ciobanii la parlament

Creat de Eugen B, Decembrie 15, 2015, 02:21:46 PM

« precedentul - următorul »

sorinma

oare daca le este interzis sa mearga la pasune nu e mai bine pt vanatori ca nu-i mai deranjeaza ciobani si caini lor?pot ei sa-si faca de cap cu vanatul fara sa-i vada altii? pai cine ii simte prima dat cainii sau ciobanii?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

tinumaftei

Cei care au protestat sunt crescatori de oi sau de caini?
Eu stiu ciobani care au o multime de caini carora nu le dau nimic de mancare. Nici nu ma gandeam sa imparta ciobanul smantana sau branza cu cainii. Dar am fost mirat cand am vazut ca efectiv nu hranesc animalele cu nimic. Chiar credeti ca acesti caini nemancati vor manca lupi sau ursi? Manainca tot ce misca in zona lor si/sau ce a miscat vreodata in zona lor.
In sec XIX chiar ne imaginam ca stanele se mai pazesc cu caini?

sorinma

Stiiti ce face un caine cu bursa plina ? Doarme...sa nu credeti ca ciobanii nu- si iubesc.cainii, de multe ori isi impart mancarea cu ei
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Aurel

Citat din: tinumaftei din Decembrie 15, 2015, 10:15:44 PM
Eu stiu ciobani care au o multime de caini carora nu le dau nimic de mancare. Nici nu ma gandeam sa imparta ciobanul smantana sau branza cu cainii. Dar am fost mirat cand am vazut ca efectiv nu hranesc animalele cu nimic. Chiar credeti ca acesti caini nemancati vor manca lupi sau ursi? Manainca tot ce misca in zona lor si/sau ce a miscat vreodata in zona lor.
Esti in necunostinta de cauza si recuosti singur asta: "am vazut ca nu hranesc"... Una e sa vezi intr-un anumit moment si alta e realitatea.Ai vazut pe cineva sa dea manare la caine nonstop ca sa vada musafirul de moment ca el ingrijeste cainele?Ciobanul adevarat pretuieste cum tu nici nu-ti inchipuii cainele, oaia si calul.Cainele ca sa fie util nu trebuie neaparat sa manance lupi sau ursi.Sigur nu stii ca sant mai multe rase de caini la stana. Sant caini ciobanesti care datorita fizicului si temperamentului nu vor avea niciodta tendinta de a alerga dupa vanat mai ales pe timp de zi.Noaptea se schimb situatia atunci cand in teritoriul lor apar salbaticiuni.Si caine de intors oile care sant foarte ageri dar destul de mici sa nu vaneze.Ti-ai dat examenul cu ultima intrebare. :D Eu stiu....or fi avand badigoarzi.

bio

Citat din: sorinma din Decembrie 15, 2015, 09:43:15 PM
ca prinde cate un iepure ...ori e bolnav ori batran ori obez si dupa ce osa imparta un iepure 6-8 caini cobanesti inca o data nu mai au chef sa alege dupa iepuri
Aveti idee ce ar ajunge de turmele de oi fara caini?Trebuie data o lege prin care nici lupii nu au voie sa atace mai mult de 2 o turma odata,si ursu sa mearga cu o laba legata la spate.
cat de prost rebuie sa fi sa iti vina asemena idei?  ))/

Va spun cum sta treaba cu ciobanii si stinele in zona mea.

Ciini de la stine nu ataca numai iepurii/vinatul in general.. ... ataca de multe ori si oamenii care se aventureaza in zona stinelor care de cele mai multe ori sunt amplasate ilegal . Nu poti pleca cu bicicleta sau motoreta pe vreun drum mai de tara sa te duci la vreo balta la pescuit fara sa nu existe pericolul sa fii atacat de ciini de la vreo stina pe linga care treci si stinele sunt amplasate chiar pe marginea drumului .

Pasunatul este haotic de multe ori la limita legii sau in afara legii .

Nu stiu cum este in alte zone dar in zona unde umblu cu stupii cei care se ocupa cu oieritul sunt la limita si de cele mai multe ori in afara legi:
--intra cu oile peste culturile agricole noaptea la zeci de km distanta de stina si locul lor de pasunat .
--pasuneaza prin paduri fara nici o baza legala .... ciini lor streseaza vinatul gonindul din padure ....oile distrug plantatiile tinere
-- sa nu mai amintesc de sclavagismul care este practicat de catre proprietarii de oi care i-si fac treaba numai cu angajati pe post de sclavi .

Citat din: Aurel din Decembrie 15, 2015, 10:00:52 PM
.....
  Bio, faci o mare cofuzie.Discutii pot fi cu sutele.Depinde de multe, chiar si de la zona la zona.Iti spun eu ca sant zone unde daca ar fi asa "caini fara numar" ar muri de foame.Ce cioban e nebun sa tina pe mancare zeci de caini care unii dintre ei nu sant buni de nimc. A... ca sant caini comunitari aciuati in haite asta e o alta discutie.Numai cine nu vrea nu vede tinta acestei legi.Acuma vanatorii se lupta cu ciobenii dar cat de curand se vor manca preum cainii,  intre ei.Semnale deja sant.Asa santem noi romanii blestemati.Deci eu pe terenul meu pentru, care platesc taxe si impozit nu pot sa pasunez animalele  Dar vanatorul poate sa vina cu tot felul de gipane, mai nou chiar cu tractoare, remorci si camioane sa-mi calce pasunea sa o faca terci si mai si impusca unu doi caini ca de...il apara legea facuta cu interes de unii. Ce fac respectivii care au facut legea??? Cu ce se ocupa?? O fi avand arcuri cu sageti?? Nu , ca legea nu le permite sa vaneze cu asa ceva !  Ce sa vezi au cele mai sofisticate arme.De ce era asa important modificarea acestei legi.Vechile reglementari erau clare si cu toate astea se faceau abuzuri care in ultima perioada au cam ajuns in instanta si ce sa vezi ca instantele nu prea le-a dat castig de cauza vanatorilor.Cunosc multe cazuri am si fost implicat intr-un asfel de caz.Sigur ca se vor gasi unii dintre noi care din cand in cand mai pocnesc,  daca mai apuca sa se lipeasca de cei carora legea le este destinata.Vrajeala de doi bani!  Legea este a lor pentru interesele lor.

Poate in zona subcarpatica sau in alte zone astfel o sta treaba, ..... in zona mea  ciobanii cu oieritul care il practica  mai mult distrug . Ciobanii la mine in zona nu pasuneaza pe terenul lor.....pasuneaza peste tot .Nu le pasa ce distrug, intra in culturi....intra in paduri ... sunt peste tot "pe terenul lor" de pasunat,... teren pe care nu au nici un act.

Citat din: sorinma din Decembrie 15, 2015, 09:59:45 PM
....ai auzit de infratirea graului(probabil acum cu noile tehnologi si noile  seminte nu mai e nevoie)
...

Infratirea griului..??..Nu mai este nevoie de oi pentru a infratii griul. Daca te-a calcat la sfirsit de iarna ciobanii cu oile lor poti sa te gindesti la o pierdere de 30%  la productie.  Am vazut productii mult diferite pe sole lucrate de acelasi fermier dar unele au fost calcate de oi si altele nu .

Citat din: sorinma din Decembrie 15, 2015, 09:59:45 PM
...sti ca uni paltesc sa le gunoiasca locurile?(de ce?pt ca e un gunoi fara seminte de buruieni nu mai trebuie imprastiat...)

Fermierii din zona mea, (Baragan) se cam feresc de gunoirea terenului.....oaia cu copita ei batotereste mai bine decit un compactor cu rola, terenul respectiv si sa te vad la arat mai apoi .
Iar despre gunoiul "fara seminte de buruieni" ....nu-ti vine sa crezi de cum se intind scaietii si ciulinii care sunt purtati de lina de oilor  .

tinumaftei

Citat din: Aurel din Decembrie 15, 2015, 10:39:14 PM
Esti in necunostinta de cauza si recuosti singur asta: "am vazut ca nu hranesc"... Una e sa vezi intr-un anumit moment si alta e realitatea.Ai vazut pe cineva sa dea manare la caine nonstop ca sa vada musafirul de moment ca el ingrijeste cainele?Ciobanul adevarat pretuieste cum tu nici nu-ti inchipuii cainele, oaia si calul.Cainele ca sa fie util nu trebuie neaparat sa manance lupi sau ursi.Sigur nu stii ca sant mai multe rase de caini la stana. Sant caini ciobanesti care datorita fizicului si temperamentului nu vor avea niciodta tendinta de a alerga dupa vanat mai ales pe timp de zi.Noaptea se schimb situatia atunci cand in teritoriul lor apar salbaticiuni.Si caine de intors oile care sant foarte ageri dar destul de mici sa nu vaneze.Ti-ai dat examenul cu ultima intrebare. :D Eu stiu....or fi avand badigoarzi.
Am scris: Am vazut ca nu hranesc!! Nu am scris: Nu am vazut ca hranesc!! Intre aceeste doua propozitii de sens este o diferenta. Si am explicat ca nu hranesc niciodata!!!!!! Niciodata!!!!!! Niciodata!!!!!! Spun asta dupa ce am stat ani langa ei!
Vi se pare normal ca la aceasta data sa vezi oi pe camp? Pasunatul are niste limite sub care vegetatia nu se regeneraza! Ca sa nu mai zic de pasunatul culturilor. Aveti impresia ca ciobanii pasc in culturile lor. Niciodata un cioban nu va intra cu animalele pe terenul semanat de el. Ca d-aia e cioban!
Prefer sa ma manaince lupii pe camp decat cainii. Probabil nu voi intailni nici un lup in viata mea!
Bunica mea avea o vorba: Sa nu plangi la mormant strain!!

Aurel

Sant convins ca marea majoritate dintre noi,au cunostinte, pricep si au inteles tema discutiilor aparute.
  Dar pentru cei care nu au avut tangente cu asfel de situatii dar isi dau cu parerea, vreau sa spun urmatoarele:
   Legea ce reglementa regimul fondului de vanatoare avea reglementari suficiente si dupa parerea mea destul de clare. Numai ca voit sau nevoit era inteleasa si aplicata diferit.Deci obiectul activitatii se deruleaza in camp departe de localitati si de privirea oamenilor.Ce bine ar fi fost pentru vanatori sa fie asa! :) Numai ca pe camp contrar vointei vanatorilor uneori se mai afla si ciobanii cu turmele si cainii lor.
  Unii respectau legea in sensul ca puneau la gatul cainelui acel jujeu,altii nu.Deasemeni unii vanatori respectau legea, insensul ca veneau la vanatoare cu forme legale. altii nu.Cel care era nemultumit de prezenta ciobanului era firesc vanatorul, fie ca era in regula da nemultumirea pleca de la faptul ca in loc sa gaseasca vanatul gasea ceobanul cu turma, fie in neregula si atunci avea doua motive de nemultumire.In situatia asta apareau discutii uneori foarte aprinse.Ciobanul nu avea nici o vina dar avea mandria si demnitatea lui de om cinstit si muncitor si singurul lui ajutor era bata si cainele.Cine a avut un caine ciobanec adevarat, stie ce iseamna sa ai ataci stapanul.Vanatorul orgolios si-el cum sa se lase mai prejos cu pusca in mana si cu crtusul pe teava intr-un loc fara martori.Prima tinta nevinovata se intelege ca era cainele invocand legitima aparare , braconaj cu cainii,ec samd.Rar ajungeau asfel de cazuri in fata instantei iar cele care ajungeau se finalizau de regula in defavoarea ciobanului.Acum vanatorii sau inmultit si se vaneaza intre ei. Multi chiar cer sprijiul ciobenilor sa-i informeze cand pe zona lui apar vanatori si chiar ai invata pe ciobeni ce si cum sa procedeze cand li se impusca cainii.Astazi daca ajungi in instanta cu o situatie de caine impuscat, doar sa fii prea prost sa nu ai castig de cauza.Am trait si cunosc multe cazuri in zona.Ceia ce am aratat mai sus se petrece la nivel national asa ca pentru a avea libertate, mai marii vanatori ai neamului au hotarat sa schimbe legea, dar fara sa gandeasca ca de fapt lipsa si nesansa lor de a avea vanat nu e di vina ciobenilor si cainilor lor.

Aurel

Ce ne mai place unora sa ne scarpinam cu mana stanga in urechea dreapta ,ca sa nu spun in alta parte!! ))/Pentru toate aceste neajunsuri provocate de ciobani si nu numai, exista legislatie arhisuficienta pentru tragerea lor la rspundere.Orce suprafata de teren calcata fara acordul proprietarului si care o considera distrugere ,se evalueaza de comisie specializata si in instanta obtine toate despagubirile inclusiv cheltuieli.
  Ce face cobanul pe terenul lui proprietate nu cred ca trebue sa ma intereseze pe mine asa cum nu trebuie sa intereseze pe cineva ce fac eu cu proprietatea mea
  Acum e randul ciobanilor dar sa nu va culcati pe ureche ca  apicultura e scutita.E destul timp sa vina la rand.

Aurel

Citat din: tinumaftei din Decembrie 15, 2015, 11:12:03 PM
Citat din: Aurel din Decembrie 15, 2015, 10:39:14 PM
Am scris: Am vazut ca nu hranesc!! Nu am scris: Nu am vazut ca hranesc!! Intre aceeste doua propozitii de sens este o diferenta. Si am explicat ca nu hranesc niciodata!!!!!! Niciodata!!!!!! Niciodata!!!!!! Spun asta dupa ce am stat ani langa ei!
Vi se pare normal ca la aceasta data sa vezi oi pe camp? Pasunatul are niste limite sub care vegetatia nu se regeneraza! Ca sa nu mai zic de pasunatul culturilor. Aveti impresia ca ciobanii pasc in culturile lor. Niciodata un cioban nu va intra cu animalele pe terenul semanat de el. Ca d-aia e cioban!
Prefer sa ma manaince lupii pe camp decat cainii. Probabil nu voi intailni nici un lup in viata mea!
Bunica mea avea o vorba: Sa nu plangi la mormant strain!!
Cum oi fi putut sa stai tu ani linga ei zi si noapte numai tu poti sti :roll: esti un fenomen

tinumaftei

Ciiobanii nu a teren in proprietate si daca il au il cultiva cu porumb sau alte nutreturi ca n-or fi prosti sa puna raigras sa il pasca altii cand sunt ei cu oile in graul altora. Dupa o anumita data nu mai au ce sa caute pe camp sau prin padure!!

Aurel

Citat din: tinumaftei din Decembrie 15, 2015, 11:53:34 PM
Ciiobanii nu a teren in proprietate si daca il au il cultiva cu porumb sau alte nutreturi ca n-or fi prosti sa puna raigras sa il pasca altii cand sunt ei cu oile in graul altora. Dupa o anumita data nu mai au ce sa caute pe camp sau prin padure!!
Daca nu esti informat ar fi bine sa te abtii ca devii ridicol.Ar trebui sa stii ca dupa noile reglementari daca nu ai suficient teren in proprietate corespunzator numarului de animale nu poti functiona ca ferma .Deci o alta prevedere legala prin care se poate stopa neajunsurile fara sa se faca de ras cu acea lege aberanta.Daca nu ai aflat inca termenul de proprietate include arenda,concesiunea,comodatul si cred ca mai sant.Este cineva nebun sa se apuce de o treba fara sa aiba teren??Poate tu ca te duci cu stupii moca pe terenul altuia , ceea ce nu cred.

tinumaftei

Daca au asa de mult teren in proprietate de ce se agita? Pe terenul tau poti sa tii caini si oi cate vrei. Si poti sa le pasti si in noaptea de Revelion. Legea deranjeaza berbecii care pasuneaza in zona publica. Daca e lege e ordine. Daca e ordine, mie imi place. Eu nu am nici un caine la stana. Nici stana. Turma mea zboara si mushca!

Cristel

Ma bucura faptul ca reactia societatii e spontana si de acolo de unde te astepti mai putin! Si imi place faptul ca acesti "crescatori de oi" cum zic televiziunile arata ce inseamna SOLIDARITATE si curaj in pastrarea drepturilor. Faptul ca au fost amendati e cu dus si intors, sper sa aiba un avocat bun care sa anuleze amenzile primite in instanta. Sper ca si tinerii de astazi sa invete ca nu trebuie sa stam cu capul plecat la tot felul de legi aberante pe care le fac cei ce se intituleaza singuri "demnitari". E un microb foarte daunator acesta care la ia mintile celor care ajung temporar sa ne conduca... fomista Anghel spunea ca ar fi prosti ciobanii. Chiar asa? Ea  cum este cand abereaza ca "nu se poate deplasa cu taxi in Bucuresti, e sub demnitatea ei de demnitar" asa ca vrea masina la dispozitie. Asta in timp ce alesii nordici merg cu metroul! Si-au votat si "indemnizatie speciala", ca deh, sunt superiori masei de oi... :D Parca stiam ca art 16 din Constitutie zice ca nimeni nu e mai presus de lege. Si drept urmare, daca noi muncim 35 de ani ca sa avem o pensie- pe principiul contributivitatii - cu ce drept sa aiba ei venitul asta dupa 4 ani de stat pe bancile parlamentului? Ca doar nu i-a obligat nimeni, singuri se duc, exact ca si cum te-ai duce in vacanta sa faci legi!  Daca vor bani mai multi si sunt capabili, sa lase parlamentul pentru altii si sa mearga in privat, la munca! Oare, cat trebuie sa ne lasam dusi de nas de acesti escroci? Noua ne pun biruri pe case, daca sunt sedii de firma sau PFA platim de 20 de ori mai mare impozitul iar ei huzuresc in drepturi! E normal?
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Closcutz

Pentru magaria cu pensiile speciale n-ar trebui iertati in veci sau macar pina nu dispare aceasta samavolnicie! Ar trebui sa fim uniti si sa-i ardem la vot, sa protestam vehement!
  Nu partidul x sau y ma deranjeaza ci legile facute in defavoarea oamenilor! Taxa auto, mafia RCA, despagubirile ANRP, imunitatea parlamentara, nerecuperarea prejudiciilor! Astea trebuie sa dispara! Dar incep sa-mi pierd speranta ca in tara asta se vor mai schimba lucrurile in bine vreodata!

Aurel

Citat din: tinumaftei din Decembrie 16, 2015, 01:05:42 AM
Daca au asa de mult teren in proprietate de ce se agita? Pe terenul tau poti sa tii caini si oi cate vrei. Si poti sa le pasti si in noaptea de Revelion. Legea deranjeaza berbecii care pasuneaza in zona publica. Daca e lege e ordine. Daca e ordine, mie imi place. Eu nu am nici un caine la stana. Nici stana. Turma mea zboara si mushca!
Incet incet vad ca incepi sa ai logica.Tocmai asta e problema ca majoritatea au terenul lor si daca tot ai urmarit subiectul poti spune ca acel cioban cu o suta de hectare,caruia i-au impuscat cainii in legatoare in mod repetat,era vreun dusman al neamului?? Ca sa ai o suta de hectare si cateva sute de oi(cinci parca in cazul respectiv), trebue in primul rand sa fii vrednic si se vedea pe fata lui ca a trecut prin multe incercari.As fi vrut sa am si eu macar 10 oi dar din pacate nu am fost vrednic nici de atat .
   Cu, "pasuneaza in zona publica", mai dat gata.Cred ca e mai bine sa te culci