eu cred ca este reteta lui don Marin
Stie cineva cum se face un sos pentru spaghete? Sa nu fie de post. Puneti si o reteta de mancare de post.
Citat din: Alutus din Noiembrie 24, 2011, 12:44:57 PM
Stie cineva cum se face un sos pentru spaghete? Sa nu fie de post. Puneti si o reteta de mancare de post.
Carne: poate fi 1 conserva de carne de porc/vita (400 g) sau salam ..
Suc de rosii(400 ml)
Exista si ceva plicuri din alea gen vegeta special pt paste(se puna 1 lingura de asa ceva).
Se pune sosul de rosii + carnea carnea + 1 strop de ulei, se lasa sa fiarba 2 minute timp in care se pune condimentul.
Cam atat. :)
Cate paste am mancat in facultate ... nici sa nu le vad! :rotfl:
In paste(dupa ce se fierb) se pot pune si 1-2 oua fierte, tari.
Pui ceapa la calit cu putin ulei, adaugi carne sau bucatele de salam, ciuperci, ardei,...(alte preferinte) si apoi torni bulion, lesi sa fiarba si adaugi condimente, sare piper,ierburi aromatice..
Vrei sa-ti impresionezi prietena cu o cina preparata de tine?Nu uita de lumanari, muzica si un trandafir in :D. :rotfl:
Asa fac dar nimic nu o impresioneaza . Mereu stramba din nas. Multumesc. Mai scrieti ceva tot pt paste
Retete
Gratare
Retete traditionale
Retete internationale
Retete exotice
Prajituri de casa
Retete fantastice
Mai am! :D
Mai vreti?
pharaoane ,am zis ca nu mai mananc seara dupa 5 dara imi facusi o pofta de iar trebuie sa fac inventar pe la buc musai nu alta
Paste cu parmezan
Ingrediente:
Parmezan grana padano zanetti
Paste barilla nr.3
Ulei masline
Usturoi-3,4 catei sau praf de usturoi
sare
Se pun la fiert pastele (aprox 1/2 de pachet) in apa cu putina sare, se fierb aprox15 min pana se inmoaie. Se scurg si se pun calde intr-un castron ceramic, se razuie parmezanul (1/3 din calup :nebun:) peste pastele calde si se amesteca, se adauga 1-2 lingurite ulei masline, usturoiul (pisat marunt) sau praf de usturoi, sare dupa gust si se amesteca..
O nebunie :nebun: :nebun:
Mai frate. parca inainte gateau nevestele. Vai de capul lor habar nu au fata de voi. Nu va opriti .Mai puneti retete . Stie cineva cum se fac spaghete bolognese. Dar nu din carte Din practica pt ca si aici sunt niste secrete. Postasule, ne starnisi si te dadusi la fund. Nimic nou ? Tema de casa pt viitor : sos pt fripturi , carnati samd.
vreau sa va prezint cum se face BALMOSUL in Bucovina ; :P se pune la fiert in ceaun 1 litru de smantana , o 100 de grame de unt si un varf de lingurita de sare ; cand incepe a clocotii smantana pregatesti 500g faina de malai si 500g de cas proaspat sau sarat [merge si telemeaua] , incepi cu faina pe care o presori amestecand continuu , cand grasimea se ridica deasupra pui branza si mai mesteci cam 5-10 max minute. BALMOSUL este gata :yes: cantitatile retetei pot fii dublate in functie de cati mancai aveti la masa :rotfl: acesta reteta se poate face in casa oricand , de preferat sa se faca la foc cu plita dar eu zic ca merge si la aragaz daca nu ai soba cu plita ., Va doresc pofta buna :hi:
CIORBA RADAUTEANA
Timp de gătire 60 Minute
Ingrediente
1 piept de pui
1 morcov
1 ceapa
100 gr telina
1 ardei
3 catei de usturoi
400 gr smantana grasa
2 galbenusuri
Mod de preparare
Ciorba radauteana, cum ii spune si numele este traditionala pentru zona orasului Radauti, dar si pentru intraga Bucovina. Ciorba cunoaste mici variatii de la o gospodarie la alta, dar carnea de pui, smantana si telina nu lipsesc din nicio reteta. Curatam si spalam zarzavatul si il punem la fiert in 3 l de apa in care punem si pieptul de pui. Cand pieptul e fiert il taiem fasii iar zarzavatul il scoatem. Lasam supa sa se racoreasca 5 minute,timp in care frecam galbenusurile cu smantana. Cu un plonic trurnam putin cate putin din supa peste ouale batute cu smantana, pana aducem la temperatura supei. Apoi turnam peste toata supa. In mojar zdrobim usturoiul adaugam putina sare si punem in supa.
Mod de servire
Se serveste calda, cu smantana , verdeata [ardei iute ,usturoi] :hippo:
Oul, alimentul minune
Prajituri, torturi, creme
Carte de bucate - Lenka Pozarova
Carte bucate - Sanda Marin
Carte de Bucate - Vivien Flores - Retete Cu Explicatii
Carte de bucate - Maria Deleanu
Carte de bucate - Rozalia Craciunescu - Rasfaturi culinare
Sa nu aratati sotiilor ce este pe topicul asta, ca nu mai iesiti din bucatarie!
Schimbati stupii cu aragazul!
=)) =))
P.S. Vor mai urma si altele!
si ve ti ajunge de vai de voi =)) =)) =))
Of,doamne,mi s-a făcut foame ! Dar, cum am mâncat de cină, zic eu că mai merge un pahar de vin. Oricum, doar una-două... reţete... dacă încerci să le faci (adică soţia/prietena) , ai o satisfacţie. Întotdeauna, ceva nou, parcă e mai deosebit. Aşa că.......Poftă bună
Citat din: Alutus din Noiembrie 24, 2011, 12:44:57 PM
Stie cineva cum se face un sos pentru spaghete? Sa nu fie de post. Puneti si o reteta de mancare de post.
Am vazut cu intarzaiere topicul asta.
Pentru a avea un rezultat decent este esentiala folosirea ingredientelor de calitate: paste din grau tare, de preferat italienesti si ulei de masline extravirgin. Nu intotdeauna numele reprezinta o garantie, am luat din Romania Barilla care erau stifturi. O alegere mai sigura e De Cecco. De preferat sunt pastele cu un timp de fierbere mai lung (scrie pe pachet). Portia pentru o persoana este de 100-120 g, in functie de foame. Fierberea se face in apa sarat 10 g/l, 1 litru de apa pentru 100 g paste. Se scot din apa si se strecoara cu un minut sau doua inainte de trecerea timpului necesar deoarece coacerea va continua in tigaie si mai apoi in castron.
Sosurile.
Baza multor sosuri este uleiul, usturoiul si ardeiul iute dupa care fiecare poate adauga ce-i sugereaza fantezia. Reteta cea mai simpla e "aglio, olio e peperoncine" adica usturoi , ulei si ardei iute. Se pune intr-o tigaie mare si groasa de tuci (care nu mai exista, deci se foloseste una de teflon) o lingura sau doua de ulei, un catel sau doi de usturoi taiat felii si ardei iute uscat si faramitat dupa gust si se prajeste pana cand usturoiul devine "blond". Aici trebuie sa deschid o paranteza: bucatari rafinati spun ca acum usturoiul ar trebui scos si bineinteles multi italieni simandicosi, care au uitat din ce rahat au iesit, procedeaza asa pentru ca nu pot sa vada usturoiul in farfurie, ca sa nu spun ca daca le vorbesti de ceapa, lesina. Eu care pe de o parte nu am nimic impotriva usturoiului iar pe de alta parte nu am nici chef sa-l pescuiesc din tigaie, il las acolo. Deci cand usturoiul e gata, se rastoarna in tigaie pastele (in cazul acesta spaghete) abia strecurate (trebuie sincronizata fierberea pastelor cu pregatirea sosului, mai bine sa se intrerupa pregatirea acestuia decat sa se raceasca pastele) si se amesteca pe foc cu sosul timp de un minut. E bine ca pastele sa nu fie chiar stoarse ci sa mai aiba putina apa. Se rastoarna in castron si se duc la masa sau se pun direct in farfurii in functie de ocazie. Se condimenteaza cu parmezan ras, dupa gust.
Deocamdata atat ca m-a apucat foamea :rotfl:. O sa revin cu alte retete.
Pentru ca suntem in Postul Craciunului, nu putea lipsi asa ceva
Si ceva de la bunica
Pentru vegetarieni
De la Gheorg!
Pentru cei care au acasa un bebe
Si inca o carte de bucate
POFTA BUNA!
Sa mancati regeste...la propriu! :wink2:
Friptura de vita
Bucataria lui Radu
Sa mancam sanatos
Pentru diabetici
Retete de Pizza.
In limba engleza.
Citat din: Alutus din Noiembrie 24, 2011, 03:56:09 PM
Asa fac dar nimic nu o impresioneaza . Mereu stramba din nas..................
Vii in NZ si inviti o gagica la cartofi pai cu peste pane si asta se numeste deja "randez-vu".
http://blog.travelpod.com/travel-photo/lou_james/1/1315088259/manganoui-fish-and-chips.jpg/tpod.html
Uite ce ne apropiem de Craciun si mam gindit sa va dau si voua o versiune de sarmale de care am aflat azi.
SARMALE IN DOVLEACIngrediente: * 500 de grame de carne de porc grasă
* 500 de grame de carne de vită
* 200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
* 2 verze murate
* 2 linguri zdravene de untură de porc
* 1 cană de orez
* 3 cepe
* 2 ardei graşi
* 1 ou
* 1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
* 1 linguriţă de chimen măcinat
* 2 linguri cimbru uscat
* 3 roşii
* 5 linguri pastă de tomate
* sare
* piper
Preparare:Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
Umplutura 1. Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
2. Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
3. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
4. Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
5. Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
6. Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
7. Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
8. După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
Construcţia 1. Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
2. Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
3. Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
4. Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
5. "Clădiţi" sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
6. După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
Fierberea 1. Porniţi cuptorul .
2. Introduceţi dovleacul la cuptor.
3. Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
4. Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore.
5. Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
ODA SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!
Excelenta "Oda sarmalei" a lui Pastorel, cel putin la fel de delicioasa ca o sarmaluta buna!
Ceva probleme?? =)) uitati cateva retete pentru remediere pentru mahmureala In primul rand trebuie sa beti cat mai multa apa pentru ca deshidratarea este probabil cel mai comun factor al persistentei mahmurelii.
Daca uitati sa beti apa inaine de a va duce la culcare atunci acesta sa fie primul lucru pe care il faceti imediat ce va treziti. Cu cat restabiliti mai rapid cantitatea de apa din organism cu atat mai repede isi va recapata acesta tonusul de dinainte.
Daca nu puteti bea apa atunci puteti opta pentru bauturile energizante sau sucurile de fructe neacidulate pentru ca sarurile, mineralele sau zaharul pot preveni hipoglicemia si implicit starea de ameteala.
De asemenea, evitati cafeaua si in general produsele care contin cofeina pentru ca in caz contrar se incetineste activitatea normala a metabolismului. In plus acestea sunt "faimoase" pentru efectul lor deshidratant.
Totodata, desi probabil nu veti fi foarte atrasi de ideea exercitiilor fizice atunci cand mahmureala va da batai de cap, acestea imbunatatesc activitatea circulatiei sangelui catre creier si restul corpului, fapt ce duce la o eliminare mai rapida a alcoolului.
Incercati de altfel sa si mancati ceva pentru a se reduce iritarea peretilor stomacului. Supele, legumele si fructele proaspete sunt cea mai buna alegere in acest caz pentru ca aduc un important aport nutritiv pentru corp.
Puteti lua de asemenea si o aspirina in cazul in care stiti ca nu ati avut antecedente nefericite in privinta bolilor de stomac (ex. ulcer, gastrita)
Trebuie sa consumam paine prajita cu miere de albine sau miere de papadie sau de galbenele preparata in casa cu multa zeama de lamaie
Sucurile de portocale si tomate grabesc eliminarea alcoolului din organism. Drept urmare se beau de 3-4 ori pe zi cate 100 ml suc de portocale sau de tomate.
Luati medicamente impotriva aciditatii stomacale si beti un ceai de ghimbir. Nu urmati vorba care spune "Cui pe cui se scoate"! Paracetamolul, combinat cu un Antinevralgic, va va alunga durerea de cap si, daca aveti stari de greata, luati un antivomitiv. Beti suc natural de fructe cu multa vitamina C si cateva felii de paine prajita.
Ouale sunt recomandate in recuperarea din mahmureala, pentru ca elimina chimicalele ce se strang in ficat in timp ce acesta metabolizeaza alcoolul. Efectele mahmurelii se fac simtite cam 24 de ore, asa ca rabdarea si urmarea sfaturilor medicale sunt importante. Sau puteti aplica si reteta ,,cui pe cui se scoate'' =)) =)) :hi: :hi:
incercati cu suc de lamiie si cu ceva stalinskaya dupa 100 de gr va trece mahmureala , durerea de cap si greata si ve ti fi intr o stare de orice :rotfl: :rotfl:
reteta numai pentru avansati =)) =))
Citat din: orbanstefan64 din Decembrie 26, 2011, 02:44:05 PM
incercati cu suc de lamiie si cu ceva stalinskaya dupa 100 de gr va trece mahmureala , durerea de cap si greata si ve ti fi intr o stare de orice :rotfl: :rotfl:
reteta numai pentru avansati =)) =))
=)) =)) :bravo: Stalinskaya pentru ,, avansati'' pentru pufosi ciai si zeama de lamaie :rotfl: :hi:
Dar palinca nu este mai buna decat stalinskaia ............intreb profesionistii ?? :wink: Este de-a
noastra , mai la indemana? :hi:
asa ca intre colegi nu i frumos sa ne contrazicem ........ii buna si palinca =))
Citat din: orbanstefan64 din Decembrie 26, 2011, 03:27:49 PM
asa ca intre colegi nu i frumos sa ne contrazicem ........ii buna si palinca =))
Si ce buuuuunaaaaa!!!! Nu are apa demineralizata :yes:
Retete fara grasimi
Retete de inghetata
Retete
Retete mediteraneene
Retete pentru diabetici
Dat fiind ca acum e perioada cand infloreste socul, va propun reteta bunici, revizuita pentru cei care au miere si nu stiu ce sa faca cu ea.
SOCATA
Ingrediente pentru un borcan de 10 l:
- 1,5/1,75 kg miere
- 12 flori de soc mari (cica se poate face si cu flori uscate, dar trebuie marita cantitatea)
- 1 lamaie taiata felii
- 4 lamai stoarse (se pune si pulpa)
- apa cat cuprinde (8/9 l)
Se pun toate ingredientele in borcan, se inchide dar nu ermetic si se pune la soare (daca este :zzz: ). Se amesteca/agita o data pe zi. Dupa 3/7 zile, in functie de temperatura, se strecoara, se trage in sticle, se pune in frigider si se sta de paza, pentru ca are tendinta sa dispara.
Acu' o saptamana am facut 30 de litri si deja e pe terminate.
Nu se pune si drojdie?
Eu am facut socata dupa o reteta in care se folosea si drojdia. A fermentat repede, in 2-3 zile, si am constatat ceva asemanator cu cazul ta si la mine: avea aceeasi tendinta de a dispare din frigider! =))
De la drojdie e posibil sa ramana un retrogust neplacut. Am constatat ca fermentaza foarte bine si fara.
PRAJITURA ,, MIMOZA'' ingrediente ; 30gr. unt [margarina] , 150 gr. zahar , un ou intreg , 2 linguri miere de albine , 3 linguri de smantana , 1 lingurita bicarbonat [stins] , 1 zahar vanilat . Se amesteca aluatul pe plita pana se topeste zaharul. , Se ia deoparte si se pune faina cat cuprinde . , Se fac 4 foi care se vor umple cu crema de mai jos;; Crema ; se pune la fiert 300de gr. de lapte cu 3-4 linguri de gris , dupa care se da la rece . Separat se freaca :rotfl: 200 gr. de unt cu 150 gr. zahar pudra . , dupa ce se raceste se adauga cate un pic din crema de gris si se invarte pana devine spumoasa [ se poate adauga 2-3 zahar vanilat]. Prima foaie se umple cu crema de mai sus , a doua foaie se umple cu magiun iar a treia cu restul din crema . , Se presoara zahar pudra deasupra . VA DORESC POFTA BUNA
Miel si oaie de pasti pt cei care doresc: