intrebare/sfat stup orizontal

Creat de exari, Aprilie 07, 2017, 02:37:45 AM

« precedentul - următorul »

exari

anul trecut : http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8887.msg234952#msg234952

m-am descurcat cat de cat onorabil la roire, mai putin onorabil la iernare.

din familia respectiva am obtinut 2, dar am ratat o roire mai tarzie si am intrat in iarna cu o familie si un roi micut. din pacate nu stiu ce s-a intamplat in iarna, am iesit doar cu roiul micut (pe care crezusem ca o sa il pierd). la el in stup totul era ok, in celalalt stup am gasit albinele moarte si mucegai. stupii fiind oricum mai vechi, si eu neimpacandu-ma cu sistemul de lucru pe verticala (am fost la cineva si mi-a prezentat un orizontal), am luat decizia sa trec pe orizontali. (stupii nu se misca din loc, nu ma intereseaza productie record). am mutat roiul din stupul lui in unul din cei orizontali.

stupii sunt de 24 de rame, cu o diafragama la mijloc, fixa (se poate scoate, dar sta intre ghidaje de lemn). omul de la care i-am luat, mi-a zis ca el a tinut 2 familii intr-un stup, deci o familie pe 12 rame. nu e cam putin ? din cate am citit ar trebui sa pun o diafragma dupa 10 rame, asta inseamna ca raman doar 2 rame ca depozit ?  pe de alta parte daca scot diaframa, 24 de rame imi pare cam mult. cum ar fi corect sa procedez ?

multumesc.

stefan1

  Pentru incepatori stupii orizontali sunt buni, ca interventia in ei este mai usoara. Diafragma nu se pune dupa 10 rame, ci are rolul de a limita cuibul dupa puterea familiei, incat aceasta sa isi poata mentine mai usor microclimatul. In acest scop iarna si primavara cat noptile sunt reci si familiile mai mici, se poate pune si o pernuta izolatoare dupa diafragma, daca spatiul este foarte mare.
  O astfel de lada e buna pentru iernare si primavara, sa adaposteasca doua familii de o parte si alta a diafragmei separatoare, astfel ca peretele comun sa nu mai risipeasca din caldura. Cand familiile depasesc 10 rame, una din ele se poate muta pe o alta locatie, iar diafragma separatoare se poate scoate, ca familia ramasa sa se poata extinde. Daca este posibil, se pot adapta doua caturi si sa ramana in lada si peste vara cele doua familii, sau chiar sa se foloseasca un cat comun, daca se folosesc gratii Hanneman, ca sa nu se intalneasca reginele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

exari

imi cer scuze, nu diafragma, am vrut sa zic ca gratia se pune dupa 10 rame.

nu mai vreau caturi, este motivul pentru care am vrut orizontal :).

Closcutz

Daca acum ai un roi mic lada asta iti va ajunge anul asta. Sa faci un roi, adica sa ai doua unitati dupa salcam, care sa se dezvolte suficient pt a rece iarna.

corneliuhrom

d lexari  d l stefan1 v a spus foarte bine ce trebuie sa faceti ,daca faceti stationar construiti doua corpuri de stup[ cu  rama inreaga si le puneti deasupra orizontalului ,putind fi folosite cu fund si capac ca 2 stupi independenti ] .

stefan1

  Daca vrerei neaparat sa tii o familie doar pe 12 rame, atunci gratia o pui dupa 6 sau 7 rame si iti raman 5 rame pentru miere. Atunci insa trebuie periodic sa scoti cate o rama cu puiet matur si albine cu care sa faci alti roi prin stolonare, iar familiei sa ii pui fagur gol pentru ouat sau faguri artificiali. E insa pericolul ca sa nu il poti impiedica sa intre in frigurile roitului din cauza spatiului restrans.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

exari

multumesc pentru sfaturi.

pana la urma cred ca o sa mut diafragma centrala astfel inca sa las unei familii bune 16-18 rame, si ce ramane sa fie oarecum pentru o roinita (stupul are urdinis si pe lateral in scopul asta banuiesc). 100% sigur nu ma apuc de caturi :).

corneliuhrom

d lexari am vazut la cineva  difragma despartitoare  avind de jur imprejur garnitura din cauciuc care etansa perfect incit poate fi mobila  folosind o  dupa puterea familiei [fiind despartitoare de  2 fam  puteti avea la ea  ;ochi ; acoperit cu sita si de cealalta parte gratie haneman sau  infundata  dupa nevoie 'va doresc succes in apicultura  %%-.