Intrebare

Creat de MirceaCalin, August 25, 2020, 10:44:13 PM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Poate că nu e cel mai bun loc dar vă lansez întrebarea dacă are cineva idee ce insecte sunt cele din poză ?
Zboară, văd foarte bine, se feresc de a fi atinse.
Am o adevărată invazie în grădina părinților.

stefan1

Sigur este o cicada. Poate e cicada verde a vitei de vie. Nu este clara poza, dar parca au si niste puncte mai inchise pe aripi.Asta ar putea duce spre Metcalfa pruinosa sau cicada melifera, de care am mai scris, care produce destula de multa miere de mana in Italia in special, dar care de cativa ani a ajuns si la noi in tara. Larvele acesteia au o secretie ceroasa care le protejeaza de daunatori si care da un aspect de zapada sau vata pe ramurile si frunzele afectate (asemanatoare cu paduchele testos).
  Sunt multe specii din aceasta mare familie a cicadelor, in special in America, unele printre cele mai interesante si enigmatice insecte din lume. Exemplu este o specie care are un ciclu de 17 ani. Larvele se dezvolta in pamant trecand prin mai multe stadii si doar la 17 ani ajung la maturitate si ies din pamant pentru o viata foarte scurta ca adult. Un lucru absolut uimitor este ca milioane de astfel de cicade ies din pamant exact in aceeasi zi, totdeauna 25 mai (parca), fara exceptie de cateva sute de ani de cand se fac observatii ale speciei si netinand cont ca tot la 4 ani este un an bisect, cu o zi mai mult decat ceilalti trei. Aceasta periodicitate asa mare face specia sa nu aiba un daunator specific, pentru ca nici o alta specie nu si-a putut sincroniza ciclul biologic asemenea acestei cicade, deci sa se poata hrani exclusiv cu aceasta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

MirceaCalin

Azi m-am uitat mai atent la frunzele de viță de vie care aveau pe ele o substanță ce atrăgea albine, dejecțiile insectelor in cauză.
Pun niște poze și remarc faptul că intrușii parazitează și alte plante.

stefan1

 Da, pozele sunt mai clare: e Metcalfa pruinosa de care s-a mai sris, de ex aici

  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=9871.msg259648#msg259648

  Se vede si 'puful' caracteristic lasat de larve. Ca sa produca mana suficienta pentru a fi luata de albine, trebuie sa fie o infestare masiva. Este o cicada polifaga, poate parazita vreo 200 de specii de plante, arbusti sau arbori si este cu atat mai greu de combatut.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Mulțumesc pentru lămurire !