• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mierea de salcam,cristalizeaza în timp sau nu?

Creat de dinupaltinis, Decembrie 03, 2016, 11:17:11 p.m.

« precedentul - următorul »

dinupaltinis

Deschid acest topic pentru ca acum 3 ani am avut o discutie in contradictoriu cu o mare doamna de la Resita care pretinde ca cunoaste toate secretele mierii de albine,si a celei de salcam in special.Deci mai pe scurt ,eu am afirmat ca mierea de salcam cristalizeaza dupa 1 an,1an si jumatate de la recoltare,la care stimata doamna mi-a ripostat foarte sigura pe sine si fara drept de replica ca mierea de salcam nu cristalizeaza niciodata,never,never.
Vreau sa discutam despre mierea de salcam normala pe care o recoltam fiecare dintre noi la un masiv de salcam,cu un cules bun si timp la fel,nu despre amestecuri cu rapita sau pomi fructiferi.
Din ce am citit prin cartile de apicultura,mierea de salcam cristalizeaza dupa un timp mult mai lung 1-1,5 ani, decat alte sorturi de miere(cel putin de la noi din tara).
Cristalizeaza in cristale foarte fine avind un aspect untos,ceea ce o face sa fie foarte apreciata de cunoscatori.
Este indicat sa fie folosita ca maia in procesul de cristalizare dirijata a altor sorturi de mieri care au in mod natural o cristalizare neaspectuoasa cu cristale mari.
Din experienta mea am observat acelasi lucru,ca mierea de salcam cristalizeaza(cel putin la mine).
Am mai observat ca durata de timp mai lunga sau mai scurta pina la cristalizare depinde de mai multi factori dintre care unul foarte important este temperatura de pastrare.si iata cum am ajuns la concluzia asta:
Mierea de salcam din 2015 nu am vandut-o pina acum si o am ambalata o parte in galeti de plastic de 40 kg si e depozitata intr-o camera nelocuita cu o temperatura constanta unde nu coboara temperatura sub 10 grade,iar o parte in butoaie din astea metalice de miere de 200 de litri,si e depozitata intr-o magazie acoperita,si inchisa cu zid pe trei parti, deci practic in aer liber.
Si acuma e partea interesanta,si anume ca cea din butoaiele din magazie de cand a dat frigul s-a ingrosat,s-a tulburat si deja a inceput sa cristalizeze,pe cind cea din camera e limpede si curata parca am stors-o ieri.Nu este prima data cind îmi cristalizeaza mierea de salcam.
Mierea am extras-o undeva pe la inceputul lunii iunie 2015 capacita foarte bine,deci are 1 an si jumatate.
Pentru a avea o calitate buna a mierii, plec la salcam cu 12 rame de puiet capacit in cuib la fiecare stup si cu magaziile uscate,tot ce e rama cu miere ramane acasa(la rapita nu merg).
Masivul de salcam unde fac pastoral este foarte mare si da sporuri zilnice mari la cantar,cand e timpul bun.
Din experienta dvs.din observatiile pe care le-ati facut vizavi de mierea de salcam,as vrea sa clarificam dilema asta.
Mierea de salcam cristalizeaza sau nu cristalizeaza niciodata?


Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Closcutz

Cristalizeaza mai repede sau mai lent in functie de mai multi factori pe care i-ati cam amintit: cat de pura este...ca imposibil sa nu fie macar un procent infim si de poliflora, temperatura de depozitare...frigul o face mai groasa, tipul vasului adica perfect etans sau  care ia aer...

Eugen B

Cristalizeaza si salcamul.
Daca am avea camere mai calduroase unde sa tinem mierea sigur si poliflora ar cristaliza mai greu.
Pana una alta multi sunt experti in miere , dar nu au o albina

romikele

Si salcamul cristalizeaza, dar nu atat de repede si puternic precum la celelalte sortimente.
Cu cat nectarul de salcam este "amestecat" cu cel provenit de la alte flori, cu atat cristalizarea e mai rapida.
Am constatat ca si floarea soarelui, in amestec cu lucerna, cristalizeaza mai greu.

filip

Depinde foarte mult puritatea.Daca exista si alt sortiment de miere in timp se cristalizeaza.
Tocmai pentru acest motiv la salcam pun magazii cu rame care nu are pic de miere.
Daca in rame exista miere ramasa de la rapita,pomi fructiferi ori miere cristalizata de anul trecut (desi in cantitati mici) aceasta lucreaza in timp formand cristale.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tinumaftei

Dacă temperatura din camera de depozitare nu scade sub 14 grade va sta necristalizata un timp și mai îndelungat

Eugen B

Si eu pun caturile curate la salcam. Dar puritate de 100% tot nu facem. Si salcamul cristalizeaza. Oricum vrem sa o dam

balasbebe

Um salcam de calitate doar dupa trei ani incepe sa cristalizeze.

roi_ag

Am avut ani când nici după un an nu a cristalizat.Cea de anul trecut 2015 în iarnă a cristalizat, dar
înainte de salcâm am fost la rapiță unde am extras, probabil că mierea rămasă s-au unii stupi au
mai ridicat ceva miere din cuib a făcut să cristalizeze.
Pun și poze , cristalizată si după lichefiere.

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

relutu

Asa arata si la mine,cea din 2015 ca la d-nu  Roi_ag.

dinupaltinis

Citat din: balasbebe din Decembrie 04, 2016, 05:00:26 p.m.
Um salcam de calitate doar dupa trei ani incepe sa cristalizeze.

Ca cristalizeaza dupa un an sau dupa doi sau trei ani,esentialul este ca si mierea de salcam la fel ca toate mierile naturale cristalizeaza.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

dinupaltinis

Citat din: dinupaltinis din Decembrie 03, 2016, 11:17:11 p.m.Deschid acest topic pentru ca acum 3 ani am avut o discutie in contradictoriu cu o mare doamna de la Resita care pretinde ca cunoaste toate secretele mierii de albine,si a celei de salcam in special.Deci mai pe scurt ,eu am afirmat ca mierea de salcam cristalizeaza dupa 1 an,1an si jumatate de la recoltare,la care stimata doamna mi-a ripostat foarte sigura pe sine si fara drept de replica ca mierea de salcam nu cristalizeaza niciodata,never,never.
Vreau sa discutam despre mierea de salcam normala pe care o recoltam fiecare dintre noi la un masiv de salcam,cu un cules bun si timp la fel,nu despre amestecuri cu rapita sau pomi fructiferi.
Din ce am citit prin cartile de apicultura,mierea de salcam cristalizeaza dupa un timp mult mai lung 1-1,5 ani, decat alte sorturi de miere(cel putin de la noi din tara).
Cristalizeaza in cristale foarte fine avind un aspect untos,ceea ce o face sa fie foarte apreciata de cunoscatori.
Este indicat sa fie folosita ca maia in procesul de cristalizare dirijata a altor sorturi de mieri care au in mod natural o cristalizare neaspectuoasa cu cristale mari.
Din experienta mea am observat acelasi lucru,ca mierea de salcam cristalizeaza(cel putin la mine).
Am mai observat ca durata de timp mai lunga sau mai scurta pina la cristalizare depinde de mai multi factori dintre care unul foarte important este temperatura de pastrare.si iata cum am ajuns la concluzia asta:
Mierea de salcam din 2015 nu am vandut-o pina acum si o am ambalata o parte in galeti de plastic de 40 kg si e depozitata intr-o camera nelocuita cu o temperatura constanta unde nu coboara temperatura sub 10 grade,iar o parte in butoaie din astea metalice de miere de 200 de litri,si e depozitata intr-o magazie acoperita,si inchisa cu zid pe trei parti, deci practic in aer liber.
Si acuma e partea interesanta,si anume ca cea din butoaiele din magazie de cand a dat frigul s-a ingrosat,s-a tulburat si deja a inceput sa cristalizeze,pe cind cea din camera e limpede si curata parca am stors-o ieri.Nu este prima data cind îmi cristalizeaza mierea de salcam.
Mierea am extras-o undeva pe la inceputul lunii iunie 2015 capacita foarte bine,deci are 1 an si jumatate.
 Pentru a avea o calitate buna a mierii, plec la salcam cu 12 rame de puiet capacit in cuib la fiecare stup si cu magaziile uscate,tot ce e rama cu miere ramane acasa(la rapita nu merg).
Masivul de salcam unde fac pastoral este foarte mare si da sporuri zilnice mari la cantar,cand e timpul bun.
Din experienta dvs.din observatiile pe care le-ati facut vizavi de mierea de salcam,as vrea sa clarificam dilema asta.
Mierea de salcam cristalizeaza sau nu cristalizeaza niciodata?



Dragi colegi se implinesc 3 ani de cand am deschis subiectul acesta si cu ocazia asta vin sa va spun ce am mai observat in acest timp.Datele problemei sunt aceleasi,adica,mierea de salcam din 2015 nu am vandut-o inca si e depozitata la fel ca acum 3 ani.Cea pe care o am in galeti in camera cu temperatura constanta nu este cristalizata nici la ora actuala,doar in unele galeti a inceput sa sedimenteze pe la fund,deci incet- incet o sa cristalizeze si asta.Cea din butoaie din magazia in aer liber cristalizata, inclusiv cea din 2018 a inceput sa se tulbure.Tare as vrea ca stimata mare doamna de la Resita mare sef peste stupari sa intre aici(ca mai umbla pe forum din cand in cand)si sa ma contrazica din nou cum m-a contrazis in 2013 cu privire la cristalizarea mierii de salcam, dar nu cred ca are curaj.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)