• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

depopulare masiva

Creat de bmdna, Octombrie 11, 2016, 11:50:27 p.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: tassevasi din Noiembrie 25, 2016, 11:42:09 p.m.

   Foarte corect  ce  spune  d-l Bucovineanu si  de aceia va prezint  si eu ce am descopert astazi.
   Stiind  ca am 3  cu probleme  , m-am ambitionat sa  ma uit  cu lanterna pe intervale la toti , stiind  ca la ultimul zbor  de curatire  au iesit bine , (asta  fiind  acum 3 saptamini) si nu-mi  venea sa cred ce am gasit.
  Ii am pe  pavilion , la rindul de la jumatate (dr)cu vederea spre  SV,  6 stupi nu   mai au albina , au fost restinsi la 5-6 rame , dar  unul  dupa  altul  nu-mi venea sa  cred  ca sunt in  pav. meu .
  Cel  mai bun stup cu matca  de la  d-l Bucovineanu era la  milocul  celor 6 .
  Eu am observat  ca se depopulase masiv acesta inca dupa  ce am terminat  stimularea (nu se  vedeau ramele prin sita ) , cind am recurs la restingere mai erau 50% din albine , m-am uitat sa vad  daca are matca si am vazut matca  de la d-l B dar nu  mai avea puiet  , am zis ca e  f bine va trece pina in februarie  cu ce  are  , dar uite  ca nu a  vrut .
  De restul nu mai spun , in total 12  (din 74  stimulati 28 de zile) nu-i  mai am .
Acum sa  va spun  ce  tratamente am  facut ; primul cu  Vf pe 10 aug , urmatoarele  cu Mitak inca 3 reprize la 7 zile , in oct cu Scabatox  de doua ori si ultimul  cu Vf , urma  acum cu  acid oxalic  dar nu mai am curaj la cit de putina  albina  am ,( tocmai  urma sa  va intreb  daca  sa  mai  fac  ori nu ? )
   Eu am o explicatie cit de cit , am facut  din 48 inca 30 de roiuri  si cred ca  a fost  pre  mult , i-am slabit  pe  cei de baza  si  nu sa-au  dezvoltata  nici roiurile  suficient , propotia  a fost  5 roiuri si 7 de baza ce nu se-au  mai revenit .
  Pina  in primavara  cred  ca se  duc  mai  mult  de jumatate  in ritmul  acesta.
  Aceasta-i  situatia , am ajuns  sa o  vad  si  pasta .
  Numai bine  va  doresc .

In ce perioada au fost facute roiurile?
Tratamentele au fost facute cu fogerul sau in mod clasic prin fumigatie cu ajutorul benzilor?

filip

Azi am revenit si eu de la stupina.Totul e OK.
Consum peste asteptari de la 1 Oct pana in prezent.
Ca si populatie sunt OK.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tassevasi

Roiurile  au fost  facute dupa ultimul "salcim " care nu a dat si am plecat la cimpie  la ciocirlan(era  perioada teiului) , cara a dat miere  si ultimile la prima fl. s.
  Tratamentele le-am facut cu  acel foger ,nu cu fitile si varujet .
  Numai bine .

bucovineanu

Daca roiurile au fost facute dupa ultimul salcam aqveau tot timpul sa se dezvolte pana la intrarea in iarna.
Referitor la tratamentele facute cu fogerul eu am niste indoieli in ce priveste eficacitatea.
In primul rand nu se poate face dozajul in functie de volumul stupului. Cantitatea de substanta activa eliminata la o apasaredepinde de acea pompa si mai depinde de substanta folosita pentru a obtine amestecul (ulei de parafina, gaz lampant, etc). Pe de alta parte o mare cantitate de vapori se pierde in atmosfera, cred ca mai mult de jumatate iese din stup imediat ce este introdusa.
Am un prieten care toamna trecuta si-a cumparat un aparat si dupa 5 tratamente facute conform prospectului, mai avea paraziti care se vedeau cu ochiul liber pe albine.
Era bine ca macar tratamentele facute cu varachet sa se fi facut prin metoda clasica.

tassevasi

Si eu suspectez  aceasta  situatie , am luat  centrifuga  electica (anul trecut in ianuarie ) si tot  mai aveam rezerva  de  bani am zis  sa iau si acest foger pe care numai  anul acesta  l-am folosit la  toate  tratamentele .
  Anul trecut am facut ultimul tratament foarte tirziu in decembrie , am zis  eu ca nu ar mai avea puiet si ca a fost  deajuns , ca in primavara sa nu mai fac si am plecat cu  Vf  la  mie pe cimp cu gindul ca  voi face acolo si nu l-am mai facut pina in aug .
  Nu am pus pt.  control tabla  sa verific  gradul de infestare ,numarul mare de roi facuti ,poate substantele pt  tratat necorspunzatoare (mitak) si altele, concluzia de aici  , o mare vina i-mi apartine dar  acum e prea  tirzu sa  mai fac  ceva  la citeva intervale  de  albina in stupii pe  care ii am .
  Numai bine va  doresc.

bucovineanu

Eu nu sunt de acord nici cu tratarea cu varujetul. Tratand cu el, in timp ce arde banda cu substanta activa se introduce in stup si o cantitate de aer. Si in mod normal, aceeasi cantitate de aer va iesi din stup. Astfel se introduce aer curat si va iesi aer in care se gaseste si fumul rezultat prin arderea substantei active. Ca si concluzie trebuie puse 1-2 picaturi de medicament in plus fata de indicatiile din prospect daca se trateaza cu varujetul.

bmdna

Eu am facut astazi o noua verificare, cu grija ca sa deranjez albinele cat mai putin. Cred ca de acum am sa incetez sa le tot verific pentru ca deja cred ca le deranjez prea mult. Nu am mai gasit familii pe cale de disparitie, totusi, fata de anii trecuti sint cu mult mai slabe. La cele cu fund cu sita m=am uitat si pe dedesupt, am vazut la fiecare 5-10-15 albine moarte. La stupii cu matci in izolator ghemul s=a format correct, nu am nicio deplasare laterala. De acum astept primavara. Daca totul va fi bine, o sa mai vand din ei ca s-au inmultit prea tare anul asta si o sa fiu in criza de rame.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bismark

   Corect, la primele tratamente (2) cind am pusa folia complet peste stup nu iese fumul pe la capac la ultimul tratament cind intorc un colt din spate pentru aerisire se vede cantitatea de fum care iese din stup pe acolo si cred ca acesta este succesul pentru reducerea masiva a varooa.Si inca un aspect este ca ultimul tratament sa fie cind nu mai exista nici o celula cu puiet.Cu respect ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Eugen B

Este ceva ciudat. La unii se depopuleaza la altii nu. Cauzele sunt multe sunt convins, dar cred ca si lejeritatea stuparilor isi spune cuvantul.
Eu dau cu varojet tratament si sunt multumit. Am vreo 3-4 si am rabdare sa dau tratament. Pe fuga nu rezolvam nimic.
Cu atata tehnologie numa ne incurca.
Astept sa faca oroles chestionarul sa vedem cat timp ne ocupam de stupi si multe alte chestii. In plus toate prostiile care le baga unii in stupi si altii ii stoarce de tot isi spune cuvantul toamna. Nu mai bagati tot felul de turte si suplimente ca albinele nu sunt culturisti.

teoalbina

La 3-4 familii de albine chiar nu se pune problema grabei dar, ce te faci cand ai cu mult mai multi? Eficienta tratamentelor parca nu mai e ca la inceput si, de aceea este bine sa alternam si sa luam mai in serios problema tratamentelor antivaroa...

happy

Chiar m-ati bagat la banuieli si acum este prea tarziu pt. un control sumar.Eu le-am facut ultimul varachet acum 2 saptamani cand deja erau in ghem si zborul era tare frumos la toti stupii(33buc),erau 15-16 grade afara.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bmdna

Domnule Oroles, daca faci un chetsionar, eu as propune sa discutam intrebarile care se pun. Este foarte important sa introducem toate aspectele importante, colegii cu experienta ar putea contribui. Unui singur om i-ar putea scapa lucruri importante si daca nu vor fi incluse toate intrebarile relevante, munca e in zadar.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

De acord. Oricum nu il faceam singur. Ideea era ca perioada de aplicare sa fie undeva in martie cand majoritatea dintre noi vor sti ce mai avem in stupi. Daca am avea un număr mare de stupari s-ar putea publica studiul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Daca toata lumea nu ar minti ar fi interesant studiul

oroles

Va fi anonim. Nu vor fi motive ca cineva sa minta. In fiecare studiu mai sunt si respondenti care mint dar de regulă nu afectează rezultatele cercetarii.
Sunt metode de a ne proteja de asa ceva.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani