imi poate da cineva o schita pt un hranitor tip rama ???(doresc dimensiunile exterioare,si ce material sa folosesc) multzumesc anticipat!!!
Este f simplu de facut , iti treb placaj grosime de 3 mm,laterale din scinura de 30 mm , un fund (partea de jos )la aceiasi dim cu lateralele ,2 capete pe care se sprijina ca si rama , la jumatate un distantier sa nu se defurmeze , aracet de calitate ,cuisoare batute mai des dupa ce ai pus aracet si chef de treaba , succes.
Dimensiunea o alegi in functie de capacitate , eu le-am facut cit o rama de 3/4 , exact 2 l, Numai bine
multzumesc frumos! dupa cat timp pot pune sirop in ele? nu vor curge??
Citat din: bta din Mai 15, 2011, 07:16:30 PM
multzumesc frumos! dupa cat timp pot pune sirop in ele? nu vor curge??
Mai intii ,... a doua zi le incerci cu apa sa vezi daca curg .
Eu a doua zi le-am incercat si numai unul a inceput sa curga exact la colturile de jos , cu aracet s-a rezolvat .
Inportant e sa pui aracet pe lateralul sipcilpr bine , si sa folosesti cuisoare batute des ori capse mai lungi de 12 -14 mm.
Si daca tot curg ,topesti ceara cu parafina si pui cu lingura in uluc pe toate inbinarile .\
Numai bine
GRESIT !
Diluarea aracetului se face cu apa . Chiar daca veti folosi un aracet mai de calitate acesta tot va ceda si siropul va curge in stup .
Pentru o mai buna etansare se pot introduce in ceara si parafina fiarta , un minut si apoi scurs .
Probabil ai dreptate ,dar acesta cind se intareste nu mai devine solubil asa usor.
Nici un aracet nu rezista la apa. Aracetul se foloseste numai pentru imbinari la produsele din lemn care se folosesc in interior, ex: mobila. La hranitoarele din pfl, chiar daca s-ar folosi un adeziv ce rezista la apa (urelit), va ceda pfl-ul.
Incercati sa dati PFLul cu parafina prima data.PFLul la umiditate moare rapid si la anu nui mai bun.
In loc de aracet incercati sa folositi silicon natural pt sticla.Sta si pe lemn + ca cuitele/capsele vor face treaba, iar siliconul doar etanseaza.Astfel de silicon se foloseste si la fabricarea acvariilor si nu emana toxine in contact cu apa.
Poate ca asa iese mai scump???????????????
La noi sint de cumparat din plastic cu o capacitate de 5 litri.Ocupa spatiul a doua rame.E ca si obligatoriu introducerea de crengute subtiri(eu a folosit feriga si am umplut bine hranitorul - nici nu am avut albine moarte) in hranitor ca albinele sa umble pe ele si sa nu se sufoce in sirop.
am hranitoare facute acum 6 ani dupa metoda lui tassevasi fierte un minut in parafina si nu curg,nu sa degradat pfl si sper ca le voi mai folosi inca multi ani :nod: :nod: :nod:
aceeasi metoda
poftiti si vedeti
da da dar oala mea ii rotunda :rotfl: :rotfl:
la cap patrat oala patrata :hi: :hi: :hi:
=)) =)) =)) ca gluma merge, faptele arata altceva :nod: :nod:
de unde pot cumpara parafina???? sunt din jud mures....
Cum altfel pot etansa hranitorul de pfl decat fierberea in parafina? Am doar 1 si nu merita economic efortul. Multumesc!
Mai faci unul cu mai multa grija. Mergi la un atelier de tamplarie, si folosesti si aracet. DDaca se face cu atentie nu va curge. Se poate folosi si un fir de ata de rafie pentru a fixa mai bine eventuale gauri.
Nu trebuie sa fierbi tot hranitorul in parafina
Incalzesti parafina pina la fierbere ,apoi o torni in hranitor si balansezi hranitorul in asa fel incat sa ajunga parafina in toate colturile -----multa atentie ---ardeeeeeee-- :hi: :hi: :hi:
Domnule balasbebe, e luat de la Fabrica de Stupi Craiova, nu e facut de mine.
Multumesc frumos, domnule mape48.
Mai poti sa ei o lampa cu gaz , niste fasiute de fagure ramas de la rame , incalzesti bine dar fara sa arda hranitorul ,pui apoi citeva fasiute de fagure si continui cu incalzitul cu atentie sa nu ia foc ,plimbi pe toata lungimea ,ori topesti ciara (parafina )si i torni in el si tot cu flacara o poti incalzii (intinde) si in interiorul lui .
Numai bine .
Ps ideia e ca sa incalzesti bine lemnul (pfl) si inplicit ceara va acoperii toate gaurile .
frumos...
lucrul facut cu mana ta e cel mai bun.... :)
dar....calculezi materialele...pfl....cuie ...aracet....si parafina..plus munca ta...
e mai ieftin sa l cumperi din plastic...
parerea mea....sa nu se supere cei care vreau sa faca cu mana lor hranitor uluc... :) si eu am facut....si eram mandru de realizarea mea... dar e mai ieftin sa l cumperi...
Normal placajul are doua fete, una neteda cealalta cu riduri. La hranitor se momteaza cu ridurile pe interior sa aiba aderenta albina, daca se etanseaza prin fierbere nu se astupa ridurile. Am facut si eu doua dar le-am etansat plimband ceara fierbinte pe incheieturi, hranitorul fiind si el incalzit [acum la soare]. Am si eu 10 buc din plastic, primite, sa vad cum se comporta albina [mortalitatea prin inecare].
Daca ma nasteam si eu mai langa Sighisoara??? :smile: Sa traiesti Fanica!! :hi:
Cele din plastic au în interior o rigletă cât hrănitorul de lung și plutește în sirop. Eu am mortalitate 0 la ele.
:bzz: