• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Miere amara

Creat de stefan1, Aprilie 21, 2019, 09:45:56 a.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

  Exista mai multe plante care dau o miere cu un gust amarui.
  Iarba-neagra (Calluna) da acea miere inchisa la culoare, gelatinoasa, dar cu un gust amarui. Se stie ca aceasta miere contine ceva mai multa apa si de aceea e predispusa la fermentare. Cei care o produc, uneori mai elimina artificial din continutul mierii. Dar gustul amarui se intensifica la mierea cu umiditate mai scazuta.
Armurariul da si el o miere amaruie, dar doar in culturi se poate obtine miere marfa uniflora.
De asemenea mierea de castan este amaruie.
Chiar si mierea de papadie este usor amaruie

  Totusi planta care da o miere mult mai amaruie nu se gaseste la noi. De fapt este un arbust care creste pana la 2,5 m , numit Arbutus unedo. Numele ii este dat de Line dar dupa Pliniu cel Batran, care descrie arbustul explicand ca numele "unedo" vine de la cuvintele latine "unum edo" ('unul mananci' , aluzie la faptul ca sunt asa amare de nu mai vrei al doilea fruct, desi sunt ispititoare). Fructele se aseamana cu fragile, de aceea se numeste si 'arborele de capsuni' iar francezii ii spun si 'marul lui Cain' (de la biblicii Cain si Abel). Tot in franceza numele acceptat al speciei este "arbousier", foarte asemanator cu "argousier", care e numele francez mai raspandit al catinei albe.
Arborele de capsuni creste in jurul Marii Mediterane, pe o fasie ingusta.dar ajunge pana pe coastele Irlandei. Avand totusi o raspandire limitata, nu se prea gaseste miere monoflora. O astfel de miere se produce totusi in Sardinia (vezi foto) si pretul ei de vanzare este de 4-8 ori mai mare decat al mierii obisnuite tocmai pentru ca este foarte rara.

  Sunt interesante si particularitatile acestui arbust. Infloreste in octombrie-noiembrie. Fructel sunt initial verzi si au nevoie de un an intreg sa ajunga la maturitate, astfel incat in toamna viitoare in pom o sa fie atat flori (albe) cat si fructele care la maturitate devin galbene apoi rosii. De fapt perioada coacerii (in Italia) este intre august si noiembrie iar cea a infloririi intre septembrie si decembrie. Este arbustul simbol al unitatii Italiei deoarece frunzele verzi, florile albe si fructele rosii care toamna se gasesc impreuna pe crengile acestuia sunt culorile steagului Italiei inca de pe vremea lui Garibaldi.
  Mierea, cum am spus, are un gust amar, cristalizeaza repede si are un continut mare de umiditate, fiind predispusa la fermentare. Se sustine ca este puternic bactericida si are efecte bune asupra tubului digestiv, totusi este o miere cautata doar de oameni care vor sa incerce gusturi speciale.

  Arbustul, cu un frunzis dens, care nu cade nici iarna (vesnic verde) si cu fructele spectaculoase la maturitate, este cautat ca planta ornamentala. Eu cred ca si la noi in tara sunt furnizori de astfel de arbusti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dinupaltinis

Ieri am gustat miere de papadie dintr-o rama claditoare si este amara.Nu am stiut.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

stefan1

  Cea din arborele de capsuni este mult mai amara. Pliniu cel Batran chiar recomanda sa se elimine acesti arbusti din raza de cules a albinelor, ca altfel mierea devine amara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Pliniu avea oarece lacune in marketing  :smile:, dat fiind pretul mierii de corbezzolo, sau cireasa de mare, cum mai este chemata planta. Pret justificat de faptul ca arbustul infloreste intr-o perioada cand familiile de albine se pregatesc de iernare, nu de cules.