• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

stupina mea

Creat de serban, Octombrie 14, 2016, 11:48:19 a.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: serban din Iunie 26, 2019, 07:27:07 p.m.Regină fără aripi ați mai văzut ? Este din 2017 și ouă foarte bine.Sigur nu roiește

Da, am avut o astfel de regina si si stiu cum a ajuns asa.
Am avut doi roi primari cu regine batrane (de fapt erau doar de un an ambele). Au roit rapid unul dupa altul si al doilea voia sa se aseze in acelasi loc cu primul. Am grabit sa il iau pe primul, stiind ca in special cand unul sau ambii roi au regine batrane, unirea este dificila, se pot omori multe albine si chiar una sau ambele regine. Deci iam luat in cosnite separate si i-am instalat in doua lazi vecine, foarte apropiate. Dupa 2-3 ore m-am uitat la roi sa vad daca se bat albinele si daca s-au asezat in lazi. In cel luat intai, albinele se erau asezat unele pe rame dar mai era o 'caciula' separat de acelea. Sigur au fost albinele din al doilea roi care s-au atasat primului inainte de a-l lua pe primul din pom. Cum erau lazile alaturate, am ferit podisoarele si am pus o scandurea ca albinele care s-au separat in prima lada sa se traga in roiul din care proveneau. Asa s-a si intamplat, rapid albinele au inceput sa ventileze si sa treaca in lada vecina. Dar apoi am vazut ca si albinele de pe ramele primei lazi au trecut si ele in totalitate in a doua lada, unde abia mai incapeau, ca au fost doi roi mari. Am umplut lada de faguri artificiali si nu am mai deschs-o vreo saptamana. Ma gandeam ca si-au ales o matca si va merge asa, ca era linistit si nu am vazut decat cateva albine intepate. Cand l-am deschis, erau cladite toate ramele si mai toate aveau puiet foarte frumos. Curand am vazut si matca, foarte mare, dar fara aripi deloc. Niste cioturi de maxim un mm. Prima data nici nu credeam ca e o matca ci o vietate nemaivazuta care e tolerata in stup. Dar am vazut ca este foarte vioaie si bine ingrijita de albine. Cautand mai departe am gasit si a doua regina, asta intacta, si ea oua, dar cea fara aripi era mai central si parca mai activa. Am urmarit familia si mai departe cu curiozitate. A lucrat foarte bine si mereu vedeam regina fara aripi si si cealalta, uneori pe faguri alaturati. Totusi spre toamna  a facut cateva botci de schimbare si a intrat in iarna cu regina noua.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

serban

   Regina fără aripi a dispărut. A rezultat o maidaneză neagră din schimb liniștit. Nici nu mi-am dat seama când a apărut. Familia aceasta e cea mai bună din stupină în acest moment,semn că au pontat ambele regine o perioadă. La anul transvazez din această familie. Nu vreau să mai văd blonde.

bmdna

Nu e suficient ca regina din care transvazezi sa fie neagra ca sa iti rezulte numai regine negre. Din pacate trantorii de buckfast sint mai rapizi la imperechere si din regina neagra rezulta albine cu inele portocalii. De altfel, daca te uiti la albinele din jurul matcii tale ai cateva cu inele portocalii. Eu am invatat sa le accept si pe cele galbene. Oricum nu poti scapa de ele cat timp exista trantori galbeni in jur.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

serban

   Ieri am recoltat un roi de la o casă părăsită cu tot cu un butoiaș. Este destul de greu la mână și aparent e albină multă. Ce spuneți,să-l desfac sau să încerc  să-l iernez așa ?

Closcutz

Eu personal as incerca să-l iernez așa. Dar să-l tratezi temeinic contra varroa și să te asiguri că are rezerve suficiente de hrana. Sau alta varianta daca vrei sa muti familia într-un stup de producție să-l tratezi contra varroa, pregătești vreo 4 rame cu miere minim 70% și căpăcite și vreo 2rame cu păstură, iar când nu mai are puiet (final de octombrie sau noiembrie) îl muti in stupul in care așezi ramele cu miere și păstură.

NYK74

Nu ar fi rãu sã îl lași așa,altfel devine mai complicatã travazarea ,implicînd unele pierderi.Îi mai dai o gaurã deasupra pentru pus eventual un hrãnitor,fãcute tratamentele.Un acoperiș deasupra,lucru de care știm cã ești meșter,și mai ai un stup rustic în stupină.Succes.

serban

     Aseară am desfăcut butoiașul și bine am făcut. Fagurii erau prăbușiți,multă albină moartă,puiet deloc. Cred că nu are regină și azi i-am dat una de la rezervă. Albină era multă,6-7 rame și vreo 10 kg de faguri cu miere și păstură.

bucovineanu

La transport fagurii s-au rupt deoarece nu erau deloc ridigizati si nu erau armati si in plus erau incarcati cu miere.

serban

Am în apropierea stupinei vreo 8-10 hectare  de soia amestecată cu floarea-soarelui care a înflorit acum. E rară dar foarte vizitată de albine. O fi bine? O fi rău ?

NYK74

Este o sursã excelentã la timpul acesta,pentru familiile de albine,acest cules,cu repercursiuni implicite și pentru stupar.
E de sperat sã ținã vremea bunã așa se vor vedea rezultate bune în stupi.
La mine a început sã înfloreascã iedera,se simte deja mirosul de iederă cînd deschid stupii.