• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Tratamente bio

Creat de Eugen B, Martie 01, 2017, 09:16:15 p.m.

« precedentul - următorul »

NYK74

La administrarea de AO prin picurare ,soluția are si zahar în componență ,deci cred că nu au nimic dacă consumă din ea ,Kiwi.
Din ce am vazut rețeta lui Randy ,se pune si apă în compoziție care probabil dilueaza glicerina
Nu mi ai raspuns dacă glicerina mai poate avea altă denumire ?.

tinumaftei

Apa se pune probabil pentru a dizolva AO. Apa se poate amesteca ușor cu glicerina.

stefan1

  Probabil daca se pune zi zahar in compozitie, viteza de roadere a hartiei e mai mare, ceea ce poate nu e tocmai de dorit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

NYK74 am uitat. Aici in NZ il gasim in magazin si pe numele de glycerin sau glycerol. Iar numele stiintific este/cred trihydroxy alcohol. Vad ca este de cumparat in RO, aproximativ 55 Lei/litru.

Eu nu am incercat AO prin picurare dar la concentratia si cantitatea preparata pt acest tratament nu si dori ca albinele saconsume tot AO. La controlul din weekend am vazut cristale fine de AO sub stup. Banuiesc ca albinele au ciupit servetelul iar AO a cazut prin sita de la fundul stupului. Daca era si sirop in compozitie cred ca ei ar fi incercat sa consume si servetelul.

Da Stefan, evident siropul ar atrage albinele sa lucreze mai repede la servetel.

Chiar azi mia raspuns un apicultor comercial de aici din NZ. Si el este de parerea ca este nevoie de un al doilea tratament. Momentan are tratate 800 de familii. Nici el nu a folosit sirop de zahar pt compozitie. El considera ca 4 saptamini nu este suficient ca AO sa ajunga peste tot prin stup. Pina sa ajunga peste tot deja albinele au scos servetelul pe urdinis.

Deocamdata nimeni nu are experienta necesara cu acest tratament. Unii stupi scot servetelul din stup la alta viteza fata de alti stupi si inca nu se stie exact de ce. Astfel unele familii devin mai bine tratate decit altele. In plus noi in NZ avem(ma ce tare sint..... cica "noi" - mai bine zis cei comerciali, nu eu) au multe stupini. Si unele conditii difera de la o stupina la alta astfel pot aparea diferente si cu acest tratament.

tinumaftei

La farmacie glicerina este câțiva lei pe litru.

cristi6821

Sa inteleg ca deocamdata nu sunteti sigur de eficienta tratamentului dar din ce postati nici reactii adverse nu ar fi.

tassevasi

Citat din: Kiwi Bee din Martie 30, 2017, 10:45:26 a.m.
. Unii stupi scot servetelul din stup la alta viteza fata de alti stupi si inca nu se stie exact de ce. Astfel unele familii devin mai bine tratate decit altele.


Probabil  are  mai  multa  populatie  si  al  roade  mai repede .

NYK74

Așa cred si eu,că adăugarea zahărului în compoziție duce la creșterea vitezei de a roade șervețelul.La cele ce îl scot mai repede,rămîne varianta de dat imediat un altul dacă din experiment va rezulta că nu duce la reacții dăunătoare.
E totul de studiat.

Kiwi Bee

Citat din: cristi6821 din Martie 30, 2017, 05:48:53 p.m.
Sa inteleg ca deocamdata nu sunteti sigur de eficienta tratamentului dar din ce postati nici reactii adverse nu ar fi.


Deocamdata totii sint de parerea ca tratamentul este eficient. Vezi poza pusa de mine(stupul meu la 2 saptamini de la inceperea tratamentului). Se vad pe servetel varroa cu limba scoasa  :rotfl:

De fapt acolo mai era un corp si varroa a cazut din corpul 2 peste acel servetel(am servetel si peste ramele din corpul 2 - cite cutii atitea servetele).

Reactii adverese despre tratamentul cu AO nu sa stiut nici inainte. Exceptie ar fi la metoda prin picurare cind daca solutia de AO ajunge direct pe matca aceasta poate sa dea coltul(nu am folosit metoda niciodata doar am citit despre ea).
De exemplu un alt comercial(aici in NZ) foloseste servetel + da si cu AF(o perinita imbibata cu 100ml AF de 65% la o cutie pus peste rame linga servetel). Astfel spune el AF axctioneaza rapid iar AO actioneaza mai indelungat.


Citat din: tassevasi din Martie 30, 2017, 11:41:43 p.m.
Citat din: Kiwi Bee din Martie 30, 2017, 10:45:26 a.m.

............ Unii stupi scot servetelul din stup la alta viteza fata de alti stupi si inca nu se stie exact de ce. Astfel unele familii devin mai bine tratate decit altele.


Probabil  are  mai  multa  populatie  si  al  roade  mai repede .


Nu chiar.
Unele familii mai slabe(populatie mai mica) scot servetelul mai repede.
Eu banuiesc ca ar fi alt motiv. De exemplu familia care are un loc de cules de intretinere(mai infloreste pe ici colo cite ceva) sau avind populatie mare are si mult puiet de intretinut(stupii mari aduc polen la greu, alea slabe nu prea aduc asa mult) pur si simplu nu prioriteaza indepartarea servetelului. Asa cred eu dar poate sa gresesc pt ca asta nu este o regula.

Sint si familii mari care lucreaza bine la servetel si familii mai mici care se uita la servetel(asa pare la prima vedere dar  la toti stupii am vazut cristale fine de AO sub sita stupului - eu folosesc plasa de tintari din aluminiu si prin acea sita nu trec decit lucruri marunte). Deci toate familiile lucreaza la servetel dar cu o viteza diferita.

stefan1

  Cred ca viteza cu care scot hartia este legata de instinctul igienic al familiei. Ca si oamenii, unele familii tin mai mare curatenie in casa decat altele. Se verifica aceasta insusire prin acele metode cu puiet capacit omorat prin congelare sau prin alte metode si apoi se monitorizeaza ritmul in care familia evacueaza acel puiet. Sigur ca sunt si alti faguri care influenteaza: puterea familiilor, temperatura exterioara, culesul sau stimularea famililor etc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Da Stefan si acest aspect poate fi unul din motive.
Azi am verificat doi stupi si inca au servetelul dupa 3 saptamini. Si servetelele nu sint uscate(glicerina le mentine umede).

La stupul mai mre si mai tare(pe 3 cutii) servetelul de pe prima cutie este pe terminate(ros dea lungul intervalelelor). Totodata in acest stup am vazut un grup de zeci de albine care pareau palide rau(decolorate - nivel ridicat de varroa). Este si puiet din belsug.


cristi6821

Am pregatit tratamentul (glicerina+acid oxalic). Maine il aplic. Sper sa fie eficient.

teoalbina

Citat din: cristi6821 din August 09, 2017, 12:12:33 a.m.
Am pregatit tratamentul (glicerina+acid oxalic). Maine il aplic. Sper sa fie eficient.

Ati verificat eficienta tratamentului? Asteptam un raspuns cat mai detaliat, incepand cu pregatirea tratamentului, ce material ati folosit pentru impregnare, concentatii, preparare solutie  etc.