• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Echinoctiu

Creat de stefan1, Martie 20, 2020, 11:30:58 a.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

Astazi, la 5.49 a fost echinoctiul astronomic de primavara. E un eveniment important si pentru stupari. Acum creste viteza cu care se schimba vremea dupa cum si viteza de crestere a zilei (de la rasaritul la apusul soarelui) este cea mai mare din an (cca 3,5 minute/zi), dar incepand de acum aceasta viteza de crestere a zilei tot scade, pana devine zero la solstitiul de vara, apoi ziua incepe sa descreasca, la inceput incet apoi tot mai rapid, ajungand la maxim la echinoctiul de toamna.
  Din pacate, concret pentru anul asta, in curand se prevede un val de aer polar, care poate face mult rau si la albine dar si la vegetatie, ca in unele locuri au inflorit pomi si, dupa cat de frig va veni, chiar si salcamul va suferi, sa nu mai vorbesc de culesul de salcie, care la mine acum ar trebui sa fie la maxim. Salcia nu e afectata de frig, dar e suficient ca temperaturile nu permit un cules normal plus ca se pierd multe albine care se aventureaza la cules pe temperaturi scazute.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

La mine salcia capreasca s-a cam terminat. Albinele au bagat bine polen si ceva nectar. Celelalte varietati de salcie nu sunt inca inflorite. Vor rezista oare episodului de iarna care va veni in zilele urmatoare?

NYK74

Dacã se adeverește prognoza meteo,vom avea un alt an în care pomii vor fi afectați,cu toate că ziua este în creștere nu va fi suficient cred,să scape fărã daune.
Și au desfăcut mugurii așa frumos și acum... :sad:  :sad:

kirugoro

Interesant este ca dupa atatea valuri de frig cu temperaturi negative, caisii fac fructe.
Life in colour!

MOTANUL

In Bucuresti nu e val de temperaturi negative. (salcia a trecut de mult - pomii fructiferi sunt pe ultima suta de metrii). Rapita era inflorita dinainte de sarbatori.
Ploaia chiar era necesara din ce ziceau multi fermieri din sudul tarii.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0