• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Ajutor

Creat de NeluCociag, August 12, 2016, 01:13:25 p.m.

« precedentul - următorul »

bmdna

Parerea mea e ca daca de la sfarsit de iunie nu ati mai avut niciun ou de albino, aceasta familie sau roi ce este, economic, nu mai merita salvata. Majoritatea albinelor sint foarte batrane si uzate. Daca maine ii puneti o matca, primul puiet o sa iasa in primele zile ale lui septembrie, cand numarul de albine din familie va fi foarte mic. Nu va mai avea putere aceasta entitate sa produca un numar suficient de indivizi ca sa mai treaca si iarna. Sa nu uitam ca mai trebuie asigurata si hrana, cine o va prelucra, cine o va capaci. Eu inteleg, candva si eu tineam cu dintii de orice entitate, sa creasca numarul de familii, dar este gresit, entitatile slabe e mai bine sa fie desfiintate, iar la anul care vine se recupereaza. Daca as fi in aceasta situatie, dupa ce as strivi, cu regret, aceasta matca, as uni albinele ramase cu cea mai slaba familie din stupina (folosind una din tehnicile de unire, sa nu se bata albina). Asta e ce as face eu...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Kiwi Bee

Asa cu mai multe informatii trebuie acceptata realitatea.
Inafara de unificare orice alta metoda va fi mai mult un experiment - care din pacate va afecta si cel putin inca un stup. Asa ca tu trebuie sa decizi daca ai chef de experimente.
Nu ai botca la dispozitie -> nici o problema.

Daca cumperi matca sint sanse sa nu fie acceptata deci cel mai sigur este daca albinele ingrijesc botca si noua matca.

Reorganizezi acest stup eliminind orice puiet si dai o rama de la cel mai bun stup pe cit posibil numai cu oua proaspete. Verifici in 3 sau 4 zile cite botci de salvare siau tras si pastrezi doar 2 sau maxim 3 pe cit posibil apropiate(prima matca care eclozeaza sasi gaseasca rivalele usor).
De acum in 4 saptamini(sau mai mult) vei avea primele oua depuse de noua regina. Cit de mare ati va creste acest stup inainte de a intra in iarna? Va fi mic! Garantat.

Doresti sa mergi pe aceasta cale sau unifici?

stefan1

  D-le Nelu, ai gresit ca ai lasat de la sfarsitul lui iunie pana acum o regina care nu oua sau oua de trantori. Intre timp albinele roiului au imbatranit, s-au uzat, inclusiv crescand puiet de trantori. Matca aia, care oua numai de trantori este irecuperabila. Poate ar fi trebuit ca la maxim 10-12 zile de cand ai primit-o si ai vazut ca e cu probleme, sa vorbesti cu cel care ti-a vandut-o si sa-i spui ca ti-a dat un lucru slab. Normal ar fi fost sa-ti dea alta matca in schimb, mai cu seama ca esti incepator. Poate si acum ar fi bine sa vorbesti cu el si sa-i ceri macar un sfat. Dar poate si acum sa iti dea o matca buna. Eu cred ca nu ai avea probleme cu acceptarea, tinand cont ca stupul are matcasi deci nu are regina false. Dar chiar daca ar primi matca, nu mai prea e timp sa dezvolte o familie viabila. Doar daca ai posibilitatea sa le dai pe rand 2-3 faguri cu puiet la eclozare si sa le asiguri si hrana pentru iernare (faguri buni de iernat de la alte familii). Trebuie sa te gandesti ca faguri de puiet luati de la alte familii inseamna slabirea acestora si deci eu zic ca tot e mai bine sa renunti la aceasta familiesi sa ramai doar cu invatatura in urma acestei intamplari. Altfel se poate sa cheltuiesti incasi totusi familia sa nu poata trece iarna.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob

Imi cer scuze am comentat privind pozele nu si comentariile.
Solutie = desfiintarea lui cat mai repede .
Sanatate tuturor apicultorilor

Eugen B

are dreptate bmdna(era bine sa ai un nume) ca tragem cu dintii de orice matca, fie slaba,  fie tare ( la astea tari mai zic si eu).
Toate matcile slabe trebuie sa dispara din orice stupina, selectie, si cu timpul mai cumparam si matci selectate de la alti colegi.