• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

furtisag

Creat de mihaelahamciuc, Iulie 18, 2017, 09:07:33 p.m.

« precedentul - următorul »

mihaelahamciuc

Buna seara. Daca in stupul pradat ( care e de fapt un roi facut la inceput de iunie ) a mai ramas miere doar pe o rama iar in jurul puietului capacit nu a mai ramas nimic, e curatat de zici ca nu a fost vre-odata miere acolo mai am sanse sa il salvez sau sa iau ramele sa le distribui la ceilalti stupi? Acum doua saptamani era ft bine, ii pusesem 2 rame la cladit si au si inceput treaba.

cipik

Daca roiul s-a dezvoltat bine si merita salvat o poti face. Este vremea extractiei, poti sa le bagi 2 rame cu FS, la acoperire, si te apuci sa dai zahar 1/1 sau miere sa isi daca coronita pe puiet.
Si foarte important sa reduci urdinisul, 1 cm pt fiecare rama, dar sa nu depășești un 3-4 centimetri.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

  Daca a ramas o rama de miere ar insemna ca in final roiul a reusit sa se apere, ce imi pare totusi surprinzator, ca de la un moment dat un furtisag nu mai poate fi oprit. Daca nu mai vin hoate la el, daca are regina si puiet, atunci poate fi salvat. Cel mai bine sa ii dai faguri cu miere, dar mare grija, sa nu il extinzi pe mai multi faguri decat pot ocupa albinele, ca atunci favorizezi furtisagul. Deci fagurii bagati la crescut sa ii scoti. Daca dai sirop, doar 1-200 g si asta seara tarziu cand nu mai circula albine. Urdinisul poate fi numai de 1-2 albine, dar atunci asigurata aerisire si prin fund sau podisor si sa nu fie expus puternic la soare. Chiar daca mai vin ceva hoate, dar are regina buna si e suficient de populat si vrei neaparat sa il salvezi, ii schimbi locatia pe alta vatra destul de indepartata ca sa nu se intoarca aici culegatoarele si il readuci dupa ce s-a mai intarit si cu precautiisa nu inceapa din nou sa il fure.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mihaelahamciuc

Urdinisul l-am redus atunci, dar de mutat pe alta vatra nu am cum....ca nu am alta, doar in aceeasi curte. Am sa scot rama care nu e crescuta. Multumesc pentru raspunsuri.