Dan Paşca

Creat de Dan Pașca, Ianuarie 16, 2016, 02:25:03 PM

« precedentul - următorul »

Dan Pașca


stefan1


    Raspunsul ti l-ai dat singur: sigur e un cules de iarba neagra sau negrus. Daca o gusti e putin amaruie si cu ceva gust de caramele. Cred ca s-a mai scris pe forum despre ea. La nemti e cea mai scumpa miere, alaturi de cea de mana si foarte cautata. Desi e o miere din flori, are un procent mare de saruri minerale, valoroase pentru consumatori, dar care o face inproprie pentru iernarea albinelor. De asemenea are un continut de pana la 2% a unei proteine (care de fapt e raspunzatoare de acea consistenta de jeleu a mierii de iarba neagra).
  Mierea de iarba neagra se poate extrage, dar cu aparate speciale. Are o proprietate interesanta, numita tixotropie, data tocmai de acea proteina: prin agitatie, legaturile care ii dau consistenta de gel se rup si mierea se poate extrage ca orisicare miere. S-au imaginat agitatoare numite perforatoare, care constau din dispozitive cu ace din plastic cu varful bont, situate la distante egale cu diametrul unei celule. Acestea se introduc in celule si prin vibratii fluidifica acea miere. Ceva probleme sunt, ca fagurii mai au celule de trantori dar mai cu seama pot avea portiuni de pastura inclusiv sub miere.
  Un astfel de aparat arata asa:
   http://viitorsanatos.ro/PENTRU-STUPARUL-MODERN/Dispozitiv-pentru-extractie-miere-vascoasa-(iarba-neagra)_prod_923

  Mierea de iarba neagra este speciala din mai multe privinte. Are un continut de apa mai ridicat si este singura miere pentru care se admite o umiditate de 23%, pe cand la celelalte tipuri de miere se admite maxim 20 % apa. (dupa unele reglementari si mierea de trifoi se admite cu o umiditate maxima de 23%. Reglementarile germane prevad insa o umiditate de 18% pentru toate tipurile de miere (si cea de trifoi) iar pentru cea de iarba neagra parca 21,3%.
  Si continutul de amilaza al acestei mieri este neobisnuit de mare. Amilaza e o enzima care printre altele ajuta la digestie si se gaseste si in saliva.

  In Germania, vanduta direct de stupari, costa intre 2 si 2,3 euro/100 g, iar cea bio este mai scumpa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Dan Pașca

Multumesc pt raspuns domnul Ștefan,aveti mare dreptate,chiar azi am vorbit cu padurarul si mia zis ca e o situatie nemaivazuta demult ,a inflorit iarba neagra(pernejul) a doua oara,zicea ca e o minunatie cate albine viziteaza florile.Inca odata multumesc pt informatie,aaa ceva nu credeam ca se intampla la mijloc de aeptembrie sa trabuiasca sa introduc rame(crescute bineinteles) pt a avea unde aa depoziteze mierea harnicele albinute.Sper sa le trec cu bine si iarna. :)

Eugen B

Dane ti-am zis eu ca este iarba neagra ceva. Acuma si din cauza ca e frig seara se intampla sa cristalizeze mai repede.
E bine ca iti baga albinele ceva

Dan Pașca

Asa ii Eugene ,iarba neagra cred ca ii sursa de la care albinele aduc nectarul  respectiv care cristealizeaza in timp record.Te salut

stefan1

  Iarba neagra poate inflori intre iulie si octombrie, in special in functie de latitudine si altitudine.
  De obicei iarba neagra nu cristalizeaza repede. Poate acum, cu a doua inflorire (intr-o toamna foarte calda), sa fie mai multe grauncioare de polen care sunt centre de cristalizare. Si cristalele in mieres de iarba neagra sunt speciale tocmai pentru ca acea constitutie de gel nu permite deplasari moleculare in masa mierii. Iarba neagra e si o sursa de polen.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

   Si care este iarba neagra ca toata e verde?.Cu respect  ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Dan Pașca

Cam asa arata Iarba Neagra

stefan1

   Poate nu am inteles eu bine. Spuneai ca nu poti scoate mierea din faguri ca este cristalizata? In acest caz nu cred ca este de la iarba neagra!!Anumite tipuri de miere de mana cristalizeaza puternic. Sa nu ai un cules de mana sau un cules de iarba neagra impreuna cu un cules de mana! Am scris undeva despre tipurile de miere de mana si sunt culesuri si la inceput de septembrie. Iar anul asta cu aceste calduri...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Dan Pașca

Cristalizeaza in 2 zile la fel ca cea de rspita in butoi in 2 saptamani.pri.a data am crezut ca e pastura

serban

La pg.18 din Revista Apicultura în România nr.8/1988-articol despre iarba neagră-vezi biblioteca Apiardeal. :hi:

Dan Pașca

Ok.Serban o sa caut.Multam !!!!

Dan Pașca

Merge cineva la acest seminar?! 

Eugen B

Vad ca e pentru buckfast.
Poate ca mai avem ceva de invatat si de acolo.
Si la targuri stiu ca mai sunt tot ceva discutii

Dan Pașca

Eu incerc sa merg sa vad despre ce e vorba.Din ce am inteles e cu rezervare(160 lei factura proforma )
Eu sunt mai aproape, Tu esti am departe Eugene....