Incercare refacere familie

Creat de Fabian, Mai 30, 2015, 12:28:13 PM

« precedentul - următorul »

Fabian

Buna ziua.
Am orfanizat azi, pe la orele 11, doua familii de albine, cu intentia de a le intari. Vreau sa le bag rame cu botci de la un stup despre care doi colegi de aici mi-au spus ca-i posibil sa vrea sa-si inlocuiasca matca.
Matcile pe care le-am eliminat nu ouau bine (una deloc si una f.slab).
Acum permiteti-mi intrebarile
1. Dupa cat timp este bine sa bag ramele cu botci intre ramele familiilor orfanizate (botcile sunt in partea de jos, capacite)?
2.Presupunand ca vor accepta matca din botca, aceasta va trebui sa se imperecheze. Dupa cat timp trebuie/este bine sa verific, ca sa nu deranjez familiile?
3. In familia din care iau cele doua rame cu botci (despre care spuneam ca-i posibil sa inceapa schimbul linistit, ori roirea) mai trebuie sa fac ceva, sau e suficient sa introduc doua rame cu foite de ceara?
Va multumesc. O zi frumoasa si mult cules!

bucovineanu

Ramele cu botci se pot introduce oricand dupa  orfanizare.
Daca in familiile orfanizate, sau pe ramele cu botci exista puiet necapacit, albinele vor trage alte botci. Dupa vreo 7 zile trebuie controlate toate ramele cu mare atentie si trebuie distruse eventualele botci de salvare.
In familia din care s-au luat botcile trebuie puse alte rame, sau foi daca in natura exista cules.

Fabian

Multumesc.
Am introdus, spre seara, ramele cu botci in ambele familii orfanizate. Ramele nu cred ca aveau puiet necapacit, dar nu sunt foarte sigur.
Una dintre familiile gazda avea puiet putin, cealalta nu.
Ramele le-am introdus cu tot cu albine, fara sa le scutur. M-am gandit ca neavand matca familia gazda, albinele de pe rama n-au ce omorî si poate raman mai multe, avand botcile capacite din stupul lor.
Daca-si vor trage botci, inseamna ca pe acestea le vor distruge?
Seara buna!

Kiwi Bee

De obicei nu se recomandă să introduci rame acoperite cu albine. Situația ați cere ca tu să mergi la sigur, și nu să mergi după poate-poate. Câteodată poți să ai noroc dar nu ați dorești probleme de aceea se recomandă eliminarea posibilităților neplăcute.
Să verifici la 4-7 zile și dacă ai și alte boții debit cele pe care le-ai introdus poți sa le distrugi.

stefan1

Cred ca ai procedat bine. Pe vreme de cules si in stare de orfanizare recenta, albinele sunt mai tolerante cu albinele straine introduse cu rama de puiet. Sansele botcilor de a fi pastrate sunt mai mari daca au pe fagur albine din stupul de origine. Daca primesc botcile (foarte probabil in conditiile de acum) nu o sa le distruga chiar daca mai trage si alte botci. Acestea vor iesi primele si posibil sa elimine prin intepare celelalte botci. Sunt insa si unele cazuri cand familia prefera sa creasca o matca din ultimul puiet. Aceasta am constatat dupa multi ani: familiile prefera ca in momentul in care noua matca incepe sa oua, sa nu mai fie deloc puiet in stup. Eu zic ca asta este o foarte buna masura de igienizare. Probabil anumiti agenti patogeni (nu este vorba de bolile clasice, ci de alta flora care se dezvolta in prezenta puietului) deci aceasta flora se transmite de la puiet la puiet si poate fi igienizata daca lipseste complet puietul din stup. Eu constat la familiile care realizeaza o asemenea situatie, ca reuseste sa creasca mai mult puiet si mai fain, la o putere egala cu o familie care a schimbat regina dar are continuitate in puiet. Tinand cont de aceasta preferinta a albinelor, se poate ca un roi artificial sau o familie in situatia respectiva, chiar daca are o matca iesita, sa nu distruga botcile mai tinere. Cu primele regine, in aceasta situatie fie face un roi (daca are suficienta populatie) fie tine o regina din primele iesite pana cand ies cele mai tinere, iar pe cea initiala o alunga. Din ultimele isi va alege regina stupului, care va incepe sa oua cand nu mai e piet in stup. Am mai intalnit cazuri in care regina iesita este impiedicata sa iasa la imperechiat in perioada optima, tocmai pentru ca sa inceapa ponta mai tarziu, in lipsa puietului. Uneori aceasta amanare duce la dificultati de imperechere si calitatea matcii nu va fi foarte buna sau chiar se poate pierde. Acestea sunt constatari proprii, negasite in carti si admit ca se poate ca eu sa ma insel, desi asemenea situatii mi s-au repetat de multe ori.
  In prima postare intrebai dupa cata vreme e bine sa controlezi daca regina s-a imperechiat si oua. Nu este o data fixa. Daca stii varsta botcilor date, poti sa stii ziua de eclozionare. Cam in 10-12 zile de atunci regina ar trebui sa oua. In functie de vreme dar si de luna din an, de marimea familiei, chiar de ce am scris eu mai sus, cu cantitatea si varsta puietului din stup, aceasta data a inceperii ouatului se poate prelungi. Unii vorbesc chiar de peste 20 de zile, dar asemenea cazuri eu am avut foarte rar. Nu este bine nici sa amani foarte mult controlul, ca in cazul in care regina se pierde la zbor si tu astepti 20 de zile, risti sa gasesti familia bezmeticita. Oricum, controlul e bine sa il faci seara sau dimineata, in afara perioadei cu zbor puternic de puiet in stupina in afara intervalului oral cand si reginele ies la zboruri de imperechere. Aceasta pentru ca reginele tinere sunt mai sperioase si pot zbura de pe rama. De asemenea vizita sa nu fie prea lunga, nu trebuie sa cauti neaparat regina ci sa vezi eventuale suprafete de puiet sau oua, sau celule pregatite de ouat (lustruite), care sunt indicii ca totul e in regula.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Fabian

Multumesc.
D-le Kiwi Bee, realizez ca aveti dreptate, n-ar trebui sa adopt metode de tip "poate-poate", dar efectiv n-aveam habar cum trebuie. Am cautat prin cartile de apicultura (pe sarite, ca n-aveam timp sa le citesc in cele cateva minute libere), am citit si printre raspunsurile de aici, dar n-am gasit relatat si aspectul acesta, cu albina de pe rame (nu ca n-ar exista, dar n-am gasit eu in graba aceea).

Cum se calculeaza varsta botcii? De cand incepe constructia ei, de cand e depus oul, sau de cand e capacita? La albine eclozionare inseamna iesirea din ou, sau din botca?
O zi frumoasa, si zbor cu folos, la albinute!

bucovineanu

Varsta botcii se socoate din momentul depunerii oului in ea. Din acel moment in a 9-a zi botca va fi capacita. In ziua a 16-a va ecloza regina din botca. Eclozarea se poate produce mai repede sau mai tarziu cu cateva ore sau chiar o zi in functie de temperatura exterioara. Daca afara sunt calduri foarte mari va ecloza mai repede, iar daca vremea e  rece eclozarea va intarzia.

Fabian

Buna seara.
Azi am verifacat stupii in care am introdus ramele cu botci + albine, asa cum am scris mai sus si situatia se prezinta astfel /
  -in unul din stupi mai este o botca ce inca e capacita. Matca n-am vazut, desi m-am auitat f. atent.
  -in celalalt stup nu mai este nici o botca (sunt roase, desfacute), si nici urma de matca.
De aici trag concluzia ca am facut ceva gresit.

As mai avea o problema cu alt stup. In urma cu o saptamana avea vreo trei rame cu albine, dar avea oua si larve, destule, cred eu. Speram sa se dezvolte.
Azi nu mai avea albine decat pe o rama si cateva imprastiate prinprejur, si larvele de pe ramele din laterale moarte. Eu cred ca s-a depopulat natural, si pt. ca matca n-a ouat la timp, n-au fost suficiente lucratoare sa incalzeasca puietul. Dar nu pot sa nu ma gandesc si la boli (Loca). Totusi puietul pare uscat, nu zemos, si-i mort unde nu erau albine acoperitoare.
Va rog sa-mi spuneti o parere, un sfat. Va multumesc.
O seara placuta!

Kiwi Bee

Botca roasa lateral?

Poze cu stupul depopulat? Albine moarte in fata stupului? Semne de intoxicatie? Pot fi multe cauze pt depopulare.
Mai bine sal elimini sa nul atace celelalte familii si sa mai "fure" si ceva boala, daca este cazul.

bmdna

Referitor la stupul in care botcile sint roase/desfacute si nici urma de matca. Daca ai cel putin o botca eclozionata normal (cu varful decupat si nu roasa din lateral) atunci matca s-ar putea sa fie prezenta. Matcile tinere, neimperecheate sint foarte sperioase si rapide. De multe ori sint greu de gasit. Eu as inclina sa cred ca matca este acolo. Prima matca ce eclozioneaza inteapa celelelate botci iar albinele le rod lateral ca sa scoata cadavrele, de asta sint botci roase. Albinele nu ar avea motiv sa roada toate botcile, in conditii nromale. Acum ar mai putea fi si situatii mai speciale, familia respectiva sa fi avut matca sau sa fi fost bezmeticita.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Fabian

Buna seara.
Am refacut controlul stupilor cu pricina, pt. a fi mai sigur pe ce scriu si situatia e urmatoarea/
In stupul in care am introdus ramele cu botci sunt si botci roase lateral, dar si in capat, central. Nici urma de matca. M-am uitat cu atentie. Familia scoate un sunet despre care am citit ca-i "de jale". N-am experienta, e prima data, dar cu asta asociez. La fel si celalt orfanizat si acum si cel despre care va spuneam ca are puiet mort, fiindca i-am omorat matca ieri.
Cel in care a murit puietul nu prezinta semne de boala, doar ca a ramas o mana de albine, acum orfanizate de mine. Nici pe fundul stupului, nici la urdinis si nici in fata nu-s albine moarte. Nu cred ca-i boala, dar nici sigur nu-s.
Sugerati-mi va rog, o metoda de desfiintare. In acest moment am trei familii orfanizate, cu care as putea sa-l unesc, dar n-am habar cum e mai bine.
Multumesc.
O seara frumoasa!

Fabian

Buna ziua. Revin cu precizari/
In ambii stupi in care am introdus ramele cu botci am matci tinere. Azi am reusit sa le observ. Mi-e clar ca am o problema spiritul de observatie si cu detaliile. Multumesc pentru ca m-ati ajutat.
Al treilea stup orfanizat, cel cu puietul mort, l-am desfiintat. Albinele le-am scuturat intr-unul din stupii cu matca tanara. Sper sa nu fi facut vreo tampenie, sa omoare matca. Dar sunt orfane de trei zile si-s putine.
Sanatate si multa miere!

bmdna

Ei, imi aduc aminte ca si eu eram asa la inceput. Prima matca pe care mi-am facut-o si eu am cautat=o de mai multe ori si nu o gaseam, desi botca era eclozionata correct. Am fost la un stupar sa-mi cumpar matca si el m-a intrebat cum e situatia si dupa ce I-am povestit, a zis ca eu am matca acolo, dar mi-a vandut totusi una. Am ajuns acasa am pus-o intr-o cusca si am lasat-o doua zile in stup. peste doua zile, cand am venit sa o eliberez, inainte de eliberare am zis sa ma mai uit peste rame. Si atunci am vazut matca din familie care a si ouat o buna parte dintr-un fagure. Atunci am invatat ca matcile tinere sint uneori greu de vazut. Acuma daca chiar vroiai sa verifici, puteai sa pui un fagure cu oua sau o bucatica de fagure cu oua si daca isi trageau botci, era clar, matca nu era, daca larvele erau crescute normal, matca era dar nu o vedeai. Inca o chestie, surprinzator dar uneori vezi mai greu matca daca ai putine albine.

Cipi

Un stup fara matca este foarte usor de recunoscut, albinele sunt extrem de agitate si galagioase.

bmdna

Citat din: Cipi din Iunie 06, 2015, 09:50:03 PM
Un stup fara matca este foarte usor de recunoscut, albinele sunt extrem de agitate si galagioase.
Corect! Dar cand esti incepator nu poti sa faci deosebirea... Pana nu ai unul - doi stupi fara matca nu ai cum sa recunosti zgomotul si agitatia.