand vine gerul cel mare umiditatea e scazuta , totul e sa nu te grabesti cu bagatul stupilor la interior.
Tu cum iernezi in fundul gol?io azi am luat cateva familii la mana pentru egalizarea mancarii si gaurit de rame,am observat ca la lazile de polistiren cu fundul gaurit e totusi mai mare umiditatea in stup decat la lazile din lemn cu fundul plin!
Am soclu de lemn la stupi . Temperatura si umiditatea se regleaza relativ usor , totul e ca respectiva hala sa fie multifunctionala astfel incat sa fie folosita 12 luni pe an.
O sa incep sa verific umiditatea in camera goala,io as fi de parere ca mai bine mai iscat aerul si la fiecare stup un granitor de urdinis cu apa,le-ar ajuta mult si primavara cand vantul rece le convinge sa nu se mai intoarca in stupi!
Ma tem totusi ca in salaj umiditatea e prea mare nu prea mica!
Lucrurile sunt putin mai complicate. Umiditatea aerului este puternic influentata de temperatura. Aerul cald la o anumita umiditate relativa este purtator de mai multa apa decat acelasi volum de aer mai rece, care are aceeasi umiditate relativa (cea pe care o masuram noi).
Sa dau cateva cifre:
Un kg de aer uscat la -10 grade Celsius poate inmagazina maxim 1,6 g apa in stare de vapori. Daca aducem la -10 grade aer mai cald care contine mai muta apa decat aceasta valoare (a umiditatii la saturatie), surplusul se va transforma in chiciura si se va depune pe obiectele din jur.
Un kg de aer uscat la 0 grade poate inmagazina maxim 3,78 g apa
Un kg de aer uscat la 10 grade .......7,63
la 15 ................10,6
la 20.................14,7
la 25.................20,0
la 30.................27,2
la 35.................36,6
la 40.................48,8
la 50.................86,2
Ar trebui si niste calcule: 1 m cub de aer uscat la -10 grade cantareste 1,342kg
----------------------------- 0 ---------------------- 1,293kg
----------------------------- 10 ----------------------1,248 kg
----------------------------- 20 -----------------------1,205 kg
----------------------------- 30 -----------------------1,165 kg
----------------------------- 80 -----------------------1, 000kg
Din datele prezentate se vede ca daca introducem in incinta unde bagam stupii aer la -10 gr, cu o umiditate relativa de 80%, introducem la fiecare kg aer (1,6 *0,8) grame de apa, adica 1,28g. Acest aer se amesteca cu cel din incinta care are o temperatura si o umiditate proprie si va rezulta o alta temperatura si alta umiditate, cu valori cuprinse intre valorile initiale ale celor doua fluide.
Daca ar fi vorba numai de umiditatea aerului introdus, daca luam exemplul de mai sus, la -10 grade, introducem deci 1,28 g vapori cu fiecare kg de aer introdus. Daca acest aer il incalzim sa zic la 10 grade, umiditatea relativa a acestui aer va scadea la 128:7,63=17%. Valoarea reala este ceva mai mare, deoarece nu am tinut cont de modificarea densitatii aerului odata cu temperatura. Prin exemplu am vrut sa arat ca umiditatea relativa este influentata de temperatura aerului introdus in incinta. Acelasi rationament trebuie folosit si cand aerul din incapere, la 6-8 grade si o umiditate de 70% (sa zicem) este introdus in stup. Acest aer se amesteca cu cel expirat de ghem, mult mai cald si foarte umed si va razulta in fiecare punct al lazii, in functie de temperatura aerului din acel punct o anumita umiditate relativa, care in anumite puncte ar putea ajunge la 100% si sa se faca condens.
Am vazut la balasbebe o scula care scoate umiditatea din debaraua pe cate a transformat-o in uscator de polen,nu stiu cat scandal face jucaria respectiva!scuze daca mai sus am scris umiditatea in procente la suta era din cauza vitezei!
Stefan umiditatea masurata la exterior nu va avea niciodata aceasi valoare cu umiditatea masurata in cutie.
Cat despre stropitul pe jos ,pai cand ai betonat pe jos si ai o temperatura mai scazuta valoarea umiditati nu va fi aceasi cu partea superioara a incaperi unde ai alta temperatura.
Cel mai bun e aerul uscat la maxim si mica sursa de apa in stup deasupra ramelor.
Banuiesc ca lipsa puietului pana in martie sa datorat tocmai lipsei de apa.
Acum valoare umiditati difera la stupi care sant bagati in interior fata de stupi care sant bagati la interior dar are urdinisul afara.
Mai Stefane m-ai spart cu teoria ! cred ca in mediu on-line nu exista altcineva ca tine asa de bine bazat . Musai trebuie sa te cunosc sa te vad si in practica .
Pentru teorie , felicitari !
Sa incetam cu exagerarile, ca nu le merit! Sunt lucruri pe care daca stai putin si le judeci, le deslusesti.
la primavara cand merg la Blaj la targ fac o volta pe la tine .