Roinita

Creat de gore, Februarie 16, 2008, 02:55:12 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Sunt curios daca este specificat si ce varietate de melisa este.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crombra

Cele cinci specii de Melissa sunt:
Melissa axillaris
Melissa bicornis 
Melissa flava
Melissa officinalis L.
Melissa yunnanensis
La noi in stare salbatica creste doar Melissa Officinalis.
Asta se gaseste si in supermarketuri.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

stefan1

#17
in postare de mai sus am prezentat cateva varietati de malissa officinalis cultivate in Germania si care se deosebesc destul de mult una de alta. Unele soiuri sunt taratoare dar rezistente la frig, altele erecte de talie mai mare sau mai mica, mai sensibile sau mai rezistente la frig, unele mai indicate pt extractie de ulei, altele pt frunze.
Daca tot a venit vorba, prezint aici varietatea romaneasca de melissa - mataciunea moldoveneasca ( cu denumirea stiintifica Dracocephalum Moldavica). Face parte tot din familia Lamaceae si are tot miros de lamaie, ceva mai discret. E o planta melifera deosebita, acreditata cu o productie de 3-400 kg miere/ha, fata de sparceta de ex, care are doar 120-300 kg/ha.
Puteti vedea aici cum arata planta, numita si melissa moldava sau cap de dragon sau de drac
  http://de.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkischer_Drachenkopf
Are inaltimea de 30-60 cm, dupa alte date chiar 70. Infloreste in iulie-august, flori albastru-violete. Dau bine nectar, dar polen (galben) de valoare scazuta.
E planta anuala dar care se perpetueaza prin autoinsamantare. Iubeste locurile insorite. Prefera soluri care contin calcar, nu-i place locuri prea apatoase nici cu multa argila. Ocupa in stare naturala coline insorite si uscate sau soluri pietroase la inaltimi intre 200 si 2700 m.
Originea e presupus asiatica, estul indepartat, Siberia, Turkmenistan, Tadjikistan, China. A fost raspandita in Europa de turci, de prin sec 16.
  Cultivarea prin imprastiere sau semanare in randuri , la 50 cm intre randuri si 30cm pe rand. Incolteste la 20 grade. Se seamana de la jumatatea lui aprilie pana la sfarsitul lui mai, dar poate fi si in iunie sau iulie.Adancimea de semanare e de 2-3 cm. Perioada de incoltire 1-2-3 saptamani.
  Se folosesc frunzele si florile pentru ceai sau ca planta aromatica si in bauturi. Se poate extrage din ea uleiuri aromatice de aceeasi valoare ca din melissa officinalis, desi au o alta compozitie.
Este in tara, la Blaj,  GASOMIL SRL care extrage uleiuri eterice din multe plante, inclusiv din Mataciunea moldoveneasca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

In Medgidia nu am gasit pricuri cu seminte. Cand ajung in Constanta voi incerca acolo.
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

Daca sunt valabile evaluarile de aici
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Plante_melifere
mataciunea moldoveneasca ar fi mult mai buna pt albine decat melissa officinalis, ca sursa de nectar (fata de 300-400kg miere/ha la mataciune, melissa da doar100-150 kg/ha). In plus prima este si mai rustica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dyaboliq001

Azi am cumparat seminte de roinita..dar vreau si de mataciune moldoveneasca, de care nu am gasit.
Dau o parte din semintele de roinita pe seminte de mataciune moldoveneasca. Sper sa fie posesori doritori :smile:
Benjamin Franklin: "Spune-mi, dar eu voi uita, arată-mi, poate că voi memora, include-mă şi eu voi înţelege".

andrei_salaj

aia cum arata?ca maine ma duk in excursie cu clasa prin moldova...poate exista un binevoitor si imi da si mie cateva seminte :smile:  :smile:  :smile:  :smile:

dyaboliq001

asa arata mataciunea moldoveneasca..300-400 kg la ha
Benjamin Franklin: "Spune-mi, dar eu voi uita, arată-mi, poate că voi memora, include-mă şi eu voi înţelege".

D006

in luna MAI am vazut un roi foarte frumos pe o strada in BUCURESTI intrun pom la circa3 metri inaltime Ma urc pe cabina cisternei pe care lucrez si scutur roiul intr-o cutie de carton Inchid cutia si o pun in cabina Peste vreo 3ore ajung acasa (locuiesc la bloc) Las roiul sa se linisteasca pe balcon pina maninc Aduc un stup de la subsol(unde am atelier)si aveam in casa cumparat de la APICOLA o sticluta cu ULEI DE MELISA(MIROASE A LAMIIE) Ma gindesc eu ia sa le fac o surpriza sa le PARFUMEZ noua locuinta Am pus 2-3 picaturi pe speteaza a citeva rame din stup si scutura roiul    SURPRIZA toate veneau in cutia de carton inapoi NU STATEA NICI UNA IN STUPUL PREGATIT  DEZASTRU IN BALCON Am inlocuit stupul cu altuNE PARFUMAT si am reusit  transvazarea
Ce credeti ca sa intinplat ? Doar uleiu de Melisa place albinelor .
?????????????????

PricopArthur

Citat din: GICOS2002in luna MAI am vazut un roi foarte frumos pe o strada in BUCURESTI intrun pom la circa3 metri inaltime Ma urc pe cabina cisternei pe care lucrez si scutur roiul intr-o cutie de carton Inchid cutia si o pun in cabina Peste vreo 3ore ajung acasa (locuiesc la bloc) Las roiul sa se linisteasca pe balcon pina maninc Aduc un stup de la subsol(unde am atelier)si aveam in casa cumparat de la APICOLA o sticluta cu ULEI DE MELISA(MIROASE A LAMIIE) Ma gindesc eu ia sa le fac o surpriza sa le PARFUMEZ noua locuinta Am pus 2-3 picaturi pe speteaza a citeva rame din stup si scutura roiul    SURPRIZA toate veneau in cutia de carton inapoi NU STATEA NICI UNA IN STUPUL PREGATIT  DEZASTRU IN BALCON Am inlocuit stupul cu altuNE PARFUMAT si am reusit  transvazarea
Ce credeti ca sa intinplat ? Doar uleiu de Melisa place albinelor .
?????????????????
Recunosteau cutia de carton ca fiind casa lor.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Bine bine dar de acel stup parfumat cu esenta de melisa chiar se fereau

stefan1

Probabil depasea concentratia unui produs natural si le deranja. Sau poate alte componente din melisa decat cele izolate in ulei (prin distilare in baie de aburi) sunt cele care atrag albinele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andrei_salaj

ori nu era ce trebuia bagat in el...ori nu fusese respectata reteta....ori pur si simplu au stiut ele de ce :smile:

cocobeny

Citat din: crombraNu numai ca merita dar chiar este indicata s-o avem pe vatra stupinei.Asigura un cules de intretinere. Am luat si eu seminte si vreau sa le seman in primavara la stupina.
unde se gasec seminte?
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

sfantul spiridon

se vand la pliculete prin metro, selgros etc...denumire- lamaita....mie mi-a trimis cristi ciuc
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro