• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

unificare

Creat de Lukyan, Aprilie 17, 2018, 02:30:28 a.m.

« precedentul - următorul »

Lukyan

   
       Salutare Prieteni
eput
Prima unificare , din lipsa de matca , a reusit cu succes , cineva aici spunea ca se greseti undeva atunci cand e o reusita, acuma am o alta dilema , daca poate sa ma ajute cineva cu un sfat : mai am unul fara regina si a inceput de saptamana trecuta sa i-si traga botci de salvare , sunt vreo 5-6 dar botci destul de mici si nici nu am mari sanse de izbanda pina ajung trantorii la maturitate sunt alte riscuri mai mult de atat are aproape 6 rame de albina , si as vrea sal unific cu unul care este slabut pe 3 rame dar are o matca de anul trecut destul de frumoasa si chiar harnicuta , intrebarea este daca pot sa-l mai unific si daca da trebuie sa rup botcile?
Multumesc anticipat.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

stefan1

  Cum a ramas fara matca si de cand? Mai are puiet necapacit/capacit? Eu cred ca de acum nu mai trebuie pusa problema trantorilor. Chiar daca nu ai tu, in zona trebuie sa mai fie familii de albine si deci si trantori.
  Daca vrei sa il unesti, o modalitate ar fi sa muti lada celui cu matca in locul celui cu probleme si invers (adica sa faci rocada lazilor). Atunci albinele culegatoare vor intra pe rand si va fi mai mic pericolul de a ataca matca. Daca vrei sa ii unesti sigur ca trebuie sa strici toate botcile celui fara matca. In aceasta perioada de unire nu trebuie sa mai faci controale in familia cu matca. Dupa cateva zile albinele ramase in familia fara matca le restrangi in 1-2 rame si le introduci cu acestea dupa diafragma celui cu matca.
 
  Poti proceda si cum ai procedat cu cei uniti, dar este totdeauna un risc ca matca sa fie atacata. In toate cazurile insa nu mai trebuie sa fie botci si sa fie cateva ore de la distrugerea botcilor la unire, ca albinele sa constientizeze ca nu mai au speranta de o noua matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Lukyan

  Cum am ramas fara cele doua matci, si la cel unificat si la acesta ?  chiar nu stiu , inainte sa vina zapada din martie erau acolo chiar au pontat f frumos aveau puiet in toate stadiile .
  Da mai au puiet capacit si acuma , saptamana trecuta cand am vazut botcile chiar inca mai aveau larvar , cred ca botcile trase sunt din oua , am vazut si oaua de trantori la cativa stupi , dar cred ca renunt la unificare ca deja la mine este destul de rece si bat niste vanturi de te ia din picioare si asa sa anuntat toata saptamana , ieri am fost la stupina sa vad daca au tras niste siropel pus de pe data de 10 si nu am putut decat sa iau capacele  ca in rest nu se putea lucra asa ca Dumnezeu cu mila este clar ca va trebui sa astept sa vad ce se intampla cu acele botci . Poate asa ma invat minte sa fac niste roinite sa am matci pt. aceste cazuri.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

stefan1

  Trebuie sa cauti sa lamuresti cand a disparut matcile si sa corelezi cu interventiile tale in stupi. Probabil faci ceva incorect si strangi matca fie cand scoti primul fagur fara a distanta cat de putin pe cei vecini, sau cand schimbi ordinea fagurilor sau la control diferitew shocuri suferite de rama controlata face sa cada matca in afara lazii si sa dispara. Daca ai inca puiet larvar, dupa marimea larvei poti aprecia varsta ei (se dau in carti poze, dar si pe ramele unde e puiet de toate varstele pana la capacire, poti sa iti dai seama prin comparatie).
  Spui ca tu speri sa fi tras botci din oua. Nu se intampla asa, daca regina dispare brusc. Pentru ca vor sa creasca rapid o noua regina, incep sa hraneasca larvele de 1-2 zile cu laptisorul special pentru matci, dupa ce ele au inceput cresterea ca albine. De aceea acele matci vor fi mai mici si deci cu performante ceva mai slabe ca matcile crescute din ou.
  In mod sigur, daca va reusi sau nu matca, te vei alege cu o experienta din care inveti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Lukyan

 
  Da asa este ori au disparut la manipulare ori cateva rame le-am gasit cazute de pe umerase , stupii nu sunt ai mei si f. vechi , acum am rezolvat o problema aceea cu stupii am populat primii 5 cu stupii facuti de mine .
   Am sa vad ce matci iese si atunci voi hotara daca voi mai forta o schimbare de regina linistita , din ce am citit pe aici ar fi cel mai indicat ar fi aputarea unei aripioare , dar asta in cazut in care cele noi se vor inperechea .
    Ai dreptate mare D-l Stefan1 , aceste lucruri se numesc invaturi din experienta proprie , eu unu sunt multumit ca am invatat in astea doi ani multe lucruri ,  tamplarie , sa fac roiuri , unificari sa iernez cat de cat bn  si multe altele , acum 2 ani aveam 5 roiuri unul prins dintrun copac care nu a rezistat , si asta am invatat cum se face din greseli , si acuma am 7 dupa ce am unificat 2 , cred ca e binisor , dar cel mai important este ca am cunoscut atat aici cat si in real Oameni care stiu cu adevarat cu ce se manaca acesta activitate atit de complexa si frumoasa , si nu pot decat sa multumesc tuturor pt sfaturi si ajutor .
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

Kiwi Bee

Lukyan eu as lasa colonia sasi faca regina de salvare cu precizarea ca nu se lasa 6 botci. Preferabil 2 max 3 cit mai apropiate una de alta ca atunci cind prima regina care eclozeaza sasi gaseasca rivalele usor/rapid si sa le elimine.
Atunci cind acest lucru nu se intimpla si eclozeaza mai mult de 1 regina in timp scurt te poti astepta la roi cu regina virgina.
Voi intrati tot mai bine in sezon si nu cred sa ai probleme la imperechere si la dezvoltarea coloniilor. Daca nu ai nectar in zona atunci putin sirop nu strica.

Lasa coloniile fara regine 3-4 saptamini sasi vada de treaba.

Lukyan

 Multam D-l Kiwi Bee asa am si facut am lasat doua botci care mi sau parut mie mai mari si mai frumoase si au doua saptamani care nu le-am deranjat cu nimic, doar putin sirop la 4-5 zile , si asta din cauza ca anul trecut am facut greseala sa ma uit la un roi care nu avea regina si am rupt botca care mai avea un pic si ecloza , cum spunea si D-l stefan1 : cautam cauza ,invatam din greseli si incercam sa corectam  :thanks:
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!