• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

cum va fi?

Creat de pad3, Iunie 04, 2020, 09:48:57 p.m.

« precedentul - următorul »

pad3

am o rama proaspat cladita si ouata de o zi. pe la mijloc facusera si un potiras (era gol). Am presupus ca se antreneaza in vederea unei schimbari linistite a matcii sau poate era doar de amorul propriu al ingineritei cerese. Fiind cam in criza de a recupera pierderile de stupi din iarna am saltat matca si cateva rame iar pe vatra a ramas stupul orfanizat cu acea rama din care urmeaza sa isi faca o botca. Eu vad logic sa puna acolo un ou de o zi din apropiere dar acasa in urma unei sedinte de degustare am inceput sa vad lucrurile mai nuantat. Daca albinele vor muta un ou de 3 zile de pe alte rame sau poate transforma acolo o celula in botca? asa ele ar castiga nitel timp pana vor avea iar regina iar eu in loc sa ma aleg cu o frumoasa matca de schimbare linistita o sa am una de salvare. Ni am destula experienta sa stiu dinainte rezultatul de aceea ii rog pe cei priceputi sa ma lumineze si daca e de rau sa incerc sa dreg busuiocul
somnul ratiunii naste monstri

bmdna

1. Nu am citit nicaieri ca albinele ar muta oua sau larve. Cand au de facut matci, daca nu mai este matca sa oua, construiesc botci in jurul unor larve existente. Cand spun ca nu am citit nicaieri, ma refer la carti serioase, cu studii la baza, ca asa povesti sint si ca albinele unui stup orfan ar fi furat oua din alt stup in care era matca.
2. Orice matca ce este crescuta in absenta matcii familiei este de salvare. Odata ce a fost luata matca ce fel de schimb linistit mai ppate fi?
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

 Daca fagurul ala are numai oua si e singurul fagur cu puiet din stup, albinele vor creste o matca incepand de la stadiul de ou, deci ar fi o matca OK. In nici un caz nu vor muta un ou in botca, ci vor face o botca (de fapt mai multe) din celulele cu ou. Daca fagurul are si larve mai in varsta, atunci pot trage botci si din larve de 5 zile, caz in care matcile vor fi mai mici si mai putin performante.
  Despre muterea unui ou s-a mai discutat pe forum. Chiar eu am avut o astfel de experienta. Am dat o matca fecundata unui stup fara puiet. Cusca matcii era una confectionata artizanal si avea ca 'usita' o piesa din lemn care se rotea pe un ax iar in partea opusa avea un rost ca o treapta si un blocaj sa nu se deschida nedorit. Acea treapta se asemana vag cu o celula. Am uitat acolo regina cateva zile. Am ramas uimit ca in acea scobitura (la care aveau acces si albinele, matca era depus mai multe oua. Mai surprins am fost sa vad ca in vreo 3 celule din vecinatatea imediata a usitei la cusca erau depuse oua si inceputuri de botci. Eu mi-am zis ca doar albinele au putut muta acolo ouale, dar nu am mai urmarit ce s-a intamplat dupa ce am eliberat matca.
  Cazuri studiate despre oua in familii fara regina, din care sa iasa regine viabile, sunt relatate in literatura de specialitate. Explicatia specialistilor este ca in cazuri foarte rare, in familii orfane, o albina poate oua un ou din care sa iasa o femela, deci o regina. Acest fenomen este frecvent la Apis capensis (Albina capului), despre care am scris, si la care in lipsa reginelor fecundate, albinele obisnuite pot oua oua din care sa iasa femele, dar se intalneste (insa mult, mult mai rar) si la albinele noastre.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

domnul stefan multumesc de limpezimea raspunsului. In final am facut rost de o botca coapta si am lipit-o pe o rama. Se pare ca am citit cam mult SF din moment ce eram asa sigur ca albinele pot muta oua. Trebuie sa imi iau indemnul sa le mut singur (tranzvazez) si asa mi-ar fi mai usor sa rezolv problemele. La anul voi avea problabil probleme cu roitul dat fiind ca acum am facut mai multi roi cu botci de roire. multumesc si tie bmdna pt raspuns


somnul ratiunii naste monstri

mape 48-petru manea

Cu ani in urma am avut si eu o intamplare asemanatoare .A venit timpul sa pun catul pe un stup . Am pus pe cuib haneman-ul si deasupra catul cu rame de 1/2 de la rezerva .Dupa ceva timp am gasit in cat larve si oua +o matca nemarcata (catul avea urdinis separat ),dar am gasit si botca din care a eclozat tanara matca. Botca era amplasata in partea inferioara a ramei din cat.Nu am nici o explicatie .