Varroa in miez de sezon

Creat de Nemo, Iunie 13, 2016, 06:45:52 PM

« precedentul - următorul »

Nemo

Buna ziua,
Am o problema cu varroa in mom de fata exista vizibil paduchele pe albina in stup si gasesc trantori cu aripi mancate. Unii stupi mai infestati decat altii.
Ultimul tratament l-am facut inainte de salcam, asa ca la carte. Apoi am folosit rama claditoare. In prezent nu mai au interes pentru trantori si rama claditoare. Cum pot sa starpesc acum varroa. Miere am doar in cativa stupi cu caturi. Am citit ca nu se face tratament in timpul sezonului. Mai mult Varachet am folosit in tratare. Ma gandesc ca trebuie schimbata substanta activa.
Ce pot face acum? Ce tratament imi recomadati si cum sa il aplic? (anul trecut am pus ceva benzi de Mavrirol).
Multumesc!

tinumaftei

Un tratament eficient la ora asta este Mavrirolul. Insa dupa indicatiile din prospect, ca daca se pune mai putin este mai rau decat daca nu pui nimic.

calmusdaniel

Citat din: Nemo din Iunie 13, 2016, 06:45:52 PM
Buna ziua,
Am o problema cu varroa in mom de fata exista vizibil paduchele pe albina in stup si gasesc trantori cu aripi mancate. Unii stupi mai infestati decat altii.
Ultimul tratament l-am facut inainte de salcam, asa ca la carte. Apoi am folosit rama claditoare. In prezent nu mai au interes pentru trantori si rama claditoare. Cum pot sa starpesc acum varroa. Miere am doar in cativa stupi cu caturi. Am citit ca nu se face tratament in timpul sezonului. Mai mult Varachet am folosit in tratare. Ma gandesc ca trebuie schimbata substanta activa.
Ce pot face acum? Ce tratament imi recomadati si cum sa il aplic? (anul trecut am pus ceva benzi de Mavrirol).
Multumesc!

Nu sta pe ganduri,pune mana si trateaza stupii,nu trebuie sa schimbi substanta,foloseste varachet in continuare,pune picaturile corespunzatoare la volumul stupului si respecta timpul de inchidere al stupului,si o sa fie bine.

bucovineanu

Citat din: Nemo din Iunie 13, 2016, 06:45:52 PM

Multumesc!
In afara de Mavrirol ai mai tratat si cu altceva anul trecut?
Dupa simptomele pe care le-ai descris infestarea e foarte mare. Fa tratamente asa cum a zis Daniel, cel putin 3 la 7 zile. Poti pune o picatura in plus, fata de indicatiile din prospect.

apivasmob

Si chiar unul la 4 zile ca doza de soc. dupa care la 7 zile. daca gradul de infestare este mare.
Sanatate tuturor apicultorilor

Nemo

In afara de Mavrirol am facut tratamentele de rigoare cu Varachet.
Acum nu toti stupii au acelasi grad de infestare, dar cred ca trebuie facut la toti?
Aseara am facut la unul care era destul de grav si am vazut ca fumul scapa din cutie. Cutiile sunt cu fund detasabil si cu sertar, cu plasa. Fundul asta nu e etans, insa ma gandesc ca fumul se ridica, fitilul arzand in sertarul de pe fundul stupului. Sus am pusa folie si nu are cum sa iasa. E posibil sa ventileze albina sa dea fumul afara pe partea de jos? Astazi am deschis sertarul si am gasit cam 15 paraziti, insa imi pare ca gradul de infestare e mai mare de atat.
Inca o intrebare: Varachetul vad ca are termene scurte de valabilitate. Acum tot am sticle care au termenul expirat insa le folosesc. In primavara cand am cumparat, era valabil inca, insa acum a expirat si nu am de gand sa cumpar altul.

bucovineanu

Doza indicata in prospect e pentru stupi etansi. Daca se pierde fum, eficienta tratamentelor este scazuta. Chiar daca ai impresia ca nu toate familiile sunt infestate, fa tratamente la toate. Faptul ca se pierde fum explica de ce ai infestare mare, desi ai facut tratamente in toamna. Supii cu fund de plasa favorizeaza pierderea de fum si de aceea in loc sa ajute la eliminarea parzitilor au efect opus, micsorand efectul tratamentelor.  :smile: