Sunt unul care doreşte sa reintre in familia apicultorilor. :hi: Am avut albine cu multi ani in urma dar numai stupi orizontali.Astazi am cumparat 1,5 m cubi de scandura uscata si vreau sa reancep pe verticali cu 12 rame 1/1 si cat de 1/2, lazi pe care intentionez sa le construiesc singur.Ma inscriu din nou la un curs apicol pentru reamprospatarea cunostintelor ,chiar daca am deja o diploma.
Intrebarea mea este daca trebuie sa fac si caturile in iarna asta sau pot astepta pana la anul?
Apoi : Dupa cumpararea roilor la primavara ,este indicat sa ii duc in pastoral pentru intarirea familiilor sau nu are rost?Distantele de parcurs sunt mici - pana in 30 de km.
E bine sa ai caturile facute din iarna .
Pastoralul este binevenit mai ales in cazul tau.
Si ca o parere personala , eu am asemenea stupi dar vreau sa renunt la ei.
De ce Dragos?Ar fi o varianta mai buna?
Stupul pe 10 rame reprezinta compromisul optim intre instinctul salbatic al albinei si necesitatile stuparului . Albina are instinct de verticalizare iar omul vrea sa deplaseza usor o familie de albine.
Hotararea cu cele 12 rame am luat-o citind discutiile pe forum.Mai multe pareri erau ca 10 rame sunt insuficiente pentru o matca buna si familia roieste prea repede..Iar in ce priveste caturile de 1/2 si nu 3/4 , motivul este ca primele se manuiesc mai usor.Insa am postat tocmai din motivul de a nu lua o decizie gresita astfel ca sunt dispus sa ascult.
Cauta intr-un manual de apicultura cat este ponta maxima a unei regine , inmulteste cu 21 si vei afla numarul maxim de celule ocupate cu puiet . Apoi inmulteste numarul de celule dintr-o rama Dadant cu 9 si vezi daca cifrele sunt apropiate !
Ponta maxima a unei regine este de 180.000 de oua pe sezon.
Daca inmultim 180.000 cu 21 ne da 3 mil 780.000.
O rama dadant are 8800de celule inmultite cu 9(rame) da 79.200.Dar nu pot interpreta rezultatul.
Poate ar trebui sa impartim ponta reginei pe numarul de cicluri de ecloziune dintr-un sezon ca sa vedem de cate celule are nevoie pe ciclu, ca sa putem astfel evita lipsa de spatiu pentru depunerea oualor..Am intalnit in manual spunandu-de ca pentru a preveni roitul in stupii verticali STAS trebuiesc luate 1-2 rame cu puiet capacit si ajutate alte fam sau infiintarea de noi fam.
180000 intr-un sezon ! Aceiasi celula este folosita de mai multe ori intr-un sezon :wink2:
daca ar oua 3780000 intr-un an ar insemna ca o matca de 4 ani se inperecheaza de cel putin doua ori in viata :uimit:
de ce inmultesti 180.000 cu 21 ?
Omule stii cat cantaresc 180.000 de albine ?
Mai citeste inca o data si mai refa calculele !
Citat din: dragos2006 din Iulie 09, 2010, 12:04:49 AM
Cauta intr-un manual de apicultura cat este ponta maxima a unei regine , inmulteste cu 21 si vei afla numarul maxim de celule ocupate cu puiet . Apoi inmulteste numarul de celule dintr-o rama Dadant cu 9 si vezi daca cifrele sunt apropiate !
Am inteles gresit pentru ca nici tu nu ai fost prea clar.Da refacand calculele rezulta ca numarul de oua depus de matca in 21 de zile este inferior numarului de celule existente intr-un stup cu 10 rame dadant .
Ma intreb atunci de ce sunt nemultumiti ceilalti de numarul de rame?
Tinand cont de faptul ca matca poate depune pana la 3000 de oua pe zi inmultite cu 21 de zile ne da 63000 oua .Daca impartim numarul de oua dintr-un ciclu de eclozionare depuse de matca la numarul de celule dintr-un fagure , adica 8800 obtinem 7.2 rame necesare pentru aceste oua.Deci teoretic corpul cu 10 rame ar fi suficient.Daca insa familia depune in aceste rame si coroana de miere atunci situatia se schimba si corpul de stup devine neancapator.Dar cel mai bine vorbeste experienta fiecaruia.Pentru asta forumurile sunt de discutii ca sa ne impartasim parerile si experientele ca asa sa ne imbogatim fiecare.
Hai sa facem o recapitulare :
Conform domnului Hristea , o matca buna in varf de sezon depune peste 2000 de oua pe zi , conform domnului Margaritas matca depune in varf de sazon aproape 3000 de oua . sa luam de buna cifra de 3000 dar sa tinem cont ca aceasta perioada este foarte scurta.
Teoretic avem nevoie de suprafata a 7 rame dadant numai pentru oua , familia mai are nevoie si de un stoc minim de 8 kg de miere adica 2 rame si de polen sa zicem 1 rama , per total 10 rame dadant . Aceasta este teoria sa vedem cum stam cu practica :uimit: , daca apare un cules abundent cuibul se blocheaza cu nectar , daca avem o invazie de flori cuibul ni se blocheaza cu polen , ce ne facem ? pt. ca in fata noastra apar doua alternative : ori familia roieste , ori slabeste in putere . Aici apicultorul se pune pe ganduri si nu stie ce model de cutie sa aleaga , sa fie verticala , sa fie orizontala , sa fie pe 10 rame , sa fie pe 12 rame , sau mai bine pe 8 rame ?????
Intr-o viitoare postare vom despica firul in 4 si sa vedem cine are o influenta mai mare in dezvoltarea unei familii de albine : MODELUL DE STUP sau NEPRICEPEREA STUPARULUI ?
cind esti pus in situatia de a alege tipul de stup si capacitatea acestuia nu mi se pare asa de important cite oua
depune regina intr-o zi s-au intr-un sezon pentru-ca teoretic e intr-un fel practic e altfel ,un lucru important de care trebuie sa tinem cont e zona geografica unde ne aflam si ce fel de apicultura vrem sa practicam . in zona de munte 8-10 rame e suficient
in zona de cimpie e putin . :hi: :hi: :hi: :hi:
Mi-aduc aminte despre discuţia cu un apicultor experimentat care mi-a recomandat ca peste corpul 1/1 (10 rame) să pun cat tot 1/1 având aceeaşi configuraţie. Avea perfectă dreptate pentru că, adoptând acest stil, standardul ramelor îţi permite să faci diverse "artificii" (mutări de rame). Într-adevăr, dacă nu ţii stupii din scurt, iar dacă mai pui şi caturi 1/2, există riscul roirii precoce. Mai ales că acest an ploios, după părerea mea, a favorizat mai ales canalizarea activităţii albinelor îndeosebi spre acumularea de păstură, ceea ce a determinat blocarea cuiburilor.
Există o firmă în judeţul nostru care comercializează feed-bee şi, în această primăvară, m-am gândit că n-ar fi rău să le administrez acest produs mai ales că preţul este acceptabil. Din aceste motive, folosirea cuibului pe 10 rame şi a "feed-bee-ului", m-am aflat prematur în situaţia de a mă ocupa de familii intrate în frigurile roitului, în condiţiile climaterice din Harghita.
Poate greşesc, dar nici nu am avut niciodată pretenţia că pot să-mi permit a combate părerile unor apicultori experimentaţi, eu fiind în stadiul unuia care de 3-4 ani devorează manuale de apicultură sau postări pe internet despre aceste subiecte şi încearcă să raporteze acumulările teoretice la practică.
Ce pret avea feed-bee?
Toate familiile mele la ora actuala sunt in 2 corpuri de 1/1 de cate 10 rame.
Aici nici nu sa auzit de 12 rame dar in schimb este o tendinta de trecere la 8 rame deoarece albina lucreaza natural pe verticala.
Am si cateva caturi de 3/4 dar inca nu le folosesc.
Aceste sunt folosite de profesionisti si sunt puse la livada peste 2 corpuri de 1/1 pt a recolta miere cu lada nu cu rama.
Am asistat la astfel de operatiune si doar ia catul cu totul si pune altul in locul lui si gata treaba. Nu ar putea face asta cu un cat de 1/1. Dar o astfel de operatiune este necezara cand ai sute de famili si timp mai limitat.
Eu recomand 10 rame identice in ambele corpuri.
Nektar King din Gheorgheni comercializează o pastă cu feed bee, ambalată în pungi, în greutate de 1 kg., la preţul de 1,9E (aprox. 9 lei). Au o diversitate de produse apicole, unele dintre produse chiar mi se par accesibile. Verificaţi pe Google şi o să vă convingeţi.
Eu nu folosesc stimulente, dar eram curios de pretz. 9 lei/kg imi pare totusi mult. E mai scump decat 1kg de miere poliflora.
Am fost zilele trecute la Ciucurova unde vin stupari din toata tara si am remarcat la stuparii brasoveni din discutiile avute cu ei ca au toti pavilioane cu stupi orizontali pe 17 rame.Mi-au zis ca se lucreaza usor cu ei si ca albina nu roieste asa usor in cazul lipsei de cules .La stupul vertical spuneau ca , albina nu urca in cat daca nu are cules abundent si pentru asta intra in frigurile roitului.Si pe deasupra ziceau ca daca facem o comparatie intre cantitatea de miere dintre cele toua tipuri de lazi , orizontala aduna mai multa.Se laudau cu 100-150 kg pe sezon de familie.
nu tot ce zboara se mananca,nu tot ce auzi trebuia sa si crezi.
dar 100 de kg nu e imposibil intr-un an.mai ales pentru un stupar care merge din cules in cules...