• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Descriere cultura facelia

Creat de gheco, Aprilie 15, 2010, 05:16:02 p.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: gheco din Noiembrie 20, 2011, 12:28:28 p.m.

Cu toata seceta a fost un cules bun in septembrie si cateva zile din octombrie. Nu au mai fost necesare completarile de hrana. Voi semana 2ha si in anul viitor.


  Tinand cont ca facelia ofera si un cules bun de polen, a influentat acest cules cantitatea de puiet din familii in septembrie-octombrie?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gheco

Nu am urmarit cu atentie acest aspect cu rame cu puiet numarate, dar am avut zbor de recunoastere in octombrie si familiile au intrat la iernare pe cel putin 5 rame. Anul viitor voi incerca sa urmaresc mai cu atentie.

gabush86

Va salut . Sunt nou pe forumul dumneavoastra si am gasit destule inf practice . Sunt din Iasi si am in jur de 100 de stupi .
Ma intereseaza facelia in mod deosebit , de la cine imi puteti recomanda sa cumpar seminte de calitate ?? Domnul din anuntul acesta  http://oradea.olx.ro/facelia-melifera-iid-98269615 e cel mai des intalnit . acumparat cineva de la el ??
Va multumesc .

gheco

Am si eu samanta. Nu am reusit sa o dau la selector si sa fac germinatia. Sper luna aceasta sa reusesc.

gabush86

Pentru cei care au mai pus facelia , ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi ?

- vad ca distanta dintre randuri cel mai des folosita e de 25 cm , stiind ca daca o pui mai rara ea creste mai viguroasa si etc. a incercat cineva sa puna la 30 - 35  ?
- cati stupi sunt recomandati la ha ?
- am posibilitatea de a iriga. cel mai simplu prin inundare , cu siguranta daca nu sunt ploi (cum a fost anul trecut) dupa ce am sadito voi face asta . ar fi o norma  ? am vazut ca dupa ce e udata secreta mai mult nectar . sa o irig in timpul infloririi ?

Intreb, sperand sa nu fac aceleasi greseli pe care le-au facut altii .

Multumesc.

badguy_goodguy

Facelia se seama pe randuri sau in cuiburi. Nu ii place sa fie singura,deci sa urmaresti sa ai mai multe plante pe acel rand, sau in cuib.

Da, creste mult mai groasa si va inflori mult mai puternic daca e semanata pe randuri deoarce beneficieza de mai multa lumina si caldura, mai ales ca este o planta cu foarte multe ramificatii cu zeci de flori pe aceeasi planta. Are nevoie de caldura si lumina sa creasca, ciudat este ca nu moare asa de repede la frig cum ma asteptam... suntem in ianuarie si inca mai am facelia inflorita...de azi toamna! si este al doilea val de zapada in judetul Bihor!
Am inteles ca ar avea nevoie de 40 de zile sa creaca si tine inflorita alte 40 de zile, incerca sa cresti perioada de crestere lejer la 50-60 de zile, si pe ceea de inflorire s-o reduci la 20. Are nevoie atat de multa apa cat si de caldura pentru a se dezvolta. E ciudat totusi ce se intampla cu plantele  pe care le-a prins iarna... parca au intrat in hibernare cu florile pe ele.
Daca inunzi terenul pentru a o iriga nu este problema... doar sa nu inunzi mult. Nu are radacina foarte mare, iar apa se va retrage foarte rapid in apa, sub nivelul radaciniilor ei.

ingrasamant? Am rupt cateva in urma cu 2 luni si le-am asezat peste niste puieti de evodia/paulownia/meri,etc ... nu s-au descompus si nici nu au ineput sa putreaza inca in pamant! poate sunt ajutat si eu aici?

Se pun in jur de 30 de stupi la hectar.

Nu am colectat miere de facelia, am lasat-o pentru dezvoltarea nucleilor (pe aia din august hahaha) , si pentru rezerve de iarna la albine.
Chiar daca as fi colectat miere de facelia ar fi pacat s-o vinzi cu 9 lei si sa cumperi apifonda cu 9.6 lei :)pharaonu75

Citat din: badguy_goodguy din Ianuarie 08, 2012, 05:40:08 p.m.
...
Chiar daca as fi colectat miere de facelia ar fi pacat s-o vinzi cu 9 lei si sa cumperi apifonda cu 9.6 lei :)


Apifonda este 6,5 lei kg!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

albine

apifonda este 6,5 ron la agrana la intermediari am gasit cu 9 ron.
Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii .De cand a murit bunicul nu m-a pacalit nimeni.

pharaonu75

Citat din: albine din Ianuarie 08, 2012, 08:41:50 p.m.
apifonda este 6,5 ron la agrana la intermediari am gasit cu 9 ron.


Inseamna ca aia sunt plecati cu sorcova... pai daca mierea s-a vandut cu 7,5 - 8 lei, cine cumpara Apifonda cu 9 lei?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

gabush86

Citat din: badguy_goodguy din Ianuarie 08, 2012, 05:40:08 p.m.

, incerca sa cresti perioada de crestere lejer la 50-60 de zile, si pe ceea de inflorire s-o reduci la 20.Aici nu am inteles, te rog, daca ai putea sa-mi explici ?

badguy_goodguy

Ianuarie 09, 2012, 02:31:48 p.m. #40 Last Edit: Ianuarie 09, 2012, 02:40:27 p.m. by badguy_goodguy
Citat din: pharaonu75 din Ianuarie 08, 2012, 06:55:41 p.m.
Citat din: badguy_goodguy din Ianuarie 08, 2012, 05:40:08 p.m.
...
Chiar daca as fi colectat miere de facelia ar fi pacat s-o vinzi cu 9 lei si sa cumperi apifonda cu 9.6 lei :)


Apifonda este 6,5 lei kg!


La tine in Oras, la mine in Oradea 9.6 lei !
O pot cumpara dupa internet la pretul de 6.5 lei insa va trebui sa mai platesc taxele postale si voi ajunge tot la 9.6 lei !
Mai avem un produs din Germania, cu ceva protofil in el ... la 14.4 lei kg!

Spune-ti si mie daca renteaza sa investim in ele si sa vindem mierea de vara...

Eu unul cultiv facelia pentru ca albinele sa se poata aproviziona suficient de bine pt. iarna. Ies mai ieftin cu aratul si discuitul decat cu zahar (a carei calitate este din ce in ce mai indoielnica) sau cu produse pe baza de zahar, a caror reteta secreta (dar foarte bine stiuta din mosi stramosi) ar trebui sa-mi umple stupul cu albine :)
gheco

Am selectat samanta. Gata pentru semanat si distribuit. Vazarea pe forumul de anunturi.

sorinnel

Buna,
  Poate careva sa-mi spuna (din experienta proprie) care este cantitatea de miere care se poate obtine pe un ha de facelia? Merita sa investesti in cultivarea ei? Pe net am vazut tut felul de cifre dar teoria nu-i tot una cu practica...
Sorin Pop

unincepator

daca stie cineva erbicid pentru facelie,preemergent sau post emergent.