• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

prezentare

Creat de Paraschivescu Teodor, Ianuarie 11, 2016, 08:49:50 p.m.

« precedentul - următorul »

Paraschivescu Teodor

Salut Dane Layansi sunt o minune ierneaza de nici nu vad albina din februarie incolo o sa vad ce masuri de stimulare o sa iau iei iernand pe o vatra separata la munte e vreme destula pana la marele cules .

Paraschivescu Teodor

Iar acum la sfarsit de an urez tuturor membrilor acestui forum La multi ani ! O iernare usoara fara pierderi si multa moere in butoaie la anul ce va veni .

dan sebastian

La mulți ani !
Iernarea nu pare ușoară anul acesta conform prognozei meteo. Vedem după valul arctic dacă sunt probleme.
Unii colegi au trecut de 7 săptămâni fără zbor și ianuarie nu pare ok din punctul asta de vedere.
Eu am unificat ieri unul pt că am găsit matca moartă la urdiniș.
Că și în viața, cine supraviețuiește e prețuit !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Paraschivescu Teodor

Buna ziua .Cum naiba fac sa pun aci niste poze ? Am cativa nebuni rau daca ar fi fost toti stupi asa puteam sa trec de faza de începător asa raman tot unde sunt .Un an apicol de exceptie va doresc tuturor si multa miere de calitate .Cea mai mare bucurie a mea e ca nu am rapita in zona .

dan sebastian

Ai jos in stanga, sub chenarul unde scrii, atasamente si optiuni o rubrica atasamente si optiuni.
Dai click pe ea si la ataseaza choose file te duci pe ecran sau pe hard unde ai poza si dai postare.
E normal sa fie mai agresive primavara. Sunt babele care nu au altceva de facut. Se calmeaza in 2 saptamani cand dispar babele.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Paraschivescu Teodor

Bună ziua la toți stupari!

NYK74

Bună,cum se prezintă familiile în general și cum au demarat anul acesta Layens ii? Diferențe constatate la iernare între unii și alții ?-

Paraschivescu Teodor

Bună ziua? Da stupi Layans se prezintă bie pt data din calendar Stupina fiind amplasata într-o zona de deal înspre munte acum deabia înflorește cornul are în medie cam 2 rame pline cu puiet. Dadand la șes mult mai slabi asta din cauza ca ai iernat pe miere de floarea soarelui, a fost o constatare deoarece și ceilalți colegi care au făcut pastoral la floarea din zona au pățit la fel.

NYK74

Înainte iernau pe floarea soarelui și nu mai aveau nimic,chiar dacã nu e cea mai bunã miere,și erau ierni adevãrate.
Acum,în afarã cã a fost miere de floarea soarelui,care e și mai slabã calitativ decît înainte datoritã otrăvurilor periculoase care se dau ca tratamente,dacă mai este și ceva manã,familiile ies slăbite și bat pasul pe loc cu dezvoltarea,asta e o părere personalã.
Iar dacã Layens au media 2 rame puiet acum,cei pe Dadant ce medie au ?

stefan1

  Am auzit si eu despre un stupar cu peste 100 de familii, care zice ca a ramas toti cu cate doua rame de albine (nu de puiet) desi in toamna au intrat normal populati si pune asta pe 'achizitiile' din pastoral.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Am mai scris acest fapt aici pe forum.În ultimii ani în perioada de iernare am tot fost acasã,și mă întîlnesc cu stuparii din zona mea,în urma discuțiilor am constatat cã toți cei care mergeau la floarea soarelui în pastoral aveau depopulãri masive și înjumătățeau familiile.Cei care aveau familiile în staționar și nu ajungeau la cules de floarea soarelui,nu aveau probleme.La rapițã familiile  primeau o loviturã,iar la floarea soarelui alta mai drasticã.Acuma lăsãm faptul,știut, cã albina din pastoral are o solicitare mult mai mare fațã de aceea din staționar,dar pînã la a ajunge cã se rămîne cu 2 rame de albinã la intrarea în iarnã în familii,nu este justificabil solicitarea care au avut o familiile care au fost la pastoral.

pistol28

https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8400.msg216257#msg216257

Din spusele unui apicultor bătrân şi cu experienţă: "stupii se pun la 500 m distanţă de lanul de floarea soarelui, pe această distanţă albinele pierd mirosul puternic de FS, care acoperă mirosul specific stupului şi aşa sunt acceptate de paznici".

Aceasta ar fi o explicaţie a depopulării de la FS.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

stefan1

  Cu mentiunea ca eu am auzit 'la a doua mana' despre situatie, spunea ca la pregatirea de iarna erau normal populati, deci eventuala depopulare de la floarea-soarelui s-a recuperat si este invocata fie o miere de iernare cu pesticide de la floarea-soarelui fie viroze luate tot din pastoral. Nu este vorba de un stupar fara experienta si spunea de situatii si mai dramatice pe care le stie de stupari din Dobrogea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Exact.Din ce spuneau stuparii,stupii nu s au depopulat la floarea soarelui drastic.Ei au adus stupii acasã pt iernare,stupii erau populați cu albine ,au făcut tratamentele,au fost împachetați, totul bun,pînâ în ianuarie cînd la control unii erau morți,alții cu albina ce acoperea 1-2 rame,alții erau în stare criticã deja inclusiv în decembrie.
Și nu a fost un caz,douã,în care unul poate spune cã sau greșit tratamentele,au fost făcute greșit cuiburile.Am vazut articolul în care se spune cã o parte din otravâ rămîne în mierea rămasâ pentru iernare și decimeazã albina încet,nu în bloc toata dintr odatâ.

NYK74

Linkul care îl are ca trimitere Pistol 28,la topicul de fs,ultimul a postat,Bio,și spune cã avea pavilioane la fs și la pădure,la fs avea mortalitate la cele de la pădure nu avea.