• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Daca am procedat corect

Creat de gabiiasi, Ianuarie 11, 2018, 09:28:32 p.m.

« precedentul - următorul »

gabiiasi

Azi 11.01.2017 am fost pe la stupi si le-am pus cate o turta energetica de 1 kg. de la apicriss as dori sa intreb pe cei mai experimentati daca am procedat bine avand in vedere ca stupii mai aveau miere iar albinele erau in partea din fata a lazii. Fiind incepator m-ie frica sa nu ramana fara mancare.

Closcutz

Ai procedat f bine. Peste doua saptamani daca dispar din turte le pui altele...numai la cei care o consuma.

gabiiasi

Multumesc de raspuns dar mierea care era pe rame cand o sa se consume.

Closcutz


gabiiasi

Saptamana trecuta pe 10 martie le-am pus cate o turta proteica de 1kg. de la Dulcofruct ( 1kg. la 3 familii pe 5 rame si 2 roiuri pe 3 rame), iar azi pe 17 martie era luata toata asa ca le-am mai pus cate o turta de 1kg. de fiecare de la Apicris stiind ca se strica vremea. Intrebarea este nu au consumat prea repede turta avand in vedere ca au avut miere lasata in toamna, iar pe 13 ianuarie le-am pus turte energetice care nu prea au fost luate. De umblat azi nu am umblat in ei avand in vedere ca batea putin vantul. Este normal ca cei 2 roi pe 3 rame sa consume turtele la fel ca familiile pe 5 rame, turta o consuma sau ocupa celulele cu ea impiedicand matca sa depuna oua.

bucovineanu

Faptul ca au luat asa repede turtele primite ar indica faptul ca nu stau prea bine cu rezervele. Initial ele muta pasta in celule si apoi consuma, atunci cand au nevoie. Daca atunci cand apare nectarul din natura mai au depozitata pasta in celule, vor elimina pasta si vor depozita nectar. Nu se pune problema sa blocheze ramele si sa stanjeneasca ponta reginelor. Daca nu exista spatiu pentru ouat, vor elimina pasta si vor face loc. Administrarea de turte, este dupa parerea mea o risipa inutila, mare parte dinele putand fi gasita in fata stupilor atunci cand vremea se incalzeste, dar daca nu au alte rezerve poate salva viata unei familii. In concluzie trebuie asigurate rezerve suficiente din toamna, pentru a nu avea emotii peste iarna. Am repetat acest lucru de foarte multe ori, dar situatia se repeta in fiecare iarna.

gabiiasi

Multumesc de raspuns DL. BUCOVINEANU rezerve au avut lasate din toamna am lasat rame pe 3/4 cu miere si pline pe capete. Eu nu am putut sa verific familiile si roii din cauza vremii eu doar preventiv le-am pus turtele  energetice si proteice. Stiti cum e cu incepatorii decat sa risc sa ramana fara mancare si sa pierd familiile mai bine punem papa. Sa inteleg ca dvs. nu ati mai pus nimic in stupi de asta toamna.

bucovineanu

Nu am pus, dar in toamna ramele lasate in cuib erau pline in proportie de 90- 95%

gabiiasi

Pai din ce am citit de pe forum si carti zice ca ramele de pe capte sa fie pline iar restu 3/4 de rama cu miere. Citisem ca nu se lasa rame pline cu miere mai trebuie si cu celule goale ptr albine.

stefanescu

Dupa ce trece ninsoarea, pe saptamana viitoare ia uitate pe fundul stupului ai putea sa ai surprize sa gasesti turta pe fundul stupului.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

gabiiasi

Ok am sa ma uit cand imi permite vremea.

gabiiasi

Ma uitam la cateva filmulete pe youtube cu nea ILIE IACOMI care pune turte din februarie sa inteleg ca si el le gaseste pe fundul stupului.

bucovineanu

Citat din: gabiiasi din Martie 17, 2018, 11:38:22 p.m.
Pai din ce am citit de pe forum si carti zice ca ramele de pe capte sa fie pline iar restu 3/4 de rama cu miere. Citisem ca nu se lasa rame pline cu miere mai trebuie si cu celule goale ptr albine.

Nu tot ce scrie in carti este adevarat. Eu dupa ce fac restrangerea cuibului si fac hranirea de completare nu mai umblu in cuib sa misc vreo rama. Albinele isi organizeaza hrana cum au nevoie, mai bine decat as face-o eu. Prin ianuarie am incercat sa curat albinele moarte la o familie cu un carlig. Am simtit ca sunt multe albine. Cand am tras afara erau albine vii. Cuibul era format in mare parte sub rame pana pe fund.  :smile:

bucovineanu

Citat din: stefanescu din Martie 17, 2018, 11:47:49 p.m.
Dupa ce trece ninsoarea, pe saptamana viitoare ia uitate pe fundul stupului ai putea sa ai surprize sa gasesti turta pe fundul stupului.

Fiind si cu tot felul de maglavaisuri, e foarte posibil acest lucru.

gabiiasi

Multumesc de raspunsuri DL.BUCOVINEANU sanatate multa va doresc dvs. si la  :bzz: