Cum punem mierea in borcan fara impuritati ?

Creat de F.Liviu, Iulie 11, 2011, 09:29:13 PM

« precedentul - următorul »

F.Liviu

Cum punem mierea in borcan fara impuritati ?

Am o neclaritate, cum fac sa pun miere fara impuritati (ceara, etc) in borcane ? Eu din stupina am plecat cu miere in bidoane de apa (de 5 litri). Le-am lasat cateva zile la decantat, am eliminat ce a aparut la suprafata, insa tot nu am obtinut miere fara impuritati in borcane. Nu e tragedie, e pentru consum propriu, nu am reclamatii :)

Ma intrebam totusi, cum fac sa am zero impuritati ??
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

apicmd

intr-un video pe youtube am vazut  cu   unul  strecura mierea cu  ajutorul unu  colant( era atasat  direct la extractor)  :hi:
BPR!!!!

F.Liviu

Cand extragi nu ai timp fizic sa si filtrezi, timpul te preseaza. Eu caut o solutie eficienta pentru filtrarea ulterioara extragerii.

Ceva idei ?
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

MiereaNaturala

Din centrifuga o puneti direct in bidoanele de 5 litri  ?!

bucovineanu

Daca mierea este depozitata in vase mai mult inalte decat largi, dupa cateva zile toate impuritatile se ridica la suprafata fiind mai putin dense decat mierea. De aici se pot colecta precum smantana de pe lapte. Timpul de decantare depinde de inaltimea vasului in care este depozitata.

Donbazil

Sal'tare!
Pai procurati-va maturatoare. Sunt extrraordinare. Se ridica toate impuritatile sus si se umplu borcanele pe jos pe la canea. Usor si curat!....
Eu avand mai multe sortimente si neavand decat doua maturatoare am mai improvizat doua. Asa ca va spun cum e treaba:
Un bidon din plastic, de oricare dar preferabil peste 25 de litri, se gaureste la 3-4 cm de la fund si se monteaza o canea din plastic  de care se gasesc la magazinele sau targurile apicole si ....Gata maturatorul.....Il umpleti si din cand in cand completati cu miere din acelasi sortiment - si toate impuritatile se ridica sus, iar ce curge la canea e gigea.....
Numa capacul sa fie putin ridicat sa respire mierea ca sa n-aveti surprize.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

jenica67

Eu mi-am luat o sita maricica de inox. Am pus sub centrifuga galeata si peste sita. Pana am terminat de stors, nici nu a trebuit sa curat sita, ca a functionat excelent. Si nu am nici o impuritate in miere, vizibila cu ochiul liber.   :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

MiereaNaturala

Ceva de genul asta ! :)

Fara bataie de cap... fara complicatii!

F.Liviu

Cred ca am nevoie de ceva cum spunea Donbazil. Am sa vad pretul si apoi ma decid. Multumesc !

jenica67

Eu am luat strecuratoarea de inox chinezeasca cu 13 lei.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

stefanescu

Eu folosesc doua strecuratori de diferite dimensiuni pe care le suprapun. Mierea est foarte curata.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

bucovineanu

Daca ramele sunt foarte pline, mierea este bine capacita, si temperatura exterioara este mai scazuta, deci mierea e mai putin fluida iar debitul e mare, strecuratorile folosite sub caneaua centrifugii au tendinta sa se infunde deci nu sunt eficiente si mai dam miere si pe jos. Va spun din proprie experienta.
Deci solutia e cea de care am vorbit in postarea anterioara.

tassevasi

Se mai poate pune deasupra bidonului(25 ori 35 l) o bucata de perdea sintetica mai deasa ,se leaga cu un snur ,se pune cu galeata  iar acea perdea se lasa si poti strecura o cantitate mare de miere si nu se va varsa .
Numai bine si miere multa sa aveti .

F.Liviu

MiereaNaturala, da plec din stupina cu mierea pusa in bidoane de 5 litri in care a fost anterior apa. E usor de transportat cu masina. Ideea era sa gasesc o solutie de maturare a mierii acasa.

La o cautare rapida pe net ajungem la concluzia ca un maturator din inox de 100 Kg ajunge in jur de 450 RON. Cam scump. Am cunoscut acum ceva timp pe cineva care face butoaie din plastic special (polipropilena) pentru niste crame cu renume pe piata. Are toate aprobarile pentru asa ceva, produsul e inert chimic si ok pt uz alimentar.

Am cerut o cotatie ca sa vad cat duce un maturator de fi30~40cm si inaltime 100 cm. Sunt curios daca sare de 150 RON.

bucovineanu

Sunt bune vasele din plastic atata timp cat mierea nu e cristalizata. Daca cristalizeaza e greu de scos din astfel de vase.