Este mit sau este realitate.Uni apicultori sustin ca amplasarea stupinei la o distanta de aproape 1 km fata de masivul de tei reduce depopularea stupilor,ei sustin ca albina se aereaza si in felul acesta se detoxifica ,stim cu toti ca in anumite conditi teiul devine toxic pentru albine.Acelasi lucru sustin ei ca este valabil si la floarea-soarelui,o stupina asejata chiar in lan dezorienteaza albina,pe cind o stupina la ceva distanta fata de lan are un punct mai bun de oriantare.
Luati-o ca o gluma :
Asezi stupii la 500 metri de lan apoi vine un baiat istet si isi pune stupii in marginea lanului exact intre tine ci sursa de cules si astfel ai rezolvat problema agresivitatii albinelor ... =))
Dragos ai dreptate in cea ce zici ,dar padurea de tei pe care o fregventam eu are o balta ,pe partea cu balta nu se aseaza nimeni ,in partea cu drum este stupina linga stupina,dar balta se interpune intre stupina si padure ,si sint mai multe avantaje , partea cu balta este mai jos ,e ferita de curenti de aier ,soarele cind rasare bate direct in stupi,pe cind latura cealalta este in deal vintul te ia in freza si soarele bate mai tirziu in stupi.
In pastoral marea problema nu este pozitionarea fata de masiv ci cea fata de alte stupini. Multi apicultori mai putin inspirati vin se uita unde se pun stuparii de top si isi aduc si ei stupii langa ei , GRESEALA MARE ! cat ar fi culesul de bun , cand te pui 1000 de stupi la un loc nu mai face nimeni mare branza doar o contaminare masiva cu varooa.
Nu cred ca se pozitioneaza cineva linga un stupar mai cu experienta ,aglomerarea se produce din mai multe motive ,un acces mai usor la stupina,pun linga x fiinca asta sta la stupi si eu pot pleca ,mii pazeste si pe ai mei,si sint grupuri de prieteni.
Domnule Dragos in tara asta sunt doua feluri de apicultori: cei care stiu cum se practica apicultura si cei care sunt PROSTI in adevaratul sens al cuvantului. Am incercat intotdeauna, mai ales la floarea soarelui, sa fiu cat mai izolat. Ma duc la distante de aprope 10 km de cel mai aproape sat si vine cate unul batut cu adevarat in cap care se amplaseaza la 300 m de mine, in conditiile in care floarea sa zic abia iimi ajungea mie. Nu am facut nici eu si nici el aprope nimic. Iar la sfarsit sa vaita boul ca nu stie de ce nu a mers floarea deloc. Ma mutam tot eu, dar am fost prins cu niste examene. Iar in alt an, stateam la vreo 50 ha de floare inflorita mai tarziu cu 300-400 g la zi. De stimulare. Intr-o noapte mi-a venit un prahovean cu 200 de stupi pe cap. Asta se cheama apicultor? In Romania sunt multi nesimtiti si, imi cer scuze pt adevaratii apicultori, marea lor majoritate sunt prahovenii si dambovitenii. Am avut maramureseni care si-au cerut scuze ca au amplasat stupii la tei pe pozitia unde trebuia sa amplasez eu unul dintre pavilione. M-am dus si eu 300 m mai sus, aveam pavilioane despartite de ei, dar nu a fost nici o problema. Dar cand tu esti amplasat si vine unul si pune chiar in zona ta....e bataie de joc. Ma refer la floarea soarelui si rapita aici. Multi, cred, nu stiu sa inmulteasca 2 cu nr de hectare aflate in zona ca sa vada cate familii sunt necesare in zona.
Si legat de distanta de floare...am observat si eu ca e mai bine sa te amplasezi la 400-500 de principalele surse de nectar, mai ales la floarea soarelui si tei. Pana acum cativa ani intram cu stupii exact in mijlocul padurii...depopulari la unii stupi, albina afara pe stupi, agresivitate mai bine. Acum ma amplasez la margine, la cateva sute de metri de masiv...si se observa diferentele
La padure e altceva dar la floarea-soarelui si rapita poti sa fii singur,la floare am fost numai singur,dar ce singur ca vedeam doar un om-doi trecind pe un drum departe,pustietate curata ,de apicultori nici vorba.
D-nul Alexandru are dreptate.Ce ne facem cu stuparii care merg pe principiul :cine are albina culege cine nu ,nu culege,fara sa intelega ca nimeni nu are de castigat din greseala lor: ingramadeala si asezare gresita la culturile in cauza:rapita, coriandru,floarea soarelui.Bunul simt si regulile nu mai exista la noi romanii?Asta inseamna civilizatie?nu se tine cont nici pentru faptul ca suprapopularea unei culturi duca la lipsa polenizarii acesteia .Nu este principiul ca o incarcatura mai mare de stupi pe ha duce la nepolenizare;de acest lucru nu tin cont nici fermierii care in buna parte nici nu sunt de meserie,altfel ar gasi metode de reglementare pe propria cultura.
Pentru a ridica randamentul familiei de albine trebuie sa ai cunostinte in apicultura dar sa cunosti si putina biologie,nu este de ajuns sa vezi o floare inflorita si gata ai scos miere,problema este cu multi privesc superficial acest lucru ,acum la inceput de an 3 persoane mi-au zis ca se apuca de apicultura si sa ii ajut ,eu ii ajut dar nu stau cu ei,unul nu a avut stupi in viata lui si vrea sa cumpere 60,o asemenea persoana poate crea probleme daca se pune in vecinatatea altora,e bine ca ceilalti 2 sau gindit sa inceapa cu 2-3 stupi.
Probleme ca probleme, insa problema mai grava o sa fie bolile care o sa le imprastie. Si deja imi pare rau de saracele albine care o sa incapa pe mana lui
Este lege in amplasarea stupilor in pastoral.Dar legea este incomplet,deoarece nu prevede sanctiuni la cei care nu respecta legea.Am fost nevoit sa plec eu din cauza,ca sa asezat cu stupii peste mine,chiar in directia de zbori si prindea albinele mele.Aproape patesc in fiecare ani.
Lipsa educatie si bun simti.Lacomia si invidia n-are limita.
Aici legiuitorii sant de vine! :hi:
Pai data viitoare cind va amplasati ,asezati stupina in asa fel incit sa nu se mai poata interpune cineva intre dv si padure .Chiar daca pozitia nu e prea buna pierdeti mai putin decit daca plecati.
Citat din: stupar din Februarie 06, 2011, 12:24:17 PM
Este lege in amplasarea stupilor in pastoral.Dar legea este incomplet,deoarece nu prevede sanctiuni la cei care nu respecta legea.Am fost nevoit sa plec eu din cauza,ca sa asezat cu stupii peste mine,chiar in directia de zbori si prindea albinele mele.Aproape patesc in fiecare ani.
Lipsa educatie si bun simti.Lacomia si invidia n-are limita.
Aici legiuitorii sant de vine! :hi:
GRESIT!!!
nu se cheama, nici lacomie si nici invidie ci simplu:...
NESIMTIREacum vreo 30 de ani, cand parintii mei faceau pastoral. eu mergeam cu tatal in recunoastere cu 5-7 zile inainte, si el alegea zona si punea o placuta pe care scria nume apicultor, oras, si numar de stupi.
cand ne mutam "aveam locul rezervat" de la recunoastere
acum 2 ani am fost la luncavita "pregatit" cu placuta
unii stupari care m-au vazut cand o puneam au ras de mine
surpriza... a doua seara cand am ajuns cu stupii... locul era ocupat binemerci de un pavilion
a trebuit sa astept zorii si sa caut alt loc
cand l-am intrebat pe respectivul, normal, ca nu vazuse nici o placuta
nici eu nu am vazut-o..
NESIMTIRE e cuvantul ideal pentru genul acesta de stupari (ca nu se pot numi apicultori)
Aici e interzis prin lege sa pui stupii mai aproape de 1 km.de alta stupina cea mai mica amenda este de 3000 de euro.
Interesant ce spuneţi domnu Milu.Deci legea prevede aşa ceva.Şi bănuiesc că se şi aplică!
Noi ,românii, ne mai facem iluzii că ce-a fost odată, la omenie şi respect mă refer, mai e valabil şi astăzi.
Părerea mea este că ,chiar dacă mai sunt excepţii ici şi colo, majoritatea nu mai sunt sinceri nici cu ei înşişi.
Ne-am prea obişnuit să cerem respectarea legii când ni se pare că suntem nedreptăţiţi şi să tăcem chitic când noi ne abatem de la morală şi respect. Avem o explicaţie dar nu şi scuză: aşa am fost nevoiţi să ne manifestăm (duplicitar vreau să zic ) până în 1989 şi nu reuşim să ne revenim.
În cazul nostru concret, "distanţa dintre stupine", eu cred că doar o lege clară (mă refer la 131/2010-Regulamentul stupăritului în România ) ar fi putut face ordine dar asta nu prevede mai nimic concret, ca şi legea apiculturii 89/1998.
Domnule Milu, vă rog dacă aveţi posibilitatea să ne prezentaţi şi nouă legea care reglementează stupăritul în Spania, poate ne ajută să ne organizăm şi noi mai în rând cu lumea.
E o poveste lunga distanta intre stupini minim un km.care nu trebuie sa fie mai mari la numar de 80 de stupi nici mai muci de 50,distanta de la drumuri depinde de tipul de drum,distanta de sate,orase ,case in camp etc.transportul nu se poate face de catre oricine si nici cu orce masina este nevoie de autorizatie de tramsport animale vii atat la sofer cat si la masina,nu se pot pune stupii pe orce teren,la stupina trebuie sa ai o tabla unde scrie ATENTIE ALBINE! Si mai sunt asa ca nu e chiar simplu sa se ajunga in Romania peste noapte cu legi din astea si aici sunt multe care nu imi convin dar libertatea europeana care o asteapta si romanu e ca sluga la stapan..........
unii apicultori ori nu gandesc ori sunt nesimtiti, am sa va dau exemple:daca sunt o suta de hectare de floarea sorelui si eu am venit deja cu cu 200 de stupi,ma trezesc ca mai vin inca 200 de stupi la acelasi lan , alt exemplu este ajezarea unei alte stupine intre lan si stupina mea, alt exmplu; dotarita ca unii nu vor sa plateasca ca sa si pazeasca stupii vin si pun stupina langa a mea si exemplele pot continua.
Da suntem romani si din zi in zi mai nesimititi asa este dar sa speram cei care citim si scriem aici nu facem asa ceva. acum as vrea daca se poate sa se raspunda la intrebarea principala la ce distanta stau de lanurile de floare ca la rapita am primit si la ce distanta stam de padurile de salcam si tei stupii mei iii tin de obicei chiar la marginea padurii de salcimi am un loc chiar intre pomi este ok?
o sa ti raspund mai mult din practica decat din carti,la amplasrea stupinelor trebuie sa tinem cont de cateva aspecte: stupii sa se afle in raza economica fata de cules(maxim 2 km), albinele sa poata sa ajunga la cat mai multe lanuri - mai ales cand sunt soiuri diferite,cat mai departe de drumuri circulate,cat mai la adapost(mai ales primavara cand sunt vanturi puternice),recomandat ar mai fi la salcamul 1 sa amplasam stupii in afara padurii(tine rece) iar la salcamul 2 in padure, la rapita la cateva sute de matri de lan (daca este posibil, daca nu, merge si in lan),la tei exista mai multe pareri dar eu spun ca merge foarte bine in padure(ceea ce provoaca mortalitate se pare ca ar fi ori polenul de vina sau niste mucigaiuri, oricum ar fi tot ajung in stup la orice distanta te ai afla).mai trebuie tinut con si de culturile apropiate(mi s a intamplat sa ma duc la flore si alaturat era soia, aceasta fiind stropita cu insecticid).
pana la urma cea mai buna pozitie este aceea unde poti sa te asezi fara sa i deranjezi pe altii.
Milule , nota zece pt Spania.Si la noi ar trebui niste legi ca nu sint deloc.
De citeva saptamini am aflat de un apicultor amplasat linga mine la 300m.Incerc sal contactez dar inca far reusita.Am vorbit si cu fermierul la care are stupii pe proprietate(40-50 de stupi) si lam rugat sa transmita numarul meu de telefon la acel stupar.Nu cred ca fermierul sa nu fi facut acest lucru.Dar pauza.............
Pe vremuri si aici in NZ era un bun simt de "gentleman" si stuparii nu se amplasau mai aproape de 1,5km unul de altul.
In ziua de astazi lucrurile sau schimbat de parca nici nar fi existat bun simt vreodata.
La noi stationarul este forma de apicultura cel mai mult practicat si sint putine zone "bune" cu nectar abundent.Toti vor sasi duca stupii in nordul NZ la manuka caci astai cea mai scumpa miere.Apoi se vaita ca media natioanla este de 30kg de miere/stup/an. Binenteles cel care are 10 mii de stupi nu se vaita.
Eu unul cred ca asociatiile la care sinteti membrii ar trebui sa faca ordine.Daca tot platesti cotizatia de membru sa faca ceva pt tine.
Din pacate lucrurile nu o vor lua inspre binenele tuturor una cu doua.Asta o puteti lua lege nescrisa.
Chiar ma mir de ceea ce scri! Din cat am citit eu despre Noua Zeelanda, m-a impresionat minutiozitatea cu care reglementeaza diferitele situatii care pot aparea (de exemplu in privinta procedurilor daca se descopera Loca americana in stupina). Probabil aceasta rigoare este o mostenire britanica.
Cat priveste distantele intre stupine, in primul rand trebuie tinut cont de resursele zonei. Daca nu sunt suprafete mari de culturi agricole nemelifere si daca nu sunt decat cele doua stupine, in total sub 100 de familii, cred ca ar putea coexista rentabil. Asta spun fara a cunoaste zona. In plus acum la voi ar trebui sa fie iarna si albinele sa nu mai prea activeze, desi stiu ca iarna este mai blanda ca la noi chiar si in zone mai sudice.