Stupar incepator

Creat de bionut, Septembrie 05, 2013, 12:17:59 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee


bionut

Multumesc! Am gasit topicul dupa ce mi-ai spus de el.
In alta ordine de idei, cum pot citi cartile de la bibliografie, de pe siteul mama? Trebuie platit sau ceva? Am gasit multe care nu prea se gasesc pe net.
Acum nici macar nu mai gasesc pagina respectiva.

Kiwi Bee


bionut

Salutare, revin cu o actualizare.
Nu am avut resursele necesare sa imi cumpar stupii in toamna lui 2013 cum am zis la inceputul topicului, dar am reusit sa imi iau in primavara, cam pe la rapita, un roi pe 5 rame.
Apoi, dupa salcam, am primit 5 familii CADOU :D de la o ruda.
Roiul initial s-a dezvoltat foarte bine, ajutat si cu sirop din cauza anului nu prea bun si la floarea soarelui i-am pus si cat. Restul stupilor sunt orizontali pe 16 rame, asa i-am primit.
Din ei am facut eu doua diviziuni, si au si roit de 4 ori. Nu stiu sigur care au roit ca nu am fost acasa.
Norocul meu a fost ca din 4 roiuri, 3 au intrat in roinita agatata intr-un cais :D Doar unul s-a dus la un vecin intr-o tuia, de unde l-a luat bunica mea dupa cum i-am explicat eu la telefon  :rotfl: Pun si niste poze din primavara, nu am mai recente cu totii stupii.


Am un roi mai slab la care pana de curand nu vedeam activitate foarte mare la urdinis (urdinisul fiind mic, de vreo 4 cm). Azi de dimineata ma duc in stupina si vad zeci de albine inghesuite la urdinis/ Primul gand a fost ca vreun stup mai puternic il ataca si ii fura mierea (desi in zona, zic eu, inca mai e cules, de la ciulini si alte flori de balta), asa ca m-am echipat si m-am dus sa obturez urdinisul sa le incurc pe hoate. Ajuns in fata urdinisului observ ca majoritatea albinelor care intrau aduceau polen, si nici nu se bateau cu celelalte. Oricum, avand polen pe picioare e semn clar ca nu sunt hoate, nu?
Ma gandesc ca a ecluzionat mult puiet care a devenit albina lucratoare, acum cateva zile cand am facut un control avea mult puiet capacit.

oroles

Prima optiune  a hoatelor nu e urdinisul. Hoatele incearca mai intai sa intre prin spate sau pe dedesubtul stupului. Le vei vedea cum se plimba pe peretii stupului. Cand vezi zbouri prin spatele stupului sa stii ca sunt hoate. Hoatele zboara cu picioarele inclinate intr-un unghi special pentru mentinerea echilibrului in zbor, incercand oarecum sa zboare la punct fix si pandind momentul prielnic sa intre in stup. Cand apare furtisag masiv ai sa vezi trante la urdinis. Cand ies de pe urdinis, hoatele, din cauza gusei pline incearca sa se ridice in aer dar cad usor din cauza greutatii. Zborul hoatelor la iesire este asemenea unor rachete (in viteza). Daca pui o tigla sub urdinis (Multumesc Apicotef!) ai sa observi ca gasesti albine moarte. Luptele de pe placa de zbor sunt iarasi semne ca e furtisag. E posibil, din cauza caldurii ca albinele sa se propteasca la urdinis in incercarea de a largi urdinisul, afara fiind foarte cald (daca ai zis ca ai lasat doar 4 cm e clar!). Am si eu unul care face la fel.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bionut

Buna seara, mai am cateva intrebari pentru cei experimentati.

1.Ce fac cu ramele care au miere putina (deci in mod normal le descapacesc dupa diafragma) dar au si ceva polen. Au miere prea putina ca sa le las in cuib.
2.Alta nelamurire ar fi ca, la vreo 2 stupi am gasit ieri oua de 1-2 zile, e normal sa mai oua acum?
3.Cum procedati ca sa traga mai repede mierea din ramele de dupa diafragma? Daca nu le descapacesc nu trag mierea deloc.
4.In pompita de la furreto amestecul de ulei de parafina cu Scabatox s-a ales, s-a branzit. Ce e de facut pentru a evita asta?

Va multumesc!

dodo79

Ramele care au si polen si putina miere le poți lăsa PTR primavara.atunci au nevoie de polen PTR puiet.daca nu descapacesti nu vor trage mierea de după diafragma, mai ales ca vine si sezonul rece.
Ele știu cel mai bine pana când trebuie sa aibă grija de puiet.
Scuze daca am răspuns la ce știu . Nu sunt asa de experimentat.

bionut

Au prea putina miere ca sa le las in cuib, vorbesc de 2-3 cm, maxim, de miere.

bio

Citat din: bionut din Octombrie 03, 2014, 08:19:32 PM
Buna seara, mai am cateva intrebari pentru cei experimentati.

1.Ce fac cu ramele care au miere putina (deci in mod normal le descapacesc dupa diafragma) dar au si ceva polen. Au miere prea putina ca sa le las in cuib.
2.Alta nelamurire ar fi ca, la vreo 2 stupi am gasit ieri oua de 1-2 zile, e normal sa mai oua acum?
3.Cum procedati ca sa traga mai repede mierea din ramele de dupa diafragma? Daca nu le descapacesc nu trag mierea deloc.
4.In pompita de la furreto amestecul de ulei de parafina cu Scabatox s-a ales, s-a branzit. Ce e de facut pentru a evita asta?

Va multumesc!

1... cred ca daca treci ramele dupa diafragma si le descapacesti albinele vor trage mierea in cuib, sau poti le poti lasa nedescapacite dupa diafragma sa le folosesti la primavara poate albinele nu or trage mierea in cuib si nedescapacita si mai ramine ceva miere pe ele

2..ca ai gasit oua... Albinele stiu mai bine ce sa faca..tyu doar asisti si incerci sa le ajuti dar sa ai grija sa nu le incurci.
Cred ca nu le mai dai sirop la vremea asta, sau poate aparitia unui cules in natura,.. ca poate asta ar putea fi o cauza de s-a aruncat matca iar la ouat.

3..daca au miere deajuns in cuib trag mai greu mierea din ramele capacite de dupa diafragma.... plus daca este vremea rece iar trag mai greu mierea de dupa diafragma-- poate asta este si cauza de s-a aruncat matca la puiet--albina gasind miere dupa diafragma crede ca ar fi ceva cules...

4..nu stiu ce sa-ti spun ca nu am nici ulei de parafona si nici SCABATOX..
eu folosesc TAKTI cu gaz si nu am observat niciodata sa brinzeasaca ... daca imi ramine solutie de la un tratament la altul imi ramine cantitati mi8ci care de cele mai multe ori il arunc si imi fac alta solutie gaz @ Taktic la fiecare tratament..

mihai.vr

Ca sa traga mierea mai usor de dupa diafragma, incearca sa inversezi ramele intre ele. Sa pui rama straina, din alt stup, dupa diafragma, pentru ca atunci albinele vor fi mai curioase si trag mai repede mierea (ele cred ca fac furtisag).

bionut

Taktic teoretic e acelasi lucru cu Scabatox, sau invers. In petrol cred ca nu se branzeste tocmai datorita lui, o sa incerc sa diluez medicamentul in putin petrol si apoi sa pun in ulei.

Interesanta teoria cu ramele din alti stupi, o sa o probez. Am incercat sa las goluri intre ramele de dupa diafragma si pare ca trag mai bine mierea.

bucovineanu

Eu cred ca nu trag mierea din ramele de dupa diafragma si siropul din hranitor deoarece familiile respective sunt prea putin numeroase si ar trebui unificate.

morozan simion

buna, vreau sa mut vatra stupinei cu aproximativ 500m lateral spate fata de ceea veche, poare dupa ce le muyt cat trebuie sa tin inchisi stupii pentru a nu se duce pe vechea vatra?
multumesc