• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Intretinerea albinelor in stupii multietajati (ME sau NUMAI rame 3/4)

Creat de RazvanTi, Mai 18, 2015, 12:10:28 p.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu


tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 25, 2017, 11:59:49 p.m.
Nu fac pastoral.

Flora si specificul climatic nu ofera decat in putine zone conditii optime de dezvoltare si imi pare evident ca tehnologia de exploatare trebuie sa fie diferita pentru conditii diferite. In cele mai multe locuri apicultura nu este rentabila decat asociata cu pastoralul. Din nefericire tehnologia, atat cat a fost scrisa pana in anii 90 s-a concentrat foarte putin pe acest aspect al apiculturii, iar practicieni de succes in acest domeniu sunt relativ putini.
Opinia mea este ca utilizat adecvat ME este un stup foarte adaptabil la pastoral si chiar si la mecanizare/industrializare. Termenii nu suna poetic si poate se va gasi cineva sa ii indulceasca.

Eugen B

Domnu tinu poti sa ii zici la cine vrei ca aia baga siropuri cu zeci de litrii si mierea e curata.
Eu prefer sa vand miere curata. Cu timpul cred ca va fi cautata si asta curata.
Cu pastoral cu ME eu cred ca e dificil la noi in tara. Mai ales ca nu mai sunt flori ca alta data

tinumaftei

Eugen, nu poti sa spui nimic unuia care nu vrea sa auda. Caut doar o metoda ca din cele 80-100 de kg de miere care le consuma o familie de albine in 12 luni sa pot recupera eu ca apicultor 20-30 kg, poate si mai mult. Daca din corpurile 1 si 2 nu se scoate miere niciodata si daca corpul 3 este folosit ca rezerva de hrana, acesta poate fi inlocuit atunci cand cantarul incepe sa se pronunte cu un cat complet gol care este extras la sfarsitul culesului. La sfarsitul culesului se face rocada si se pune din nou catul care avea rezerve din sirop.
E mai plauzibil ca siropul pe care il dai in primavara sa ramana in ramele Dadant decat modelul pe care l-am spus mai sus, insa pana la urma totul tine de onestitatea crescatorului de albine. Sirop se poate da mult si bine si la orizontali..
La stuparitul pastoral pe care il fac eu, cu slabe culesuri de intretinere si varfuri de cules care uneori intrec asteptarile orizontalul si verticalul cu magazii de 1/2 mi se par buni pana pe la 100-130 de familii. Dupa numarul acesta eficienta scade semnificativ. Vorbesc din perspectiva unuia care lucreaza singur ajutat cel mult de un sezonier. Daca echipa familiei este mai mare sau daca conditiile permit stuparit stationar este o alta discutie.
In ce priveste pavilionarea ME, cu posibilitatea de a adauga nelimitat corpuri aici este o mare provocare, dar am in studiu o schema de containere BDF (+remorca) care sa poata transport aprox 120 de stupi la un transport. Asta ar insemna platforma si remorca cu dispunerea stupilor pe un singur nivel, acces facil la stup, fara incarcare/descarcare, viteza mare de deplasare. Peste toate ar putea insemna si extractia la ferma si nu pe camp.
Dar, ma rog, daca ne concentram discutia doar pe sirop ne invartim in jurul cozii.

Eugen B

In timpul culesului fie el slab sau bun daca esti pe plus nu cred ca ar trebui sa se dea sirop.
In schimb stupul me pe 10 rame nu cred ca prea merge la noi

cipik

Acesta fiind al doilea an in care experimentez multietajatul si rezultatele sunt superioare vs orizontal sau vertical, voi dezvolta doar pe me.
Spun astea in urma cantitatii superioare de miere, a numărului de rame crescute, a iernarii si dezvoltării.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/