• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Rase si hibrizi...carpatina si carnica vs BKfast

Creat de Eugen B, Februarie 21, 2018, 10:55:26 p.m.

« precedentul - următorul »

Eugen B

Sunt curios de un lucru, se tot discuta pe FB chestii de rase , hibrizi si chestii de astea. nu cred ca mai mult de 0,1% din noi avem habar de genetica, consecinte si alte chestii.
Hai sa vedem ce productii au Bk sau carnica sau carpatina in aceasi zone geografice cel putin.
CUm se comporta la iarnat, la cheltuieli, la boli, la toate.
Daca bk face de exemplu 50kg la un cules de salcam, si restul 10-20kg o sa iau bk cu prima ocazie, dar nu cred asa ceva.
Exista multe miraje cu imbogatire, si multe alte povesti. de obicei aici pe forum sunt oameni seriosi in general, hai sa vedem ce rasa aveti, sau ce fel de albina.
Si cred ca si daca traim din stupi conteaza sau daca e de hobby.
baza melifera de la noi din tara nu este ca si in alte tari, adica nu se fac medii de sute de kg ca si in canada sau eu mai stiu pe unde.
in trecutul nu foarte indepartat , acuma 15-20 de ani se faceau medii lejer de 80-100kg in pastoral cu rasa locala sau carpatina sau cum vreti sa ii ziceti. altii poate faceau asa pe stationar. ACum sa schimbat treaba foarte mult, cel putin in zona mea.
De 3 ani multi prieteni sau colegi de ai nostrii au avut probleme mari cu iarnatul la bk, au fost depopulari masive. Si la multe alte rase sunt probleme, dar nu stiu cine e de vina, albina sau stuparul.
Din pacata numar de familii poate creste de la an la an (dar nu sunt sigur de asta), si cunostiintele stuparilor scad. In cartile vechi de apicultura mai toti autorii spuneau ca iarna sa studiem si sa citim despre apicultura , mai ales tot ce e nou.

romikele

Din pacate multe din invataturile din vechile carti nu prea se mai potrivesc cu conditiile actuale. Clima, chimizarea exagerata a agriculturii, programele europene, lipsa de cunostinte ale multor incepatori, au dus la rezultate nefericite.

Eugen B

Foarte corect. Nu sustin ca se mai face atata miere pe familie. Dar si cea locala e foarte buna pentru cine stie.
Astept sa imi zica cineva cu bk ca a facut medii mari de miere. Asa cum se sustine.