• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Cum sa extrag mierea din magazii 1/2

Creat de flendy, Ianuarie 22, 2020, 08:18:00 p.m.

« precedentul - următorul »

flendy

Am câțiva stupi pe 12 rame 1/1, la care presupunem că voi avea câte o magazie de 1/2 de extras. As dori ca extragerea sa o fac acasă. Am doua variante, însă la fiecare am câte o nelămurire.
1. Ridic magazia, extrag ramele acasă și a doua zi le aduc înapoi peste cuib. Exista posibilitatea sa am probleme fiindcă o zi am magazia/ramele lipsa?
2. Ridic ramele din magazie și le înlocuiesc cu altele goale. Le duc acasa și le extrag. Cum le curat după aceea? Ce fac cu ele?
Mai exista alte variante? Multumesc

bucovineanu

Nu e nici o problema daca stupii vor sta o zi fara rame in magazii.

flendy

Multumesc pentru raspuns dle. Bucovineanu. O iarna domoală și o primăvară frumoasă sa aveti!

dan sebastian

Folosesc acelasi procedeu, extrag mierea acasa. La salcam este problema. Nu poti da 2 caturi jos si sa lasi stupul doar pe cuib. Eu am adaptat ca solutie temporara folosirea unui singur cat cu rame goale peste cuib.
Dupa extractie revin si pun iar 1 sau 2 caturi peste cel initial.
Uneori din cauza timpului, ridic caturile pline in timpul zilei, le pun in masina. Ma asigur ca toti stupii sa aiba un cat gol peste cuib si seara ii incarc si merg pe alta locatie (ii mut). Revin acasa cu caturile si ma ajuta familia cu extrasul. Peste 2-3 zile in functie de cat imi ia extractia si timpul din perioada respectiva merg si pun caturile extrase. Avantajul e ca de multe ori catul gol pus la transport deja are miere din masivul respectiv.
Ai grija sa nu ti mult timp ramele neextrase deoarece daca ai puiet de trantor in caturi, si se intampala destul de des, poti imbolnavi familia deoarece se impute puietul respectiv.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.