Fair Queens Bee Slobozia - Romania - Targul Reginelor Slobozia - Romania

Creat de stefy.costea, Decembrie 04, 2016, 05:43:36 PM

« precedentul - următorul »

ionel07196555

Citat din: undragutz din Decembrie 20, 2016, 12:19:37 AM
Citat din: sebyman din Decembrie 19, 2016, 06:13:30 PM
frumos era ca targul sa fie prin maai iunie sa poata fi comercializate si matci.

tu vrei sa te duci la un tirg din asat cu matci si sa cumperi matcile cum te duci la tirgul de zarzavat si cumperi rosiile si castravetii direct  dupa taraba ?
De ce nu ?
La Bucuresti au fost matci la taraba si sau vindut rapid .

undragutz

Citat din: ionel07196555 din Decembrie 20, 2016, 02:58:22 PM
Citat din: sebyman din Decembrie 19, 2016, 06:13:30 PM
frumos era ca targul sa fie prin maai iunie sa poata fi comercializate si matci.

tu vrei sa te duci la un tirg din asat cu matci si sa cumperi matcile cum te duci la tirgul de zarzavat si cumperi rosiile si castravetii direct  dupa taraba ?
De ce nu ?

Ionel, tu ai facut scoala de glumeti ? imi pari cam zglobiu, cred ca nu te-ai dat la butoiu de vin .

Acum termin cu glumele dar nu cred sa existe prea multi crescatori de matci care sa vina cu matci la astfel de tirguri.
Matca nu o poti plimba chiar de colo colo . Ca or fi acolo citeva matci la vinzare se poate, dar sa fie ceva la scara mare ma indoiesc .
Eu fac matci si incerc ca timpul de cind iau matca din nucleu pina o introduc la roi/familie sa fie cit mai scurt si vad imatura solutia  sa plimb matcile cu zilele prin tirguri .

ionel07196555

Citat din: undragutz din Decembrie 20, 2016, 06:03:58 PM
[

De ce nu ?

Ionel, tu ai facut scoala de glumeti ? imi pari cam zglobiu, cred ca nu te-ai dat la butoiu de vin .   :rotfl:

Matca nu o poti plimba chiar de colo colo . Ca or fi acolo citeva matci la vinzare se poate, dar sa fie ceva la scara mare ma indoiesc .

[/quote]
Crezi ca daca cumpar din tirg respectiv de la tine 4 regine ma astept la mare lucru.
Din tirg as cumpara tot necesaru de regine daca este toamna [ una tinara tot e mai buna decit una de 3 ani ] de la mai multi producatori .
Din putina mea experienta regina produsa in acele nucleie 10/10 sau putini mai mari
livrata , cumparata la o perioada mai lunga nu va fi nici odata o regina performanta .
Cine produce regine pe rama normala la preturi mici nu e rentabil si totus sint si producatori asa dar ce te faci ca sintem comozi si asteptam curieru .
Toti avem nevoie sa introducem ,,singe '' nou in stupina .
La tirg ai ocazia sa cumperi si sa testezi mai mult material biologic .
Daca ceva cumparat ma coafeza , pe vitor luat legatura cu producatoru , acasa treaba pregatita si mers direct la el in stupina la recoltat .
.... Eu fac matci si incerc ca timpul de cind iau matca din nucleu pina o introduc la roi/familie sa fie cit mai scurt si vad imatura solutia  sa plimb matcile cu zilele prin tirguri .
Ceva nu se pupa .
Daca fac pentru mine [eu am nucle nu le mai folosesc ] de ce sa nu fac direct in roinite de 3..4 rame si dupa inperechere si capacire sa ajut cu o rama de puet capacit daca regina promite [ la inceputuri pentru mine tot ce ponta promite ]
  E T  C  ........

mph

hestia asta at functiona probabil ca in schimb de experienta intre apicultori dar nu inteleg de ce avem nevoie de matci din alta tara cand avem carpatina care este aclimatizata si are productii bune. Cea mai buna matca, o spun toti apicultorii, nu o spun eu , este cea care este adaptata teritoriului local. De ce avem nevoie de matci straine in Romania ? Va puneti intrebarea de ce in statele europene fiecare tara isi protejeaza si promoveaza rasa locala? In loc sa faceti cunoscuta albina carpatina si sa incercati sa o vindeti voi altora sunt unii care vor sa-i faca pe altii cu bani . De ce sa nu vindem noi in Europa si in alte tari din lume ? Sunt bune schimburile de experienta, sunt bune de studiat experientele altora dar tineti de ce este al vostru si incercati sa vindeti nu sa cumparati. Produceti si vindeti pentru ca doar asa veti creste, faceti din albina Carpatina in brand cunoscut pt ca din asta puteti castiga toti, uniti-va si castigati bani, altfel cei care vor avea pricepere sa-si promiveze rasele vor face bani si voi veti ramane tot in starea in care sunteti azi ba poate chiar mai rau. Intelegeti asta si Romania se va schimba. Am colindat Europa si am vazut cum fiecare economie cauta sa elimine produse fabricate in alte tari , am vazut cum sustin si promoveaza producatorii locali dar la noi nu, noi importam toate prostiile din afara pt ca ne-au convins altii ca sunt mai bune produsele lor.

tinumaftei

Citat din: mph din Ianuarie 02, 2017, 04:03:26 PM
hestia asta at functiona probabil ca in schimb de experienta intre apicultori dar nu inteleg de ce avem nevoie de matci din alta tara cand avem carpatina care este aclimatizata si are productii bune. Cea mai buna matca, o spun toti apicultorii, nu o spun eu , este cea care este adaptata teritoriului local. De ce avem nevoie de matci straine in Romania ? Va puneti intrebarea de ce in statele europene fiecare tara isi protejeaza si promoveaza rasa locala? In loc sa faceti cunoscuta albina carpatina si sa incercati sa o vindeti voi altora sunt unii care vor sa-i faca pe altii cu bani . De ce sa nu vindem noi in Europa si in alte tari din lume ? Sunt bune schimburile de experienta, sunt bune de studiat experientele altora dar tineti de ce este al vostru si incercati sa vindeti nu sa cumparati. Produceti si vindeti pentru ca doar asa veti creste, faceti din albina Carpatina in brand cunoscut pt ca din asta puteti castiga toti, uniti-va si castigati bani, altfel cei care vor avea pricepere sa-si promiveze rasele vor face bani si voi veti ramane tot in starea in care sunteti azi ba poate chiar mai rau. Intelegeti asta si Romania se va schimba. Am colindat Europa si am vazut cum fiecare economie cauta sa elimine produse fabricate in alte tari , am vazut cum sustin si promoveaza producatorii locali dar la noi nu, noi importam toate prostiile din afara pt ca ne-au convins altii ca sunt mai bune produsele lor.
Aveți o idee grozavă!!
Sa incepeti prin a promova excluderea din comerțul românesc a reprezentantelor de vânzări ale Mercedes, BMW, Iveco, Ford, VW....

filip

Si totusi sa pastram proportiile,eu unul nu am vazut Mercedes imperechiat cu Raba si sa dea urmasi viabili.......... =)) =)) =))
Albina e insecta si nu poate fi limitata intr-un areal prin imprejmuire.
Aveam pretentii de la tine ca intelegi fenomenul. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ionel07196555

Citat din: mph din Ianuarie 02, 2017, 04:03:26 PM
Ceva real nu generalitati : am un logan <3,2 %> disel foarte multumit de el zi de zi
dar parca mai multumit am fost de un pasat de citeva ori inprumutat .
REAL .
Albina nu e ansamblu de fiare dar sa explicam mai usor.

Pina nu incercam si alt ceva nu avem nici dreptu sa deschidem gura ca altceva nu e bun .
Eu acum ce sa zic ca am luat de la xxxx   ...  yyyyyyyy si nu sint bune reginele , nu pot sa fac asta pentru ca ce am cumparat la mine nu merge am incercat . or ce merge e BUN VENIT . POLUARE ..... MULTE SINT DE SPUS ..........

filip

Am avut o centrala la Cernobal ea producea energie ,a poluat putin aerul si efectele sunt ireversibile.
Cam asa e si cu Regina Carpatina...............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

http://www.lumeasatului.ro/articole-revista/apicultura/3482-regine-si-rase-de-albine-in-austria-germania-si-elvetia.html
" ● Referitor la reginele și rasele de albine utilizate în prezent în Germania, trebuie să ne reamintim că, încă din anul 1980, RUTTNER consemnează că importurile de albine în Germania au făcut să supravieţuiască doar albinele carnioliene (Apis mellifera carnica) şi italiene (Apis mellifera lingustica), care sunt bine adaptate la condiţiile de iernare şi la cele din primăvară, la care adaptarea nu este uşoară. În urma încrucişărilor necontrolate, reputatul cercetător a constatat o sporire a vitalităţii şi productivităţii, dar şi o mai mare agresivitate şi înclinare spre roire.""

Da,cele doua componente:
""condiţiile de iernare şi la cele din primăvară""
Deci la aceiasi modalitate de lucru cu albina se obtin rezultate diferite in functie de rasa. :bzz: %%- :bzz:

tinumaftei

Citat din: filip din Ianuarie 04, 2017, 01:26:45 PM
http://www.lumeasatului.ro/articole-revista/apicultura/3482-regine-si-rase-de-albine-in-austria-germania-si-elvetia.html
" ● Referitor la reginele și rasele de albine utilizate în prezent în Germania, trebuie să ne reamintim că, încă din anul 1980, RUTTNER consemnează că importurile de albine în Germania au făcut să supravieţuiască doar albinele carnioliene (Apis mellifera carnica) şi italiene (Apis mellifera lingustica), care sunt bine adaptate la condiţiile de iernare şi la cele din primăvară, la care adaptarea nu este uşoară. În urma încrucişărilor necontrolate, reputatul cercetător a constatat o sporire a vitalităţii şi productivităţii, dar şi o mai mare agresivitate şi înclinare spre roire.""

Da,cele doua componente:
""condiţiile de iernare şi la cele din primăvară""
Deci la aceiasi modalitate de lucru cu albina se obtin rezultate diferite in functie de rasa. :bzz: %%- :bzz:

Cartea a fost scrisă, cred, înainte de 1980. De atunci și până astăzi Buckfast.a înlocuit mai bine de jumătate din albinele din Germania. Sigur, o dată cu albinele au modificat și tehnica apicola.

nickialomita

Sa faci apicultura cu 50~100 familii sunt f bune si matcile de la noi dar sa faci apicultura cu 800~1500 sau mai mult ai nevoie de hibrizi buni . Acesta este si motivul pt care fermele apicole f mari sunt f putine la noi in tara. Am mai cercetat problema si deocamdata doar in alte tari se gasesc matci bune.Acolo firmele au investit bani multi in cercetare si productie. Au volum mare de vanzari iar cei care cumpara sunt multumiti.In timp o sa apara si la noi firme cu matci bune.

mph

Tinumaftei am o intrebare: Cate tari straine ai vizitat si in cate ai petrecut mai mult de 6 luni? Ti-am pus intrebarea asta pentru ca eu nu-mi permit sa vorbesc din ce am citit pe net ci din experientele traite personal, eu nu visez cai verzi pe pereti doar pentru a-mi face portofelul putin mai rotund pentru mine si familia mea cu pretul distrugerii potentialului tarii mele( te rog sa nu iei asta ca pe un afront la adresa ta)
Am sa-ti spun ca toate tarile care dominalumea asta pe cel putin un domeniu isi protejeaza tot ce este al lor in directia dominatiei pietei si a pastrarii avantajului pe care il au . Toate structurile de la NATO si pana la UE,Schengen, acorduri de liber schimb bi, tri sau multilaterale, toate organismele de genul asta sunt dezvoltate pt a oferi avantaje initiatorilor si atat. Nimic nu s-a schimbat in lume si rolul vanatului si al vanatorului nu prea s-a schimbat de-a lungul istoriei. Nicio tara din lumea asta nu o sa-ti dezvolte tie nivelul tehnologic sau de orice alta natura ca tu sa-i iei locul pe piata unde vinde el marfa. Oricine din afara va cauta sa te conditioneze , sa te faca dependent de el sau iti va oferi un avantaj temporar pentru ca mai apoi sa aiba o parghie prin care sa te tina sub papuc mai tarziu. Iesi putin din tara si ai sa vezi ca in fiecare stat european economiile dezvolta preferential resursele locale si abia dupa aceea lasa loc pe piata pentru ceilalti. Asta pe parte de strategie competitiva , iar pe parte de specialitate apicola ne spun toate cartile apicole ca cea mai buna albina este cea care s-a dezvoltat in arealul respectiv, ea are cele mai bune sanse sa reziste in timp.
Daca vrei totusi sa aduci un hibrid care prelucreaza tone de sirop de porumb si care trece prin mandibule saci de faina proteica si drojdie de bere atunci da.....poti aduce si poti sa te lauzi ca ai avut succes pe piata dar lichidul dulce pe care il extragi din stupul acela nu mai este MIERE......este orice altceva. Avantajul competitiv al Romaniei este ca are miere de calitate si asta nu convine unora. Daca vrei sa concurezi la siropuri cu China afla ca n-avem nicio sansa...ei produc din eprubeta o chestie sintetica la niste caracteristici uimitoare. Noi producem MIERE.......si asta ar trebui sa pastram pentru ca ce se produce in Romania nu se produce pe oriunde....dar ...deh.....fiecare cu optiunea lui

tinumaftei

Mi-ați pus mai multe întrebări și va voi raspunde separat.
Din Turcia la Atlantic și Marea Nordului le-am văzut aproape pe toate, doar în vizite mai lungi sau mai scurte. Aproape peste tot pe unde am fost am vizitat ferme apicole performante. Asta în ultimi 10-15 ani. Și le-am vizitat nu ca un gura cască ci că unul care a avut profesori de tehnologie apicola și care are albine de 30 de ani. Nu am locuit niciodată în străinătate pentru mai mult de o lună.

tinumaftei

În ce privește subiectul topicului, trebuie să știți că la timpul la care învățăm apicultură specialiștii ICDA aveau rezultate foarte bune in selecția albinelor, lucrau cu linii specializate și aveau capacitatea de a realiza hibrizi. Asta în România.
A venit decembrie 1989 și s-a făcut totul praf. A dăinuit doar sentimentul că suntem buricul pământului. În realitate fondul genetic apicol este mai slab astăzi decât acum 30 de ani. Cercetarea apicola pe genetică este zero, rezultate pe ameliorare nu cunosc, stupinele de elită sunt așezate la mica distanță de albine netestate genetic etc..
Dar lumea nu a stat in loc în ultimii 30 de ani.
Nu este chemarea apicultorului individual păstrarea unui anume genom, ecotip. Ar fi o utopie să credem asta. Asta este o muncă științifică ce necesita resurse, timp, tehnologii moderne. De 30 de ani nu am mai auzit de inseminarii artificiale la albina românească! Ce muncă de selecție și ce rezultate poți să ai fara a cunoaște cu precizie genitori unei linii.
Chemarea apicultorului individual este acea de a pune pâine pe masa copiilor lui. Coloana vertebrala a apiculturii este asigurată de cei care trăiesc efectiv din apicultura. Aceștia au nevoie de material biologic performant, iar vestul este plin de oferte. Din nefericire nu aceasta este soluția pe termen lung, dar nu pot condamna pe cei care încearcă diverse variante. Ii condamn pe cei care vorbesc despre rase și hibrizi fara sa fi testat așa ceva. Din observațiile mele din ultimii ani pot spune că am găsit linii mai bune decât cele mai bune linii de albină locală.
Dar liniile de albine nu sunt totul, pentru că fiecare tip necesită anume tehnici și trebuie menținute în anumiți parametri că rezultatele sa fie optime.
În ce mă privește am folosit in ultimii 30 de ani: hibrizi aclimatizati de italiana, diverse linii românești, buckfast, hibrizi de buckfast, rodopica, carnica și hibrizi de carnica. Nu toate aceste varietăți se pretează pentru o exploatare industriala in Romania. Dar că să știi ce este cu ele, dacă și cum se adaptează in arealul tău sau in zona de pastoral in care mergi, trebuie să le fi avut în stupi niște ani. Apoi vorbești. Și când vorbește cineva cei care au experienta își dau seama daca vorbește din cărți sau lozinci sau din practică.

mph

Excelent Tinumaftei......ca un om care are o astfel de experienta , imi dau seama ca realizezi faptul ca eforturile noastre ar fi de preferat sa mearga pe ameliorarea stiintifica a albinei carpatine si nu pe un import haotic. Daca deschidem larg usa importurilor se alege praful de baza noastra genetica...asa cum este ea azi, buna sau rea.......asta era ideea