Cum e anul acesta apicol?

Creat de Adrian Vasile, Aprilie 27, 2013, 11:52:23 p.m.

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Domnul Stefan, bine punctat. Consider ca aveti dreptate.
Am incercat si varianta stupulor tinuti la munte in zone destul de izolate si cu populatii mici de albine (concurenta redusa) si tot degeaba. In plus a trebuit sa hranesc pt ca au reusit sa-si adune rezervele de hrana. Sunt mai buni stupii de au facut pastoral intensiv ca ceilalti si nu inteleg de ce.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

  Ai pus recent un live in care a intervenit si DM. L-am urmarit dar nu tot. Printre altele DM vorbea si de boli ascunse pe care le pot avea albinele. Vorbea de o forma de loca europeana rezistenta la antibiotice, despre care nu stiam si nu stiu nimic.
  De o vreme nu mai am stupi la padure, din cauze personale. Padurea insa, macar cat stiam eu, asigura totdeauna resurse bune pentru albine. Probabil la altitudini foarte mari flora se reduce sau culesurile de mana pot favoriza nosemoza. Vad ca nu se mai vorbeste de o forma de nosema care ar fi activa si vara nu numai primavara si toamna ca nosema 'clasica'. De asemenea anumite forme de loca europeana pot sa nu omoare familiile dar sa le slabeasca si sa le faca complet neproductive. Din pacate la noi laboratoarele apicole sunt rare si cu activitate slaba.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eu din ce observ in ultimii ani sunt mai multe probleme din care unele s-au punctat :
-ierbicide, insecticide, neonicotinoide etc
-aducerea de tot felul de hibrizi de albine
-hranirea albinelor de multi apicultori ca si cum ar fi animale de ingrasat si cu tot felul de turte si substante
-necunostinta de apicultura cred ca este iar o problema
-testarea de apicultori a tot felul de tratamente, sau toamna sunt unii care dau VF fum sau alte substate din saptaana in saptamana vreo 2 luni

Anul acesta voi testa tratamente noi, care au fost testate de alti colegi cu rezultate bune. Eu cred ca de la an la an putem invata multe lucruri , dar trebuie sa studiem si sa avem grija.
Cand a crescut pretul la miere stuparii nu mai au miere, suntem cred intr-un fel de criza de miere care va tine 1-2 ani pretul ridicat cred.
Este bine ca unii colegi posteaza tot felul de filmulete si detalii, din pacate foarte multi stupari buni nu spun nimic.

Sa aveti un an 2021 reusit in apicultura!

E greu pentru cineva care are succes sa mai priveasca in jos. Ma bucur ca sunt si cei de genul lui Dan Matgarit care vor sa faca ceva si pentru altii si l-am convins sa reposteze cand are timp. Faptul ca a intrat in laive si si-a spus parerea timp de cateva ore si a raspuns intrebarilor noastre, unele chiar idioate, genul celei puse de mine cu cantitatea de nectar pe care o poate aduce un stup de-al lor (insa justificata de curiozitatea mea si a multora) inseamna mult pentru tot sectorul apicol. Cred ca ce are el de spus va avea mai multa greutate decat orice film postat de cei mai urmariti din tara. Ii multumesc si lui nea Dan Calmus care va reincepe sa posteze si pe youtube cat de curand.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Eu nu intru pe live-uri. Zimi in care a intrat si o ascult cand am timp. Este important sa facem si noi ceva. Experienta si practica si perseveranta si cevs banii si putem face performanta.

Citat din: Eugen B din Ianuarie 25, 2021, 09:04:10 p.m.Anul acesta voi testa tratamente noi, care au fost testate de alti colegi cu rezultate bune. Eu cred ca de la an la an putem invata multe lucruri , dar trebuie sa studiem si sa avem grija.
Deci este bine că unii testează că apoi prinzi curaj și tu !

roi_ag eu testez diverse tratamente, nu merg pe incredere ca sa pierd toata stupina.
eu studiez pe net mai ales diverse tratamente si dupa le aplic treptat, de unele mai intreb de altele nu
Nu inteleg la ce te referi mai exact, dar unele chestii incercate de mine sunt aici pe site, mai ales protofil dar si alte chestii.
Momentan sunt multumit cum folosesc acuma tratamentele, dar incerc treptat sa le folosesc cat mai rar si mai eficent tratamentele