• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mentorat pentru început de drum

Creat de Marius Anc, Ianuarie 05, 2021, 09:47:25 p.m.

« precedentul - următorul »

Marius Anc

Salutare tuturor,

De când cu începutul pandemiei am început să citesc despre apicultură și ce implică. Nu pare o activitate simplă dar tocmai asta o face mai interesantă.

Aș vrea să-mi iau 2 stupi primăvara aceasta dar nu aș vrea să încep cu stângul ținând cont că nu am experiență.

M-am gândit și la niște cursuri (de la ACA sau RomApis)dar nu știu cât de practice sunt.

M-am mai gândit să caut pe cineva care practică profesia și să-l ajut în weekenduri, pe parcursul anului în schimbul "supervizării" a ceea ce fac eu cu stupii mei.

E important de menționat că sunt din Cluj și că serviciul îmi ocupă ceea mai mare parte din săptămâna de lucru.

Oare ce îmi recomandați ? Să mă înscriu la un curs ? Să găsesc pe cineva din zonă să mă ajute ?

Mersi mult!

PricopArthur

Bine ai venit! Invata cat mai mult pana in primavara. Fa-ti un caiet de notite pentru fixarea notiunilor. Informatie este din belsug. Supevizat de un stupar cu experienta, 2 stupi e ok.  Experienta o vei castiga din stupina lui in principal.
Succes!
Miere multă şi inimă curată!

bmdna

Bine ai venit pe forum!

Sa începi cu doi stupi e foarte bine. Și ideea cu mentoratul e buna. Cursurile, în schimb nu te vor ajuta prea mult. Eu am făcut cursul și am fost foarte dezamăgit.

E foarte important sa citești cărți la început. Apoi e bine sa citești forumuri și sa vizionezi filmări. Forumurile și filmările e important sa le urmărești DUPA ce ai citit cărți  ca să poți cerne  pentru ca pe net exista și informație falsa.

Eu am reușit și fără mentor... deci nu e obligatoriu sa ai unul. Important e sa iti faci o baza de cunoștințe solida. Tine cont ca informațiile din cărțile vechi nu prea mai sunt bune din cauza varroa, chimizarii și din cauza schimbărilor climatice.

Succes!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Marius Anc

Mersi mult de sfaturi!
E încurajator să auzi că și alții au reușit de la 0.

Eu am început cu The BBKA Guide to Beekeeping (BBKA = ACA britanică), o carte foarte bună care explică ca pentru tot omu' cu foarte multe imagini iar acum citesc Apicultura de Lazar&Vornicu care e mai seacă un pic dar aplicată mai bine pe realitatea de la noi (de ex. afli că la noi sunt stupi STAS nu stupi britanici National sau Commercial). 

Toate cele bune tuturor!

NYK74

Bun venit în " lumea minunatâ a apiculturii".
Cu calm,interes sincer și perseveranță se poate învăța,lucrul cu albina.
Combinația dintre teorie cu practica în același timp,cred cã este cea mai bunâ,și abținerea de la experimente ce depășesc  cu mult limita cunoștințelor acumulate. :bee:

Closcutz

Dacă nu găsești un stupar care sa te îndrume, eu sunt dispus sa te ajut prin telefon și whatsapp pt un an de zile fără nicio pretenție. Apoi cred ca vei fi capabil sa iei decizii singur.

costelgeorgel

Daca nu ai mai vazut cum se petrec lucrurile intro stupina e bine sa apelezi la un apicultor din zona.
Cartile de apicultura de la noi, mai vechi sau mai noi trebuie sa fie baza pentru partea teoretica.
In rest eu am invatat ca sunt trei conditii sa reusesti in apicultura
    1. Sa iti placa
    1a. Sa iti placa
    1b. Sa iti placa
    2. Sa nu iti fie frica de intepaturi.
    3. Sa nu fii alergic la venin.
 Mult succes!!!!!


Obombo

Citat din: Marius Anc din Ianuarie 05, 2021, 09:47:25 p.m.Oare ce îmi recomandați ? Să mă înscriu la un curs ? Să găsesc pe cineva din zonă să mă ajute ?
In opinia mea, numerul ideal de familii pentru unceput este intre trei si cinci. Mai multi sunt greu de gestionat pentru un incepator, iar cu mai putine e dificil sa ai termene de comparatie sau sa ajuti o familie in caz de nevoie.
Despre cursuri, cum ti s-a spus, problema consta in a gasi unul de calitate si cam la fel stau lucrurile si in ce priveste un eventual apicultor dispus sa te invete meserie, dar in acest ultim caz ai putea sa incepi studiind cartile de apicultura si mai apoi sa gasesti pe cineva care sa te ajute la practica, pentru ca e mai simplu daca te indruma cineva la inceput in operatiile de baza: cum sa deschizi stupul si sa folsesti dalta, afumatorul, cum sa manevrezi fagurii, cum sa cauti botcile... lucruri bazilare pe care nu prea le gasesti in carti.
Nu te baza pe grupurile de apicultura de pe Facebook, pentru ca acolo trebuie sa ai discernamant in a sorta informatiile.

bmdna

Eu am început cu un singur stup, cu o singura familie de albine. Si am reușit și asa. Important este sa nu forțam nota în nicio direcție.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!