Cum punem mierea in borcan fara impuritati ?
Am o neclaritate, cum fac sa pun miere fara impuritati (ceara, etc) in borcane ? Eu din stupina am plecat cu miere in bidoane de apa (de 5 litri). Le-am lasat cateva zile la decantat, am eliminat ce a aparut la suprafata, insa tot nu am obtinut miere fara impuritati in borcane. Nu e tragedie, e pentru consum propriu, nu am reclamatii :)
Ma intrebam totusi, cum fac sa am zero impuritati ??
intr-un video pe youtube am vazut cu unul strecura mierea cu ajutorul unu colant( era atasat direct la extractor) :hi:
Cand extragi nu ai timp fizic sa si filtrezi, timpul te preseaza. Eu caut o solutie eficienta pentru filtrarea ulterioara extragerii.
Ceva idei ?
Din centrifuga o puneti direct in bidoanele de 5 litri ?!
Daca mierea este depozitata in vase mai mult inalte decat largi, dupa cateva zile toate impuritatile se ridica la suprafata fiind mai putin dense decat mierea. De aici se pot colecta precum smantana de pe lapte. Timpul de decantare depinde de inaltimea vasului in care este depozitata.
Sal'tare!
Pai procurati-va maturatoare. Sunt extrraordinare. Se ridica toate impuritatile sus si se umplu borcanele pe jos pe la canea. Usor si curat!....
Eu avand mai multe sortimente si neavand decat doua maturatoare am mai improvizat doua. Asa ca va spun cum e treaba:
Un bidon din plastic, de oricare dar preferabil peste 25 de litri, se gaureste la 3-4 cm de la fund si se monteaza o canea din plastic de care se gasesc la magazinele sau targurile apicole si ....Gata maturatorul.....Il umpleti si din cand in cand completati cu miere din acelasi sortiment - si toate impuritatile se ridica sus, iar ce curge la canea e gigea.....
Numa capacul sa fie putin ridicat sa respire mierea ca sa n-aveti surprize.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Eu mi-am luat o sita maricica de inox. Am pus sub centrifuga galeata si peste sita. Pana am terminat de stors, nici nu a trebuit sa curat sita, ca a functionat excelent. Si nu am nici o impuritate in miere, vizibila cu ochiul liber. :hi:
Ceva de genul asta ! :)
Fara bataie de cap... fara complicatii!
Cred ca am nevoie de ceva cum spunea Donbazil. Am sa vad pretul si apoi ma decid. Multumesc !
Eu am luat strecuratoarea de inox chinezeasca cu 13 lei.
Eu folosesc doua strecuratori de diferite dimensiuni pe care le suprapun. Mierea est foarte curata.
Daca ramele sunt foarte pline, mierea este bine capacita, si temperatura exterioara este mai scazuta, deci mierea e mai putin fluida iar debitul e mare, strecuratorile folosite sub caneaua centrifugii au tendinta sa se infunde deci nu sunt eficiente si mai dam miere si pe jos. Va spun din proprie experienta.
Deci solutia e cea de care am vorbit in postarea anterioara.
Se mai poate pune deasupra bidonului(25 ori 35 l) o bucata de perdea sintetica mai deasa ,se leaga cu un snur ,se pune cu galeata iar acea perdea se lasa si poti strecura o cantitate mare de miere si nu se va varsa .
Numai bine si miere multa sa aveti .
MiereaNaturala, da plec din stupina cu mierea pusa in bidoane de 5 litri in care a fost anterior apa. E usor de transportat cu masina. Ideea era sa gasesc o solutie de maturare a mierii acasa.
La o cautare rapida pe net ajungem la concluzia ca un maturator din inox de 100 Kg ajunge in jur de 450 RON. Cam scump. Am cunoscut acum ceva timp pe cineva care face butoaie din plastic special (polipropilena) pentru niste crame cu renume pe piata. Are toate aprobarile pentru asa ceva, produsul e inert chimic si ok pt uz alimentar.
Am cerut o cotatie ca sa vad cat duce un maturator de fi30~40cm si inaltime 100 cm. Sunt curios daca sare de 150 RON.
Sunt bune vasele din plastic atata timp cat mierea nu e cristalizata. Daca cristalizeaza e greu de scos din astfel de vase.
D-le Liviu...
Gasisem la un moment dat la un comerciant de materiale plastice niste cutii de genul celor de vopsea lavabila ( comparatia cam deplasata dar asa arata )
Aveau o cantitate de 40 kg si pe ele putea fi atasata si sita care v-am aratat-o mai sus.
Am un alt comerciant de mase plastice de la care ma aprovizionez cu bidoane de 10 litri tot de genul celor de apa plata.
http://www.youngerkarom.ro/ro_index.html ( pentru ce nu-mi place sa tin "secret" de unde imi cumpar cele trebuincioase )
Noi nu facem pastoral drept urmare "artificiile"pentru asa ceva ne sunt cam necunsocute... dar odata ajuns acasa puteti turna mierea intr-un maturator de inox. Adevarat... cam scump... dar isi merita banii pana la ultimul leut . :)
Important este "lungimea miini" :rotfl: ca sa ajunga la fundul vasului cu mistria. Cele mai ieftine si eficiente sint bidoanele de plastic de 50-60 litri . La extractie pun o sita cu 3x3 mm pentru a retine albinele si ceara mai mare. Dupa 3-4 zile curat deasupra ca Bucovineanu . Dupa ce torn in maturator prin sita dubla mai las o zi si pun in borcane. Mierea zaharisita incalzesc cu o rezistenta de boiler cu termostat atirnat pina la limita.( costa 75 lei cu totul) ^:)^
Citat din: Donbazil din Iulie 12, 2011, 12:59:22 AM
Sal'tare!
Pai procurati-va maturatoare. Sunt extrraordinare. Se ridica toate impuritatile sus si se umplu borcanele pe jos pe la canea. Usor si curat!....
Eu avand mai multe sortimente si neavand decat doua maturatoare am mai improvizat doua. Asa ca va spun cum e treaba:
Un bidon din plastic, de oricare dar preferabil peste 25 de litri, se gaureste la 3-4 cm de la fund si se monteaza o canea din plastic de care se gasesc la magazinele sau targurile apicole si ....Gata maturatorul.....Il umpleti si din cand in cand completati cu miere din acelasi sortiment - si toate impuritatile se ridica sus, iar ce curge la canea e gigea.....
Numa capacul sa fie putin ridicat sa respire mierea ca sa n-aveti surprize.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
donbazil, ce facem cu cristalizarea?
Simplu, cand vedem ca are tendinta sa cristalizeze o turnam in alt vas si o lichefiem. :razz:
Daca nu e bine asa, educam clientii sa o consume cristalizata. :wink2:
Citat din: bucovineanu din Octombrie 16, 2011, 04:58:27 PM
Daca nu e bine asa, educam clientii sa o consume cristalizata. :wink2:
incerc de zeci de ani sa-i educ reusita 1 %
la asociatia apicola vizitata in Bavaria in vara am vazut maturator cu canea cu pereti dubli pentru apa ,orezistenta si un termostat pret vreo 275 euro am vrut sa cumpar unul dar nu am gasit magazinul
capacitatea 25 l ---35 kg
ideea Batranului este buna =D>
Citat din: Batrinul din Iulie 14, 2011, 08:25:27 AM
Important este "lungimea miini" :rotfl: ca sa ajunga la fundul vasului cu mistria. Cele mai ieftine si eficiente sint bidoanele de plastic de 50-60 litri . La extractie pun o sita cu 3x3 mm pentru a retine albinele si ceara mai mare. Dupa 3-4 zile curat deasupra ca Bucovineanu . Dupa ce torn in maturator prin sita dubla mai las o zi si pun in borcane. Mierea zaharisita incalzesc cu o rezistenta de boiler cu termostat atirnat pina la limita.( costa 75 lei cu totul) ^:)^
Procedez intr-un mod asemanator dar lichefierea o fac in vas cu apa calda. Metoda cu rezistenta este buna pt ca ma scuteste de activitatea de supraveghere. Am o intrebare: care este capacitatea
optima a vasului in care fac lichefierea cu rezistenta de boiler, mai precis
inaltimea .
Este normal sa avem maturator de inox dar pana ajungem sa avem nu e nici o problema asa de grava pentruca mierea dupacum au mai spus si altii se clarifica singura numai sa avem rabdare minim 12 zile dupacare sa curata impuritatile de ceara,albine,larve etc.Eu am centrifuga cu maturator si este destul de simplu de facut doar se lasa un spatiu de 50 de litri dub rame si se monteaza 2 robineti unu chiar la fund pentru golire si altul cu 7-8 cm.mai sus,in acest caz avand miere in centrifuga avem si o stabilitate datorita greutati in partea de jos.
Nu este prea mare rezistenta de boiler (cca 2000) de Watt ? Cum se poate obtine o rezistenta de 175-250 W la 220 V? Un topitor special pt miere se gaseste in magazine la cca1100 lei. La preturile astea nu este rentabil.
Citat din: Batrinul din Iulie 14, 2011, 08:25:27 AM
Important este "lungimea miini" :rotfl: ca sa ajunga la fundul vasului cu mistria. Cele mai ieftine si eficiente sint bidoanele de plastic de 50-60 litri . La extractie pun o sita cu 3x3 mm pentru a retine albinele si ceara mai mare. Dupa 3-4 zile curat deasupra ca Bucovineanu . Dupa ce torn in maturator prin sita dubla mai las o zi si pun in borcane. Mierea zaharisita incalzesc cu o rezistenta de boiler cu termostat atirnat pina la limita.( costa 75 lei cu totul) ^:)^
Va dau si eu o ideie ,puteti folosi ca maturator un asa ceva , se gaseste in magazine si te poti apleca in el daca -i mai mare (sunt de vreo 3 marimi) Puteti face orice cu el , are si rotile .
In bidoane nu prea incapi .
Numai bine .
Super,daca e an bun ca sa iti permiti sa pui mierea la gunoi........................
"Va dau si eu o ideie ,puteti folosi ca maturator un asa ceva , se gaseste in magazine si te poti apleca in el daca -i mai mare (sunt de vreo 3 marimi) Puteti face orice cu el , are si rotile .
In bidoane nu prea incapi".
Numai bine .
[/quote]
Nu dati astfel de idei, pentru ca e posibil ca unii sa ramana fara tomberoane la poarta. :rotfl:
Citat din: milu56 din Octombrie 21, 2011, 10:50:08 PM
Super,daca e an bun ca sa iti permiti sa pui mierea la gunoi........................
:rotfl: :rotfl: Nici chiar asa ,.... cita ai avea , in cel mai rau caz faci tuica . :hi: :hi:
"" Nu dati astfel de idei, pentru ca e posibil ca unii sa ramana fara tomberoane la poarta. ""
:rotfl: :rotfl: Corect asta nu am luat in seama .