Un daunator destul de insistent si indemanatic!
Mi-au placut pozele si nu m-am putut abtine sa vi le arat!
Daca nici acolo nu pot avea albinele liniste, unde sa le mai ducem?
Faine poze! Ar merita un premiu.
Se vede ca actioneaza pe ziua. Se mai intelege ca stuparul in loc sa apere stupul, se straduieste sa faca cat mai multe poze, de destul de aproape. Cum se va fi incheiat actiunea?
Cu un ospat pe cinste si multe intepaturi! Din pacate nu am mai gasit si continuarea!
Sunt firme care produc echipamente gen garduri electrice legale,aceste echipamente folosesc o tensiune inalta,dar au amperajul foarte mic(probabil ca sunt si omologate) deci nu sunt periculoase,pt om sau animale,doar de zgiltie un pic aveti citeva linkuri aici http://www.gardurielectrice.ro/ http://mustang-electronic.piczo.com/gardurielectrice?cr=4&linkvar=000044 http://gallagherromania.ro/index.php?route=product/category&path=35 exista gard electric si pt melci(probabil pt ai impiedica sa dea iama in lanul cu varza) http://www.jkwildlife.ro/Gard%20electric/gard%20electric%20ALAP.htm
Scuze,dar eu cred ca tensiunea este mica si amperajul mare ^:)^ :hi:
Mă văd nevoit să intervin pentru că are dreptate Iulian, tensiunea optimă pentru astfel de dispozitive este de 8000-10000 volti, în condiţiile în care descărcările sunt foarte reduse ca durată şi intermitente.
Am şi eu un gard electric, care a funcţionat cu succes în anul 2010, pentru că în 2009 şi-a făcut de cap cu stupii mei "dăunătorul" indicat de pharaonu.
^:)^ ^:)^ ^:)^
Citat din: MAPE 48 din Februarie 10, 2011, 04:52:03 PM
Scuze,dar eu cred ca tensiunea este mica si amperajul mare ^:)^ :hi:
Pt a fi daunator pt om curentul electric trebuie sa indeplineasca o serie de conditi.Prima si cea mai importanta conditie e diferenta de potential(Tensiunea) tesutul uman fiind un slab conducator de electricitate,e nevoie de o tensiune mare(se spune ca de la 50 de volti in sus curentul electric devine periculos) pt a fi parcurs si a genera efecte neplacute ,nu va luati dupa filmele americane de actiune in care sunt corentati uni de la baterie auto de 12 volti =)) =)) =)) =))
Trebuie sa te contrazic, nu tensiunea ci intensitatea curentului care strabate corpul este periculoasa. Dupa legea lui Ohm, daca avem o rezistente electrica mare, chiar la o tensiune mare, curentul ce ne strabate este foarte mic. De aceea se poate lucra la tensiune cu covoras electroizolant si cu manusi. La un om, tesuturile interne au rezistenta foarte mica, practic zero. Singura rezistenta in calea curentului o opune pielea si incaltamintea. Pielea insa poate avea o rezistivitate foarte variabila dupa grosime sau umezeala (emotie, transpiratie etc). In anumite conditii poti sa mori electrocutat si sub 24 V, daca de ex esti descult sau ranit la maini sau la picioare. La electrocutare, cand rezistenta pielii este distrusa (se carbonizeaza), curentul creste foarte mult, limitat doar de felul materialelor prin care se inchide circuitul (pamant uscat sau ud, lemn, ciment, metale etc). Pentru a nu te afecta vital, un paznic electric trebuie sa furnizeze o tensiune mare, ca sa strapunga rezistenta pielii si sa inchida astfel un circuit prin corp, dar sa limiteze curentul. Un om are rezistenta in jur de 100.000.000 ohm, daca pielea este uscata, dar mult, mult mai mica daca este uda. deea nu se folosesc aparate electrice in baie. Pentru om, un curent de 0,02A produce furnicaturi sau chiar dureri. Valori mai mari, de 0,03-0,07A poate produce tulburari de respiratie. Cel mai periculos este curentul intre 0,1-0,2 A, care daca trece prin inima produce oprirea acesteia si moartea. Valori mai mari, dar de scurta durata, pot fi suportate.
Da e adevarat conteaza si intensitatea care strabate corpul,dar iti propun un experiment virtual, avem 10 000 de volti si intensitatea 0,2 A , daca inmultim tensiunea cu intensitatea rezulta puterea in wati si avem aici 2000 wati, apoi facem asa 2000 impartit la 50 ( V ) si rezulta 40 amperi . Acum incercati sa va curentati cu 50 de volti si 40 de amperi. Sau cautati sa aflati citi oameni au murit curentati la 50 de v si 40 amperi si citi au murit la 10 000 volti si 0.2 amperi veti vedea o mica mare diferenta :wink2: :wink2: :wink2: :wink2: :wink2:
Citat din: pharaonu75 din Februarie 09, 2011, 09:59:14 PM
Mi-au placut pozele si nu m-am putut abtine sa vi le arat!
Daca nici acolo nu pot avea albinele liniste, unde sa le mai ducem?
fratilooorrr , ... ce face foamea....
asa o sa ajungem si noi :lol:
Problema nu e bine pusa. Ca si in cazul fulgerului, rezistenta circuitului ipotetic dintre nor si sol este in mod normal aproape infinita, adica desi intre nor si sol este o diferenta foarte mare de potential, curentul prin acel circuit e zero pana nu se declanseaza fulgerul. Daca sarcinile continua sa se acumuleze in nor, se ajunge la o valoare critica si se declanseaza fulgerul. Dupa declansare, rezistenta spatiului dintre nor si sol scade foarte mult. (pe calea de descarcare), asa ca fulgerul are intensitati de zeci de mii de amperi. Daca am calcula o putere cu rezistenta initiala dintre sol si nor, am obtine puteri uriase. In realitate rezistenta s-a modificat si e de milioane de ori mai mica. Asa si la o electrocutate, daca bariera pielii si a echipamentului este invinsa, acestea isi scad rezistenta, si curentul care initial era mic, creste foarte mult. Ca sa evitam asta, introducem in circuitul paznicilor electrici elemente care isi maresc f mult rezistenta cand curentul creste, asa ca prin corpul victimei sa nu treaca un curent periculos. Adica la curent zero toata tensiunea aceea mare se aplica pe intrus, ca sa poata ivinge rezistenta (care ar pute fi initial mare, daca de ex ursul atinge instalatia cu blana), dar apoi, cand incepe sa creasca curentul in circuit, cea mai mare cadere de tensiune va fi pe rezistenta introdusa in circuit chiar in acest scop, incat curentul niciodata nu va depasi o valoare prestabilita. In plus se folosesc impulsuri de scurta durata, care elimina riscul ca inima sa intre in fibrilatie.
M-am convins de pertinenţa postărilor d-nului Ştefan 1, care aprofundează varii domenii şi care, ca întotdeauna, are dreptate.
Am fost asigurat că dispozitivul nu este periculos nici măcar pentru copii. Oricum amenajarea este de tip incintă în incintă.
Înainte să instalez gardul electric mă tot gândeam cum se va realiza contactul între firul activ şi pielea ursului, acoperită de blana groasă, dar am văzut dipozitivul la lucru şi am observat că descărcările se produc în mod gradual, de la distanţă de 1-2 cm şi sunt vizibile cu ochiul liber (forma descărcării-arcul electric).
Eu am instalat un detector de proximitate care alimentează în paralel atât gardul cât şi o goarnă. Aceasta din urmă scoate un zgomot infernal la pătrunderea "intrusului" în perimetru (de natură să-l intimideze pe el, iar pentru mine este un fel de "martor" al funcţionării sistemului).
De fapt este acel senzor care este montat în scările blocurilor şi care determină aprinderea luminii pe timp de noapte la apropierea unei persoane(costă cca. 20 lei).
Firul folosit este unul special alcătuit din fibre de nylon şi mai multe sârme liţate.
Am experimentat montajul pe câini, care, chiar în condiţiile prezenţei în perimetru a unei hrane apetisante şi plăcut mirositoare, nu au mai dorit sub nicio formă să se mai apropie şi a doua oară de împrejmuire.
Pe mine, în mai-2009, ursul m-a vizitat de trei ori consecutiv, numai după orele 23:00, noaptea şi sper să nu am vreo surpriză să-şi schimbe programul. În anul 2010 nu am avut probleme cu el.
Eu folosesc gardul electric pentru o pasune de cateva ha. Este foarte eficient si la delimitarea parcelelor pentru pasunat.Animalele s-au obisnuit si chiar daca este nor si panoul solar nu produce curentul necesar alimentarii generatorului de impulsuri nu se mai apropie de sarme. Pun si niste foto
Am afişat pe sunphoto locul unde am stupii şi am postat două poze cu gardul electric.
O să revin cu poze mai detaliate.
Cristi,
O vizita la vara. Ce am vazut in poze, trebuie vazut la fata locului. :rotfl: :hi:
Citat din: petrica52 din Februarie 16, 2011, 08:21:43 PM
Ce am vazut in poze, trebuie vazut la fata locului. :rotfl: :hi:
Iar gratarul ala trebuie testat neaparat... neaparat! :beer:
Gardul electric este realizat si pentru o invazie de elefanti, nu numai pentru mos martin.
Si la mai multi stupi sau acesta este planul pentru alta locatie.
Pina acum nu ati avut niciodata vizite din partea celor de la politie sa va ia la intrebari cu privire la gardul electric? ca astia fac riie pe ei cind vad ca un om incearca sa isi protejeze proprietatea,Desi noi cetateni simpli care muncim ii platim sa ne protejeze,ei se ocupa cu protejarea drepturilor celor care fura (care nu platesc taxe).
Sunt bineveniţi toţi care sunt în trecere prin zonă.
Citat din: gheco din Februarie 17, 2011, 03:37:45 AM
Gardul electric este realizat si pentru o invazie de elefanti, nu numai pentru mos martin.
Si la mai multi stupi sau acesta este planul pentru alta locatie.
D-nul Gheorghiţă mi-am dat seama la ce se referă având în vedere faptul că ne cunoaştem deja foarte bine şi am comunicat telefonic.
Citat din: Kovaci iulian din Februarie 17, 2011, 11:16:11 AM
Pina acum nu ati avut niciodata vizite din partea celor de la politie sa va ia la intrebari cu privire la gardul electric? ca astia fac riie pe ei cind vad ca un om incearca sa isi protejeze proprietatea,Desi noi cetateni simpli care muncim ii platim sa ne protejeze,ei se ocupa cu protejarea drepturilor celor care fura (care nu platesc taxe).
După cum se poate vedea în aceste poze, care recunosc că nu sunt bine realizate, (... o să revin cu altele), dacă sistemul este destinat special combaterii "dăunătorilor" (generator de impulsuri), iar echipamentele, izolatorii şi firul realizate de firmă de profil, nu văd de ce aş avea probleme cu Poliţia.
În plus spaţiul protejat este mic ca suprafaţă, este protejat de un alt gard şi avertizat corespunzător.
Sunt foarte multe terenuri la ora actuală împrejmuite cu gard electric.
Nu am zis ca nu as fi de acord cu asemenea instalati,dimpotriva,sunt de parere ca sunt prea mici ca putere, in trecut familia mea a incercat sa cultive la cimp pepeni, rosi,etc nu cred ca apucam sa recoltam jumate din ce plantam, furau hoti tot, mai mult ce nu puteau fura zdrobeau cu bata, Prea putin o interesa pe politie ce se petrecea. In alte meseri exista pericol de accidente (accidente de munca) .Vad ca in meseria de hot sunt rare cazurile cind hoti sufera de pe urma accidentelor de munca. Poate daca s-ar inmulti si am vedea din ce in ce mai des hoti prin spitale, s-ar gindi de doua ori inainte sa intre pe proprietatea unui om sa fure,si ar scadea numarul lor.
Iulian, hoţii provoacă multă iritare şi disconfort pe toate meridianele lumii.
Gardul meu electric, foarte redus ca suprafaţa, nu a fost gândit pentru hoţii din specia "homo sapiens" ci pentru cei invocaţi de Pharaonu 75 în acest topic.
Locaţia este într-o zonă foarte izolată (am comis şi un pleonasm).
Copiii şi oamenii - de bine - nu au ce căuta acolo după amurg, iar sistemul electric este activat doar noaptea.
Repet, nu am construit gardul din raţiuni antifurt, cât pentru a nu mai "savura" priveliştea oferită după raidurile urşilor.
Este mult mai bine, totuşi, să ai urşii prin apropiere şi să-i "sensibilizezi" electric, decât să ai parte de experienţele prezentate de tine, atunci când intră în acţiune dăunătorii umani.
Pentru cei interesati ofer un site pentru informare asupra gardurilor electrice pentru animale:
http://www.gardurielectrice.ro/garduri-electrice.html
Dupa prima noapte
A trecut si noaptea a II-a
Începând din octombrie am dezactivat gardul (i-am întrerupt alimentarea).
Azi dimineaţă m-am uitat pe forum şi când am văzut imaginile postate de Antiopa am dat fuga la stupi şi am activat generatorul de impulsuri.
După iarna asta lungă asta îmi mai trebuia: să se prezinte dăunătorul ăsta repede.
De obicei în zona mea se prezenta prin mai, dar mai ştii ce-i în capul lui?
Oricum la Antiopa am văzut atacuri mixte: urşi şi ciocănitori. Aproape că te apucă disperarea când ai parte de aşa ceva. Îi urez să găsească soluţii şi să recolteze multă miere în butoaie.
Numai bine!
Citat din: cristi ciuc din Aprilie 12, 2012, 09:07:55 PM
Începând din octombrie am dezactivat gardul (i-am întrerupt alimentarea).
Azi dimineaţă m-am uitat pe forum şi când am văzut imaginile postate de Antiopa am dat fuga la stupi şi am activat generatorul de impulsuri.
După iarna asta lungă asta îmi mai trebuia: să se prezinte dăunătorul ăsta repede.
De obicei în zona mea se prezenta prin mai, dar mai ştii ce-i în capul lui?
Oricum la Antiopa am văzut atacuri mixte: urşi şi ciocănitori. Aproape că te apucă disperarea când ai parte de aşa ceva. Îi urez să găsească soluţii şi să recolteze multă miere în butoaie.
Numai bine!
Desi raspunsul meu vune cu intarziere (imi cer scuze) va multumesc pentru urari si va doresc la randul meu un an apicol foarte bun! Cu aceasta ocazie aduc la cunostinta tuturor apicultorilor "patiti" ca legea, despagubeste pe cei incercati, trebuiesc respectate cele scrise in HG 1679/10 12 2008. Ca sa scap de ce am aratat mai sus, am apelat conform indicatiilor de pe forum la metoda care se spune ca are cele mai bune rezultate:
Arată super bine împrejmuirea şi sper să vă aducă rezultatul scontat.
Eu de doi ani nu am mai avut probleme cu urşii. Anul trecut le-am văzut urmele prin zonă foarte aproape de locaţia unde am stupii (în două locuri). Şi nu cred că nu au adulmecat parfumul mierii în mai-iunie, când albinele au fagurii plini.
Numai bine!
Citat din: antiopa din ardeal din Aprilie 29, 2012, 11:46:09 PM
Desi raspunsul meu vune cu intarziere (imi cer scuze) va multumesc pentru urari si va doresc la randul meu un an apicol foarte bun! Cu aceasta ocazie aduc la cunostinta tuturor apicultorilor "patiti" ca legea, despagubeste pe cei incercati, trebuiesc respectate cele scrise in HG 1679/10 12 2008. Ca sa scap de ce am aratat mai sus, am apelat conform indicatiilor de pe forum la metoda care se spune ca are cele mai bune rezultate:
Cat a costat toata "instalatia"? :hi:
Undeva la 800 de roni.
E adevarat, toata instalatia m-a costat in jur de 800 lei. Este cea mai ieftina dintre cele proiectate impotriva animalelor salbatice (face socuri electrice la 10200 V). Alte date tehnice:
-tensiunea de alimentare 220 v
-lungimea maxima a firului 5500 m
-pretul instalatiei propriuzise 550lei la care se adauga 400 m de fir=150 lei, 75 buc carlige izolate, pamantare, altele 100 lei.
Dar la cate a produs in zona inculpatul are sanse maxime sa ajunga ca in pozele de mai jos:
Si nu rezist sa nu pun o poza cu 2 stupari simpatici: Gyula din Gogan si Ionci din Bahnea
Un musafir nepoftit
Unde a venit ăsta?, ... chiar azi am trecut pe Autostrada Soarelui și am văzut indicatoare cu ieșirea către Drajna și m-am gândit la tine Dane.
Acum vreo 4-5 ani, toamna, plecam în concediu și, la 10 dimineața, mi-a ieșit în cale un urs.
Aveam la mine și aparat de fotografiat și cameră video.
Am încercat prima oară să-i fac poze dar, din cauza emoției, nu prea am reușit să-l cadrez, apoi am luat camera - care avea stabilizator de imagine - și m-am scos..., am făcut o filmare destul de bună.
Până atunci mă hazardam să merg des prin munții din zonă în excursii, la cules de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale ș.a.., dar trebuie să recunosc că acum instinctul de conservare își spune cuvântul... am devenit mai precaut, mai ales că musafirul a făcut descinderi repetate și la stupi.
Alaltăieri dăunătorul a făcut descinderi la doi deținători de stupi din zona mea.
În anii trecuți am observat că obișnuia să-și facă de cap la sfârșitul primăverii sau la mijlocul verii, așa că nu am mai activat gardul electric.
Din fericire nu m-a vizitat. Încă.
Un astfel de musafir trebuie asteptat cum se cuvine si tratat cu... amperaj! =)) =))