Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Nu sunt convins deloc ca tot ce s-a scris la noi trebuie luat ca litera de lege. Stupii acestia sistematici acolo s-au inventat si sunt folositi de mai bine de 150 de ani. Daca vad ca merge eu nu mai stau sa imi pun intrebari.

Nimic din ce am insirat mai sus nu e foarte complicat, nu e nici un secret "bomba". Totusi, la noi, nu sunt chiar usor de aplicat si de aia, cel putin eu, nu am auzit pe cineva sa le fi folosit pe toate deodata. Cu fumidilul ti-e frica daca dai mierea la procesator. F40 eu mi l-am adus din Ungaria, e si aproape, dar in alte parti ale tarii iese mai scump. Substitutul de polen nu e chiar ieftin nici acesta. Ca sa pui izolatii trebuie sa ai urdinis superior, care iar nu e raspandit la noi samd

marian sima

Tuturicius ma amuzi. :)

Crezi ca poti realiza aici cea ce este acolo?Nu fii copil.

In primul rand,fumidil,inlocuitor de polen ,sirop toate acestea sunt mult mai scumpe decat in canada,in al doilea rand stupi mari papa mult pe timp de vara ,trebuie sa ai cisterna cu sirop asigurata,ai o pauza de cules te rupe.


Economic cea ce vrei sa realizezi nu e rentabil,nu ai asigurate pe stationar mai multe culesuri cum ai ei,sa faci pastoral cu asa ceva e greu.

Mai bine mergi pe stupi cu matci nu prea bune in cules si ai acasa familii ajutatoare cu matci de calitate pe care le tii in sirop .
Probeaza ce culegi tu din apicultura canadiana si probeaza pe cativa stupi si ce-ti spun eu.

Vezi care sistem iti aduce beneficii economice.

tuturicius

Eu am plimbat si anul trecut stupi de astia, chiar destul de mult, deci la capitolul asta nu sunt la stadiul de vise. Si anul asta stupii au plecat la rapita, s-au intprs acasa, la salcam 1, poimaine pleaca iar si or mai ajunge acasa la toamna.
Cei care au fost cei mai mari si-au scos la rapita tot siropul care l-au primit si am ramas si cu plus - kilogramul de f40 imi iese cam la pretul zaharului, o idee mai ieftin. Deci iar nu vorbesc din vise. Tocmai, cei mai mici, au primit si aia sirop dar la rapita nu am stors nimic de la ei.
Fumidil am folosit si de asta, e scump in sine flaconul, dar per stup nu iese o suma asa de mare.

bucovineanu

Si mierea facuta cu ajutorul siropului F40 + fumidil unde poate fi valorificata?
In Canada acestea sunt permise, in Europa nu.

tuturicius

Ce vreti sa spuneti prin "mierea facuta cu ajutorul siropului F40"? Domnule Bucovineanu, cu tot respectul pe care vi-l port, totusi am senzatia ca aveti suspiciuni legate de faptul ca folosesc F40. Daca le aveti, spuneti-le cu toata gura, sa se inteleaga clar. Stiu ca dumneavoastra iernati pe zahar pt ca trebuie sa scoateti, de obicei, mierea de mana. Deci faceti miere din zahar?
Am expus acum vreo doua pagini exact cat, cum, cand sirop am dat, dar vad ca tot aluzii fine faceti. Spuneti-o o data, raspicat - "eu cred ca faci miere din sirop, si tu, si cei din Canada" si cu asta basta  :)

tuturicius

Daca am chef, pot sa torn in stupi incepand de maine jumate de tona de F40, ca atata mai am. Dar cine toarna cu sirop in stupi nu cred ca se mai agita cu 4 corpuri, 5 corpuri pe un stup - e si ala inventar blocat, rame ... stupi care se apuca de roit ... cred ca nici nu mai roiesc daca le dai sirop, ca au cules, nu?

bucovineanu

Eu hranesc cu sirop din zahar in septembrie. Dupa aceea albinele nu mai primesc nimic in hranitor pana in toamna urmatoare.
Eram un pic nelamurit pentru ca citisem acea postare in care ziceai ca familia respectiva a primit vreo 7 kg de sirop in a doua parte a lunii martie. Cred ca in momentul administrarii mai aveau hrana in stup. Or fi consumat albinele  tot siropul pana la inceputul culesului la rapita?

tuturicius

Am scris vreo doua pagini in urma exact ce si cum. Mai uitati-va si la un film de atunci sa vedeti cam cat era si familia.

tuturicius

Si la dumneavoastra ramane la vreun moment dat stupul uscat complet, fara miere deloc din zaharul acela? In primavara puteti spune ca nu ma exista nimic din zaharul acela? Sau puteati sa ma intrebati, nu sa ma luati direct cu "miere facuta cu ajutorul siropului F40"... nu mai sunt copil cam demult, incep sa imi apara tot mai multe fire albe, deja imi apar si in barba ...

bucovineanu

Oricat de mare ar fi o familie nu poate consuma asa de mult in mai putin de o luna.  Si presupun ca in acea perioada erau infloriti pomii si papadia si a mai venit nectar si de acolo.
Dar fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine. Totusi mai sunt si incepatori care inteleg faptul ca se pot da cantitati mari de sirop in pragul culesului si totul e OK.
Pe de alta parte ma intreb de ce procesatorii au ramas cu multa miere de anul trecut in stoc si nu o pot vinde deloc la export.
Inainte de a face hranirea in toamna am spus ca mai raman in stupi niste coroane capacite cu  miere chiar si de mana. Acea miere va fi consumata abia in primavara, dupa ce albinele au facut zbor, pana la aparitia nectarului de la salcie.

tinumaftei

Atât timp cât va exista pe piața F40 nimeni nu se mai poate da Fecioara neprihănită. Sa fim serioși apicultura industriala înseamnă sirop la greu + ceva nectar. Din Ungaria și până în Canada există hrănitoare de 20-25 litrii. Sigur, au diferite justificări tehnologice, dar ele sunt folosite din plin în intervalul dintre  culesuri. Deja cred că au apărut și la noi. În definitiv laptele de la magazin este făcut din iarba de pe pășune? Aiurea, vacile acelea nu au văzut nici în vis pasunea!!

tuturicius


tuturicius

Gata m-am razgandit! Nu ma mai predau!  =))  =))
Ca sa se dezvolte o familie de la 4 rame de puiet la 15 oare cat consuma?

Acum capitulez! Neconditionat!  =))

marian sima

Stimularea familiilor cu sirop in perioada activa e ca mersul pe sarma,daca nu are cules deloc si nu le stimulezi dau innapoi,mierea din cuib dispare si cand vine culesul creste ponta matci ,albina baga miere mai intai in cuib si poti avea un minus la culesul respectiv chiar de 10 kg de miere.

Baiul este ca daca este un minim de cules de intretinere si albina isi pastreaza rezerva din cuib in momentul cand vii cu siropul acesta va ajunge pe ramele din magazie ,mai ales ca hranitorul este deasupra magaziei.

Eu spuneam intr-un mesaj de mai sus ca stupul trebuie sa nu fie mai mare decat este dezvoltata familia de albine si ca acest lucru scrie si in carte,Tuturicius a spus ca ce e scris nu trebuie luat ca litera de lege si ca aceasta informatie nu trebuie luata in seama.


Oare?
Domniile voastre stiti ce se intampla daca pui un cat la rapita sau la salcam unei familii care nu a ajuns la dezvoltarea necesara puneri catului?
Din experienta eu va spun ca acea familie da innapoi,daca e la rapita ,la salcam si uneori chiar la tei acea familie se imbolnaveste da in puiet racit si altea alea ,cum sa arunci caturi peste o familea ca asa arunca canadieni la industrial?

In momentul caniculei poti crea un spatiu suplimentar hai sa zice ca la floarea soarelui pentru un cules cat mai abundent ca sa nu mai extragi de doua ori maresti volumul insa in rest un spatiu mai mare decat este dezvoltata familia produce paguba,boli si uneori chiar furtisag.

marian sima

Ce ti-e si cu canadeji astia ,numai bazaconii invata altii de la ei. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

De acea eu nu mai vizionez nici un filmulet de acolo,daca ce fac ei acolo ar merge aici erau de mult reveniti pe meleagurile nostre ,dar nu merge .