• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

EXCLUSIV! SUBVENȚIE DIRECTĂ pentru APICULTORI și SCUTIRI FISCALE!

Creat de romikele, Ianuarie 23, 2018, 05:30:38 p.m.

« precedentul - următorul »

romikele


roi_ag


kiloz

Da pâi atunci cum o fii dirijat banii unde trebuie? Ce or inventa pentru clienteala de casa?
Sa fii drept si scrie adevarul.

bucovineanu

Sa vedeti atunci cat de repede va creste numarul de stupi, daca nu se vor impozita si se va da subventie pe familia de albine. Se va dubla efectivul peste noapte.

stefan1

  Toata lauda pentru cel care a intocmit raportul, Norbert Erdős (probabil maghiar).
  Asa trebuie inceput, cu faptul ca beneficiile indirecte din cresterea albinelor sunt de cca 10 ori mai mari decat beneficiile directe. De aici se trage concluzia ca trebuirebuie sa fie recompensata insasi prezenta familiilor de albine chiar in zone unde baza melifera nu permite productii foarte mari. Ba de multe ori acest stuparit stationar (aici trag jar pe turta mea) asigura polenizarea la flora spontana si la culturi in perioadele cand stuparii care practica pastoralul au stupinele plecate in zonele care ofera productii bogate. Deci o incurajare a acestor stupari este o masura inteleapta.
  Din pacate nu-mi fac iluzii. Numai sa ne mareasca UE subventiile, ca 'baietii destepti'; stiu cum sa ii insuseasca rapid. Este o tehnica exersata in toate domeniile. La oi, se premiaza cei care detin anumite rase, nu toate pretabile la conditiile de la noi. Unele nici nu stiu sa stea in turma, nu au coeziunea pe care o au oile noastre, nu pot valorifica pasunile montane sarace, au nevoie de concentrate si alta calitate a nutreturilor. La fel la vaci, nu se subventioneaza decat vitele cu parinti omologati, eliminand din start marea majoritate a septelului. ba la vaci de lapte s-a stabilit ca nu intra in aceasta categorie decat vacile omologate, care au pana la 8 ani si doar daca producatorul are peste 10 astfel de vaci in exploatatie. Asa s-a ajuns ca desi UE ne-a dat subventie pentru cateva milioane de vaci, doar vreo 30.000 s-au calificat sa ia acele subventii speciale, incat subventia anualape animal era de cateva ori mai mare decat insasi valoarea animalului!!
  Asa si la albine, din milionul de familii, subventii au luat doar o mica parte. S-au subventionat o vreme stimulentele incat cei care dau cat mai multi inlocuitori la albine, obtinand o miere indoielnica, erau favorizati. De asemenea foarte mari afaceri cu materialul biologic. Desi in toate tarile din Vest se regreta restrangerea diversitatii genetice din cauza achizitionarii de regine doar de la cateva firme specializate, la noi se forteaza stuparii sa ia regine doar de la cativa 'baieti destept', in detrimentul raselor locale adaptate perfect climei si culesurilor locale.
  In prezentul raport, la punctul 13 se propune:
  "13. invită statele membre și regiunile să utilizeze toate mijloacele posibile pentru a proteja varietățile de albine locale și regionale de răspândirea nedorită a varietăților străine naturalizate sau invazive în UE."
  Nu am cum sa resping munca de cercetare in domeniul imbunatatirii performantelor rasei noastre de albine, dar nu obliga (prin suspendarea subventiilor) pe toti stuparii sa-si abandoneze rasele cu care au lucrat de zeci sau poate sute de ani, ca  sa ia matci autorizate care dupa un numar de ani s-ar putea dovedi ca avand vulnerabilitati ascunse. O selectie empirica face fiecare stupar. Chiar pierderile de familii peste iarna sau falimentele unor apicultori sunt elemente de selectie, ramanand ce este mai viabil si rentabil. Dar asta atata timp cat nu se intervine cu subventii selective, care ar putea sa faca mai rentabila o rasa mai proasta dar mai bine subventionata.

  Sigur ca subventia pe familie are la randul ei parti slabe. Se vor gasi multi sa tina cate o mana de albine pe care sa o numeasca familie si sa ceara subventie. Familiile mici sunt mai vulnerabile le boli, la furtisag si pot fi surse de raspandire de boli. La fel sigur se va incerca sa se ia subventii doar pe circulatie de hartii, deci pe familii fictive. De aceea ar trebui mai bine reglementat stuparitul. Am citit despre Canada (pate cineva care este mai bine informat ne poate confirma) ca acolo fiecare regiune are un "stupar districtual". Acesta stie tot ce se intampla in districtul lui, orice modificare de efectiv, cumparari, vanzari, deplasari de familii. Poate sa faca controale anuntate sau neanuntate la oricare stupar din zona lui de responsabilitate, poate verifica infestarile cu boli sau daunatori. Neaparat daca la noi se adopta subventia pe familie trebuie sa se intareasca si reglementeze si controalele. Cine nu accepta controale nu trebuie nici sa primeasca subventii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Foarte corect punctul de vederea al lui Stefan referitor la rasele subventionate. Si in apicultura lucrurile au inceput sa se miste in acest sens. Se vorbeste deja de ferme de elita. S-a intuit deja cum ar mai putea fi dirijati catre "baietii destepti" niste fonduri, pentru ca pana acum au cam luat ce s-a putut lua din cascaval. O sa se ajunga sa aiba dreptul sa vanda material genetic numai cei care au anumite autorizari speciale. Si asa se va ajunge sa se vanda maidaneze cu "arbore genealogic" care ar face dovada ca fac  parte din elita.

NYK74

Ușor,ușor,cu ceva subvenții și programe bine țintite,îndeplinim globalizarea trecînd la marile ferme apicole cu albina electronică care va produce produse ca atare....
Celor mici li se va crea frumos mari "facilități" să dispară de bună voie,cum vedem că se întîmplă deja în alte sectoare.
Mai ales cu conducerea pe care o avem noi reușim mereu în a distruge mai mult decît cineva se așteaptă,batem recorduri la asta. :wink2:

stefanm

Cred ca ar fi corect sa se tina seama si de un istoric al apicultorului cand vine vorba de acordarea subventiilor, ceva de genul :de cand se afla in evidentele primariei,DSVSA - cati stupi a avut de-a lungul timpului, ca o sa apara stupari noi peste noapte cu "turme de albine" :)
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

Ioan Sitea

Cu tot respectul d-l Sefan are mare dreptate in tot ce a postat o sa vedem ce ne va aduce viitorul,iernare  usoare in continuare.

dan.smarandoi

Citat din: stefanm din Ianuarie 24, 2018, 11:12:35 p.m.
Cred ca ar fi corect sa se tina seama si de un istoric al apicultorului cand vine vorba de acordarea subventiilor,

Daaaa...adica sa ia banii tot cei care-au beneficiat de tot felul de masuri si proiecte,ma refer la cei care-au mancat bani aiurea pana acum.Cei care au stupi si nu au luat nici un leu sa nu primeasca nimic ca n-au istoric   ))/

stefanm

Citat din: dan.smarandoi din Ianuarie 25, 2018, 02:19:31 a.m.
Citat din: stefanm din Ianuarie 24, 2018, 11:12:35 p.m.
Cred ca ar fi corect sa se tina seama si de un istoric al apicultorului cand vine vorba de acordarea subventiilor,

Daaaa...adica sa ia banii tot cei care-au beneficiat de tot felul de masuri si proiecte,ma refer la cei care-au mancat bani aiurea pana acum.Cei care au stupi si nu au luat nici un leu sa nu primeasca nimic ca n-au istoric   ))/

Nu e chiar asa.. Sunt foarte multi ( cei mai multi ) stupari inregistrati care nu au beneficiat de nici un ban.. Eu de pilda nu am accesat PNA nici-o data fiindca mi s-a parut destul de complicat, dar sunt inregistrat la primarie si la DSVSA ,daca vrei sa vinzi mierea iti trebuie certificat de producator si inregistrare DSVSA ca altfel te iau "baietii" la intrebari ..
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

bucovineanu

Din pacate vorbim despre "pielea ursului din padure". Mai e mult pana departe. E vorba despre o propunere facuta de un raportor UE. Pana sa se aprobe si pana sa fie si ai nostri de acord, va mai curge multa apa pe garla. Sa speram ca propunerea se va aproba si banii nu se vor da cu dedicatie la fel ca in domeniul cresterii ovinelor, a bovinelor si unde banii au ajuns la baietii destepti.


kiloz

pasta superPROTEICA (hrana supliment pentru puiet cu dublare lunara familii sau rame albine, crestere matci nelimitat, productie laptisor de 4-5 ori clasic, fortificare albine pentru iernat, reducere pierderi de musca, etc.) ...

Daca da pungulita cu 111. Ron. Si cred ca face banii!
Sa fii drept si scrie adevarul.