Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Azi vremea rea. De fapt este o vreme rea inselatoare. Pe aici maxima merge spre 11-12 grade cu mici perioade de burnita. Insa stupii au nevoie de stimulare mai mult decat oricand. Vremea rea va tine ceva mai mult de o saptamana si fara stimulare familiile stau pe loc sau chiar dau inapoi. In timpul acesta se deruleaza insa doua fenomene:
1. Din cauza iernii blande si a desprimavararii timpurii albinele de iernare sunt mai uzate pentru ca au crescut mai tot timpul cantitati nesemnificative de puiet. Albinele acestea de iernare vor disparea din stup mai repede decat in anii cu ierni aspre, facand ca trecerea la generatia de albine de primavara sa se faca mai greu. In perioada urmatoare, stupii care nu au cuibul bine strans vor reduce suprafata de puiet pentru ca nu mai are cine sa il incalzeasca.
2. In acelasi timp, desi timpul este rece, vremea este destul de inaintata. Principalele culesuri de primavara vor fi foarte timpurii. Rapita (in S si SE - zona pe care o cunosc) este foarte avansata fata de data din calendar. Am vazut ieri lanuri de rapita care aveau un lujer de 22-25cm. Lucrul imbucurator este ca exista culturi cu stadii diferite si asta poate genera un cules mai lung decat de obicei. Cert este insa ca peste trei saptamani (data la care estimez ca va fi deja inflorita rapita) familiile de albine vor fi destul de slabe chiar la granita dintre cele doua generatii de albine. Iar daca rapita va inflori asa de devreme, ce sa mai spunem de salcam?

Jimmy2011

Eu cred ca rapita din foto nu va inflori in trei saptamani...
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

tinumaftei

Ar fi bine sa infloreasca mai tarziu, insa prognoza meteo pentru acea locatie indica pentru urmatoarele trei saptamani maxime si minime mai mari cu 3-6 grade decat media. Intr-o singura zi temperatura va fi sub medie.
Si eu sunt curios, cand va inflori, voi pune o foto..

tinumaftei

Timpul este rau, dar vegetatia merge inainte.
In ultima foto este o foaie A4 pentru a compara inaltimea actuala. Foaia de hartie a fost asezata pentru a reflecta inaltimea totala fata de sol.
Probabil primele flori de rapita vor inflori saptamana aceasta.

tinumaftei

Frig adevarat la Ghiolpunar. Dimineata nu a inghetat insa la pranz erau doar 4 grade.
Cornul aproape a trecut, caisii inca in floare.
Azi am vazut primele inflorescente de rapita cu petale galbene.
Timpul rece va tine inca rapita inchisa, insa de saptamana viitoare vor aparea primele sole galbene.... si nu suntem inca decat in martie!!!

tinumaftei

Vreme inselatoare, mult soare dar vant destul de serios si temperatura fluctuanta putin peste 10 grade. Cand soarele este puternic albinele zboara frumos si aduc polen, dar daca intra in nor pentru cateva momente albinele aterizeaza pe unde apuca si greu se mai ridica.
Nu m-am incumetat sa fac vreo fotografie ca sa nu raceasca cuiburille. Fata de saptamana trecuta nu se vede un mare progres, cu siguranta vremea inselatore isi ia tributul ei.
In rest am continuat cu stimularea.
Azi am vazut o prima sola de rapita, inaltime 40-45 cm, primele inflorescente deschise ici, colo. In 7-8 va inflori suficient. Azi se trata cu Byscaia - un NNI - tiacloprid..

bucovineanu

Acum familiile sunt in regres. Nu are cum sa se vada o crestere a populatiei pana nu se face schimbarea de generatii.

tinumaftei

Dintr-un control sumar de sondaj am vazut ca aprox.  80% din suprafat ramelor la acest moemnt este puiet si aproape tot este capacit. Am vazut foarte multa albina proaspat eclozionata, dar cred ca zilele acestea s-a si pierdut ceva albina de la zbor pe timp nefavorabil. Am gasit destul de multe albine moarte de frig pe puntea de zbor cu grauncioare de polen. Erau albine moarte zilele trecute.
Dand sirop am vazut si la unii 2-3 rame de albine dupa diafragma, dar acestia nu sunt mai multi de 25-30%. Cam dupa o saptamana (dupa ce va ecoziona jumatate din actualul puiet capacit) populatia va creste cu 1-2 rame si in ceilalti stupi.

tinumaftei

Rapita se pregateste de inflorit si albinele o iau deja in primire!!!
Fotografii de astazi 18 martie 2016

Jimmy2011

Rapita aia mai dureaza doua saptamani !
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

tinumaftei

Azi vreme in usoara ameliorare.
De aproape doua saptamani vremea este rea. Au fost doar doua zile cu peste 15 grade, in rest doar ferestre de cateva ore de zbor la apa. Polen inca este in cuiburi. Stimularea ii duce pe majoritatea stupilor in situatia de "masa critica" adica cuib in totalitate cu puiet. Dupa ce saptamana trecuta observam o usoara stagnare, asociata si cu o pierdere de culegatoare (batrane) datorata vremii foarte schimbatoare care la ingheta in drumul inapoi spre stupi, la momentul acesta majoritatea incep sa "ceara" cate o rama in plus pentru puiet.
Prognoza arata o ameliorare pentru saptamana viitoare.
Rapita care pornise sa deschida cateva inflorescente a stat pe loc, insa cateva zile cu temperatura peste 14 grade vor favoriza inflorirea generalizata.
Dupa o verificare a culturilor in zona m-am desumflat!! Toata rapita din zona mea este sau va fi tratata cu NNI - cu aplicare foliara, in principal pe baza de tiacloprid. Nu am insa culturi mai aproape de 2 km si sper ca albinele sa gaseasca ceva de cules in padure.
Toti pomi fructiferi ce erau infloriti pana saptamana trecuta sunt "uscati" de gerul din 2-3 dimineti. A inceput sa infloreasca porumbarul, ceva artar si sper ca sa mai fie si alte specii forestiere care sa ofere macar polen.
Rapita incepe sa fie din ce in ce o mare dezamagire.

MirceaCalin

Din păcate s-ar părea că pastoralul tinde să se reducă în viitor doar la salcâm şi tei !
Rapiţa şi floarea soarelui sunt tratate cu NNI, fâneţele se restrâng păscute de tot mai multe oi şi nu de vaci...

tinumaftei

In anii '80 cand tatal meu a devenit apicultor si a facut pastoral, apicultura pastorala se facea doar la salcam (1+2) si tei. In jur de 5 iulie stupii se intorceau pe vatra.
Despre floarea soarelui circulau tot felul de legende, printre care si faptul ca familiile de albine se uzeaza/depoluleaza foarte mult.
Mai spre sfarsitul anilor '80 am facut pastoral si la floarea soarelui dar au fost 2-3 ani la rand in care nu am scos nimic. Cauze probabile fiind chimizarea, soiuri nemelifere.
Productie mare am facut la FS intre 1992-2010. Factori favorizanti: soiuri bune romanesti, chimizare ioc, semanare cu mijloace mecanice de randament mic - perioada lunga de inflorire a unui lan.
Si daca nu ar fi chimicalele mierea de FS va fi din ce in ce mai putina, findca soiurile semnate sunt din ce in ce mai performante, rasar si infloresc uniform. In 5, maxim in 8 zile infloritul s-a terminat. Acum se seamana cu semanatori de mare performanta si aproape nu mai gasesti FS 2.
Trebuie sa ne adaptam. Imi aduc aminte ca in primul an de pastoral al tatalui meu a scos o medie de 46kg / familie in conditiile de salcam 1+2 si tei. Pentru timpurile acelea era o performanta. IAS-ul cel mai bun abia depasea 20 kg/familie/ an.

tinumaftei

Azi asteptam o zi mult mai buna insa a fost foarte rece. Toata noaptea a ploat. Nici asta iarna nu am avut perioade asa lungi fara zbor.
La uluc albinele asteapta cuminti tainul. Se vor dezvata de obiceiul asta si vor mai culege si din pomi?
Pe aici am senzatia ca vine toamna. E bine. Altii am auzit ca le-au dat schiuri la albine pe inventar!!

mape 48-petru manea

A disparut jurnalul lui Dragos si a aparut jurnalul tau---este bine  :bravo:
referitor la albine moarte pe scandura de zbor ---si eu gasesc la multe familii 4-5 albine moarte dimineata
Albine batrane dar si tinere ---este normal   atata timp cand noaptea este cu minus grade