• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

cand punem turta

Creat de dragos2006, Ianuarie 04, 2010, 11:53:28 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

ok deci dupa dumneavoastra dn liviu ziceti ca mai bine ar fi o punga cu miere peste rame ???

D006

Da asa am procedat cand si la care am avut probleme legi punga si dai doua trei intepaturi in punga cu un ac pui si doua bete peste rame si asezi punga acolo sa fie peste albine nici nu trebuie sa astepti sa fie mai cald caci sar putea sa fie prea tarziu aici tu hotarasti cum am mai zis.

dorindafi

Citat din: liviuNu stie nimeni cum va evolua vremea in continuare deci mai indicat este o punga cu miere acum numai in cazul ca nu mai au mancare si turta mai tarziu dupa un zbor de curatire sau cu cateva zile mai inainte daca este previzibil acel zbor.

:zzz: sa traesti ,,mosule'' buna idea cu punga cu miere.foloseste lumea! :nod:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

gudas valentin

Citat din: liviuDa asa am procedat cand si la care am avut probleme legi punga si dai doua trei intepaturi in punga cu un ac pui si doua bete peste rame si asezi punga acolo sa fie peste albine nici nu trebuie sa astepti sa fie mai cald caci sar putea sa fie prea tarziu aici tu hotarasti cum am mai zis.

Daca mierea e cristalizata e si mai bine ca nu curge asa ca,cea lichida.
             valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

am pus azi cate o turta la cei 2 stupi pe care ai am,la primul ghemul era sus dar albina nu iesise printre rame ,doar catevape care cred ca le-am omorat  cand am pus turta la celalalt era mai jos si nu am avut probleme.cel puternic era sus iar cel mai slab mai jos,de ce?am procedeat corect cand am introdus turtele?multumesc.

bucovineanu

Da ai procedat corect, desi cred ca amandoua familiile au mancare daca nu erau multe albine deasupra ramelor. Cel mai puternic are ghemul mai mare si marginea ghemului a ajuns pana sus.

D006

deci cand raman fara mancare ies deasupra ramelor?

bucovineanu

Nu ies toate deasupra ramelor, majoritatea raman si mor intre rame si in celulele goale. Cate rame are fiecare familie si cata mancare aveau la intrarea in iarna pe acele rame? Daca la urmatorul control rapid peste vreo 15 zile au consumat turta, le pui alta.

D006

in noiembrie aveau toate ramele respectiv 7 si 6 pline cu miere de sus pana jos(fiind incepator am tot scos rame din cuib la restrangere si le an dat la lins dupa diafragma pana au umplut ramele de iernare cu miere dar la rezerva nu am decat 1 rama cu mier),turta am facut o din miere si zahar pudra e bine?am vrut sa bag si protofil si faina de soia dar un apicultor din zona mi a spus ca nu e bine sa bag acum ci in februarie deoarece contine proteina si incarca intestinele albinelor este adevarat?multumesc.

bucovineanu

Poti sta linistit, au miere sa iasa din iarna. Da, turta e corect facuta. Turta cu proteina se da in februarie, dupa ce albinele fac un zbor intens de curatire. Eu nu dau nici un fel de turte, dar la mine au rezerve importante de pastura si de obicei prind culesurile timpurii  de polen la arin si alun.

D006

multumesc domnule bucovineanu.

Dumitru Ivanov

Multumesc mult pentru sfaturi!
Foarte folositoare.
_________________________
Dumitru Napoli