Toata lumea a auzit de prognoza meteorologilor polonezi referitoare la iarna care urmeaza. Nu stiu daca se va adeveri sau nu. In zona de munte din Bucovina se spune ca daca se fac multi hribi, urmeaza o iarna foarte grea. Am discutat cu un padurar in cantonul caruia apar de regula hribi in fiecare an. A zis ca de 35 de ani de cand lucreaza in acel canton nu au fost niciodata asa de multi hribi ca in acest an.
Indiferent cum va fi iarna , trebuie sa asiguram albinelor in fiecare toamna rezerve suficiente, ca pentru o iarna foarte grea, stiind ca ele nu consuma mai mult decat au nevoie si ce ramane e tot a apicultorului.
Daca vom face tratamentele corect si vom asigura rezerve de hrana suficiente, vom putea dormi linistiti oricat de grea va fi iarna.
ce inseamna hribi?
http://www.google.ro/#hl=ro&source=hp&q=hribi&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=c72ae02e32b354f
cred ca, in plus fata de ceea ce spune bucovineanu, daca va fi o iarna grea, vor fi si vanturi puternice, iar in acest sens, trebuie ca stupii sa nu aibe crapaturi, iar capacul sa se inchida etans, pentru a nu exista curent de aer in interior.
Citat din: apicmd din Septembrie 19, 2010, 07:11:11 PM
ce inseamna hribi?
HRIB, hribi, s. m. Ciupercă comestibilă, cu pălăria de culoare brună-gălbuie și cu piciorul alb, gros; mânătarcă (Boletus edulis). – Din ucr. hryb.
:hi: :hi: :hi:
http://www.realitatea.net/meteorologii-nu-exclud-posibilitatea-unei-ierni-grele-dar-infirma-studiul-polonezilor_746021.html
Se pare ca nu a fost valabila parerea ca atunci cand sunt multe ciuperci, de care am vorbit anterior, urmeaza o iarna grea. Azi in Bucovina au fost 15 grade si toate familiile din stupina au iesit la zbor. Am controlat 3 familii, au mancare suficienta, dar nu aveau puiet. Pe o scandurica de zbor am gasit o regina moarta, aceasta fiind cumparata in vara de la Poieni Iasi. Deci am pierdut jumatate din reginele cumparate. :smile: Am unificat familia respectiva cu un nucleu.
Citat din: bucovineanu din Februarie 08, 2011, 04:41:00 PM
. Deci am pierdut jumatate din reginele cumparate. :smile: Am unificat familia respectiva cu un nucleu.
Fii mai explicit.
azi 20 de grade la dorohoi! expunerea stupinei sud-vestica!
Citat din: valter din Februarie 08, 2011, 06:09:08 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 08, 2011, 04:41:00 PM
. Deci am pierdut jumatate din reginele cumparate. :smile: Am unificat familia respectiva cu un nucleu.
Fii mai explicit.
pai simplu o cumparat doua matci si una o murit .jumatate :smile: :smile:
Exact asa cum a inteles Stefan. Dar nu stiu inca daca mai este cealalta jumatate. :smile:
Pai caut-o... cu lumanarea! :rotfl:
Am citit ca prin tara in aceasta iarna au pierit foarte multe familii de albine. Unele au murit chiar langa mancare, roi morti in conditii neexplicabile de apicultori, care nu s-au mai confruntat in alte ierni cu acest fenomen, aveau tratament facut, cuib strans, conditii bune de iernat si totusi...au murit. Eu zic ca albinele au fost afectate de cum au intrat in iarna si evident greseli de apicultor. Aveti cunostinte de astfel de fenomene? exemplu din zona Otelu Rosu:
........ Vreau sa va spun ca in zona unde locuiesc la toti stuparii cu doua exceptii e jale mare inca din toamna. Si la ce a ramas in primele doua zboruri de curatire a fost ok, dar la ultimul zbor au aparut petele pe capace si au culoare maro inchis cine cunoaste stie care este cauza. Precizez ca in zona unde sunt este vorba de peste 2500-3000 familii de albine. Asteptam primavara sa numaram ce a mai ramas.
Se pare ca iarna va tine cel putin pana la sfarsitul lunii. In multe zone albinele au deja puiet si consumul a crescut mult, deoarece temperatura in ghem trebuie mentinuta la 35 de grade. Atentie pentru cei care stiu ca nu au suficienta mancare in stupi. Acum se termina mancarea in cele mai multe cazuri.
Temperatura constant scăzută din ultima perioadă nu a permis intervenţii mari în stupi pentru aducerea mai aproape de cuib a unor rame laterale pe care se mai găsea miere.
Am putut doar să constat că acolo unde a fost pusă Apifonda deasupra ghemului, această a fost consumată rapid.
Uitându-mă la prognozele din perioada următoare am înţeles că iarna va persista.
Nu am înţeles domnule Bucovineanu cum este posibil să se piardă matca, la acest moment, de maniera expusă.
Care credeţi că este explicaţia?
Nu am nici cea mai mica idee despre motivele pierderii reginei respective.
Cel putin in zona mea, nu e nimic anormal ca iarna sa plece dupa 15 martie.
si la mine in stupina am vazut niste pete maro inchis la culoare :uimit: :hi: :hi:,dar nu stiu ce inseamna ele ,poate ma ajuti tu,,gore :nod:
Daca ai vazut acele pete numai in afara stupilor nu e nici o problema: albinele au iesit la zbor, si-au golit intestinele si acum stau linistite in stupi. Grav e daca acele pete sunt pe peretii interiori ai stupilor si pe rame.
Nu a fost cea mai grea iarna din ultima mie de ani, dar "ursul' a avut dreptate. Primavara va veni dupa 12 martie. Acum e cea mai critica perioada pentru albine, deoarece consumul lunar este de 3 kg de familie.
vremea-i vreme,vremuieste!
hribi=manatarci!
cele mai bune ciuperci!
singurele care nu pot fi cresute in sere sau !solarii
pot fi consumate in stare proaspata,congelate,murate sau dezhidratate(uscate)
va asigur ca nu ezistya ceva mai bun pe pamantul asta(except produsele de stup)
Citat din: bucovineanu din Februarie 23, 2011, 11:01:14 AM
Nu a fost cea mai grea iarna din ultima mie de ani, dar "ursul' a avut dreptate. Primavara va veni dupa 12 martie. Acum e cea mai critica perioada pentru albine, deoarece consumul lunar este de 3 kg de familie.
Eu deja alerg după Apifonda.
Romanul are o vorba: "Tot raul spre bine." Venirea cu intarziere a primaverii e si spre binele apicultorilor. Odata instalata, dupa 15 martie, vremea calda nu va mai fi intrerupta de perioade cu vreme rece. Astfel albinele vor prinde culesuri de polen si nectar la sursele din primavara:alun, anin, salcie. Stiu ca in unele zone unele au cam trecut, dar asta e.
Probabil ca vor prinde culesuri de polen, nectar...insa problema e cine va culege? Familiile deja sunt mai slabute fata de alti ani. In momentul de fata, cred ca puiet au foarte putin. In alti ani cantitatea era mult mai mare. Cine o sa asigure schimbul de generatii? Albina o sa inceapa sa moara, din celule nu o sa iasa aprope nimic.... La inceputul lui februarie, cand au fost acele cateva zile de caldura, familiile aveau puiet capacit foarte putin si incepusera sa oua...binisor. A venit frigul iarasi...matcile iarasi au incetat ouatul, puietul depus zilele alea ori nu a fost luat in crestere, ori nu a fost acoperit bine zi a inghetat, ori...oricum a iesit ceva pe acolo, dar foarte putin. In momentul de fata....oare o mai oua matcile sau asteapta caldura?
Nu trebuie sa ne descurajam. Am mai spus si altadata urmatorul lucru: La mine iarna 1995-96 a tinut din 3 noiembrie pana in 5 aprilie. In toata aceasta perioada nu au fost zile cu temperaturi de peste 5 grade. In 5 aprilie a fost prima zi in care am putut umbla la stupi. A urmat un an apicol extraordinar cu o productie record.
Daca iarna tine mai mult si vegetatia e mai intarziata. Mai rau e atunci cand e o perioada calda si reginele se extind foarte mult cu puietul, dupa care urmeaza o perioada rece si albinele sunt nevoite sa formeze din nou ghemul, o parte din puiet raceste si asa incep necazurile si bolile. In una din zilele calde de la inceputul lui februarie am controlat 3 familii bune si nu am gasit deloc puiet nici macar oua. Am ramas cam uimit.
Acum imi dau seama ca probabil ele stiau ce urmeaza.
Iarna 1995-1996 am petrecut-o la Campina!
Poate pare deplasata afirmatia mea, insa zapada a tinut atunci din 3 noiembrie pana pe 5 mai!
Stiu bine ce spun... pe 1 mai faceam carari prin zapada si ne pregateam de gratare!
Doamne fereste
Ne-am cam desobisnuit de iernile adevarate. Dar albinele au iernat mai bine fiind temperaturi negative constante. Nici ale mele nu au puiet mult , cum as fi vrut sa aiba, dar vorba lui Bucovineanu: stiu ele ce fac.
am trecut de ceva timp la folie
asta s-a intamplat undeva in februarie
pozele-3 martie
alta
nu am condens datorita blugilor :razz: care stau deasupra foliei
nu am nosema, doar o folie ce a stat pe cateva fiare
Majoritatea apicultorilor sunt nemultumiti ca familiile de albine au iesit din iarna fara puiet, sau cu puiet putin. In tot raul este si un bine. Faptul ca au avut o perioada mai lunga fara puiet nu este in favoarea dezvoltarii familiilor, dar in acelasi timp este si o frana importanta in dezvoltarea varoa. In iernile cand aproape nu exista perioade fara puiet sau aceste perioade sunt scurte, in sezonul urmator dezvoltarea parazitilor este exploziva. Acum si datorita faptului ca albinele nu au avut de crescut puiet au iesit din iarna mai putin uzate. Daca vremea se indreapta vor recupera intarzierea in dezvoltare.
Ce spune domnul Bucovineanu este verificat si la mine. La controlul facut la restrangerea cuibului nu am vazut nici un paduche si am cercetat cu atentie. Anul trecut la aceeasi operatie am luat hotararea de a face un tratament cu varachet. Sa asteptam vremea buna.
Citat din: gheco din Martie 17, 2011, 04:59:28 AM
Ce spune domnul Bucovineanu este verificat si la mine. La controlul facut la restrangerea cuibului nu am vazut nici un paduche si am cercetat cu atentie. Anul trecut la aceeasi operatie am luat hotararea de a face un tratament cu varachet. Sa asteptam vremea buna.
nea costica, varachet acum inainte de pomii fructiferi?
la fel ca toamna un tratament complet, in 3 reprize la o saptamana? sau e suficient doar o fumigatie?
Foarte bun ar fi fost un tratament zilele trecute cand a fost cald deoarece majoritatea familiilor nu aveau puiet capacit. Cu cat mai devreme cu atat mai mare e eficienta.E bine sa facem un tratament prin sondaj la cateva familii care au stupi cu fund de plasa. In functie de ce cade facem sau nu la toata stupina. Singura conditie temperatura exterioara sa fie peste 12 grade.
Domnul Bucovineanu a facut precizarile.
Citat din: bucovineanu din Martie 17, 2011, 04:05:02 PM
Foarte bun ar fi fost un tratament zilele trecute cand a fost cald deoarece majoritatea familiilor nu aveau puiet capacit. Cu cat mai devreme cu atat mai mare e eficienta.E bine sa facem un tratament prin sondaj la cateva familii care au stupi cu fund de plasa. In functie de ce cade facem sau nu la toata stupina. Singura conditie temperatura exterioara sa fie peste 12 grade.
Zilele trecute aveau puiet capacit :nod:ma bucur ca am facut analiza si curatenia de primavara in ei ,am restrins cuiburile si am venit cu folie pe deasupra ramelor si a diafragmei ,peste folie mocheta si pe urma podisorul,in felul acesta va mentine temperatura optima,am mai strimtorat si urdinisele.
Astazi am terminat revizia de primavara la toti stupii. Mai ramasesera 12 bucati de saptamana trecuta si apoi a fost vreme rece. In afara de unul la care am gasit in februarie regina moarta pe scandura de zbor si despre care am mai scris, ceilalti au iesit cu bine din iarna, inclusiv cateva nuclee pe 2-3 rame. In anii in care nu am nuclee cu regine de rezerva, mai gasesc regine lipsa. Daca am regine de rezerva de obicei au toti regine. :smile:
La mine acum alunul e pe terminate. Nu au adunat prea mult. Cam putin polen pe rame. De sambata se anunta inca o saptamana rece cu temperaturi sub 10 grade. Poate dupa aceea vor prinde salcia.
O atentionare pentru incepatori. Acum albinele au foarte mare nevoie de provizii. Consumul e foarte ridicat. Daca au miere putina vor fi stanjenite in dezvoltare.
Domnu'Bucovineanu, va spuneam asta toamna de stupul parasit din cauza Varoua (atunci am pus Mavrirol), am reusit sa fac o fumigatie cu Varachet acum 2saptamani,cand in Oltenia au fost18-20 grade,le-am facut si curat in stup,le-am pus si ceva Apifonda.Nu aveau puiet aproape deloc(atunci),asa cum spuneti si dvs.tre sa fie bine.Acum le las in pace.Azi iesisera ca vara!Ce ziceti ,saptamana viitoare sa descapacesc o rama dupa diafragma? :thanks:
Daca vremea se stabilizeaza si nu mai sunt temperaturi sub 5 grade nici noaptea se pot descapaci rame dupa diafragma. Pana atunci se poate descapaci cate 1-2 dm pe ramele de la marginea cuibului.
La mine acum a inceput sa infloreasca salcia capreasca. Albinele cara polen la greu, inca nu si nectar. Sper ca in urmatoarele zile va veni si nectarul.
Se pare ca meteorologii polonezi s-au cam inselat...
Parerea mea este ca au dorit sa iasa in evidenta cu ceva, din diverse motive...
Iarna nu a fost nici pe departe asa cum au preconizat ei!
Polonezii s-au inselat, nu si "ursul".La mine primavara a venit cam la 40 de zile dupa 1 februarie, poate chiar un pic mai tarziu.
azi au carat polen din plin de la papadie,salcie si putin urzica
in 2-3 zile urmeaza caisul
ATENTIE la blocarea cuibului cu polen la cei care au strans cuibul mai mult
SPOR LA MUNCA !!! :hi: :hi: :hi:
Si colectoarele de polen cind se pun ?
Lasam sa faca provizia de polen in stup
Eu vreau sa le pun la rapita 3 ore pe zi
Vreau sa colectez polen pentru nevoi personale si ale stupinei
nu pentru vanzare
Dar la pomi fructiferi nu se poate ?
Sigur ca se poate dupa ce sa facut provizia de polen in stup
depinde si de potentialul zonei in care va aflati
Pai cred ca dupa o saptamana ( linga Campina ) pomii o sa infloreasca .
La mine primul polen adus anul asta a fost in 12 martie. De doua zile aduc frumos de la salcie, inclusiv nectar. Pacat ca vremea este inca insuficient de calda, azi maxima de 14,3 grade la umbra, dar insorit si linistit.
Sezonul apicol 2011 debuteaza cu stangul. Urmeaza cel putin o saptamana de vreme rece. Exista posibilitatea sa raceasca puietul, mai ales familiile care au fost fortate si inca nu au terminat schimbul de generatii. Oricum vremea rece va accentua intarzierea in dezvoltare care deja se manifesta. La mine inca nu au pornit pomii in vegetatie inca mai este salcie la care albinele au prins numai o zi de cules de nectar.
Ati vazut ce zapada a cazut zilele astea in Brasov, Harghita, Covasna?
Daca o tine tot asa, cred ca primul cules de anul acesta va fi la floarea-soarelui! :mad: :mad:
Si in Bucovina a nins si e foarte frig. De saptamana viitoare se indreapta vremea, iar dupa Sf Gheorghe vine cu adevarat primavara.
La Balea-Lac erau ieri (14.04.11) un strat de 2,19 cm zapada. Noaptea trecuta au continuat precipitatiile.
Zapada era chiar 21.9 mm ?? Masurata cu sublerul ?
In schimb, iti dau dreptate cu "Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)". :hi:
Azi la Radauti 10 grade la umbra. :) In sfarsit a venit primavara. Au zburdat de fericire :bzz:
Si la mine, inainte de valul asta de frig incepusera sa construiasca sub hranitor (circa 30 % din ele). La o familie am vazut ca fagurelul era si ouat. Atunci le-am mai pus o rama langa hranitor. Nu stiu daca am facut bine. O sa vad. La o parte din familii toate ramele erau cu larve si oua cu exceptia ultimei fete a ultimei ramei (cred ca le-am strans cuibul prea tare sunt pe cate patru, cinci si sase rame)
Citat din: stefan1 din Aprilie 16, 2011, 12:10:16 AM
La Balea-Lac erau ieri (14.04.11) un strat de 2,19 cm zapada. Noaptea trecuta au continuat precipitatiile.
Acum vad ce prostie am scris!
Ca sa restabilesc adevarul istoric: stratul de zapada era de 2,19 m. Asa ca nu mergeti la Bâlea, pericol mare de avalanse. De fapt acolo si tot in aprilie, multi ani in urma, a fost avalansa cea mai devastatoare inregistrata la noi, cand au murit peste 30 de persoane (elevi si profesori de la Liceul German din Sibiu).