• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Protectia la tratamentul prin sublimare.

Creat de George U, Mai 15, 2018, 05:26:23 p.m.

« precedentul - următorul »

George U

Buna ziua! Ce tip de masca de gaze ar fi mai buna avand in vedere ca fumul de acid oxalic este foarte toxic pentru om?

bucovineanu

Se poate folosi o masca de gaze militara cu cartus filtrant pentru acizi.  Dar atentie, un cartus este eficient doar cateva ore de folosire.

teoalbina

Cateva ore inseamna cat? 3,  5, 10? Eficienta cartusului banuiesc ca depinde si de conditiile de folosire. Una e sa stai efectiv intr-un mediu toxic, alta e sa stai afara, cand doar accidental poti inhala vapori... Zic si eu dar, nu sunt specialist in domeniu şi de aceea astept lamuriri... 

bucovineanu

M-am documentat mai bine si pot da un raspuns. Un cartus nu poate fi folost mai mult de 10 ore. Am aflat acest lucru de la un militar care lucreaza la protectia antichimica.

teoalbina

Lamuriri mai amanuntite si pertinente, cu privire la tratamentul specific cu acid oxalic prin sublimare la albine, ne mai poate da cineva?

tassevasi

 Pentru ca vaporii de  oxalic sunt  f toxici pt sanatate (prin aceasta metoda ),prefer sa fac prin picurare odata pe an in aceasta perioada ,viata  e mult mai inportanta ,daca nu ai conditii de protectie  adecvate ,parerea mea .

teoalbina

si la tratamentul prin picurare ce concentratie şi ce cantitate folositi?

bucovineanu

La tratamentul cu oxalic prin picurare concentratia este de 3,5% Intr-un PET de 2l se pun 70gr de oxalic si 400gr de zahar, Se completeaza cu apa calduta si se agita pana la dizolvare. In functie de puterea familiei se aplica intre 30 si 50ml de solutie prin picurare peste albinele aflate in ghem. E bine ca aplicarea solutiei sa se faca treptat trecand macar de doua ori pe fiecare interval.Temperatura exterioara sa fie intre 4 si 10 grade iar temperatura solutiei sa fie in jur de 35 grade.Eu folosesc o seringa de 50ml si um ac gros de la veterinari.

gabiiasi

Cate tratamente trebuie facute in toamna si la ce perioada. In primavara se poate face.

bucovineanu

In toamna tarziu, cand nu mai exista puiet, e recomandat un singur tratament prin picurare cu oxalic.

NYK74

A mai fost scris,mulți recomandã un tratament maxim la generația de albinã,la generațiile din primãvarã încolo se poate face de mai multe ori,cu pauza necesarã între generații.
Acum avem o generație,numitã albina de iernare,care va dura pînă la schimbarea ei în primãvarã,deci ....
Un alt aspect extrem de important,cel mai mare efect obținut este în lipsa puietului.
Și cînd ai fãcut oxalicul,toatã albina înțepatã de varooua dispare imediat,dacã ai jumate din albinã cu sechele,vei vedea familia depopulatã la jumate.
Albina afectatã oricum dispare,cu alte tratamente într un timp mai îndelungat,cu oxalicul mai rapid,asta e o părere personalã.

gabiiasi