nu mai am iasca !!!!! cu ce pot sa fac fum ????
Si eu folosesc coceanul de la stulete ,putregai f mult si pinza de bumbac ,sa fie curata nu inbibata .
Numai bine . :hi: :hi:
Aici merge foarte bine frunza de eucalipt uscata,are si un fum aromat.
Citat din: milu56 din Aprilie 24, 2011, 10:44:05 PM
Aici merge foarte bine frunza de eucalipt uscata,are si un fum aromat.
:rotfl: :rotfl:
De unde sa luam noi eucalipt aromat .
Cand a fost batranul Tanase la mine a facut un pachet si a dus sa aiba si acasa
Citat din: romikele din Aprilie 24, 2011, 07:59:57 PM
Nu e bun pentru plămân, dar ar merge cu tutun =))
Eu folosesc ciocani de porumb, sau putregai uscat de lemn (găsești în orice pădure, fără mare efort).
Un fum bun se mai face si din canepa indiana... dar s-ar putea sa ai ceva probleme cu legea! =)) =))
Si eu tot cu ciocani de porumb si putregai fac fumul!
Am mai vazut pe la unii ca foloseau ace de pin uscate! Eu nu am incercat!
Exact la munte mai fac fumul cu ace de pin uscate si acel fum are o aroma mai deosebita din cauza rasini dar de eucalipt se simte mai tare aroma.
eu fac fum cu putregai de salcie dupa parerea mea este cel mai bun.
incercati si voi sa vedeti care ii diferenta fata de celalate
Merge si din PFL, mai cu seama daca este un tip mai afanat. Si din haine de bumbac se pot adauga fashii intre alte materiale din afumator si produc mult fum.
Carton ondulat de la ambalaje, de preferat mai gros. Tai o fasie larga cat inaltimea afumatorului si o fac sul cat mai strans cu putinta pana cand diametrul este egal cu cel intern al afumatorului dupa care lipesc cu banda adeziva din hartie sau leg cu sarma. Cartonul trebuie orientat cu gaurile in vertical, ca sa traga. Daca nu e folosit des poate tine si doua ore.
PFL-urile,cartoanele scot un fum nu prea placut.
nu i prea placut deoarece contine adeziv aracet,urelit samd
Citat din: orbanstefan64 din Aprilie 25, 2011, 07:55:45 AM
nu i prea placut deoarece contine adeziv aracet,urelit samd
Nu se compara cu putregaiul de salcie cunosc am folosit si eu in Romania.
Dintre putregaiuri cel mai bun este putregaiul de fag. Tine mai mult decat cel de salcie sau alte esente. Dar cei mai buni sunt buretii care cresc pe fag (pastravii) dupa ce sunt uscati si taiati in bucatele. Acest material tine si mai mult.
scoarta de stejar :hi: :hi: :hi:
carton - cofrag de oua, fum abundent insa usor iritant (mai ales daca are colorant) si dureaza destul de putin.
Citat din: bucovineanu din Aprilie 25, 2011, 11:17:37 AM
Dintre putregaiuri cel mai bun este putregaiul de fag. Tine mai mult decat cel de salcie sau alte esente. Dar cei mai buni sunt buretii care cresc pe fag (pastravii) dupa ce sunt uscati si taiati in bucatele. Acest material tine si mai mult.
Cu acest material(bureti pastrav) mi-am amintit de copilarie cand umblam prin paduri in cautare de stupi...
De la targuri am cumparat peleti de lavanda , sunt excelenti . Voi incerca si cu peleti clasici dar din cei fara adeziv , obtinuti doar prin presare.
Eu folosesc mai nou brichetele de rumegus facute acasa, am citit in niste carti:La 3/4 galeata de rumegus fin se foloseste 1kg de faina de grau, dupa care se amesteca cu apa pana devine ca o pasta. Din acest amestec se fac cocoloase cu pumnul de forma unu ou sau de forma plata, dupa o uscare lenta devin materiale combustibile cu ardere lenta si emana fum abundent.
Incercati si dumneavoastra, si rog sa confirmati metoda. :hi:
Coceanul(ciocanul) de porumb si mai ales coaja de stejar fac mult gudron in urma arderii. Personal agreez iasca de salcie , fag, paltin, la care se poate adauga pentru aromatizare putin propolis sau ace(coaja) de molid sau pin. Toate sunt gratuite ! Si drumetia pentru culesul lor, e sanatate curata. :nod:
Sunt perfect deacord.
FUM SE POATE FACE CEL MAI BUN SI AROMAT CU PUTREGAI DE SALCA SI LAVANDA USCATA O SEMENI IN GRADINA SI APOI O ADUNI SI O PUI LA USCAT DUPA ACEEA INTRODUCI IN AFUMATOR IMPREUNA CU PUTREGAIUL DEASUPRA SAU DEDESUPT MARUNTITA
:ok: :ok:
Am fost azi prin gradina si am gasit putregai de salcie (rachita), putregaiul e de doua feluri, unul in stare mai avansata de putrefactie care are un miros nu cine stie ce si unul in stare incipienta care miroase destul de bine, putin a anason. Pe care din cele doua il pot folosi?
Pe cel care arde. :smile:
Citat din: Cipi din Mai 02, 2014, 09:37:19 PM
Am fost azi prin gradina si am gasit putregai de salcie (rachita), putregaiul e de doua feluri, unul in stare mai avansata de putrefactie care are un miros nu cine stie ce si unul in stare incipienta care miroase destul de bine, putin a anason. Pe care din cele doua il pot folosi?
Sunt bune amândouă combinate,dar cel mai bun este cel putrezit,cel care e mai moale,mai pufos,cel care e mai tare,arde repede,da multă căldura,si putin fum,dacă nu tii afumatorul mai la distanţă cind dai rafalele de fum risti sa prâjesti albinutele.Împărtăsesc faptul ca cele mai bune .
Din primavara aceasta folosesc radacina de plop putrezita. Scoate un fum alb, cu un miros placut si eficient in lucrul la stupi.
peste un pic de jar pun iarba uscata (la soare),si are efect nu are nici adeziv si se gaseste .....
Eu fac un cocktail de carton presat (tine mult timp),ciucalai si iasca. Asta dupa ce in prealabil am facut un pic de foc din surcele de brad, pentru jar. Le las sa arda pe pamant. Cand s-au facut jar, le ridic cu mistria si le pun in afumator. Cartonul presat, pus in afumator arde mocnit si cateva ore, daca nu ridici capacul. Cum ai ridicat capacul, cum incepe sa ia foc. Scoate un fum gros, fara miros urat. Din cand in cand mai alimentez cu ciucalai si bucati de iasca uscata. Parerea mea e ca nimic nu se compara cu iasca uscata. La mine, in padure sunt plini fagii cu iasca. 2-3 bucati imi ajung tot anul.
(http://www.ro.all.biz/img/ro/catalog/62336.jpeg)
25. Sa facem fum (http://www.youtube.com/watch?v=LHzD4ATDOb0#ws)
Citat din: oroles din Mai 03, 2014, 07:32:50 AM
Eu fac un cocktail de carton presat (tine mult timp),ciucalai si iasca. Asta dupa ce in prealabil am facut un pic de foc din surcele de brad, pentru jar. Le las sa arda pe pamant. Cand s-au facut jar, le ridic cu mistria si le pun in afumator. Cartonul presat, pus in afumator arde mocnit si cateva ore, daca nu ridici capacul. Cum ai ridicat capacul, cum incepe sa ia foc. Scoate un fum gros, fara miros urat. Din cand in cand mai alimentez cu ciucalai si bucati de iasca uscata. Parerea mea e ca nimic nu se compara cu iasca uscata. La mine, in padure sunt plini fagii cu iasca. 2-3 bucati imi ajung tot anul.
(http://www.ro.all.biz/img/ro/catalog/62336.jpeg)
nu iti ia prea mult timp?
incearca cu o lampa pe gaz .in cateva secunde ai fum :wink2:
Pana imi iau costumul pe mine are timp sa se faca jar. E suficient de repede.
eu ard talas de tamplarie, pe care il aprind in afumator cu carton de oua...lasa cam mult gudron, dar in rest e ok. mai completez din cand in cand si pot lucre si o zi intreaga
Citat din: xvader din Mai 07, 2014, 09:25:43 PM
eu ard talas de tamplarie, pe care il aprind in afumator cu carton de oua...lasa cam mult gudron, dar in rest e ok. mai completez din cand in cand si pot lucre si o zi intreaga
Acelas talaș il folosesc si eu si sunt foarte multumit de rezultat. Daca afumatorul (dupa ce l-ai aprins) este indesat bine, tine si 3-4 ore. Important este faptul ca mai trebuie ventilat din cand in cand sa nu se stinga și in plus miroase si frumos talașul de brad. Lasa ce-i drept cam mult gudron dar asta nu-i o problema. Se curata foarte usor. Stima si respect!!!
Gudronul il indepartez cu o periuta de sarma construita de socrul meu. A pus cateva fire de sarma otelita in interiorul unei tevi si a tesit-o in dreptul lor. Se indeparteaza foarte usor.
Miroase frumos fumul de la frunzele uscate de mar, miroase a mere.
eu mai folosesc fasii din sac de iuta.. ce ia-m gasit prin pod, acum nu cred ca se mai fac... numa de plastic... canepa sau in cred ca ii....
Citat din: trantore din Mai 09, 2014, 09:45:07 AM
eu mai folosesc fasii din sac de iuta.. ce ia-m gasit prin pod, acum nu cred ca se mai fac... numa de plastic... canepa sau in cred ca ii....
Sacii de canepa ii folosesc pe post de saltelute iarna. Chiar daca sunt putin rosi, bag doua maini de paie si le pun deasupra podisorului. Deci, nu imi permit sa ii ard, pentru ca cei sintetici nu sunt asa de buni.
is foarte buni acolo.... absorb umezeala....... o sa ii incerc cu paie dupa diafagma la iarma..... poate scap de baltoace
multumesc pentru idee
Citat din: trantore din Mai 09, 2014, 11:38:38 PM
is foarte buni acolo.... absorb umezeala....... o sa ii incerc cu paie dupa diafagma la iarma..... poate scap de baltoace
multumesc pentru idee
Aerisirea este problema, ori lipseste ori este curent foarte mare.
Eu mi-am dezvoltat un mod de manca nuci (le desfac in doua si le curat pe dinauntru --> 2 "barcute") astfel am zis sa incerc (acum 1 an) sa fac fum din cojile acestea. Aprind focul cu lemnute sau orice.. si pe jar pun apoi doar joci curate, fara miez, de nuci. Nu se aprind cu flacara mare.. doar mocnesc. Problema e ca se consuma destul de repede. La o tura de stupina folosesc cam 2 cani (nu e problema, ca am destule, imi plac nucile foarte mult :)
anul trecut am luat din padurea de tei lemn putred, merge foarte bine la afumator si imi pare rau ca nu am luat mai mult :D
http://youtu.be/Iic_RddjFqg (http://youtu.be/Iic_RddjFqg)